ثبت کم‌سابقه رفتار حیات‌وحش در جنگل‌های هیرکانی

ثبت بی‌سابقه «دایره افسون‌گری» شوکا در بهار در جنگل‌های گیلان/ ویدیو





ثبت بی‌سابقه «دایره افسون‌گری» شوکا در بهار در جنگل‌های گیلان/ ویدیو

۱۴ اردیبهشت ۱۴۰۵، ۱۲:۰۴

برای نخستین بار رفتار تعقیب و گریز شوکای نر و ماده برای جفت‌گیری که به «دایره افسون‌گری» معروف است، در فصل بهار در جنگل‌های هیرکانی استان گیلان ثبت شد. این رفتار که معمولاً در اواخر تابستان و پاییز مشاهده می‌شود، توسط دوربین‌های تله‌ای کارشناسان محیط‌زیست در شهرستان لنگرود ثبت شده و از نظر علمی رخدادی کم‌سابقه به شمار می‌رود.

دوربین‌های تله‌ای کارشناسان اداره حفاظت محیط‌زیست شهرستان لنگرود موفق شدند برای نخستین بار رفتار موسوم به «دایره افسون‌گری» در گونه شوکا را در فصل بهار ثبت کنند. این رفتار که مربوط به مرحله تعقیب و گریز میان شوکای نر و ماده در دوره جفت‌گیری است، در بخش‌هایی از جنگل‌های هیرکانی استان گیلان ضبط شده است.

به گزارش پیام ما، در این رفتار خاص، شوکای نر ماده را در مسیری دایره‌ای یا گاهی به شکل عدد هشت انگلیسی تعقیب می‌کند. این الگوی حرکتی که در مطالعات حیات‌وحش به «دایره افسون‌گری» معروف است، یکی از رفتارهای شاخص این گونه در زمان جفت‌گیری محسوب می‌شود.

اهمیت این ثبت از آن جهت است که بر اساس منابع علمی، دوره جفت‌گیری شوکاها معمولاً از اواخر تیرماه آغاز شده و تا پاییز ادامه دارد. بنابراین مشاهده این رفتار در فصل بهار، رخدادی کم‌سابقه و قابل توجه در مطالعات مربوط به این گونه به شمار می‌رود و می‌تواند زمینه‌ساز پژوهش‌های جدید درباره رفتار و زیست‌شناسی شوکا باشد.

عباس عاشوری، معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی اداره کل حفاظت محیط‌زیست استان گیلان، در این باره گفت: کارشناسان اداره حفاظت محیط‌زیست شهرستان لنگرود با نصب هدفمند دوربین‌های تله‌ای در زیستگاه‌های حساس جنگل‌های هیرکانی موفق به ثبت این تصویر زیبا و کم‌نظیر شدند.

وی افزود: بررسی‌های اولیه نشان می‌دهد که این رفتار برای نخستین‌بار در فصل بهار از گونه شوکا گزارش شده و از نظر علمی و حفاظتی ثبت بسیار ارزشمندی محسوب می‌شود.

به گفته عاشوری، در حال حاضر بررسی‌های میدانی و تحلیل دقیق فیلم‌های ثبت‌شده توسط کارشناسان در حال انجام است. او اعلام کرد که به‌زودی نشست‌های تخصصی با حضور کارشناسان و متخصصان حیات‌وحش برگزار خواهد شد تا دلایل بروز این رفتار در این زمان از سال و سایر جنبه‌های زیستی شوکا در جنگل‌های گیلان مورد بررسی قرار گیرد.

معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی اداره کل حفاظت محیط‌زیست گیلان در پایان تأکید کرد ثبت چنین رفتارهایی نقش مهمی در افزایش شناخت علمی از گونه‌های شاخص حیات‌وحش دارد و می‌تواند به ارتقای برنامه‌های حفاظتی کمک کند. به گفته او، این‌گونه مستندات همچنین توجه افکار عمومی را به اهمیت حفاظت از زیستگاه‌های طبیعی استان جلب می‌کند.

به اشتراک بگذارید:





نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *