قطع درختان معابر چه مجازاتی دارد؟





قطع درختان معابر چه مجازاتی دارد؟

۱۹ اسفند ۱۴۰۲، ۱۱:۱۱

اداره کل حقوقی قوه قضاییه به سوالی درباره مجازات قطع درختان در معابر و مرجع رسیدگی به آن پاسخ داد.

به گزارش ایسنا، سوال مطرح شده و پاسخ آن را می‌خوانید:

سوال:

شهرداری علیه یک نفر گزارشی مبنی بر قطع دو اصله درخت نارنج واقع در معابر اعلام و به مواد ۴ و ۶ قانون حفظ و گسترش فضای سبز در شهرها استناد کرده است. با توجه به اینکه در مواد مورد اشاره مجازات‌های مختلف برای رفتار متهم تعیین شده است، خواهشمند است بیان فرمایید آیا بین این دو ماده تعارض وجود دارد؟ و صلاحیت رسیدگی به این جرم با دادسراست یا به طور مستقیم در دادگاه کیفری ۲ رسیدگی می‌شود؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه:

اولاً، مطابق ماده ۶ لایحه قانونی حفظ و گسترش فضای سبز در شهرها اصلاحی ۱۳۸۷ و با لحاظ تصویب‌نامه تعدیل میزان مبالغ مجازات نقدی جرایم و تخلفات مندرج در قوانین و مقررات مختلف مصوب ۱۳۹۹ هیأت دولت: «هر کس درختان موضوع ماده یک قانون گسترش فضای سبز را عالماً و عامداً و بر خلاف قانون مذکور قطع یا موجبات از بین رفتن آن‌ها را فراهم آورد، علاوه بر جبران خسارت وارده حسب مورد به جزای نقدی از پنج میلیون ریال تا چهل میلیون ریال برای قطع هر درخت و در صورتی که قطع درخت بیش از سی اصله باشد به حبس تعزیری از شش ماه تا سه سال محکوم خواهد شد».

در ماده ۴ قانون یادشده که بیانگر ممنوعیت قطع درختان مشمول این قانون بدون تحصیل اجازه از شهرداری و طبق ضوابط و مقررات مربوط است، اصولاً مجازاتی تعیین نشده است تا تعارضی بین این دو ماده به وجود آید.

قابل ذکر است منشأ سوءتفاهم بوجود آمده، اشتباه در نگارش متن ماده ۴ قانون اصلاح لایحه قانونی حفظ و گسترش فضای سبز در شهرها مصوب ۱۳۸۷ است که در ابتدای این ماده عبارت «ماده ۶» از قلم افتاده و در ادامه نیز به جای «ماده ۶» اشتباهاً «ماده ۴» قید شده است که این اشتباه متعاقباً به موجب اصلاحیه ماده ۴ قانون اصلاح لایحه قانونی حفظ و گسترش فضای سبز در شهرها مورخ ۱۱/ ۶/ ۱۳۹۸ مجلس شورای اسلامی که در روزنامه رسمی شماره ۷۳۸۸۹ مورخ ۱۶/۶/۱۳۹۸ منتشر شد، برطرف گردید.

ثانیاً، در فرض سؤال که بزه قطع درختان موضوع ماده یک قانون یادشده منجر به قطع دو اصله درخت نارنج واقع در معابر شده است، طبق ماده ۶ اصلاحی قانون پیش‌گفته میزان جزای نقدی با توجه به تعداد اصله درخت قطع شده به شرح مقرر در این ماده تعیین می‌شود و به همین جهت جزای نقدی نسبی محسوب می‌شود و مطابق رأی وحدت رویه شماره ۷۵۹ مورخ ۲۰/۴/۱۳۹۶ هیأت عمومی دیوان عالی کشور و قسمت اخیر تبصره ۳ ماده ۱۹ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲ تعزیر درجه هفت محسوب و به استناد ماده ۳۴۰ قانون آیین دادرسی کیفری مصوب ۱۳۹۲ به طور مستقیم در دادگاه مطرح می‌شود.

به اشتراک بگذارید:





نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط

فلات مرکزی زیر سایه گرد و غبار | پنج‌شنبه ۱۱ تیر

همزمان با ثبت شاخص‌های خطرناک کیفیت هوا در چند استان، موج گرد و غبار بخش بزرگی از فلات مرکزی ایران را دربر گرفت

فلات مرکزی زیر سایه گرد و غبار | پنج‌شنبه ۱۱ تیر

امضای تفاهم‌نامه احیای محیط‌زیست میدان نفتی شادگان با مشارکت شرکت روسی

همکاری‌های بین‌المللی برای مقابله با بیابان‌زایی

امضای تفاهم‌نامه احیای محیط‌زیست میدان نفتی شادگان با مشارکت شرکت روسی

شینا انصاری: محیط زیست نخستین قربانی خاموش جنگ است

در نهمین نشست عالی‌رتبه «اسکاپ» در بانکوک مطرح شد؛

شینا انصاری: محیط زیست نخستین قربانی خاموش جنگ است

کارشناسان محیط‌زیست: فریب رشد موقت ذخایر سدها را نخوریم

هشدار کارشناسان درباره فریب آمارهای موقتی بارندگی

کارشناسان محیط‌زیست: فریب رشد موقت ذخایر سدها را نخوریم

صدور مجوز انتقال بیش از ۵۴۰۰ تن پسماند ویژه در تهران

مدیریت پسماندهای پایتخت

صدور مجوز انتقال بیش از ۵۴۰۰ تن پسماند ویژه در تهران

سند مالکیت ۲۲ تالاب کشور صادر شد؛ تثبیت حاکمیت دولت بر ۱.۳ میلیون هکتار اراضی ملی

گام حقوقی برای حفاظت از محیط زیست

سند مالکیت ۲۲ تالاب کشور صادر شد؛ تثبیت حاکمیت دولت بر ۱.۳ میلیون هکتار اراضی ملی

سفر شینا انصاری به بانکوک برای حضور در اجلاس محیط‌زیست ESCAP

سفر شینا انصاری به بانکوک برای حضور در اجلاس محیط‌زیست ESCAP

آموزش هوش مصنوعی و امنیت سایبری در مدارس؛ ضرورت حیاتی برای آینده کشور

آموزش و فناوری

آموزش هوش مصنوعی و امنیت سایبری در مدارس؛ ضرورت حیاتی برای آینده کشور

شینا انصاری برای شرکت در نشست محیط زیست اسکاپ عازم تایلند شد

دیپلماسی محیط‌زیست

شینا انصاری برای شرکت در نشست محیط زیست اسکاپ عازم تایلند شد

تالاب انزلی آرام می‌میرد

لکه‌های خشکی در تالاب انزلی در یک دهه گذشته هر سال بیشتر شده است

تالاب انزلی آرام می‌میرد