پس از روزها تعطیلی، چراغ سالن‌های تئاتر روشن خواهد شد؟

صحنه پس از جنگ





صحنه پس از جنگ

۲۲ فروردین ۱۴۰۵، ۲۱:۵۹

حالا که چند روز از اعلام آتش‌بس دوهفته‌ای می‌گذرد، ردپای جنگ را روی هر چیزی می‌توان دید. جنگ به صحنه‌های تئاتر هم از همان روزهای نخست رسید و خیلی زود چراغ سالن‌ها را خاموش کرد. برنامه بسیاری از اجراها لغو شد و در سایت‌های فروش بلیت نمایش‌ها هم دیگر نشانه‌ای از اجراهای روی صحنه نبود. اما حالا انگار پس از اعلام آتش‌بس و بازگشت آرام‌آرام مردم به پایتخت، قرار است چراغ بعضی سالن‌های تئاتر هم روشن شود.

هنوز اخبار دقیقی از برنامه سالن‌های تئاتر دولتی و خصوصی منتشر نشده است. اما از نهم اسفند و با آغاز حملات آمریکا و اسرائیل علیه ایران، بسیاری از نمایش‌هایی که قرار بود به صحنه بروند لغو شدند. حالا روز شنبه (۲۲ فروردین) «داود نامور»، مدیر عمارت نوفل‌لوشاتو و رئیس انجمن صنفی تماشاخانه‌های خصوصی، از پیشنهاد خود به سالن‌های خصوصی تئاتر، برای شروع اجراها و دولت، برای تسهیل مجوز اجرا خبر داده است.

او درباره ازسرگیری فعالیت عمارت نوفل‌لوشاتو گفته در شرایط فعلی، کافه عمارت باز است و کارمندان اداری هم در مجموعه حضور دارند. همچنین به گفته او، حدود ۴ گروه هم متقاضی اجرا هستند تا در شرایط مناسب، اجرای خود را شروع کنند: «از این میان ۳ اجرا جدید هستند که یکی از آنها با موضوع جنگ رمضان است.»

آن‌طور که خبرگزاری «مهر» نوشته، نامور درباره لزوم حمایت دولت در شرایط خاص جنگی حاضر، گفته است: «هفته گذشته معاون هنری به همراه مدیرکل روابط‌عمومی وزارت ارشاد و چند نفر از هنرمندان تئاتر، بازدیدی از عمارت نوفل‌لوشاتو داشتند و قرار شد از تماشاخانه‌ها برای ازسرگیری فعالیت‌ها حمایت شود. پیشنهاد من این بود که حمایت از گروه‌های تئاتری انجام شود تا بتوانند سرپا بایستند و چرخه فعالیت از نو شکل بگیرد.»

او از اعلام آمادگی نوفل‌لوشاتو برای اجرای نمایش‌ها خبر داده و اعلام کرده این عمارت کمترین خواسته مالی را از هنرمندان خواهد داشت.

رئیس انجمن صنفی تماشاخانه‌های خصوصی همچنین پیشنهاد خود را تماشاخانه‌های دیگر یادآور شده است: «به همکاران تماشاخانه‌های دیگر هم پیشنهاد دادم سالن‌ها برای ازسرگیری اجراها با گروه‌ها همراهی داشته باشند و هزینه‌های خود را از طریق فروش گیشه، تأمین کنند و با آنها قرارداد کف‌فروش منعقد نشود.»

همچنین پیشنهاد او به دولت این است که «سخت‌گیری‌های نظارتی و مجوز» وجود نداشته باشد تا چراغ تئاتر بار دیگر روشن شود.

بررسی‌های «پیام ما» نشان می‌دهد که هنوز خبری از بلیت‌فروشی نمایش‌های جدید نیست و گروه‌های نمایشی هنوز پا به صحنه نگذاشتند. فقط روز هفدهم فروردین بوتیک هنر ایران، به‌منظور پشتیبانی از هنرمندان تئاتر در شرایط کنونی کشور، از گروه‌های نمایشی درخواست کرد اطلاعات اجراهای پیشنهادی خود را به این مجموعه ارائه کنند تا با شرایط حمایتی، روی صحنه بروند. این مجموعه اعلام کرد از ۲۵ فروردین بازگشایی می‌شود و آماده دریافت اطلاعات اجرایی گروه‌های نمایشی است.

