نمایشگاهی در دانمارک نشان می‌دهد چگونه بازیافت معماری را متحول می‌کند؟

از زباله‌ها به شاهکارها





از زباله‌ها به شاهکارها

۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۴، ۱۷:۵۳

|پیام‌ما| در دل کپنهاگ، در مرکز معماری دانمارک، نمایشگاهی با نام «بازآفرینی» گشایش یافته که در آن، بازیافت و استفاده مجدد از مصالح، راهی برای مقابله با بحران‌های اقلیمی است. این نمایشگاه با تکیه بر قدرت تغییرات فرهنگی، از مفاهیم سنتی زیبایی فاصله می‌گیرد؛ جایی که هر قطعه از مواد دورریخته‌شده، داستانی تازه از فرصت‌های بی‌پایان برای ساخت آینده‌ای پایدارتر را روایت می‌کند.

در تاریخ ۱۱ آوریل ۲۰۲۵، یک نمایشگاه در زمینه معماری و طراحی در مرکز معماری دانمارک در کپنهاگ برپا شد. نمایشگاه «بازآفرینی» به بررسی مفهوم بازیافت و استفاده مجدد به‌عنوان روشی نوین در خلق، زندگی و ساخت‌وساز در شرایط بحرانی بحران اقلیمی می‌پردازد. این رویداد به‌جای آنکه تنها بازیافت را به‌عنوان یک نیاز ضروری معرفی کند، آن را به‌عنوان یک تغییر فرهنگی مثبت در صنعت ساخت‌وساز و در سطح جامعه معرفی می‌کند. یکی از اهداف اصلی نمایشگاه، جلب توجه به اهمیت آگاهی از منابع است و این پرسش کلیدی را مطرح می‌کند که چگونه می‌توانیم از آنچه که داریم استفاده مجدد کنیم؟

نمایشگاه با نگاهی انتقادی به رابطه صنعت ساختمان با مصالح ساخت‌وساز آغاز می‌شود؛ به‌ویژه استفاده گسترده از مصالحی چون بتن، آجر و چوب که معمولاً پس از تخریب یا نوسازی سازه‌ها به‌عنوان مواد مصرفی دور ریخته می‌شوند. 

یکی از نخستین آثار نمایشگاه، مجسمه‌ای است که از مبلمان اداری قدیمی و اجزای فنی دورریخته‌شده مانند سیم‌ها، لوله‌ها و کابل‌ها ساخته شده است. این اثر به‌طور خاص به‌عنوان ابزاری برای تفکر در مورد نحوه استفاده از مصالح و همچنین چالش‌های مفاهیم سنتی زیبایی و ارزش ارائه شده است. نمایشگاه از بازدیدکنندگان می‌پرسد: آیا تغییر درک ما از زیبایی ضروری است تا ارزش جدیدی به آنچه هم‌اکنون داریم، بدهیم؟

هرچند ساخت‌وساز با استفاده از مصالح بازیافتی گاهی گران‌تر و پیچیده‌تر از ساخت از ابتدا است، نمایشگاه بر این باور است که بازیافت می‌تواند زیبایی جدیدی خلق کند؛ زیبایی‌ای که به مواد فرسوده، منحصربه‌فرد و پر از داستان‌ها احترام می‌گذارد. به‌عنوان مثال، یکی از پروژه‌های نمایشگاه، ساختمانی است که در گذشته برای صنعت خز ساخته شده بود و اکنون به یک فضای اداری مدرن تبدیل شده است. در این فرایند، ۹۵ درصد از مصالح اصلی ساختمان دوباره استفاده شده است. نمونه دیگر، یک سازه چوبی بلند در دانمارک است که در نمای آن از پره‌های بازیافتی توربین بادی و سایر مواد بازیافتی استفاده شده است.

پروژه‌های دیگری که در نمایشگاه به نمایش درآمده‌اند، شامل برج‌هایی در دانمارک و یک پناهگاه جنگی در هامبورگ هستند که به فضاهایی سبز و پرجنب‌وجوش تبدیل شده‌اند. همچنین، بخشی از نمایشگاه شامل نمایی مقیاس واقعی از بورس تاریخی کپنهاگ است که در اثر آتش‌سوزی آسیب دیده و اکنون در حال بازسازی است. بازدیدکنندگان می‌توانند مصالح اصلی ساختمان و ملات ویژه‌ای را که برای مرمت آن استفاده شده است، مشاهده کنند.

بخش تعاملی نمایشگاه، شامل قسمت ویژه‌ای برای کودکان است که بازدیدکنندگان را به کاوش خلاقانه در زمینه بازیافت دعوت می‌کند.

برگزارکنندگان نمایشگاه بر این نکته تأکید دارند که به‌جای دورریختن، باید به تعمیر و بازسازی پرداخته شود و تفکر جمعی باید جایگزین فردگرایی شود، به‌طوری‌که تغییرات به‌عنوان امری معنادار و ارزشمند درک شوند. همچنین، این نمایشگاه نمونه‌هایی از دو پروژه مهم را ارائه می‌دهد که در آنها ساکنان محلی به‌طور فعال در تحول و بازسازی مناطق مسکونی خود نقش دارند.

نمایشگاه «بازآفرینی» نه‌تنها به دنیای معماری و طراحی یک نگاه تازه می‌بخشد، بلکه به ما یادآوری می‌کند که تغییرات بزرگ ممکن است از کوچکترین و بی‌ارزش‌ترین چیزها آغاز شوند.

منبع: archdaily

به اشتراک بگذارید:





نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط

مکران؛ سوداگری زمین یا توسعه مولد

با پایان جنگ ۴۰ روزه، بار دیگر موضوع توسعه سواحل جنوب‌شرقی در دستور

مکران؛ سوداگری زمین یا توسعه مولد

چرا اروپا هنوز برای گرمای فزاینده آماده نیست؟

چرا اروپا هنوز برای گرمای فزاینده آماده نیست؟

سایه برای همــــــــه نیست

زنان و خانواده‌های کم‌درآمد بیشترین آسیب را از موج گرما می‌بینند

سایه برای همــــــــه نیست

فلات مرکزی زیر سایه گرد و غبار | پنج‌شنبه ۱۱ تیر

همزمان با ثبت شاخص‌های خطرناک کیفیت هوا در چند استان، موج گرد و غبار بخش بزرگی از فلات مرکزی ایران را دربر گرفت

فلات مرکزی زیر سایه گرد و غبار | پنج‌شنبه ۱۱ تیر

زندگی روی گسل‌های ناآرام

بیش از ۹۰ درصد مساحت ایران در معرض خطر نسبی زلزله قرار دارد

زندگی روی گسل‌های ناآرام

گسل زلزلــــــــه ایجاد می‌کند سیاست‌ها فاجعه را رقم می‌زنند

ساخت‌وسازهای انبوه دولتیِ بی‌کیفیت و ایجاد صدها هزار واحد مسکونی ارزان‌قیمتِ لرزه‌ای در بافت‌های شهری و حاشیه‌ای مهم‌ترین دلیل خسارت سنگین زلزله ونزوئلا بود

گسل زلزلــــــــه ایجاد می‌کند سیاست‌ها فاجعه را رقم می‌زنند

تاب‌آوری اتفاقی نیست

نگاهی به مواجهه 5 کشور ژاپن، شیلی، نیوزیلند، مکزیک و ترکیه با زلزله

تاب‌آوری اتفاقی نیست

اجماع دولت و مجلس برای رونق تولید مسکن و مدیریت بازار اجاره

اجماع دولت و مجلس برای رونق مسکن و کنترل اجاره

اجماع دولت و مجلس برای رونق تولید مسکن و مدیریت بازار اجاره

واکاوی «پارادوکس خنک‌سازی» در تهران؛ چرا بافت‌های متراکم شهری دمای سطح زمین را کاهش می‌دهند؟

پژوهش‌های علمی شهری

واکاوی «پارادوکس خنک‌سازی» در تهران؛ چرا بافت‌های متراکم شهری دمای سطح زمین را کاهش می‌دهند؟

هشدار دانشمندان درباره ذوب بی‌سابقه یخچال‌های آلپ

تغییرات اقلیمی و محیط‌زیست

هشدار دانشمندان درباره ذوب بی‌سابقه یخچال‌های آلپ

بیشترین نظر کاربران

تاب‌آوری اتفاقی نیست

تاب‌آوری اتفاقی نیست