معاون اجرایی رئیس‌جمهور: مدیریت پسماند باید به منبع درآمد و معیار ارزیابی استانداران تبدیل شود





معاون اجرایی رئیس‌جمهور: مدیریت پسماند باید به منبع درآمد و معیار ارزیابی استانداران تبدیل شود

۲۳ تیر ۱۴۰۵، ۱۱:۴۸

معاون اجرایی رئیس‌جمهور با تأکید بر اینکه مدیریت پسماند نباید صرفاً یک هزینه عمومی تلقی شود، خواستار تبدیل این حوزه به یک فعالیت اقتصادی، تدوین شاخص‌های دقیق برای ارزیابی عملکرد استان‌ها و قرار گرفتن مدیریت پسماند در فهرست معیارهای اصلی ارزیابی استانداران شد. او همچنین بر نقش افکار عمومی، رسانه‌ها، مدارس و دانشگاه‌ها در فرهنگ‌سازی این حوزه تأکید کرد.

مدیریت پسماند باید از یک هزینه به یک فرصت اقتصادی تبدیل شود

محمدجعفر قائم‌پناه، معاون اجرایی رئیس‌جمهور، در جلسه کارگروه ملی مدیریت پسماندها در دولت چهاردهم با اشاره به تجربه کشورهای توسعه‌یافته گفت مدیریت پسماند می‌تواند به یک منبع درآمد و ارزش اقتصادی تبدیل شود، نه صرفاً یک بار مالی برای دولت و شهرداری‌ها.

وی با یادآوری تجربه اعزام شهردار کرمانشاه به آلمان در سال ۱۳۷۷ برای بررسی الگوهای بازیافت افزود: در آن زمان نیز روشن بود که در برخی شهرهای آلمان، زباله یکی از منابع مهم درآمد شهری محسوب می‌شود. به گفته او، همین تجربه نشان می‌دهد که اگر مدیریت پسماند به‌درستی طراحی شود، می‌تواند بخشی از اقتصاد شهری و محلی را فعال کند.

شهرداری‌ها مسئول مستقیم پسماند هستند

معاون اجرایی رئیس‌جمهور با تأکید بر اینکه مشکلات کشور نباید صرفاً به فساد تقلیل داده شود، گفت همه مسئولان باید نسبت به مسائل کشور پاسخگو باشند و در حوزه پسماند نیز شهرداری‌ها مسئول مستقیم هستند و باید نقش فعال‌تری در حل این معضل ایفا کنند.

قائم‌پناه تصریح کرد که برای حل بحران پسماند، فقط برگزاری جلسه کافی نیست، بلکه لازم است مدیران اجرایی مرتبط هر استان، به‌ویژه شهرداران و تصمیم‌گیران اصلی، در نشست‌های تخصصی حضور داشته باشند تا برنامه‌های عملیاتی دقیق و قابل اجرا ارائه شود.

نقش افکار عمومی، رسانه‌ها و آموزش در حل بحران پسماند

وی یکی از مهم‌ترین ابزارهای اصلاح وضعیت پسماند را جلب مشارکت مردم و استفاده از ظرفیت افکار عمومی دانست و گفت تجربه پرونده‌هایی مانند میانکاله نشان داده است که حساسیت اجتماعی می‌تواند روند رسیدگی به مسائل محیط زیستی را تسریع کند.

به گفته قائم‌پناه، فرهنگ‌سازی در حوزه مدیریت پسماند باید با کمک مدارس، دانشگاه‌ها، رسانه‌ها، صداوسیما و برنامه‌های فرهنگی دنبال شود تا مردم درک روشن‌تری از اهمیت تفکیک زباله، بازیافت و کاهش تولید پسماند پیدا کنند.

ارزیابی استان‌ها با شاخص‌های دقیق و قابل اندازه‌گیری

معاون اجرایی رئیس‌جمهور با تأکید بر لزوم تدوین شاخص‌های کمی و شفاف برای مدیریت پسماند گفت تجربه موفق در حوزه بهداشت نشان داده است که هر جا شاخص‌گذاری، پایش مستمر و تحلیل داده‌ها جدی گرفته شده، نتایج ملموس‌تری به دست آمده است.

وی با اشاره به تجربه‌های خود در نظام سلامت، از کاهش چشمگیر شاخص مرگ‌ومیر نوزادان و کنترل بیماری‌هایی مانند کزاز نوزادی به‌عنوان نمونه‌ای از اثرگذاری آموزش، پایش و برنامه‌ریزی مبتنی بر داده یاد کرد و افزود همین رویکرد باید در مدیریت پسماند نیز اجرا شود.

مدیریت پسماند؛ معیار جدید ارزیابی عملکرد استانداران

قائم‌پناه در پایان پیشنهاد کرد استان‌هایی که با بحران شدیدتر پسماند روبه‌رو هستند یا استانداران آن‌ها آمادگی بیشتری برای اجرای برنامه‌ها دارند، در اولویت رسیدگی قرار گیرند. او همچنین خواستار آن شد که شاخص مدیریت پسماند به‌عنوان یکی از معیارهای اصلی در ارزیابی عملکرد استانداران لحاظ شود تا این مسئله از سطح توصیه به سطح مسئولیت‌پذیری اجرایی ارتقا پیدا کند.

جذابیت مالی، بسترساز فساد در مدیریت پسماند

به اشتراک بگذارید:





نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط

بحران آلودگی دریای خزر؛ از چالش زباله‌های ساحلی تا طرح‌های نوین بازیافت پلاستیک

بحران آلودگی دریای خزر؛ از چالش زباله‌های ساحلی تا طرح‌های نوین بازیافت پلاستیک

حریق در جنگل‌های دست‌کاشت خسرج خوزستان مهار شد؛ جلوگیری از گسترش آتش در حمیدیه

حریق در جنگل‌های دست‌کاشت خسرج خوزستان مهار شد؛ جلوگیری از گسترش آتش در حمیدیه

بهبود شاخص‌های اکولوژیکی دریاچه ارومیه؛ تداوم اقدامات حفاظتی ضامن احیای زیست‌بوم

بهبود شاخص‌های اکولوژیکی دریاچه ارومیه؛ تداوم اقدامات حفاظتی ضامن احیای زیست‌بوم

 جنگل اکوسیستم است نه صِرفاً درخت

هشدار سازمان حفاظت محیط زیست:

 جنگل اکوسیستم است نه صِرفاً درخت

مسکن، گســـــــل پایتخت

مسکن، گســـــــل پایتخت

قایق‌ها که سوختند، زندگی تمام شد

گزارشی از حملات آمریکا به جنوب ایران که به شهادت غیرنظامیان در این منطقه انجامید

قایق‌ها که سوختند، زندگی تمام شد

رشت و بندرانزلی آماج حمله برج‌سازان

بلندمرتبه‌سازی با تصویب شورای عالی معماری و شهرسازی این‌بار گریبان شهرهای استان گیلان را گرفت

رشت و بندرانزلی آماج حمله برج‌سازان

جنگ، تهران را به انتهای جدول برد

نگاه «پیام ما» به جایگاه تهران در گزارش زیست‌پذیری ۲۰۲۶

جنگ، تهران را به انتهای جدول برد

اسرار محرابی در آرامگاه کوروش

یافته تازه باستان‌شناسان می‌تواند بخشی از دوره اسلامی پاسارگاد و تغییر کاربری آرامگاه بنیانگذار هخامنشی را روشن کند

اسرار محرابی در آرامگاه کوروش

تراژدی تابستانی در مازندران؛ از جریان شکافنده تا شنا در ساعات غیرمجاز

تراژدی تابستانی در مازندران؛ از جریان شکافنده تا شنا در ساعات غیرمجاز