هشدارهای محیط‌زیستی درباره پرورش تیلاپیا؛ گونه مهاجم در کمین تنوع زیستی ایران





هشدارهای محیط‌زیستی درباره پرورش تیلاپیا؛ گونه مهاجم در کمین تنوع زیستی ایران

25 شهریور 1405، 9:27

سازمان حفاظت محیط‌زیست با تشریح ریسک‌های بالای ورود گونه مهاجم تیلاپیا به زیست‌بوم‌های داخلی، ضمن رد شایعات درباره موافقت با گسترش پرورش این ماهی، تأکید کرد که حفاظت از ذخایر ژنتیکی و منابع آب کشور، خط قرمز این سازمان بوده و هرگونه توسعه فعالیت اقتصادی در این حوزه باید بر اساس ارزیابی‌های دقیق علمی و کنترل‌شده باشد.

تیلاپیا؛ تهدیدی برای ذخایر ژنتیکی و امنیت آبی

به گزارش پیام ما سازمان حفاظت محیط زیست، حمید ظهرابی، معاون محیط‌زیست طبیعی و تنوع زیستی این سازمان، ضمن هشدار نسبت به تبعات اکولوژیک ورود تیلاپیا به منابع آبی کشور، اعلام کرد: «تیلاپیا گونه‌ای با قدرت سازگاری و تولیدمثل بسیار بالاست که در صورت ورود به رودخانه‌ها، تالاب‌ها و مخازن سدها، می‌تواند ساختار جوامع آبزی و تعادل اکولوژیک ایران را به‌کلی دگرگون کند.»

مطالعات ارزیابی ریسک با مدل AS-ISK توسط دانشگاه شهید بهشتی نشان می‌دهد که احتمال استقرار و گسترش این گونه در محیط‌های طبیعی کشور بسیار بالاست.

شفاف‌سازی درباره موضع کمیسیون اصل ۹۰

ظهرابی در واکنش به اخبار منتشر شده پیرامون موافقت کمیسیون اصل ۹۰ مجلس با پرورش تیلاپیا تصریح کرد: «در جلسه اخیر، سازمان حفاظت محیط‌زیست با هرگونه ایجاد و توسعه پرورش این گونه مهاجم در استان‌های جدید مخالفت کرد. مقرر شد تنها ضوابطی برای چهار استانِ فعلیِ دارای مجوز تدوین شود. نباید میان جایگاه نظارتی کمیسیون و تکالیف قانونی دستگاه‌های اجرایی خلط مبحث صورت گیرد.»

پیامدهای غیرقابل‌جبران ورود به منابع آب شرب

یکی از دغدغه‌های اصلی محیط‌زیست، احتمال ورود تیلاپیا به منابع آب شرب است. کاهش ناگهانی دمای آب در مخازن سدها می‌تواند منجر به مرگ‌ومیر گسترده این گونه و در نتیجه آلودگی جدی منابع آب شرب شود؛ اتفاقی که در تجربیات جهانی نیز به ثبت رسیده است.

جایگزین‌های بومی برای تحقق توسعه پایدار

سازمان حفاظت محیط‌زیست تأکید دارد که مخالف اشتغال‌زایی نیست، بلکه مخالف فعالیت‌های پرریسک است. ظهرابی در این زمینه خاطرنشان کرد: «ما از پرورش گونه‌های بومی و غیرمهاجم استقبال می‌کنیم. برای مثال، اقدام سازمان شیلات در رونمایی از پرورش ماهی آزاد دریای خزر که هم کیفیت بالاتری دارد و هم با اکوسیستم ما سازگارتر است، اقدامی شایسته تقدیر است و صندوق ملی محیط‌زیست نیز از این فعالیت‌های مبتنی بر توسعه پایدار حمایت می‌کند.»

در نهایت، سازمان حفاظت محیط‌زیست با تکیه بر نظرات متخصصان و مخالفت بیش از ۱۵۰ استاد دانشگاه با این موضوع، بر تداوم رویکرد پیشگیرانه خود تأکید کرد.

به اشتراک بگذارید:





نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *