امضای تفاهم‌نامه بهزیستی و مرکز حل اختلاف برای قضازدایی و حمایت از جامعه هدف





امضای تفاهم‌نامه بهزیستی و مرکز حل اختلاف برای قضازدایی و حمایت از جامعه هدف

14 مهر 1405، 16:15

سازمان بهزیستی کشور و مرکز حل اختلاف قوه قضائیه با هدف قضازدایی، توسعه فرهنگ صلح و سازش، کاهش آسیب‌های اجتماعی و معاضدت حقوقی به جامعه هدف، تفاهم‌نامه همکاری مشترک امضا کردند. در این برنامه بر استفاده از ۲۷۵۰ کانون «سلام محله»، ظرفیت بانک زمان و استقرار مددکاران در شعب تخصصی تأکید شد.

تبیین رویکرد اجتماعی در مهار آسیب‌ها و جرائم

سیدجواد حسینی، رئیس سازمان بهزیستی کشور در مراسم امضای این تفاهم‌نامه، با بررسی تحول رویکردهای مواجهه با آسیب‌های اجتماعی پس از انقلاب اسلامی گفت: نگاه به جرائم و آسیب‌ها از رویکردهای صرفاً اخلاقی در دهه اول و انتظامی در دهه دوم، به رویکرد ساختاری و اجتماعی در دهه‌های بعدی تغییر یافته است. وی تأکید کرد که مواجهه با مسائل اجتماعی نیازمند راهکارهای اجتماعی و پیشگیرانه است و مفاهیمی نظیر «پلیس اجتماعی» و استقرار مددکاران در کلانتری‌ها در مسیر تحقق قضازدایی شکل گرفته‌اند.

نقش شوراهای حل اختلاف و مجازات‌های جایگزین حبس

رئیس سازمان بهزیستی کشور، شوراهای حل اختلاف را ابزاری مؤثر در عدالت ترمیمی، میانجیگری و کاهش بار دادرسی خواند و به تجربه موفق مراکز مهارت‌آموزی در استان کرمانشاه اشاره کرد که با اعمال مجازات‌های جایگزین حبس، به کاهش بازگشت به اعتیاد منجر شد. وی بر ضرورت رویکرد تربیتی و اصلاحی در داخل زندان‌ها و توسعه اقدامات ترمیمی در نظام قضایی تأکید کرد.

ظرفیت‌های عملیاتی بهزیستی در همکاری با دستگاه قضا

حسینی ظرفیت‌های مشخص بهزیستی را برای پیگیری اهداف تفاهم‌نامه معرفی کرد:

  • کانون‌های سلام محله: بهره‌برداری از ۲۷۵۰ کانون فعال در سراسر کشور با حضور تسهیلگران محلی برای ترویج صلح و سازش.
  • طرح بانک زمان: تعریف خدمات داوطلبانه معاضدت قضایی متقابل میان متخصصان و نیازمندان.
  • شبکه داوطلبان بهزیستی: به‌کارگیری داوطلبان در فرایندهای میانجیگری و حمایت اجتماعی از افراد آسیب‌پذیر.

ایجاد شعب تخصصی و استقرار مددکاران اجتماعی

سیدحسن موسوی‌چلک، معاون سلامت اجتماعی سازمان بهزیستی نیز با اشاره به ضرورت کاهش پرونده‌های قضایی مرتبط با گروه‌های آسیب‌پذیر اظهار کرد: جامعه هدف بهزیستی، از جمله کودکان در پرونده‌های حضانت، نیازمند سازوکارهای میانجیگرانه و شعب حل اختلاف تخصصی هستند؛ تجربه‌ای که پیش‌تر در استان گلستان اجرا شده است.

وی همچنین بر دو محور کلیدی زیر تأکید کرد:

  • آموزش عوامل قضایی: اجرای سرفصل‌های آموزشی تدوین‌شده برای قضات و کارشناسان دادگستری با هدف آشنایی دقیق با ظرفیت‌های اجتماعی و قوانین حمایتی.
  • حضور مددکاران اجتماعی: استقرار مددکاران در شعب حل اختلاف به منظور ارزیابی کارشناسی شرایط اجتماعی طرفین دعوا و اتخاذ تصمیمات اصلاحی.

به اشتراک بگذارید:





نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *