پیام ما چالش‌ها و فرصت‌های همکاری شرکت‌ها با خیریه‌ها را بررسی می‌کند

خدمت یا فرار از مسئولیت

یکی از بزرگترین انتقادات به همکاری‌های شرکتی با خیریه‌ها، سطحی‌نگری در مواجهه با مسائل اجتماعی است





خدمت یا فرار از مسئولیت

۲ آبان ۱۴۰۳، ۱۹:۰۷

مسئولیت‌های اجتماعی شرکتی به‌عنوان یکی از ارکان اساسی فعالیت‌های تجاری مدرن، نقش مهمی در شکل‌دهی به تصویر برند و ارتباط با جامعه ایفا می‌کند. همکاری با خیریه‌ها می‌تواند مزایای قابل توجهی به همراه داشته باشد، اما در عین حال چالش‌هایی همچون سطحی‌نگری و وابستگی مالی نیز وجود دارد که نیازمند بررسی دقیق است.

مسئولیت‌های اجتماعی شرکتی (CSR) به‌عنوان یکی از اصول اساسی در فعالیت‌های تجاری مدرن شناخته می‌شود. در دنیای پیچیده امروز، شرکت‌ها نه‌تنها به دنبال حداکثر کردن سود خود هستند، بلکه ناگزیرند نقش خود در جامعه را نیز مد نظر قرار دهند. ازاین‌رو، بسیاری از شرکت‌ها برای ارتقای وجهه برند خود و جلب توجه مشتریان، به همکاری با خیریه‌ها و سازمان‌های غیرانتفاعی اقدام می‌کنند. این همکاری‌ها می‌توانند بر روی وجهه عمومی شرکت‌ها تأثیر مثبت بگذارند، اما در‌عین‌حال چالش‌ها و انتقادات خاص خود را نیز دارند که باید مورد توجه قرار گیرد.

سطوح مختلف همکاری با خیریه‌ها

همکاری با خیریه‌ها می‌تواند به دو شکل عمده صورت گیرد: تأسیس خیریه‌های مستقل توسط شرکت‌ها یا همکاری با خیریه‌های موجود. این دو رویکرد دارای معایب و مزایای منحصر به خود هستند. درحالی‌که تأسیس خیریه می‌تواند به شرکت‌ها اجازه دهد به‌طور مستقیم در امور اجتماعی مشارکت کنند، اما عدم تخصص کافی در امور اجتماعی می‌تواند منجر به مشکلاتی شود که خود به تنهایی در مسیر کمک به جامعه مانع ایجاد می‌کند.

نقدهای اساسی به همکاری‌ها با خیریه‌ها

یکی از بزرگترین انتقادات به همکاری‌های شرکتی با خیریه‌ها، سطحی‌نگری در مواجهه با مسائل اجتماعی است. بسیاری از شرکت‌ها با هدف بهبود تصویر خود و جلب نظر مشتریان، به‌سمت خیریه‌ها می‌روند، درحالی‌که در عمل هیچ اقدام بنیادینی برای حل مشکلات اجتماعی انجام نمی‌دهند. این رویکرد نه‌تنها بهبود قابل‌توجهی در وضعیت اجتماعی ایجاد نمی‌کند، بلکه نشان‌دهنده فرار از مسئولیت‌پذیری واقعی است که باید در ذات فعالیت‌های تجاری وجود داشته باشد.

در‌صورتی‌که شرکت‌ها تنها به بهبود تصویر اجتماعی توجه کنند و به‌جای حل مشکلات اجتماعی واقعی، به پروژه‌های کوچک و مقطعی بسنده کنند، این می‌تواند نشانه‌ای از عدم نیت واقعی آن‌ها باشد. لذا، لازم است که شرکت‌ها به جای اینکه همکاری‌های خیریه‌ای را فقط به عنوان ابزاری برای تبلیغ استفاده کنند، به فکر راه‌حل‌های اصلی و پایدار برای مسائل اجتماعی باشند.

چالش دوم به وابستگی مالی خیریه‌ها به شرکت‌ها مربوط می‌شود. این وابستگی می‌تواند خطراتی را به همراه آورد؛ از جمله کاهش استقلال خیریه‌ها در تصمیم‌گیری‌های خود. در بسیاری از موارد، خیریه‌ها ممکن است تحت فشار نیازهای مالی شرکت‌ها قرار گیرند و به‌جای تمرکز بر روی اهداف واقعی خود، مجبور به تطابق با انتظارات شرکتی شوند. این وضعیت می‌تواند به تضعیف عملکرد خیریه‌ها و کاهش اثرگذاری آن‌ها در حل مسائل اجتماعی منجر گردد.

ارزیابی همکاری شرکت‌ها با مؤسسات خیریه

برای بررسی دقیق‌تر این موضوع، با «هامون طهماسبی»، مدیر اندیشکده صنعت و توسعه پایدار، گفت‌وگو کردیم. او یکی از نگرانی‌های اصلی این مسئله را در این می‌داند که بسیاری از شرکت‌ها برای تأسیس خیریه‌ها به‌دلیل عدم تخصص کافی در حوزه اجتماعی، به مشکلاتی دچار می‌شوند. به‌عبارت دیگر، مدیریت بسیاری از خیریه‌ها به افرادی نزدیک به مدیران شرکت‌ها واگذار می‌شود که ممکن است تخصص لازم در این زمینه را نداشته باشند. در چنین حالتی، صرف وجود یک بنیاد خیریه و نیت خوب نمی‌تواند پاسخگوی نیازهای اجتماعی باشد و در بسیاری از مواقع منجر به هدررفت منابع مالی و انسانی خواهد شد.

از سویی دیگر، مدیریت مالی خیریه‌ها نیز موضوعی بحث‌برانگیز است. در مواردی که انضباط مالی در این موسسات رعایت نشود، خطراتی نظیر پولشویی یا سوءاستفاده از منابع مالی خود را به همراه دارد. به همین دلیل، می‌توان گفت که نبود شفافیت مالی در خیریه‌ها می‌تواند به اعتبار شرکت‌ها آسیب بزند و باعث انحراف توجه آنها از چالش‌های اصلی خود نظیر تخریب محیط زیست یا مسائل ایمنی کارکنان گردد.

چالش دیگر این است که برخی از شرکت‌ها تنها با تأسیس یک بنیاد خیریه از زیر بار مسئولیت‌های اجتماعی خود فرار می‌کنند. مثلاً شرکت‌های خودروساز به جای تمرکز بر ایمنی و کیفیت محصولات خود، ممکن است فعالیت اجتماعی خود را محدود به انجام پروژه‌های خیریه کنند و از مسائل اصلی غافل بمانند. این رویکرد نه‌تنها به بهبود جامعه کمک نمی‌کند، بلکه می‌تواند به نوعی به فرار از مسئولیت تبدیل شود.

طهماسبی می‌گوید در‌عین‌حال، نقاط قوت این همکاری‌ها نیز قابل‌توجه است. اگر شرکت‌ها به تجهیز منابع انسانی و استخدام نیروهای متخصص در اداره خیریه‌ها توجه کنند، می‌توانند تأثیرات مثبتی بر عملکرد خود داشته باشند. مواردی از بنیادهای خیریه موفق مانند بنیاد خیریه مک‌دونالد وجود دارند که با پشتوانه مالی معتبر، به خدمات بهداشتی و درمانی برای خانواده‌ها کمک شایانی کرده‌اند. این بنیادها به‌خوبی توانسته‌اند کیفیت زندگی افراد نیازمند را ارتقا دهند.

علاوه‌بر‌این، همکاری با خیریه‌های موجود به‌جای تأسیس خیریه‌های جدید می‌تواند بهترین گزینه برای شرکت‌ها باشد. خیریه‌های موجود معمولاً تجربه و شناخت بهتری از نیازهای واقعی جامعه دارند و می‌توانند به شرکت‌ها در درک مسائل اجتماعی و پیاده‌سازی راه‌حل‌های مؤثر کمک کنند. از همین رو، همکاری با مشاوران و سازمان‌های حرفه‌ای باید در اولویت قرار گیرد تا تأثیرگذاری بهتری در پی داشته باشد.

در نهایت، می‌توانیم مزایا و معایب همکاری شرکت‌ها با خیریه‌ها را به‌صورت زیر دسته‌بندی کنیم:

به اشتراک بگذارید:





نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط

تداوم سیاست خصوصی‌سازی در صنعت خودرو

سایپا در مسیر تحول مدیریتی

تداوم سیاست خصوصی‌سازی در صنعت خودرو

همکاری بخش خصوصی برای آبرسانی به حیات‌وحش قصرشیرین

گامی برای حفاظت از زیستگاه‌های مرزی

همکاری بخش خصوصی برای آبرسانی به حیات‌وحش قصرشیرین

ممنوعیت ورود به دریاچه گهر

گامی برای مدیریت علمی و حفاظت از اکوسیستم اشترانکوه

ممنوعیت ورود به دریاچه گهر

ثبت نخستین تصاویر مستند از قوچ و میش در منطقه حفاظت‌شده میشداغ

گامی برای حفاظت از زیرگونه انحصاری خوزستان

ثبت نخستین تصاویر مستند از قوچ و میش در منطقه حفاظت‌شده میشداغ

آموزش از دل حریق؛ دومین نشست نظام فرماندهی حادثه در میانکاله برای ارتقای آمادگی برگزار شد

آموزش از دل حریق؛ دومین نشست نظام فرماندهی حادثه در میانکاله برای ارتقای آمادگی برگزار شد

مهار آتش‌سوزی در پارک ملی بوجاق

۲ هکتار از زیستگاه‌های ارزشمند گیلان در آتش سوخت

مهار آتش‌سوزی در پارک ملی بوجاق

بحران نیروی انسانی در توران؛ خالی ماندن ۶۲ درصد پست‌های محیط‌بانی در زیست‌کره شاهرود

بحران نیروی انسانی در توران؛ خالی ماندن ۶۲ درصد پست‌های محیط‌بانی در زیست‌کره شاهرود

رهاسازی ۱۵ روزه آب سد کرج؛ راهکاری برای احیای سفره‌های زیرزمینی و کشاورزی غرب تهران

رهاسازی ۱۵ روزه آب سد کرج؛ راهکاری برای احیای سفره‌های زیرزمینی و کشاورزی غرب تهران

اصلاح صنعت مرغداری با طرح «مرغ سایز»

راهکاری برای افزایش بهره‌وری و کاهش ضایعات

اصلاح صنعت مرغداری با طرح «مرغ سایز»

پاکسازی و احیای آبشخورهای حیات‌وحش در گیلانغرب با مشارکت مردم

پاکسازی و احیای آبشخورهای حیات‌وحش در گیلانغرب با مشارکت مردم