پیام ما؛ رسانه توسعه پایدار ایران | گوناگون

گوناگون





۷ دی ۱۳۹۴، ۲۳:۱۹

بی‌سوادی که حساب و کتاب
سرش می‌شد
ما پیش از این با خواندن کتاب «پیرمرد صدساله ای که از پنجره بیرون پرید و ناپدید شد» از یوناس یوناسون با سبک خاص او آشنا شده بودیم. این نویسنده شوخی و جدی را درهم می‌آمیزد. او در کتاب قبلی‌اش که در ایران بسیار مورد استقبال قرار گرفت، یک شخصیت حاشیه‌ای را در یک چرخه حوادث تصادفی قرار دارد و او را در بطن یک سری رخدادهای جنجالی قرار داد.
و حالا مدتی است که کتاب تازه‌ای از این نویسنده به فارسی منتشر شده است: کتابی که با عنوان‌ها «بی‌سوادی که حساب و کتاب سرش می‌شد» و «دختر بی سوادی که حساب و کتاب بلد بود» و نیز «دختری که پادشاه سوئد را نجات داد»، به ترتیب توسط انتشارت چشمه، قطره و آموت منتشر شده است. این بار هم نویسنده از نظر روال کار، سبکی مشابه رمان قبلی دارد. راست‌اش خواندن داستان‌ها و سریال‌هایی که در آنها شخصیت‌های عادی و حاشیه‌ای، به تدریج و مرحله به مرحله، با تلاش خود و نیز به لطف یک سری شانس‌ها و حوادث رشد می‌کنند، لطف خاص خود را دارد و ما ایرانی‌ها هم همیشه روی خوشی به این داستان‌ها نشان داده‌ایم. موضوع داستان کتاب جدید یوناسون هم به همین ترتیب است و البته چون کتاب سبک طنزگونه‌ای هم دارد، کتاب دلگیر و غم‌افزا از آب درنیامده. این بار با دختر سیاهپوست آفریقایی آشنا می‌شویم که از پست‌ترین کار که پاک کردن فاضلاب و حمل مدفوع باشد، با اتکا به مهارت محاسباتی ذاتی خود، به درمی‌آید و به یمن بعضی از شانس‌ها، به ناگاه سازنده بمب‌اتمی می‌شود! باز هم مانند رمان قبلی ارجاعات ظریف سیاسی و اجتماعی در جاهای زیادی از این رمان هم به چشم می‌خورد.

ژن هوشمندی کشف شد
دانشمندان کالج سلطنتی لندن، ژن‌هایی را که باعث هوشمندی انسان می‌شوند، کشف کردند
گفته می‌شود که ۷۵ درصد ضریب هوشی انسان، حاصل عوامل ژنتیکی و تنها ۲۵ درصد آنها حاصل شرایط محیطی است. ولی تا حالا کسی به درستی ژن‌هایی را که باعث ایجاد حافظه، میزان ادراک و توجه بهتر، سرعت پردازش بیشتر یا مهارت‌های استدلالی می‌شوند، به درستی بررسی نکرده بود. به تازگی پژوهشگران کالج سلطنتی لندن، ننایج تحقیق خود را مجله علمی Nature Neuroscience منتشر کرده‌اند. مطابق این تحقیق دو شبکه از ژن‌ها وجود دارند که مشخص می‌کنند یک فرد هوشمند یا غیرهوشمد خواهد بود. ژن‌های حاضر در این شبکه‌ها به مانند اعضای یک تیم فوتبال می‌مانند و فعالیت و تعامل گروهی آنها و بنابراین نه یک ژن منفرد، تعیین‌گر میزان هوشمندی فرد خواهد بود. چیز هیجان‌انگیز این است که این شبکه‌های ژنی توسط سیستم‌های تنظیم‌گر مشترکی مدیریت می‌شوند و به عبارت دیگر به احتمال زیاد یک شاه‌کلید باید برای تنظیم این شبکه‌ها وجود داشته باشد. اگر روزی این شاه‌کلید تنظیم‌کننده یافت شود، احتمال دارد که بتوان میزان هوشمندی افراد را تغییر داد! پژوهشگران برای انجام تحقیقشان فعالیت هزاران ژن را در افراد دچار صرع، افراد سالم و نیز افرادی که مبتلا به اتیسم یا مشکلات ذهنی بودند با هم مقایسه کردند. دست آخر متوجه شدند که همان ژن‌هایی که در افراد سالم، میزان هوش را مشخص می‌کنند، اگر دچار جهش یا موتاسیون شوند، افراد را دچار مشکلات شناختی و صرع می‌کنند. نام این شبکه‌های مرتبط با هوشمندی M1 و M3 نهاده شده است.

مرد ۵۳ ساله با قایق پارویی از آمریکا به استرالیا رفت
یک مرد ۵۳ ساله بریتانیایی اولین سفر انفرادی بی وقفه با قایق پارویی در اقیانوس آرام،‌ از آمریکای شمالی تا استرالیا، را کامل کرده است.
جان بیدن سفرش را روز اول ژوئن از سان فرانسیسکو شروع کرد و به طور متوسط روزی ۱۵ ساعت پارو زد.
او امیدوار بود که چند هفته پیش به کرنز در شمال شرقی استرالیا برسد اما هوای نامساعد از سرعت حرکتش کم کرد. آقای بیدن که چهار سال پیش در طول اقیانوس اطلس پارو زده بود گفت در برخی مقاطع سفر فکر می کرد دیگر توان ادامه آن را ندارد. در مجموع ۹ عبور موفق از اقیانوس آرام با قایق پارویی انجام شده است. بعضی از آنها مرحله به مرحله انجام شد و بعضی هم از آمریکای جنوبی – به جای آمریکای شمالی – راه افتادند. جان فرفکس و سیلویا کوک در سال ۱۹۷۱-۱۹۷۲ از سان فرانسیسکو راه افتادند و به جزیره هیمند استرالیا رفتند. آنها اولین کسانی بودند که با قایق پارویی از اقیانوس آرام می گذشتند. خانم کوک اولی زنی بود که به این شکل یک اقیانوس را فتح می کرد. آنها در طول مسیر توقف داشتند. در سال ۱۹۸۳ پیتر برد از سان فرانسیسکو به قصد عبور از آرام حرکت کرد اما ۲۹۴ روز بعد درحالی که به تپه های مرجانی بزرگ استرالیا رسیده بود توسط نیروی دریایی این کشور نجات یافت.

به اشتراک بگذارید:

برچسب ها:





پیشنهاد سردبیر

مسافران قطار مرگ

مسافران قطار مرگ

نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *