۱۲۶ مکاتبه نمایندگان مجلس با سازمان محیط‌زیست؛ بیشتر درخواست‌های مخرب برای منابع طبیعی کشور

نمایندگان پیگیر طرح‌های پرمناقشه

رویکرد برخی از نمایندگان به محیط‌زیست بیشتر مقطعی و سطحی است و در این میان تلاش‌های فراوان برای تصویب طرح‌های زیان‌بار و تخریب‌گر به وضوح مشاهده می‌شود، طرح‌هایی که از صنایع آلاینده تا پروژه‌های پرمخاطره را در بر می‌گیرد





نمایندگان پیگیر طرح‌های پرمناقشه

۲۹ بهمن ۱۴۰۳، ۱۸:۰۲

نمایندگان مجلس از زمان روی کار آمدن مدیریت جدید در محیط‌زیست کشور، ۱۲۶ مکاتبه با این سازمان داشته‌اند که تعداد بسیاری از این مکاتبات حول محور استخدام افراد، دریافت وام و راه‌اندازی صنایع و بهبود فضای کشاورزی بوده است. این اطلاعات را دبیرخانه نشان اپوش از سازمان حفاظت محیط‌زیست گرفته و حالا در اختیار «پیام ما» قرار داده است. هرچند نام نمایندگانی که مکاتبه را انجام داده‌اند، در آن مشخص نیست، اما درخواست هر نماینده و پاسخ محیط‌زیست در آن درج شده است. براساس اطلاعات ثبت‌شده، سازمان حفاظت محیط زیست به ۱۱۶ مکاتبه نمایندگان پاسخ صریح داده و در اغلب موارد مکاتبه انجام‌گرفته را نادرست یا نشدنی دانسته است؛ مانند درخواست یک نماینده برای فعالیت یک شرکت صنعتی و معدنی یا درخواست خروج یک صنعت از لیست صنایع آلاینده. این درخواست‌ها درحالی‌است که به‌گفته «محمد الموتی»، دبیر شبکه تشکل‌های محیط‌زیستی و منابع‌طبیعی کشور، تاکنون هیچ‌یک از ۱۲ مجلس تشکیل‌شده در چهاردهه گذشته دغدغه محیط‌زیستی نداشته‌اند و درخواست نمایندگان اغلب از سر نگاه محلی و قومی است، نه منافع ملی، و همین هم باعث ایجاد تعارض منافع و تضاد گسترده در محل قانون‌گذاری کشور شده است.

تعداد کل مکاتبات دریافتی از نمایندگان مجلس ۱۲۶ مورد بوده که سازمان حفاظت محیط‌‌زیست به ۱۱۶ مورد آن پاسخ داده است. این اطلاعات را دبیرخانه نشان اپوش -جمعی از تشکل‌های محیط‌زیستی سراسر کشور- در اختیار «پیام‌ما» گذاشته است. از جمله درخواست‌های مطرح‌شده توسط نمایندگان شامل محورهایی نظیر استخدام و اشتغال، تسهیلات و وام، پروژه‌های عمرانی و واحدهای صنفی، آب‌وفاضلاب، راه و ترابری، بهداشت و درمان، کشاورزی و … می‌شود. 

 

درخواست تسهیلات برای تولید انواع زغال‌های صنعتی فشرده، درخواست صدور مجوز محیط‌زیستی برای توسعه شهرک‌ها و نواحی صنعتی جدید در کرمان، رفع مشکلات شرکت ایران خودرو دیزل، احداث پتروشیمی، احداث کارگاه‌های فرآوری سنگ، رفع مشکل طرح انتقال آب از دریای عمان به استان اصفهان، طرح انتقال آب ونک-سولکا، درخواست مدیرعامل شرکت …..  مبنی‌بر خروج نام شرکت از لیست شرکت‌های آلاینده، در کنار تعدادی دیگر از درخواست‌ها، از جمله مکاتباتی بوده که بدون بررسی اثرات محیط‌زیستی این طرح‌ها درخواست شده است و در اغلب موارد هم با پاسخ منفی سازمان و یا عنوان «در حال بررسی است» روبه‌رو شده است. در این میان اما مکاتباتی همچون نحوه توزیع عوارض آلایندگی صنایع شهرستان‌های متأثر از آلودگی، درخواست مشارکت مردمی و نظارت بر صدور مجوزهای محیط‌زیستی در راستای کنترل اثرات نامطلوب صنایع آلاینده، درخواست تسهیلات احداث نیروگاه برای خورشیدی، تصمیم‌گیری درباره کنترل و کاهش آلایندگی نیروگاه حرارتی شازند هم به چشم می‌خورد که در نوع خود درخواست‌های بجا و درست هستند، هرچند تعدادشان انگشت‌شمار است.

 

متأسفانه در سال‌های اخیر تلاش گسترده برخی از نمایندگان مجلس برای راه‌اندازی طرح‌های مخرب بالا است که نمونه‌هایی چون تلاش برای جاده‌کشی در مناطق حفاظت‌شده یا گرفتن مجوز طرح‌های آب‌بر در مناطق کم‌آب و مواردی ازاین‌دست از جمله این موارد است. یکی از نمونه‌های اخیر هم تلاش نماینده شادگان در سفر رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست و تیم همراهش به استان خوزستان برای گرفتن مجوز پتروپالایش و کارخانه فولاد بود.

 

۱۲ مجلس، پشت کرده به محیط زیست

ماجرای عملکرد نمایندگان مجلس از نظر «محمد الموتی»، دبیر شبکه تشکل‌های مردم‌نهاد محیط‌زیست و منابع‌طبیعی، بیش از هر چیز بحث حکمرانی و سیستمی است که منافع محلی را به منافع ملی ترجیح می‌دهد. «متأسفانه نگاه ملوک‌الطوایفی در میان اغلب نمایندگان مجلس در دوره‌های مختلف عاملی شد تا برخی قوانین ویرانگر به تصویب برسد. این نگاه عاملی بود تا رقابت‌های ناسالم شکل گیرد و تعارض منافع منطقه‌ای و جناحی منافع ملی را تحت‌تأثیر قرار دهد. اما در میان تمام مجلس‌های پیشین، مجلس یازدهم بیشترین میزان قوانینی را داشت که به ضرر محیط‌زیست و منابع‌طبیعی کشور بود و این مجلس را می‌توان مخرب‌ترین مجلس از نگاه محیط‌زیستی‌ها دانست.»

صالح نقره‌کار: هرگونه ترک فعل باید مورد بررسی نهادهای نظارتی قرار گیرد و باید بدانیم چون اولویت حفظ حقوق محیط‌زیستی است و این حقوق برگشت‌ناپذیرند، باید ترک فعل‌ها در هر قامتی مورد بازخواست و رسیدگی قرار گیرد

به‌گفته او، نگاه اغلب نمایندگان مجلس به مسئله محیط‌زیست، از روی دغدغه، حفظ و صیانت از این عرصه نیست و همین باعث غلبه نگاه مقطعی و فانتزی به این حوزه شده است. «اگر پیگیری‌ای هم انجام می‌گیرد، اصولاً برای آن است که به‌عنوان یک دستاورد فردی می‌خواهند آن را نشان دهند. غلبه این برخورد در حدی است که سال گذشته ما یک نظرسنجی از میان فعالان و کنشگران این عرصه درباره رفتار نمایندگان مجلس داشتیم و گفتیم از ۲۰ به آنها نمره دهند، میانگین نمره به مجلس یازدهم ۴ بود. این واقعاً ناراحت‌کننده است.»

 

الموتی بر این نظر است که غلبه این برخورد در ادوار مجلس به حدی بوده که حتی در ابلاغ قوانین خوب هم به‌دلیل نبود دانش و آینده‌نگری، قدرت اجرایی و عملی خوبی نگرفته است. «نمونه‌اش قانون هوای پاک است. ۲۳ دستگاه مکلف شده‌اند از این قانون پیروی کنند، اما نتیجه چه شد؟ آلودگی بیشتر و هرروزه.»

محمد الموتی: یک سال بعد از امضای میثاق محیط‌زیستی توسط ۲۵ نماینده مجلس دوازدهم، هیچ نطق و عملکردی همسو با این میثاق از سوی آنها مشاهده نکرده‌ایم. حتی با وجود تلاش‌های بسیار هنوز جلسه‌ای با حضور فعالان و نمایندگان امضاکننده برگزار نشده است

نکته دیگری که این فعال محیط‌زیست به آن اشاره می‌کند، تلاش فعالان و شبکه تشکل‌های محیط‌زیستی برای همراهی نمایندگان مجلس دوازدهم و همراهی آن در حوزه محیط‌زیست است. بر همین اساس، پیش از انتخابات مجلس در سال گذشته آنها به کاندیداهای مختلف مراجعه کردند و از میان تمام آنها ۲۵ نماینده میثاق‌نامه محیط‌زیستی تدوین‌شده توسط فعالان را امضا کردند. براساس این میثاق‌نامه، نمایندگان باید مقابل قوانین ویرانگر در حوزه محیط‌زیست در مجلس بایستند، نطق‌های آنها باید با تأکید بر این حوزه باشد و مواردی ازاین‌دست. اما یک سال بعد از امضای میثاق محیط‌زیستی توسط این ۲۵ نماینده، هیچ نطق و عملکردی همسو با این میثاق از سوی آنها مشاهده نکرده‌ایم. حتی با وجود تلاش‌های بسیار هنوز جلسه‌ای با حضور فعالان و نمایندگان امضاکننده برگزار نشده است. بنابراین، می‌توان گفت در ۱۲ دوره مجلس علاقه به مسائل محیط‌زیستی عمقی و با دانش نبوده، بلکه سطحی و با غلبه نگاه منطقه‌ای انجام گرفته و مشکلات قانونی فعلی هم ناشی از همین رویکرد است.»

 

این درحالی‌است که به‌گفته «صالح نقره‌کار»، وکیل دادگستری، اصل پنجم قانون اساسی تکالیفی را برای حاکمیت تعیین کرده است که وظیفه نظارت، دیده‌بانی و مطالبه‌گری اجرای مواد محیط‌زیستی توسط نهادهای مختلف را باید انجام دهد. «هرگونه ترک فعل باید مورد بررسی نهادهای نظارتی قرار گیرد. باید بدانیم چون اولویت حفظ حقوق محیط‌زیستی است و این حقوق برگشت‌ناپذیرند، باید ترک فعل‌ها در هر قامتی مورد بازخواست و رسیدگی قرار گیرد.»

 

به‌گفته او، کمیسیون اصل ۹۰ مجلس به‌عنوان رکن ناظر پارلمان باید رصد پیگیرانه و پیشگیرانه‌ای درباره عملکرد نمایندگان مجلس داشته و از سویی آسیب‌شناسی نهادهای نظارتی هم انجام گیرد تا به‌این‌ترتیب نمایندگان مجلس هم با دقت بیشتری درباره این موارد نظر دهند، از طرح مواردی که ضد محیط‌زیست است، جلوگیری کنند و قوانین این حوزه را با دقت بیشتر مورد ارزیابی قرار دهند.

به اشتراک بگذارید:





نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *