اعلام خبری تکراری بعد از یک دهه از سوی وزیر جهادکشاورزی

پرونده چای سنواتی بعد از ۲۵ سال بسته شد

پیشتر در سال‌های ۱۳۹۰ و ۱۳۹۵ دولت‌های وقت از تعیین‌تکلیف چای‌های فاسد، معروف به چای‌های سنواتی، خبر داده بودند





پرونده چای سنواتی بعد از ۲۵ سال بسته شد

۲۷ مهر ۱۴۰۴، ۱۶:۴۵

|پیام‌ما| وزیر جهادکشاورزی اعلام کرده است پرونده چای‌های سنواتی در کشور، چای‌هایی که عمر مفیدشان را سپری کرده‌اند و دیگر برای انسان قابل‌شرب نیستند، بعد از ۲۵ سال ‌تعیین‌تکلیف شده‌اند و قرار است تبدیل به کمپوست شوند. این درحالی‌است از سال ۱۳۹۰ تاکنون، دو بار دیگر این خبر و صدور مصوبه برای این محموله از سوی دولت‌های وقت اعلام شده بود. به‌نظر می‌رسد با وجود مصوبه روشن از سال ۱۳۹۰ مبنی‌بر ضرورت خروج این محموله از کشور یا تبدیل به کمپوست در داخل کشور، این چای‌های فاسد همچنان بلاتکلیف‌اند.

چای سنواتی و غیرقابل‌شرب که ۲۵ سال در انبارها باقی مانده بود، با اعلام وزیر جهادکشاورزی بسته شده است و مقرر شده تبدیل به کمپوست شود.

چای سنواتی به محصولی گفته می‌شود که چند سال از زمان برداشت و فرآوری آن گذشته و در انبارها یا کارخانجات باقی مانده است. این چای‌ها معمولاً به‌دلیل کیفیت پایین، سیاست‌های خرید تضمینی یا کاهش تقاضا در برخی سال‌ها، در انبارها نگهداری می‌شوند و به‌مرور زمان کیفیت اولیه خود را از دست می‌دهند. نگهداری طولانی‌مدت چای موجب کاهش عطر و طعم طبیعی آن می‌شود و درصورت نگهداری در شرایط نامناسب، احتمال آلودگی به قارچ و سموم خطرناک مانند آفلاتوکسین وجود دارد.

در گذشته برای ساماندهی موجودی چای‌های سنواتی، برنامه‌هایی با هدف صادرات این محصولات اجرا شد تا از ورود آنها به بازار داخلی جلوگیری شود، اما شائبه‌هایی درباره بازگشت این محصولات با بسته‌بندی جدید به کشور وجود داشت.

 «غلامرضا نوری قزلجه»، وزیر جهادکشاورزی، روز یکشنبه (۲۷ مهر ۱۴۰۴) ، در این ارتباط گفت: «چای‌های سنواتی که پرونده‌اش ۲۵ سال ادامه داشت و انبارها را اشغال کرده بود، سال گذشته بسته شد.»

«محمدمهدی برومندی»، معاون وزیر جهادکشاورزی، نیز هفته گذشته با بیان اینکه پرونده چای سنواتی که ۲۵ سال صنعت چای را درگیر کرده بود، امسال به مرحله تعیین‌تکلیف نهایی رسید، اعلام کرد چای سنواتی جهت تبدیل به کمپوست به مراکز تحقیقاتی منتقل می‌شود.

براساس آخرین اعلام رسمی صورت‌گرفته در سال ۱۴۰۲، حدود ۴۰ هزار تن از چای سنواتی در انبارهای کشور باقی‌ مانده است. از این میزان، تقریباً ۲۰ هزار تن در تملک بانک ملی ایران در تهران و حدود ۲۰ هزار تن در تملک سازمان تعاون روستایی ایران در استان گیلان است.

پیش‌تر نیز گزارش شده بود در دوره‌ای حدود ۵۰ هزار تن چای سنواتی در انبارهای تهران و شمال کشور موجود بوده است.

این خبر در حالی از سوی وب‌سایت خبری وزارت جهادکشاورزی اعلام شده است که سال‌ها پیش، در سال ۱۳۹۰ نیز یک بار خبری مشابه این، در مورد دپوی چای سنواتی اعلام شده بود. این خبر در سال ۱۳۹۵ و در دولت یازدهم نیز تکرار شده بود.

مرداد سال ۱۳۹۵ دولت اعلام کرد با توجه به سه‌ساله بودن عمر مفید چای برای مصرف انسانی، مصوب شد این محموله پردردسر سال‌های اخیر با نظارت کامل به کشورهای غیرهمسایه صادر و از ورود آن جلوگیری شود.

از حدود دو دهه گذشته که به‌دلیل نبود بازار مناسب، چای تولید داخلی در انبارها ماند و به چای سنواتی تاریخ‌مصرف‌گذشته تبدیل شد، مسئله قابل‌مصرف بودن یا نبودن و تعیین‌تکلیف برای آن در دستورکار دولت‌های مختلف قرار گرفت و کسی نمی‌دانست باید با این محصول غیرقابل‌مصرف چه کند.

