پیام ما؛ رسانه توسعه پایدار ایران | تغییر در تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی

تغییر در تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی





۲۵ دی ۱۳۹۷، ۱۴:۳۱

تغییر در تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی

14 میلیارد دلار ارز دولتی به کالاهای اساسی اختصاص پیدا کرد و تاثیری بر سفره مردم نداشت

در روزهایی که ارز سر بالا رفت و عددهای چهار رقمی را درنوردید و به کانال پنج رقمی‌ها سلام کرد. اولین چیزی که در تصمیم‌های دولت و مجلس خودش را نشان می‌داد نگرانی از افزایش کالاهای اساسی بود. کالاهایی که ریشه در دل واردات داشتند.

تعدادشان کم هم نبود. ختی خودروسازهایی که ساز تولید ملی می‌زدند وقتی که پای عمل رسید زودتر از بقیه ترمز بریدند. مایحتاج خوراکی که بماند. شیر و لبنیات هنوز هم قصد پایین آمدن ندارند. لوازم خانگی هم همین سرنوشت را داشت. این بالا رفتن‌های یکهویی فقط یک پیام داشت. ما کشور وابسته‌ای هستیم.

دولت ابتدا با تخصیص ارز به مایحتاج اولیه سعی کرد جلوی افزایش قیمت را بگیرد. بعدا که لیست تخصیص یافته ارز منتشر شد دم خروس پیدا شد. شرکت‌هایی در کوتاه مدت پول‌های کلان دریافت کرده بودند که در واردات کالا شفاف نبودند.

بعد از دوره آزمایش از بین رفتن بیت‌المال فاز دوم تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی شروع شد. ایرادات کمتر شد اما اجناس گران شده خیال پایین آمدن نداشتند. ابزارهای نظارتی دولت و حاکمیت هم هر چه سلطان دستگیر کردند کمتر نتیجه داشت. کنترل بازار انجام شد اما کالاهای ارز دولتی بگیر به جای قبل برنگشتند. این حکایت یک شبه بالا رفتن و هرگز پایین نیامدن انگار رسم کشور ما شده است.

حالا رئیس کمیسیون تلفیق بودجه سال ۹۸ مجلس با انتقاد از تورمی که کالاهای اساسی با ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی داشته است عنوان کرد که روش تخصیص ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی به این کالاها باید تغییر کند.

غلامرضا تاجگردون رئیس کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت، با اشاره به اینکه 14 میلیارد دلار ارز دولتی به کالاهای اساسی اختصاص پیدا کرده اما تاثیری بر سفره مردم نداشته و تکرار این کار در بودجه سال 98 نگرانی هایی را به دنبال دارد، گفت: دولت برای سال 98 بالغ بر 21 میلیارد دلار درآمد خالص ارزی پیش بینی کرده است که 14 میلیارد دلار آن را به کالاهای اساسی اختصاص می دهد، یکی از ایرادات جدی نمایندگان و کارشناسان به این موضوع عدم تاثیرگذاری ارز دولتی بر کنترل قیمت کالاهای اساسی است.

رئیس کمیسیون تلفیق بودجه سال 98 مجلس ادامه داد: به همین منظور در جلسه کمیسیون تلفیق با حضور مسئولان دولتی، مفصل صحبت کرده ایم و سوال شد ارز هایی که به کالاهای اساسی داده شده تا چه میزان در میزان تورم نقش داشته است.

مردم تورم ارز 4 هزار و 200 تومانی را تحمل کرده اند

نماینده مردم گچساران و باشت در مجلس دهم شورای اسلامی با اشاره به گزارشی که دولت در زمینه تورم و افزایش قیمت کالاهای اساسی ارائه کرده است، اظهار داشت: گزارش دولت نشان می دهد که برخی کالاهایی که ارز ترجیحی گرفته اند مشمول تورم شده اند و مردم تورم 30 تا 50 درصدی ارز 4 هزار و 200 تومانی را تحمل کرده اند.

وی تاکید کرد: در کمیسیون تلفیق بودجه سال 98 با دولت بحث می کنیم که روش تخصیص ارز دولتی به کالاهای اساسی را اصلاح کند، عملا این روش که از منابع برخوردار بوده بهره وری مناسب و کافی را نداشته است.

تاجگردون در ادامه گفت‌وگو با خبرگزاری خانه ملت، با اشاره به جبران کسری درآمد دولت با افزایش درآمدهای مالیاتی، بیان داشت: مالیات حقی است که باید اقشار پردآمد آن را بپردازند، منظور ما این نیست که از قشر تحت فشار و ضعیف مالیات گرفته شود، بلکه افرادی که از رانت فعلی حاکم برجامعه استفاده می کند باید مالیات بدهد.

افزایش درآمد مالیاتی به معنای فشار بر مردم نیست

این نماینده مجلس با اشاره به افزایش برخی شاخص ها در لایحه بود، گفت: وقتی حقوق ها افزایش پیدا می کند، اقتصاد تورم 40 درصدی را شاهد است، رشد GDP بالغ بر 30 درصد افزایش پیدا می کند، رشد درآمد مالیاتی بین 8 تا 10 درصد غلط است.

وی با تاکید براینکه افزایش درآمد مالیاتی به معنای فشار بر گُرده مردم نیست، توضیح داد:  نقدینگی چرخیده و جایی اثر خود را گذشته است بنابراین صاحب این نقدینگی باید مالیات به بپردازد حالا هر کسی باشد، از کسی که منفعت برده باید مالیات گرفت، این بحث را با سازمان مالیاتی داشته ایم.

برخی معافیت مالیاتی 

به ناحق است

تاجگردون در این باره که 70 درصد منابع کشور معافیت مالیاتی داده شده است، عنوان کرد: بحث ما برای افزایش درآمد مالیاتی، جدا از معافیت های مالیاتی، بحث ما این است گردش پولی که در کشور  اتفاق افتاده می افتد دست چه کسانی است تا مالیات از آنها گرفته شود.رئیس کمیسیون تلفیق بودجه سال 98 مجلس در خصوص معافیت های مالیاتی توضیح داد: برخی به ناحق شامل معافیت مالیاتی می شوند.صادرات از مالیات معاف است این برای زمانی باید لحاظ شود که ارز آوری با صادرات اتفاق می افتد، زمانی که ارز صادرات به کشور برگردانده نمی شود چرا باید معافیت مالیاتی لحاظ شود، از اینگونه مسائل در اقتصاد کشور وجود دارد که باید اصلاح کنیم.

 

به اشتراک بگذارید:





پیشنهاد سردبیر

نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *