سایت خبری پیام ما آنلاین | برخی آهن فروشان کرمانی بیش از یک بار از مردم مالیات بر ارزش افزوده می گیرند مالیات آهنی رضا عبادی زاده

برخی آهن فروشان کرمانی بیش از یک بار از مردم مالیات بر ارزش افزوده می گیرند مالیات آهنی رضا عبادی زاده





۲۴ دی ۱۳۹۴، ۱۷:۵۹

برخی آهن فروشان کرمانی بیش از یک بار از مردم مالیات بر ارزش افزوده می گیرند
مالیات آهنی

رضا عبادی زاده

معمولا خبرهای مربوط به مالیات بر ارزش افزوده جزو خبرهای پرتنش هستند. پرتنش از این جهت که برخی اصناف سال هاست که با سازمان امور مالیاتی بر سر تعیین مالیات بر ارزش افزوده کالایی که عرضه می کنند اختلاف نظر دارند. اختلاف نظری که گاهی اوج می گیرد و گاهی به فراموشی سپرده می شود. اما داستان مالیات بر ارزش افزوده نیمه دیگری هم دارد. عده ای از افراد سودجود در برخی اصناف اقدام به دریافت مالیات بر ارزش افزوده غیرقانونی از مصرف کنندگان می کنند به این صورت که در حالی که یک کالا پیش از خرید توسط واحدهای صنفی شامل درصد قانونی مالیات بر ارزش افزوده که در سال جاری 9 درصد می باشد شده اند و پس از فروش به مصرف کننده مجددا شامل 9 درصد مالیات بر ارزش افزوده می شوند که به عبارتی مشتریان به عنوان مصرف کنندگان نهایی باید دو بار مالیات بر ارزش افزوده پرداخت کنند، مبلغی که به صورت غیرقانونی از آنها دریافت می شود. گاهی اوقات دریافت مالیات بر ارزش افزوده از دو بار هم بیشتر می شود و نکته جالب ماجرا این جاست که مالیات تنها یک بار به خزانه دولت واریز می شود و مبالغی که در دفعات بیشتری به عنوان مالیات از مصرف کنندگان گرفته می شود، به جیب سودجویان می رود. نکته بعدی هم تاثیر این موضوع بر افزایش قیمت هاست. به عنوان مثال در همین شهر کرمان در صنف آهن فروشان برخی فروشندگان در حالی که یک بار کالا توسط شرکت اولیه شامل 9 درصد مالیات بر ارزش افزوده شده است و این 9 درصد به خزانه دولت واریز شده، مجددا از مردم 9 درصد مالیات بر ارزش افزوده را جدای از آن 9 درصد مالیات بر ارزش افزوده اولیه دریافت می کنند که علاوه بر اجحاف به حقوق مردم، در افزایش قیمت ها هم تاثیر می گذارد. نکته جالب ماجرا اینجاست برخی آهن فروشان با رعایت قانون از دریافت مبلغ اضافه به عنوان مالیات خودداری می کنند با اعتراض عده ای سودجو روبرو می شوند.
قانون چه می گوید؟
به منظور اجرای این مالیات در ایران، لایحه آن برای اولین بار در دی ماه ۱۳۶۶ به مجلس شورای اسلامی برده شد. این لایحه در کمیسیون اقتصادی مجلس مورد بررسی قرار گرفت و پس از اعمال نظرات موافق و مخالف به صحن علنی مجلس رفت که پس از تصویب ۶ ماده از آن بنا به تقاضای دولت و به دلیل اجرای سیاست تثبیت قیمت‌ها به دولت بازگردانده شد.
در بندی با عنوان مکانیزم انتقال مالیات و عوارض ارزش افزوده به مصرف کننده نهایی در فصل سوم قانون مالیات بر ارزش افزوده با عنوان ماخذ، نرخ و نحوه محاسبه مالیات آمده است: مالیات بر ارزش افزوده نوعی مالیات بر مصرف است که در شمار مالیات های غیر مستقیم قرار می گیرد. این مالیات از هر فعال اقتصادی به فعال اقتصادی دیگر در طول زنجیره واردات، تولید و توزیع بر حسب درصدی از ارزش کالاها و خدمات توسط فعال اقتصادی دیگر که مشمول نظام مالیات بر ارزش افزوده می باشد اخذ می شود تا نهایتا به مصرف کننده نهایی منتقل و توسط وی پرداخت شود. از سوی دیگر عوارض کالاها و خدمات، نیز علاوه بر مالیات بر ارزش افزوده، برحسب درصدی از ارزش کالاها و خدمات از مصرف کنندگان دریافت می شود. بنابراین، پرداخت کنندگان واقعی این مالیات و عوارض، مصرف کنندگان کالاها و خدمات هستند و فعالان اقتصادی حاضر در زنجیره تنها عاملان انتقال آن ها به مصرف کننده نهایی می باشند و وجهی را به عنوان مالیات و عوارض موضوع این قانون از محل فروش های خود پرداخت نخواهند کرد.
نکته مهم این قانون آن جایی است که می گوید فعالان اقتصادی تنها عاملان انتقال هستند و در نهایت باید یک بار مالیات بر ارزش افزوده که در سال جاری 9 درصد می باشد از مصرف کننده دریافت شود. اما به گونه ای که در بالا آمد برخی از افراد سودجو بیش از یک بار از مردم به بهانه مالیات بر ارزش افزوده، وجه دریافت می کنند.
بدنبال این هستیم مالیات بر ارزش افزوده آخر خط دریافت شود
معاون بازرگانی و توسعه تجارت سازمات‌ صنعت، معدن و تجارت استان کرمان در رابطه با دریافت بیش از یک بار مالیات بر ارزش افزوده توسط برخی در صنف آهن فروشان گفت: قرار است هفته آینده جلسه کمیسیون نظارت با حضور نماینده اداره کل امور مالیاتی استان کرمان و نمایندگان صنف آهن فروشان برگزار شود تا در این مورد تصمیمات لازم اتخاذ شود. مصطفی زریسفی افزود: روش درست این است که فروشندگان آهن ابتدا آن 9 درصد مالیات بر ارزش افزوده ای را که به شرکت اولیه داده اند، کسر کنند و بعد از محاسبه سود خودشان و کرایه حمل و اضافه کردن آن به قیمت آهن، آن 9 درصد مالیات بر ارزش افزوده را اضافه کنند. در این صورت تنها یک بار مالیات از مصرف کنندگان گرفته می شود. وی با بیان اینکه ما بدنبال این هستیم که مالیات بر ارزش افزوده در آخر خط دریافت شود اظهار داشت: اگر در آخر خط و توسط فروشنده مالیات بر ارزش افزوده از مصرف کننده نهایی دریافت شود و فروشنده ملزم باشد این مالیات را در فاکتور ثبت کند و در موعد مقرر به خزانه دولت واریز کند، اوضاع شفاف تر می شود و احتمال سواستفاده کمتر می شود. بخصوص که گاهی اوقات اینقدر پروسه دریافت مالیات بر ارزش افزوده پیچیده می شود که واقعا کار سخت می شود. زریسفی اضافه کرد: البته اگر بیش از یک بار مالیات بر ارزش افزوده دریافت شود و به خزانه دولت واریز شود، سازمان امور مالیاتی کشور ساز و کار خاص خود را در این مورد دارد.
معاون بازرگانی و توسعه تجارت سازمات‌ صنعت، معدن و تجارت استان کرمان در پاسخ به این سوال که احتمال سواستفاده برخی آهن فروشان در این رابطه که مالیات بر ارزش افزوده اضافی را به خزانه دولت نریزند وجود دارد گفت: ممکن است برخی آهن فروشان این کار را انجام دهند. البته تمام سعی ما بر این است که در حق مصرف کنندگان اجحاف نشود اما نمی توان تضمین کرد که هیچ آهن فروشی سواستفاده نکند و مالیات بر ارزش افزوده اضافی را حتما به خزانه دولت بریزد. مصطفی زریسفی در پایان گفت: چون آهن گران است، اگر در محاسبه مالیات بر ارزش افزوده اشتباهی صورت گیرد و بیش از یک بار از مصرف کننده این مالیات دریافت شود، رقم بالایی می شود اما ما تاکنون به صورت نسبی این موضوع را کنترل کردیم گرچه که نمی توان صد در صد تضمین کنیم که تخلفی رخ نمی دهد اما بدنبال حل کردن مسائل هستیم.
مالیات بر ارزش افزوده فقط یک بار
باید گرفته شود
یکی از قدیمی ترین آهن فروشان شهر کرمان که از خوشنامان این شهر هم محسوب می شود در این ارتباط به «پیام ما» گفت: مالیات بر ارزش افزوده فقط یک بار باید از مردم گرفته شود. محمد صنعتی افزود: متاسفانه برخی از آهن فروشان کرمان به ما بدلیل رعایت قانون و عدم دریافت مجدد مالیات بر ارزش افزوده خرده می گیرند و می گویند شما هم تخلف کنید تا مردم به گران فروشی ما اعتراض نکنند. وی تصریح کرد: البته برخی از این افراد توجیه نیستند و مدعی هستند تولیدکنندگان اولیه این مالیات را نمی گیرند در حالی که در فاکتورهای تولیدکنندگان اولیه به صراحت میزان مالیات بر ارزش افزوده دریافتی قید می شود.
گفتنی ست محمد صنعتی در همین رابطه نامه ای را به اداره صنعت و معدن و تجارت استان کرمان نوشته که این موضوع در آن شرح داده شده است. در قسمتی از این نامه آمده است: از آنجایی که ارزش افزوده هر کالا در ابتدا توسط تولیدکنندگان اولیه محاسبه و به خزانه دولت واریز می گردد و این مهم در فاکتورهای فروش نیز کاملا مشخص گردیده است، بنابراین دریافت مجدد ارزش افزوده توسط اصناف از مردم، علاوه بر اجحاف به حقوق آنان، در افزایش قیمت ها نیز تاثیر خواهد داشت. محمد صنعتی در پایان این نامه نوشته است: شایان ذکر است در حال حاضر عده ای با رعایت قانون از دریافت ارزش افزوده خودداری می نمایند که این امر اعتراض عده ای را به دنبال دارد.

به اشتراک بگذارید:

برچسب ها:





نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *