نمایشنامه ندبه؛ تعزیه ملی با رویکرد توسعه اجتماعی





نمایشنامه ندبه؛ تعزیه ملی با رویکرد توسعه اجتماعی

۲۶ اسفند ۱۴۰۳، ۲۰:۳۲

نمایشنامه «ندبه» اثر بهرام بیضایی، یکی از برجسته‌ترین آثار ادبیات نمایشی ایران به‌شمار می‌رود که در آن، تصویری گویا از جامعه ایران در عصر مشروطیت ارائه شده است. نگارش این متن نمایشی به سال ۱۳۵۶ شروع شد و در ابتدای دهه ۷۰ به چاپ رسید. بیضایی با اینکه با نفراتی همچون شهره آغداشلو، امین تارخ، پرویز پرستویی و منوچهر فرید برای اجرای این نمایش تمرین کرد، اما ندبه هیچگاه روی صحنه نرفت! بیضایی در این نمایش، با ظرافت و ژرف‌اندیشی، اوضاع و احوال مختلف جامعه آن دوران را به تصویر می‌کشد و به نقد و بررسی آنها می‌پردازد. این اثر که تمامی عناصر نمایشی در آن درخشان ظاهر شده، یک تعزیه ملی است که توسط زنان اجرا می‌شود. این یک اتفاق هوشمندانه بود؛ زیرا در این دوره از تاریخ، ایران میزبان زنان شجاعی همچون بی‌بی مریم بختیاری و یا بی‌بی خانم استرآبادی بوده که همین سبب شد نویسنده، نقش اول نمایش را به یک زن جوان اختصاص بدهد.
این نمایشنامه یک مانیفست ادبی است که حساس‌ترین لحظه تاریخی در ایران «مشروطه» را با ادبیتی کم‌نظیر به خواننده تقدیم کرده تا جریان مشاهده‌گری، روشن‌بینی و تفکر به جهت توسعه جامعه را لمس کند. بهرام بیضایی در این نمایش، قلم را به گونه‌ای چرخانده که می‌توان از آن یک تاریخ‌نگاری اجتماعی را برداشت کرد. او با استفاده از این مفاهیم، روایتی رسمی و تک‌بعدی از تاریخ را به چالش کشیده و به ارائه تصویری جامع‌تر و چندجانبه از گذشته پرداخته است. علاوه‌براین، بیضایی با استفاده از عناصر دراماتیک، روایت تاریخی خود را به‌گونه‌ای جذاب و تأثیرگذار به مخاطب ارائه می‌کند.
او از شخصیت‌های پیچیده، دیالوگ‌های ظریف و فضاسازی‌های خلاقانه استفاده کرده تا مخاطب را درگیر داستان کند و او را به تأمل در مفاهیم مطرح‌شده در نمایش وادارد. یک نکته فلسفی دیگر در این اثر قابل‌مشاهده است؛ بیضایی، ندبه را با نگاه هرمنوتیک نوشته و هر خواننده می‌تواند باتوجه‌به تجربیات و پیش‌فرض‌های خود، تفسیری منحصربه‌فرد از این نمایش ارائه دهد. نکته مهم این است که هیچ تفسیری از نمایش ندبه مطلق و نهایی نیست. هر تفسیر می‌تواند در درک عمیق‌تر جامعه ایران در عصر مشروطه و ارزش‌های نهفته در این اثر ماندگار یاری رساند. اما یک سؤال اساسی که ذهن مخاطب را هرگز رها نخواهد کرد؛ اگر مشروطیت به انجام رسیده بود، امروز شرایط توسعه پایدار در ایران به کجا رسیده بود؟

به اشتراک بگذارید:





نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط

هوش مصنوعی چگونه می‌تواند به حفاظت از حیات‌وحش کمک کند؟

هوش مصنوعی چگونه می‌تواند به حفاظت از حیات‌وحش کمک کند؟

طبیعت آواز می‌خواند تا زنده بماند

روایت «دیوید اتنبرو» از هفت آواز شگفت‌انگیز جهان جانوران

طبیعت آواز می‌خواند تا زنده بماند

پایداری از دل زندگی

گفت‌وگو با «رضا عسگری»، سازنده پادکست «رِضونانس»

پایداری از دل زندگی

آقای رئیس‌جمهور، نبض مدرسه نمی‌زند!

نگاهی به بحران‌های انباشته نظام آموزشی و جایگاه مدرسه در حکمرانی

آقای رئیس‌جمهور، نبض مدرسه نمی‌زند!

محدودیت واردات، مانع توسعه تجهیزات کم‌مصرف

در نشست خبری «آیین پایان طرح تعویض ۱۰ هزار دستگاه الکتروموتور کولر آبی» عنوان شد

محدودیت واردات، مانع توسعه تجهیزات کم‌مصرف

یکی بر سر شاخ، بُن می‌برید!

نقدی بر تصمیم ضدمیراثی وزیر میراث

یکی بر سر شاخ، بُن می‌برید!

جلوگیری از خشک شدن هشیلان و سراب‌های استان

امید به بقای تالاب‌ها در کرمانشاه

جلوگیری از خشک شدن هشیلان و سراب‌های استان

شبکه برق خوزستان زیر فشار گرمای بی‌سابقه

دعوت از شهروندان برای مدیریت مصرف

شبکه برق خوزستان زیر فشار گرمای بی‌سابقه

صرفه‌جویی کلان در مصرف برق با طرح مشترک فراجا و ساتبا

تعویض ۱۰ هزار موتور کولر آبی

صرفه‌جویی کلان در مصرف برق با طرح مشترک فراجا و ساتبا

وزارت کشور به دنبال رفع موانع گواهینامه موتور زنان

رفع موانع قانونی در دستور کار

وزارت کشور به دنبال رفع موانع گواهینامه موتور زنان