چند روز پس از انتشار این خبر و در روز ۲۲ فروردین، بوتیک هنر ایران از اولین اجرای سال ۱۴۰۵ خود خبر داد. نمایش «هتل» (هُ تِ ل) به نویسندگی مرجان آقانوری و سلاله صفری و کارگردانی مرجان آقانوری که در اسفند ۱۴۰۴ در بوتیک هنر ایران اجراهای خود را آغاز کرده بود و به دلیل شرایط جنگی، روند اجرایی آن متوقف شد، اجراهای مجدد خود را از ۲۶ فروردین‌ماه از سر می‌گیرد. این نمایش هر شب به مدت‌زمان ۴۰ دقیقه میزبان مخاطبان خواهد بود و پیش‌فروش بلیت‌های آن آغاز شده است.

تئاتر پیش از روزهای جنگ

پیش از آغاز جنگ، برنامه سالن‌های تئاتر متفاوت بود و اگرچه پس از دی‌ماه ۱۴۰۴ هم کار گروه‌های نمایشی از رونق افتاد؛ اما سالن‌های نمایش به فعالیت خود ادامه دادند.

نمایشنامه «هفت خان رستم» نوشته پری صابری و کارگردانی مرتضی صباحی، قرار بود شنبه ۹ اسفندماه، در عمارت نوفل‌لوشاتو خوانده شود. همچنین این عمارت اعلام کرده بود که در روزهای پایانی سال ۱۴۰۴ با چهار نمایش «سلول»، «خانه برناردا آلبا»، «باخ» و «دیالکتیک» میزبان مخاطبان تئاتر است.

قرار بود از یازدهم اسفندماه در تئاتر هامون نمایش «من، مادرم و فروید» به نویسندگی مزدک صالحی پامناری و کارگردانی راحیل زارع به صحنه برود.

تالار محراب هم در اسفندماه میزبان دو نمایش «خونه قمر خانوم» به کارگردانی علی طربی و «آگنیتاژ» به کارگردانی مریم مهریان بود.

همچنین روز شنبه دوم اسفند، وب‌سایت ایران‌تئاتر از اجرای نمایش «بیست و چهار» به نویسندگی و کارگردانی علی حیدری و تهیه‌کنندگی مهراد کائینی در کارگاه نمایش مجموعه تئاتر شهر خبر داده بود.
اما جنگ نه‌تنها موجب لغو این نمایش‌ها شد که در ادامه چند سالن تئاتر هم آسیب دیدند. تالار محراب یکی از این مراکز بود. در پی آسیب‌دیدگی تالار محراب در نخستین روزهای جنگ، «غلامحسین شاه‌علی»، مدیر این تالار، به ایسنا گفته بود این مرکز هنری به دلیل انفجار ساختمانی در نزدیکی‌اش دچار آسیب‌دیدگی شد: «در این آسیب‌دیدگی، بخشی از دیوارهای جداکننده وسط ساختمان، ورودی سالن استاد جمیله شیخی و… از بین رفت و این در حالی است که پیش از جنگ، این بخش‌ها را بازسازی و تعمیر کرده بودیم.»

تالار هنر نیز که یکی از معدود مراکز تخصصی تئاتر کودک‌ونوجوان است، در جریان حملات روز ۲۵ اسفندماه دچار آسیب شد. این تالار هنر هم در جریان انفجارها و به دلیل نزدیکی به یکی از ساختمان‌هایی که مورد حمله قرار گرفته، آسیب دید.

همچنین مرکز تئاتر هامون که در مجاورت کلانتری ۱۴۸ خیابان انقلاب اسلامی قرار دارد به دلیل انفجار این کلانتری در حملات آمریکا و اسرائیل علیه ایران در روز ۲۲ اسفندماه دچار آسیب‌دیدگی شد. به دلیل موج این انفجار و پرتاب ترکش‌ها، بخش‌هایی از سقف این تئاتر سوراخ شد و موج انفجار، در و پنجره‌ها و شیشه‌ها را شکست. همچنین پروژکتورها و تجهیزات فنی سالن نیز دچار آسیب‌دیدگی شد.

حالا در روزهای آتش‌بس و با پیشنهاد رئیس انجمن صنفی تماشاخانه‌های خصوصی برای ازسرگیری اجراها آیا چراغ سالن‌های تئاتر روشن و خواهند شد و اداره کل هنرهای نمایشی برنامه‌ای برای حمایت از آنها دارد؟

به اشتراک بگذارید:

برچسب ها:

، ،





نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بیشترین نظر کاربران

سینماگران پای کارِ ایران

سینماگران پای کارِ ایران