پیام ما؛ رسانه توسعه پایدار ایران | با تولید پیگمنت اتفاق می‌افتد تیتانیوم کهنوج نمونه اقتصاد مقاومتی در بخش معدن

با تولید پیگمنت اتفاق می‌افتد تیتانیوم کهنوج نمونه اقتصاد مقاومتی در بخش معدن





۱۲ بهمن ۱۳۹۵، ۰:۴۶

با تولید پیگمنت اتفاق می‌افتد
تیتانیوم کهنوج
نمونه اقتصاد مقاومتی در بخش معدن

چندی پیش بخش معدن کشور شاهد بر زمین خوردن کلنگ ساخت کارخانه کنسانتره و سرباره تیتانیوم برای تولید ۵۰هزار تن پیگمنت بر زمین بود تا بار دیگر کشور براساس سیاست‌های اقتصاد مقاومتی گامی جدی بردارد.
چندی پیش بخش معدن کشور شاهد بر زمین خوردن کلنگ ساخت کارخانه کنسانتره و سرباره تیتانیوم برای تولید ۵۰هزار تن پیگمنت بر زمین بود تا بار دیگر کشور براساس سیاست‌های اقتصاد مقاومتی گامی جدی بردارد.و صنایع را از واردات مواد اولیه بی‌نیاز کرده و بخشی از محصول تولیدی را روانه بازارهای صادراتی کند تا بتواند ارزش افزوده خوبی را برای کشور به همراه داشته باشد.
گذری بر عنصر جاودانه تیتانیوم
عنصر تیتانیوم با عدد اتمی ۲۲ و وزن اتمی ۹/۴۷ یکی از عناصر مهم در طبیعت و نام آن برگرفته از اساطیر یونانی به مفهوم نامیرایی و جاودانگی است که به خواص مهم این عنصر اشاره دارد.
صنایع مبتنی بر تیتانیوم به طور عمده به دو بخش دی‌اکسید تیتانیوم و فلز تیتانیوم تقسیم می‌شوند. دی‌اکسید تیتانیوم محصول عمده تیتانیوم بوده و تا ۹۵درصد تولید تیتانیوم جهان در آن مصرف می‌شود و در صنایع رنگ، کاغذ، پلاستیک و ساخت الکترود کاربرد دارد. ویژگی‌های استثنایی این ماده باعث ایجاد پوشش فوق‌العاده رنگ می‌شود و موجب می‌شود رنگ در ضخامت بسیار کم پوشش ایجاد کند. در نتیجه تولید این محصول می‌تواند نیاز صنایع رنگ داخل کشور را برطرف کند. اما از سویی دیگر فلز تیتانیوم به‌عنوان عنصر فضا نیز نام‌گذاری شده که به خاطر وزن کم، استحکام بسیار بالا و مقاومت در مقابل خوردگی شیمیایی، فلز منحصربه‌فردی به شمار می‌رود و کاربرد عمده آن در صنایع هواپیماسازی، صنایع هوافضا و صنایع شیمیایی است.
ایران در جمع تولیدکنندگان پیگمنت
ساخت کارخانه تولید کنسانتره و سرباره تیتانیوم که در نهایت به تولید پیگمنت می‌رسد می‌تواند ایران را درجمع کشورهای تولیدکننده پیگمنت قرار دهد. با توجه به کاربرد این عنصر، سالانه بیش از ۶میلیون تن تیتانیوم محتوی در جهان تولید می‌شود و عمده‌ترین کشورهای تولیدکننده آن استرالیا، افریقای جنوبی، کانادا و چین است. تولید پیگمنت در جهان نیز حدود ۶میلیون تن است و بزرگترین تولیدکنندگان آن نیز امریکا، عربستان سعودی و چین و آلمان هستند. با توجه به نیاز واحدهای صنعتی به پیگمنت کشور سالانه ۹۰میلیون دلار واردات این محصول به ثبت می‌رسد در نتیجه راه‌اندازی این کارخانه‌ها می‌تواند نقش مهمی در جلوگیری از خروج ارز داشته باشد و صنعت و معدن را در مسیر دستیابی به اهداف اقتصاد مقاومتی قرار دهد.
تیتانیوم کهنوج از کجا کلید خورد؟
اما طرح تولید تیتانیوم در کهنوج نزدیک به ۲دهه در انتظار راه‌اندازی بود. متاسفانه نبود فناوری مورد نیاز برای ساخت کارخانه توانست این طرح را با ۲دهه توقف همراه کند. در همین زمینه مهدی کرباسیان رییس سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران اظهار کرد: یکی از اصلی‌ترین دلایل تاخیر در این پروژه موضوع فناوری بود به طوری که تامین مالی جزو موضوعات بعدی در این طرح به شمار می‌رفت. جالب است بدانید، مطالعات گسترده‌ای از سال ۱۳۵۴ برای اکتشاف تیتانیوم در منطقه کهنوج شروع شد که بعد از پیروزی انقلاب اسلامی با شدت بیشتری پیگیری و به موازات آن مطالعات فرآوری و تولید کنسانتره و به دنبال آن مطالعات تولید سرباره و پیگمنت با همکاری شرکت‌های داخلی و خارجی انجام شد. بر همین اساس نمونه آزمایشی تولید کنسانتره با ظرفیت ۱۳ تن بر ساعت برای تکمیل مطالعات فرآوری نصب و راه‌اندازی شد.
پروژه‌های اکتشاف تکمیلی و آماده‌سازی معدن
ظرفیت تیتانیوم کهنوج از سال ۱۳۵۴ از سوی سازمان زمین‌شناسی مورد شناسایی و بررسی قرار گرفت و این مطالعات تا پایان سال ۱۳۶۷ ادامه داشت. باتوجه به مطالعات انجام شده، ذخایر بسیار عظیمی در منطقه کهنوج اکتشاف شده‌است. عملیات اکتشافاتی که از سال ۱۳۶۸ از سوی وزارت معادن و فلزات وقت انجام شد باعث کشف ۵ کانسار آبرفتی و دو کانسار سنگی شد که یکی از مهم‌ترین آنها کانسار درگز است .
پروژه کنسانتره
کارخانه کنسانتره تیتانیوم کهنوج با ظرفیت ۴۶۵ تن بر ساعت با عیار ۴/۸ در زمره کارخانه‌های بزرگ تولید کنسانتره در کشور است. این کارخانه پس از خردایش با استفاده از روش‌های جدایش فیزیکی مانند روش‌های ثقلی با استفاده از جداکننده‌های حلزونی و میز لرزان و جداکننده‌های مغناطیسی شدت کم و شدت زیاد و جداکننده‌های الکتریکی و بدون آلودگی‌های زیست‌محیطی سالانه ۱۳۰هزار تن کنسانتره ایلمنیت با عیار ۴۷درصد دی‌اکسید تیتانیوم به عنوان محصول اصلی و ۱۱۳هزار تن کنسانتره تیتانومنیتیت با عیار ۵۶درصد آهن و ۱۰درصد دی‌اکسید تیتانیوم و ۱/۶درصد وانادیوم به عنوان محصول فرعی تولید می‌کند. مناقصه احداث کارخانه تولید کنسانتره ایملنیت، برگزار و قرارداد آن منعقد شده است.
پروژه سرباره
کارخانه سرباره تیتانیوم کهنوج با استفاده از مواد کمکی نظیر کمک در کوره قوس الکتریکی با توان ۳۰ مگاولت آمپر سالانه حدود ۷۰هزار تن سرباره غنی از تیتانیوم با عیار بیش از ۸۰درصد TiO۲ و حدود ۴۰هزار تن چدن با کیفیت خوب تولید می‌کند. کوره قوس الکتریکی مورد استفاده، ۳ الکترودی و با جریان متناوب است. بخش‌های کارخانه عبارتند از پذیرش و آماده‌سازی خوراک (کنسانتره و کک)، سیستم شارژ کوره، کوره قوس الکتریکی، تخلیه سرباره و خنک‌سازی آن، تخلیه چدن و ریخته‌گری آن و قسمت غبارگیر و خنک‌کننده آن برای حذف مواد آلوده‌کننده زیست‌محیطی. همچنین مناقصه احداث کارخانه سرباره تیتان، برگزار و قرارداد آن منعقد شده است.
پروژه‌های زیربنایی
طرح تیتانیوم کهنوج در زمینی به مساحت ۱۰۵ هکتار بنا شده که علاوه بر آن بخش خردایش و سنگ‌شکنی و ساختمان‌های معدن خارج از این محدوده احداث خواهد شد. عمده طرح‌های این پروژه تامین آب برای کارخانه‌های کنسانتره و سرباره به میزان ۹۰لیتر بر ثانیه از چاه‌هایی است که در اختیار طرح است.

