صرفه جویی نان
۱ تیر ۱۳۹۵، ۲:۴۵
صرفه جویی نان
نان، اصلیترین غذای ما ایرانیها یا همان قوت غالبمان است؛ خوراکی که البته بیشترین کم لطفیها را هم در حقش میکنیم؛ بد از آن نگهداری میکنیم، آن را دور میریزیم و آداب استفاده از این برکت را نمیدانیم.با این حال، نان همچنان بیشترین سهم را در تأمین انرژی ما و سوخت رسانی به بدنمان دارد.
چه نانی بخوریم؟
نان فقط یک غذای سیرکننده نیست. منبعی است از کربوهیدرات، فیبر، روغن، املاح و برخی ویتامینها؛ یعنی بخش زیادی از آنچه بدن ما برای سوختوساز نیاز دارد، در نان به چشم میخورد. اما همین نان هم انواع مختلفی دارد و بسته به شیوه پخت و موادی که در پخت آن بهکار رفته، میتواند ارزش بیشتر یا کمتری داشته باشد. در میان نانهای سنتی، سالمترین آنها، نان سنگک است که کمترین دور ریز را دارد و بهدلیل وجود سبوس (اگر رنگ آن تیره باشد) زود هضمتر است. بعد از سنگک، بربری از محبوبترین نانهاست که اگر خمیر نباشد و با حرارت یکنواخت و ملایم پخته شود، میتواند نیازهای غذایی ما را تأمین کند. در این نان هم از سبوس استفاده میشود که در سالهای اخیر، متأسفانه میزان آن کم شده. اما اگر از شاطر بخواهید نان بربریتان را پر سبوس پخت کند یا دوطرف آن را سبوس بپاشد، میتوانید یک نان سالم و بسیار ترد داشته باشید. نانهای لواش و تافتون بهدلیل ماندگاری طولانیتر و در دسترس بودن بین ایرانیها حسابی محبوب هستند. این نانها اما ارزش غذایی پایینی دارند چون معمولا با افزودن جوش شیرین و نمک زیاد در مدت کوتاهی تخمیر و پخته میشوند. از این گذشته، دور ریز زیادی هم دارند و مصرف زیاد آنها ممکن است باعث اختلال در جذب املاح شود.
نگهداری نان بهمدت طولانی
همان قدر که کیفیت پخت در ارزش نان تأثیرگذار است، نگهداری درست از نان هم بر آن اثر دارد. بیشتر نانها را اگر در دمای مناسب و بسته بندی خوب نگهدارید، برای مدت طولانی ماندگار خواهند بود. فریز کردن نان وقتی هنوز تازه است، یکی از بهترین راهها برای حفظ کیفیت آن و جلوگیری از دور ریز نان است. متأسفانه هر سال حدود 2هزار میلیارد تومان نان در ایران دور ریخته میشود که علت اصلی آن خرید بیش از اندازه و نگهداری نامناسب آن است. برای آنکه نان مدت بیشتری سالم بماند، هنگام خرید، نانهای برشته و نسوخته را انتخاب کنید. به نان تازه و داغ فرصت دهید تا کمی خنک شود و بلافاصله پس از خنک شدن، آن مقدار را که لازم دارید در کیسه پارچهای بپیچید و بقیه را قطعه قطعه کرده و فریز کنید. هر بار برای استفاده از نان یخ زده، حتی نانهای سنتی، آن را گرم کنید. اجازه ندهید نان در کیسه خمیر شود و همچنین آن را هرگز لای روزنامه نپیچید چون خشک خواهد شد. تا حد ممکن، به اندازه نیازتان نان بخرید تا دور ریز نداشته باشید.
نکاتی درباره نان خوب
نان سالم ویژگیهایی دارد که نبود هر کدام از آنها میتواند کیفیت و ارزش غذایی نان را زیر سؤال ببرد.
1- نان سالم کاملا پخته و برشته است اما سطح آن نباید نشانهای از سوختگی داشته باشد.
2- در فرایند تخمیر، نباید از جوششیرین استفاده شود. جوش شیرین یکی از عوامل کاهش جذب ریزمغذیهای نان است.
3- یک نان خوب، بافت نرم و یکنواختی دارد، به راحتی بریده میشود و زود بیات نمیشود.
4- اگر نان صنعتی بستهبندی شده میخرید، به برچسب ارزش غذایی آن نگاه کنید که نانها با قند کم و ترجیحا بدون قند باشد.
مطالب مرتبط
معاون کمیته امداد کشور:
تلاش میکنیم کودک ترک تحصیل کرده در استان کرمان نداشته باشیم
مرمت و بازسازی «خانه شهر» کرمان به کجا میرسد؟
مجرمان در کرمان به جای زندان، درخت میکارند
محیط زیست کرمان: غازهای وحشی تلف شده در رفسنجان نمونهگیری میشود
آخرین وضعیت سفر در تعطیلات ۲۲ بهمن
ترافیک سنگین در قشم و گیلان و کمبود جا در بوشهر
۲۷ روز پس از حمله تروریستی کرمان
تعداد مجروحان بستری در بیمارستان به ۷ نفر رسید
شهادت نازنین آچکزهی یکی دیگر از مجروحان حادثه کرمان
۱۷ روز بعد از حادثه تروریستی کرمان
ترکشهایی که امکان خارج کردن آنها نیست
افزایش ۲۶ درصدی مرگهای منتسب به آلودگی هوا در ۱۴۰۱
۲۵ مجروح حادثه تروریستی کرمان همچنان بستریاند
نظر کاربران
نظری برای این پست ثبت نشده است.
تبلیغات
وب گردی
- تعمیر رطوبت گیر پمپ باد
- دکوراسیون سبک مدرن: توصیه و ایده ها برای خانه شما
- بررسی سه محصول سرمایشی محبوب در فصل گرما
- بهترین تریدهای فارکس: 6 خفنترین تریدر تاریخ فارکس جهان!
- بازی ماکان آریا پارسا در قطب شمال در شعبه زعفرانیه پارس پندار نهاد + ویدیو
- چطور خودمان را برای پروازهای لحظه آخری آماده کنیم؟
- طریقه نصب دستگیره مخفی کابینت هوایی
- چالشهای رزرو هتل در جزایر جنوب کشور
- بهترین برند چرم ایران کدام برند است؟
- روغن صنعتی مایعی جادویی برای افزایش عمر مفید ماشین آلات بیشتر
بیشترین نظر کاربران
معمای ریاست محیط زیست در کابینه رئیسی
بیشترین بازنشر
ستاندن حیات از غزه
پربازدیدها
1
به نام حیوانات به کام باغوحشداران
2
«بمو» را تکهتکه کردند
3
سوداگران گنج پل تاریخی ۳۰۰ ساله در بابل را تخریب کردند
4
محیطبانها با رد زنی چرخهای موتورسیکلت به شکارچیان رسیدند
5
کبوتر نماد مناسبی برای صلح است؟
دیدگاهتان را بنویسید