طی سال‌های اخیر دولت اجازه خروج چای‌ سنواتی را از انبارهای خود نمی‌داد و تنها گاهی اخباری مبنی‌بر کشف و ضبط محموله‌ا ی چندتنی از چای‌هایی سنواتی نشت‌یافته در بازار منتشر می‌شد. این ماجرا به جایی رسیده بود که بالاخره دولت گذشته تصمیم به فروش و تعیین‌تکلیف آن گرفت و در ۱۲ مردادماه سال ۱۳۹۰ نمایندگان ویژه رئیس‌جمهوری در کارگروه برنج و چای مصوب کردند چای سنواتی تحت نظارت سازمان چای، استانداری گیلان و خریداران آن، به کمپوست یا سایر محصولات صنعتی تبدیل شود و چای‌هایی که کمتر از سه سال از تاریخ تولیدشان گذشته، می‌توانند با فرآوری وارد بازار شوند.

در این مصوبه آمده بود حدود ۲۰۰ هزار تن چای سنواتی موجود در انبارها عمری بین ۷ تا ۱۶ سال (از ۱۳۷۹ تا ۱۳۸۸) دارند و باید به کمپوست تبدیل و از کشور خارج شوند؛ چراکه قابلیت مصرف انسانی ندارد. اما با وجود این مصوبه، برخی از خریداران چای سنواتی موافق تبدیل آن به کمپوست نبودند و محموله به محموله آن را خریداری می‌کردند و معتقد بودند می‌توان این محصول را با فرآوری در اختیار مردم قرار داد تا مصرف شود.

این درحالی‌است که دستگاه‌های نظارتی از سازمان غذا و دارو تا سازمان استاندارد و دانشگاه علوم‌پزشکی استان گیلان، همان‌زمان طی مکاتباتی مختلف اعلام کردند عمر مفید یا همان تاریخ انقضای چای که می‌تواند به مصرف انسانی برسد، بیش از سه سال نیست و پس‌ازآن این محصول از حیز انتفاع خارج می‌شود.

پس از کش‌وقوس‌های فراوان بالاخره دولت یازدهم برای تعیین‌تکلیف نهایی چای‌های سنواتی وارد عمل شد و در سال گذشته دستگاه‌های نظارتی مختلف از اداره‌کل استاندارد استان گیلان تا سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و درنهایت هیئت وزیران، در تصویب‌نامه مورخ ۱۹ تیرماه سال جاری اعلام کردند همه موجودی چای سنواتی با توجه به گذشت سه سال از تاریخ تولیدشان قابلیت مصرف انسانی ندارد و باید صرفاً برای صادرات و از طریق مزایده به‌عنوان مصرف صنعتی در قسمت‌های مختلف به فروش برسد.

با وجود این مصوبه و اعلام چندباره دولت‌های مختلف در مورد تعیین‌تکلیف وضعیت این‌ چای‌های فاسد، اما به‌نظر می‌رسد این محموله همچنان در کشور موجود است. باید دید عاقبت دولت چهاردهم حقیقتاً آن را امحا می‌کند یا باز هم این محموله و پرونده مانند یک میراث به دولت پانزدهم می‌رسد.

به اشتراک بگذارید:





نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط

کاغذبازی برای درمـــــــان

«پیام ما» از وضعیت درمانی بیماران تالاسمی در بیمارستان‌های تهران گزارش می‌دهد

کاغذبازی برای درمـــــــان

حشــــــرات همه‌جا هستند، مگر در بودجه‌ها

«پیام ما» وضعیت پژوهش درباره حشرات در ایران را، در اردیبهشت که ماه «گرده افشان»هاست بررسی می‌کند

حشــــــرات همه‌جا هستند، مگر در بودجه‌ها

برنج گـــــــران می‌شـــــود؟

گزارش «پیام ما» از وضعیت بازار برنج در گفت‌وگو با سفیر ایران در فائو و منابع آگاه

برنج گـــــــران می‌شـــــود؟

بایدها و نبایدهای احیای دریاچه ارومیه؛ مدیریت رهاسازی سدها و کاهش کشت محصولات پرآب‌بر

بحران دریاچه ارومیه

بایدها و نبایدهای احیای دریاچه ارومیه؛ مدیریت رهاسازی سدها و کاهش کشت محصولات پرآب‌بر

جنگ، لرزه بر پیکره صنایع غذایی انداخت

جنگ، لرزه بر پیکره صنایع غذایی انداخت

رؤیای سلامت

افزایش هزینه‌های درمان، سبد سلامت را به اولویت دست‌چندم تبدیل می‌کند

رؤیای سلامت

خودکفایی؛ راه‌حل یا تلـــــــــه؟

اصرار بر تولید داخلی، کشاورزی پایدار را تهدید می‌کند

خودکفایی؛ راه‌حل یا تلـــــــــه؟

«نیمه پر سدهای ایران: ۵۹درصد پر، اما ۱۹درصدخالی‌تر از پارسال؛ نگرانی از میانگین ۱۰ ساله»+ همراه با نمودار

«نیمه پر سدهای ایران: ۵۹درصد پر، اما ۱۹درصدخالی‌تر از پارسال؛ نگرانی از میانگین ۱۰ ساله»+ همراه با نمودار

امنیت غذایی موضوعی فراتر از خودکفایی در تولید است

امنیت غذایی موضوعی فراتر از خودکفایی در تولید است

  وقتی «کود» استراتژیک‌تر از «نفت» می‌شود

  وقتی «کود» استراتژیک‌تر از «نفت» می‌شود