به اشتراک بگذارید:





مطالب مرتبط

تغییر اقلیم؛ بحران جدید بناهای تاریخی

در سمینار بین‌المللی تأثیر بحران‌های طبیعی بر بناهای تاریخی مطرح شد

تغییر اقلیم؛ بحران جدید بناهای تاریخی

اهمیت تاثیر تغییر اقلیم بر سلامت و ایمنی کارگران

رئیس انجمن متخصصین بهداشت حرفه‌ای مطرح کرد

اهمیت تاثیر تغییر اقلیم بر سلامت و ایمنی کارگران

تامین ۲۰ درصد برق مصرفی ادارات از نیروگاه‌های تجدیدپذیر

معاون استاندار تهران خبر داد

تامین ۲۰ درصد برق مصرفی ادارات از نیروگاه‌های تجدیدپذیر

لزوم ممنوعیت توزیع کیسه‌های پلاستیکی در فروشگاه‌ها

مدیرکل دفتر مدیریت پسماند سازمان حفاظت محیط‌زیست مطرح کرد

لزوم ممنوعیت توزیع کیسه‌های پلاستیکی در فروشگاه‌ها

وقوع رگبار باران در مناطق نیمه شرقی کشور

وقوع رگبار باران در مناطق نیمه شرقی کشور

بند خاکی روستای «سالک‌آباد» شکسته شد

مدیرعامل هلال‌احمر خراسان‌جنوبی

بند خاکی روستای «سالک‌آباد» شکسته شد

پساب‌ها، مشکل اصلی شهرهای ساحلی است

رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان «نور»:

پساب‌ها، مشکل اصلی شهرهای ساحلی است

عکاسی به قیمت جان پرندگان

«پیام ما» باید و نبایدهای فعالیت عکاسان و تصویربرداران در فصل زادآوری پرندگان را بررسی می‌کند

عکاسی به قیمت جان پرندگان

زنگ خطر غفلت از آمایش سرزمین

ترانه یلدا معمار و شهرساز در گفت‌وگو با «پیام ما» جریان معماری ایران را نقد کرد

زنگ خطر غفلت از آمایش سرزمین

صدای ما را بشنوید

فعالان محیط‌زیست در «دادگاه بین‌ آمریکایی» از تأثیر تغییراقلیم بر زندگی مردم می‌گویند

صدای ما را بشنوید

نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *