رئیس جمهور در جلسه شورای ‌عالی آب:

مدیریت منابع آب و اصلاح الگوی کشت از مهم‌ترین مسائل کشور است





مدیریت منابع آب و اصلاح الگوی کشت از مهم‌ترین مسائل کشور است

20 مهر 1401، 9:54

|پیام ما| یک روز پس از رونمایی از سند الگوی کشت در شورای عالی آب کشور، این سند به همراه سندی با عنوان «اصلاح و ارتقای نظام حکمرانی آب» به تصویب رسید. این در حالی است که هنوز هیچ از مفاد سند الگوی کشت منتشر نشده بود و هیچ کارشناسی چه در حوزه آب و چه در حوزه محیط زیست درباره آن اظهارنظر نکرده است.

 

دومین جلسه شورای عالی آب در دولت سیزدهم در حالی با حضور سید ابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهور برگزار شد که دو سند «اصلاح و ارتقای نظام حکمرانی آب» و «سند الگوی کشت» در آن به تصویب رسید. وزارت جهادکشاورزی در حالی از سند الگوی کشت رونمایی کرد که برای اجرای آن ۴۰هزار میلیارد تومان بودجه برآورد کرده و بنا دارد یارانه‌های مختلفی از جمله بخشودگی آب‌بها به کشاورزان بدهد.
برخلاف رویه‌ پیشین وزارت نیرو در دولت دوازدهم مبنی بر انتشار پیش‌نویس‌ها و جلب نظرکارشناسی در دولت سیزدهم هیچ اثری از پیش‌نویس‌های این دو سند در پرتال‌های وزارت نیرو و وزارت جهادکشاورزی دیده نمی‌شود. در دولت دوازدهم برای تدوین «لایحه جامع آب» ضمن بارگذاری پیش‌نویس از کارشناسان دعوت شد تا درباره مفاد آن اظهارنظر کنند و پس از جمع‌آوری و دسته‌بندی دیدگاه‌های مختلف این لایحه تدوین و به هیئت دولت تحویل شد.
جالب اینجاست که وزارت جهاد کشاورزی ابتدا از سند الگوی کشت رونمایی و به فاصله یک روز بعد آن را به تصویب شورای عالی آب رساند در حالی که هیچ یک از مفاد این سند که در عکس‌های این جلسه به نظر کتابچه قطوری می‌آید منتشر نشده است.

دومین جلسه شورای عالی آب در دولت سیزدهم در حالی با حضور رئیس‌جمهور تشکیل شد که هیچ بحثی درباره وضعیت وخیم دریاچه ارومیه در آن نشده است و سید ابراهیم رئیسی در آن با تاکید بر لزوم مدیریت تامین، توزیع و مصرف آب در کشور، اصلاح روش‌های مصرف آب و نیز اصلاح الگوی کشت را از مهم‌ترین و محوری‌ترین مسائل کشور دانست و گفت: همکاری و همگامی مردم برای تحقق این اهداف بسیار مهم است

وزارت جهادکشاورزی درحالی ادعا می‌کند که سند الگوی کشت را بعد از ۵۰ سال تدوین کرده که پیشتر در دولت دوازدهم «عباس کشاورز» که خود دوره‌ای سرپرست این وزارتخانه و یکی از اعضای کمیته ملی سازگاری با کم‌آبی بود سند الگوی کشت را تدوین کرده بود اما مشخص نیست چرا در دولت دوازدهم این سند به تصویب نرسید و ابلاغ نشد.
از سوی دیگر بررسی‌های خبرنگار «پیام ما» حکایت از آن دارد که «سیدجواد ساداتی‌نژاد» وزیر جهاد کشاورزی همان متنی که «عباس کشاورز» تدوین کرده بود را مبنا قرار داده و با تکیه بر مقوله خودکفایی آن را تغییر داده است. این در حالی است که کارشناسان مختلف عرصه‌های محیط‌ زیست، آب و کشاورزی تأکید دارند که برداشت از آبخوان‌های ایران مرز بحران را پشت سر گذاشته است.
همچنین بررسی‌های خبرنگار «پیام‌ ما» نشان از آن دارد که وزیر نیرو پیشتر در ۷ اسفند ۱۴۰۰ درباره «اصلاح و ارتقای نظام حکمرانی آب» اظهارنظر کرده بود اما تا لحظه تنظیم این گزارش دسترسی به مفاد این سند ممکن نبود.
«علی‌اکبر محرابیان» با اشاره به برنامه تحولی پیش ‌روی وزارت نیرو در زمینه اصلاح و تقویت نظام حکمرانی آب، گفته بود: یکی از محورهای این برنامه حضور و مشارکت ذینفعان در مدیریت منابع آب است، همچنین شفافیت این حوزه که مصرف‌کنندگان به طور کامل در جریان شفاف منابع باشند لازم و ضروری است. متاسفانه شاهد رکود جدی و بعضا تعطیلی خیلی از پروژه‌های ضروری حوزه آب بودیم که می‌بایست این پروژه‌ها را فعال کنیم.
دومین جلسه شورای عالی آب در دولت سیزدهم در حالی با حضور رئیس ‌جمهور تشکیل شد که هیچ بحثی درباره وضعیت وخیم دریاچه ارومیه در آن نشده است و سید ابراهیم رئیسی در آن با تاکید بر لزوم مدیریت تامین، توزیع و مصرف آب در کشور، اصلاح روش‌های مصرف آب و نیز اصلاح الگوی کشت را از مهم‌ترین و محوری‌ترین مسائل کشور دانست و گفت: همکاری و همگامی مردم برای تحقق این اهداف بسیار مهم است.
براساس گزارشی که پایگاه ‌اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری منتشر کرده رئیس جمهور اصلاح الگوی کشت با ایجاد مشوق‌ها و جذابیت‌ها برای کشاورزان را بسیار مهم دانست و عنوان کرد: اگر عوارض کشت سنتی و فواید اصلاح الگوی کشت برای کشاورزان تبیین شود، حتما از سوی آنان پذیرفته خواهد شد.
رئیس جمهور همچنین با بیان اهمیت کشاورزی علم‌پایه در اصلاح الگوی کشت، به میدان آوردن موسسات تحقیقی و پژوهشی و همچنین دانشگاه‌های کشاورزی را برای اجرای طرح اصلاح الگوی کشت و مدیریت منابع آبی ضروری دانست.
رئیس جمهور در ادامه گفت: رشد اقتصادی کشور در گرو سرمایه‌گذاری و افزایش بهره‌وری است و یکی از مؤلفه‌های اصلی افزایش بهره‌وری، مدیریت آب است. ما می‌توانیم با مصرف بهینه آب، بهره‌وری را افزایش و رشد اقتصادی کشور را ارتقا دهیم.
رئیسی تصریح کرد: در این زمینه مراکز پژوهشی و راهبردی راه را برای حرف‌ها و نگاه‌های نو باز کنند و نظرات اندیشمندان و صاحب‌نظران حوزه آب را به خوبی به مسئولان و متولیان امر منعکس کنند.

به اشتراک بگذارید:





نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط

کشت بیشتر، برای بقا

کشاورزان اصفهان با آثار تغییراقلیم و صنعتی‌شدن بر زندگی و معیشت خود چه می‌کنند؟

کشت بیشتر، برای بقا

جذب ۳۸۵ همت سرمایه‌گذاری برای واگذاری سالانه ۴۰۸ میلیون مترمکعب پساب به صنایع

جذب ۳۸۵ همت سرمایه‌گذاری برای واگذاری سالانه ۴۰۸ میلیون مترمکعب پساب به صنایع

آغاز هوشمندسازی و به‌کارگیری انرژی‌های تجدیدپذیر در مزارع آبزی‌پروری ایران

آغاز هوشمندسازی و به‌کارگیری انرژی‌های تجدیدپذیر در مزارع آبزی‌پروری ایران

مرگ دوچرخه‌سواران جاده در حاشیه قانون

«پیام ما» علل تصادفات دوچرخه‌سواران در ایران را بررسی می‌کند

مرگ دوچرخه‌سواران جاده در حاشیه قانون

انتقال از «آب‌سفید» مجوز محیط‌زیست را ندارد

پس از گذشت سال‌ها، همچنان تلاش‌ها در استان چهارمحال‌وبختیاری برای انتقال آب در منطقه حفاظت‌شده «سبزکوه» در جریان است

انتقال از «آب‌سفید» مجوز محیط‌زیست را ندارد

وضعیت ذخایر سدهای کشور؛ ۴۸ درصد مخازن پر است

وضعیت ذخایر سدهای کشور؛ ۴۸ درصد مخازن پر است

آمادگی وزارت نیرو برای مدیریت سیلاب‌های پاییزی

تنش آبی همچنان پابرجاست

آمادگی وزارت نیرو برای مدیریت سیلاب‌های پاییزی

بازار بهره‌وری آب در آستانه راه‌اندازی؛ صرفه‌جویی برای مردم سودآور می‌شود

بازار بهره‌وری آب در آستانه راه‌اندازی؛ صرفه‌جویی برای مردم سودآور می‌شود

توقف افزایش تعرفه برق کشاورزی؛ تعیین قیمت بر اساس الگوی مصرف

توقف افزایش تعرفه برق کشاورزی؛ تعیین قیمت بر اساس الگوی مصرف

مدیریت هوشمند منابع آب؛ پدیده ال‌نینو فرصتی برای تاب‌آوری است

مدیریت هوشمند منابع آب؛ پدیده ال‌نینو فرصتی برای تاب‌آوری است