پیام ما؛ رسانه توسعه پایدار ایران | صرفه‌جویی ٧٠ هزارمیلیاردی

صرفه‌جویی ۷۰ هزارمیلیاردی





۱۶ شهریور ۱۳۹۸، ۱۱:۰۷

صرفه‌جویی ۷۰ هزارمیلیاردی 

با توجه به کاهش درآمدهای نفتی در سال جاری، دولت با کاهش درآمد ۷۰ هزار میلیارد تومانی مواجه است

رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی گفت که با توجه به کاهش درآمدهای نفتی در سال جاری، دولت نیازمند صرفه جویی ۷۰ هزار میلیارد تومانی برای جبران کسری بودجه است.

غلامرضا تاجگردون در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: براساس پیش‌بینی‌های صورت گرفته ۷۰ هزار میلیارد تومان کاهش درآمدها نسبت به بودجه دولت است که به همین اندازه باید هزینه‌ها را کم کنیم.

وی افزود: در واقع دولت باید حدود ۷۰ هزار میلیارد تومان صرفه‌جویی کند و هزینه‌هایش را کاهش دهد تا با توجه به سقف درآمدی که تا پایان سال کسب می‌کند درآمد و مصارف را بالانس کند.

نماینده مردم گچساران در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه درباره اصلاح ساختار بودجه هنوز جمع‌بندی نهایی صورت نگرفته، یادآور شد: احتمالا تعیین اهداف دوسالانه از جمله مواردی است که در اصلاح ساختار بودجه مورد توجه قرار خواهد گرفت، دولت همچنین به دنبال این است که دستگاه‌های اصلی متولی و پاسخگو باشند و این یک رکن مهم اصلاح ساختار است.

وی در پایان خاطرنشان کرد: با توجه به شرایط کنونی کشور و کاهش درآمدهای نفتی باید سهم آن را در بودجه کم کرد و در مقابل مالیات و اوراق را جایگزین کرد.

انتشار اوراق مشارکت 

یک روش برای جبران 

کسری بودجه

یک کارشناس اقتصادی می گوید: انتشار اوراق مشارکت برای جبران کسری بودجه در شرایط فعلی کم‌آسیب‌ترین راهکار است.

سعدوندی به انتشار اوراق مشارکت که سران قوا مجوز آن را به دولت داده اند، اشاره کرد و افزود: استفاده از اوراق به دو نوع است، یک نوع مربوط به استفاده از اوراق ارزی خارجی می شود که اگرچه نسبت بدهی خارجی ایران بسیار پایین است اما این روش مطلقا توصیه نمی شود.

وی ادامه داد: حتی اگر این روش انجام شود با توجه به اینکه باید ارز فروخته و به ریال تبدیل شود ، در نهایت منجر به بیماری در اقتصاد خواهد شد.

این کارشناس اقتصادی افزود: اما یک روش استقراض داخلی داریم که این شیوه بستگی به نسبت های بدهی در کشور دارد که ظاهرا نسبت بدهی در کشور ما معقول است و ما به مدت چند سال می توانیم در جهت اصلاح و ارتقای پروژه های عمرانی نسبت بدهی را افزایش دهیم و به محض راه افتادن پروژه ها و رشد اقتصادی، فرآیند صرفه جویی و مولدسازی را آغاز کنیم.

وی یادآور شد: در شرایط فعلی اگر مولد سازی آن هم از طریق فروش دارایی ها مدنظر باشد قطعا نتیجه فاجعه باری خواهد داشت.

سعدوندی تاکید کرد: در حال حاضر با توجه به وضعیت مناسب نسبت های بدهی در ایران تنها راه حل انتشار اوراق است چراکه هزینه بالایی نخواهد داشت؛ البته درست است که هزینه های بهره ای در کوتاه مدت بالا خواهد بود اما با استفاده از همین ابزار اوراق می توان در جهت کاهش نرخ های بهره و هزینه های بهره ای گام برداشت و اگر این اتفاق بیفتد و از عملیات بازار باز استفاده شود که متاسفانه طی چهل سال گذشته مورد بی توجهی قرار گرفته است، ما می توانیم به صورت مداوم نرخ بهره و تورم را در اقتصاد کاهش دهیم و از این طریق علی رغم تحریم به رشد درون زای پایدار برسیم.

وی با اشاره به برخی اظهارات مبنی بر کاهش هزینه ها، گفت: در شرایط رکودی کاهش هزینه ها منجر به عمیق شدن رکود می شود حتی ترکیب هزینه ها را نمی توان تغییر دارد به این صورت که مثلا بودجه عمرانی را افزایش و از بودجه جاری کاهش دهیم؛ این موضوع مطلقا توصیه نمی شود.

این کارشناس اقتصادی افزود: این موضوع در شرایطی ممکن است که بخشی از نیروهای در استخدام دولت را اخراج کنیم که در شرایط رکود این افراد کاری پیدا نمی کنند.

وی تاکید کرد: بنابراین کاهش هزینه ها در کوتاه مدت به جایی نخواهد رسید؛ باید عزم ملی صورت گیرد که در دراز مدت به این سمت برویم که ترکیب بودجه را تغییر داده و هزینه های زائد را حذف کنیم، در این صورت است که صرفه جویی در اقتصاد رخ خواهد داد.

افزایش درآمد مالیاتی باید 

از طریق جلوگیری از فرار مالیاتی باشد

سعدوندی در ادامه با اشاره به افزایش درآمدهای مالیاتی، اظهار داشت: وقتی اقتصاد در رکود است، افزایش درآمدهای مالیاتی رکود را تشدید خواهد کرد اگر معافیت های مالیاتی را برداریم رکود تشدید می شود.

وی افزود: در حوزه مالیات، راهکار مورد نیاز جلوگیری از فرار مالیاتی است و باید از این طریق درآمدهای مالیاتی را رونق داد.

این کارشناس اقتصادی به هدفمندی یارانه ها اشاره کرد و گفت: قرار بر این بود که یارانه ها هدفمند شود نه اینکه آزادسازی قیمتی و یا گران سازی حامل های انرژی صورت گیرد و از این محل کسری بودجه تامین شود؛ این مساله مشکل زا خواهد بود.وی ادامه داد: در واقع آزادسازی قیمتی به معنای پوشش دادن کسری بودجه دولت از جیب مردمی که خود درگیر کسری بودجه خانوار هستند، است.

سعدوندی با بیان اینکه قرار بود یارانه هدفمند شود اما هم اکنون دهک دهم ۲۲ برابر دهک اول درآمدی سوبسید بنزین دریافت می کند، گفت: باید برای هدفمندی یک ظرفیت مازاد در بودجه تعبیه کنیم که این مساله باز نیاز به اوراق دارد؛ اگر دولت هدفمندی کرد و پیش فرض های هرفمندی درست به نتیجه نرسید دولت مجبور به تامین کسری از پایه پول نمی شود بلکه از اوراق استفاده می کند.

 

به اشتراک بگذارید:





مطالب مرتبط

نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *