مدیرکل حفاظت محیط‌زیست چهارمحال‌وبختیاری در گفت‌وگو با «پیام ما»:

برداشت‌ گون‌ها آن‌سوی مرزهای حفاظت‌شده است





برداشت‌ گون‌ها آن‌سوی مرزهای حفاظت‌شده است

۹ مهر ۱۴۰۴، ۱۸:۲۹

|پیام ما| برداشت گون‌ از مناطقی در استان چهارمحال‌وبختیاری به مناقشه‌ای جدی در این منطقه بدل شده است. این برداشت‌ها که با قراردادهای کلان انجام می‌گیرد، آسیب جبران‌‌ناپذیری به این مناطق وارد کرده است. «پیام ما» در گزارشی به این موضوع پرداخت و حالا «محسن کریمی»، مدیرکل حفاظت محیط‌زیست چهارمحال‌و‌بختیاری، به «پیام ما» می‌گوید این برداشت‌ها از منطقه حفاظت‌شده قیصری انجام نمی‌گیرد و در مناطق زیرمجموعه حفاظتی سازمان منابع‌طبیعی است. به‌گفته او، فرایند بهره‌برداری از گون و محصولات اصلی (کتیرا و...) و جانبی (گزانگبین و...) نیازمند داشتن مجوز طرح مرتع‌داری است که متقاضیان باید از سازمان منابع‌طبیعی دریافت کنند و درصورتی‌که بهره‌برداران بدون اخذ مجوز اقدام به برداشت محصولات اصلی و فرعی از گونه‌های گیاهی کنند، به‌عنوان متخلف به مراجع قضائی معرفی می‌شوند.

درباره مناطقی که در استان چهارمحال‌وبختیاری پوشش گون دارند، توضیح دهید.

در استان چهارمحال‌وبختیاری، قریب به شش هزار هکتار اراضی با پوشش گون با قابلیت برداشت گزانگبین وجود دارد که در محدوده شهرستان کوهرنگ به‌صورت پراکنده واقع شده است. این مناطق شامل «توف‌سپید»، «بنواستکی»، «احمدلیوه»، «کرباسی»، «چال‌خشک» و «موردل» است؛ از این شش هزار هکتار، حدود صد هکتار از آن در احمدلیوه در منطقه حفاظت‌شده قیصری قرار دارد که تحت مدیریت اداره‌کل حفاظت محیط‌زیست چهارمحال‌وبختیاری است و مابقی این عرصه شش هزار هکتاری (پنج هزار و ۹۰۰ کیلومترمربع) در مدیریت اداره‌کل منابع‌طبیعی و آبخیزداری استان است. 


وضعیت برداشت از گون‌ها در مناطق تحت حفاظت سازمان‌های محیط‌زیست و منابع‌طبیعی به چه صورت است؟ 

فرایند بهره‌برداری از گون و محصولات اصلی (کتیرا و …) و جانبی (گزانگبین و …) نیازمند داشتن مجوز طرح مرتع‌داری است. بنابراین، متقاضیان گزانگبین باید در قالب طرح مرتع‌داری نسبت به اخذ مجوز برای برداشت گزانگبین از گون از منابع‌طبیعی اقدام کنند و پس از اخذ مجوز ممانعتی برای برداشت (بدون آسیب به گون) در عرصه منابع‌طبیعی وجود ندارد. درصورتی‌که بهره‌برداران بدون اخذ مجوز از منابع‌طبیعی و محیط‌زیست اقدام به برداشت محصولات اصلی و فرعی از گونه‌های گیاهی کنند، به‌عنوان متخلف به مراجع قضائی معرفی می‌شوند. 


ما گزارش‌های مختلفی از برداشت غیرقانونی گون و آسیب رساندن به اکوسیستم مناطقی در استان داشتیم، آیا این مناطق در حوضه تحت کنترل سازمان حفاظت محیط‌زیست است؟  

 محدوده اعلام‌شده در رسانه «پیام ما»، خارج از مناطق تحت مدیریت حفاظت محیط‌زیست و خارج از منطقه حفاظت‌شده قیصری است؛ هرچند یگان حفاظت محیط‌زیست فارغ از مرزبندی مناطق، همکاری بسیار گستردهٰ‌ای با یگان منابع‌طبیعی در حفاظت از عرصه‌های طبیعی دارد و تخلفات در خارج از مناطق را نیز شناسایی و به مراجع قضائی ارجاع می‌دهد. یگان حفاظت محیط‌زیست طبق رسالت سازمانی با حضور مستمر در تمامی عرصه‌های طبیعی با هرگونه تخلف شکار و صید و تخریب گونه‌های گیاهی و بهره‌برداری غیرمجاز برخورد قاطع دارد. 

به اشتراک بگذارید:





نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *