سایت خبری پیام ما آنلاین | امروز در تاریخ

امروز در تاریخ





۱۶ آذر ۱۳۹۴، ۲۳:۲۱

امروز 17 آذر
برابر با هشتم دسامبر
افتادن گیلان به دست مغولها
85 سال پس آغاز حمله چنگیزخان مغول به ایران، گیلان هم هشتم دسامبر سال 1306 میلادی به دست ایلخان وقت (حاکمران مغول بر ایران) افتاد و آسیب فراوان دید. مغولان هم بمانند عرب قادر به عبور از کوههای البرز و حمله به گیلان و مازندران پوشیده از جنگل نبودند که مردمی عمیقا میهندوست و وفادار به ایران داشته اند. گیلان در زمان سلطان محمد خدابنده که سلطانیه زنجان پایتخت او فاصله زیادی از گیلان نداشت تصرف و غارت شد. مغولان در چند منقطه گیلان نیز دست به کشتار مردم زدند.

سالروز انتشار اصلاحیه قرارداد نفت با کنسرسیوم
هشتم دسامبر سال 1970 (17 آذر 1349) اصلاحیه قرارداد نفت ایران و کنسرسیوم که نزدیک به سه هفته پیش از این بر سر آن توافق شده بود انتشار یافت که سهم ایران از در آمد نفت کمی بیش از 60 درصد آن شده بود. مذاکرات تا رسیدن به این توافق ده روز طول کشیده بود. از زمان امضای قرارداد «دارسی» در سال 1901، نفت برای مردم ایران جز درد سر چیز دیگری به بار نیاورده است. به باور اصحاب نظر، اگر این نفت نبود، تاریخ ایران مسیری دیگر را طی می کرد ــ وضعیتی عادی، و از فساد اداری، اختلاس، سوءاستفاده های دولتی و … هم اثری نبود. نفت ایران که مارس 1951 (29 اسفند 1329) ملّی و از دست انگلستان خارج شد پس از کودتای 28 امُرداد 1332 (آگوست 1953) به کنسرسیومی از شرکتهای نفتی غرب واگذار شد که در این کنسرسیوم سهم شرکت نفت انگستان 40 درصد، سهم 5 کمپانی آمریکایی 40 درصد و مابقی سهم شرکتهای فرانسه و هلند. قرار براین بود که از پرداختی به ایران، غرامت شرکت نفت انگلستان ناشی از ملی شدن مارس 1951 داده شود. پس از انقلاب، قرارداد با کنسرسیوم لغو شد.

درگذشت هربرت اسپنسر فیلسوفی که فلسفه را بازنویسی کرد
امروز سالروز فوت هربرت اسپنسر فیلسوف و جامعه شناس انگلیسی قرن 19 است که هشتم دسامبر 1903 در 83 سالگی درگذشت. وی که متمایل به فرضیه «اولوسیون» بود در یک کتاب ده جلدی با توجه به این فرضیه، پدیده های فلسفی را دوباره نویسی کرد. اسپنسر از مدافعان حقوق طبیعی بشر بود. او عقیده داشت که هنگام مطالعه یک جامعه باید فرد را در آن جامعه بررسی کرد؛ زیرا که جامعه از افراد آن ایجاد می شود و وضعیت هر جامعه شاخض افراد آن است و تا افراد متحول نشوند جامعه تغییر نخواهد کرد، یعنی نمی شود تحول را به آن تحمیل کرد.

برخی دیگر از رویدادها
1941: یک روز پس از شبیخون نیروهای امپراتوری ژاپن به پایگاه دریایی آمریکا (پرل هاربر) درمجمع الجزایر هاوایی که ضمن آن 2403 آمریکایی کشته، 188 هواپیما منهدم و هفت ناو از جمله نبردناوهای سنگین آریزونا و اکلاهما غرق شدند، آمریکا به تصمیم فرانکلین دی. روزولت (30 ژانویه 1882 – 12 اپریل 1945) رئیس جمهور هلندی تبار این کشور (از 1933 تا 1945) و تصویب کنگره رسما وارد جنگ جهانی دوم شد و از زیر ویرانه های این جنگ به صورت یک ابرقدرت سر برآورد. در همین روز و به موازات آمریکا، چیانگ کای ـ شک رئیس جمهور وقت چین نیز به امپراتوری ژاپن اعلان جنگ داد و با این اقدام متحد آمریکا شد و به همین سبب پس از تاسیس سازمان ملل به دست دولتهای فاتح جنگ جهانی دوم ـ دولتهایی که یا با آلمان، ایتالیا و ژاپن جنگیده بودند و یا اعلان جنگ داده بودند ـ چین در ردیف پنج قدرت بزرگ عضو دائمی شورای امنیت ـ بازوی اجرایی سازمان ملل ـ با داشتن حق «وتو» قرارگرفته است.

به اشتراک بگذارید:

برچسب ها:





نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *