پیام ما؛ رسانه توسعه پایدار ایران | بدون عنوان

بایگانی مطالب : منابع طبیعی

توی دادگاه اقلیمی می‌بینمت!

|پیام ما| بارها و بارها گفته شده: علم مؤاخذه نمی‌شود. غلظت بالای گازهای گلخانه‌ای در جو باعث گرم‌شدن سیاره می‌شود. حقوق بین‌الملل نیز واضح است: براساس توافقنامۀ اقلیمی پاریس، کشورها متعهد شده‌اند که میانگین دما را در سطح ۱.۵ درجۀ سانتیگراد نسبت به میزان پیش از انقلاب صنعتی نگه دارند و بااین‌حال، با ادامهٔ افزایش انتشار گازهای گلخانه‌ای، افزایش دمای جهانی تقریباً به‌طور قطع از این حد فراتر خواهد رفت.
توی دادگاه اقلیمی می‌بینمت!

نقطهٔ بی‌بازگشت اقلیمی در انتظار زمین

|پیام ما| دانشمندان می‌گویند که اقلیم زمین در آستانهٔ فروپاشی است و هیچ‌کس نمی‌داند به‌ کدام سمت می‌رود. یک مدل جدید از سامانهٔ اقلیمی زمین، نشان می‌دهد که روند گرم‌شدن زمین فراتر از آنچه در توافق اقلیمی پاریس آمده، یعنی ۱.۵ درجهٔ سانتیگراد گرم‌تر از دوران پیش از انقلاب صنعتی، می‌تواند باعث ایجاد نقاط اوجی شود که بازگشت از آن‌ها بسیار دشوار یا حتی غیرممکن است. آن‌ها می‌گویند، در روند تغییر اقلیم فعلی، خطر اوج‌گرفتن یکی از چهار نقطهٔ اقلیمی مهم زمین تا سال ۲۳۰۰، احتمالی ۴۵ درصدی دارد.
نقطهٔ بی‌بازگشت اقلیمی در انتظار زمین

مانع توسعه یا حافظ سرزمین

وزارت جهاد کشاورزی به‌عنوان یک دستگاه اجرایی «مصرف‌کنندۀ منابع طبیعی» و متولی تأمین «امنیت غذایی»، نمی‌تواند در زمینۀ حفظ منابع طبیعی نقش جدی و مؤثری داشته باشد و بهتر است که بخش منابع طبیعی مستقل شده و از بدنۀ وزارت جهاد کشاورزی جدا شود.
مانع توسعه یا حافظ سرزمین

نقش دولت در تاب‌آوری تغییر اقلیم

نقش دولت در تاب‌آوری تغییر اقلیم

توقف تکه شدن «دنا»

|پیام ما| ماجرای تکه‌کردن رشته ‎کوه دنا و سپردن مدیریت شمال شرق آن به استان اصفهان، به‌گفتۀ «محمد بهرامی» نمایندۀ بویراحمد، دنا و مارگون، از سال ۹۶ مطرح شد و تعدادی از مدیران استان اصفهان در تلاش بودند تا این بخشی از منطقۀ حفاظت‌شدۀ دنا به استان اصفهان بپیوندد. این رشته‌کوه دیواری مرزی بین اصفهان در شمال شرق و کهگیلویه‌وبویراحمد در جنوب غرب است و فعالان می‌گویند، جداکردن مدیریت بخشی از آن، باعث تخریب و آسیب‌رسیدن به منطقه خواهد شد؛ هرچند بهرامی می‌گوید: «فعلاً این طرح مسکوت مانده و امیدوارم این مصوبه به‌صورت کامل ملغی شود.»
توقف تکه شدن «دنا»

تداوم نگرانی در مورد جنگل الیمالات نور

تداوم نگرانی در مورد جنگل الیمالات نور

افزایش حدود ۳ درجه‌ای دمای هوای کشور طی ۳۰ سال اخیر

رئیس پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو گفت: بر اساس بررسی‌های انجام شده طی ۳۰ سال اخیر دمای هوای کشور حدود ۲.۷ درجه سلسیوس افزایش یافته است.
افزایش حدود ۳ درجه‌ای دمای هوای کشور طی ۳۰ سال اخیر

ضعف نظام سلامت در برابر تغییر اقلیم

تغییر اقلیم و گرمایش زمین، تنها‌ محیط‌زیست و منابع طبیعی را درگیر نمی‌کند، بلکه بر بیماری‌های نوپدید و تسریع آن‌ها در کشورهای مختلف هم تأثیر می‌گذارد. تجربۀ کرونا به ما نشان داد، در دنیای امروز یک بیماری و اپیدمی مختص یک کشور نیست و افزایش ارتباطات در زمان حاضر، به شیوع آن‌ها در کشورهای مختلف منجر می‌شود. اما درحال‌حاضر، محققان با بررسی تغییر اوضاع اقلیمی یافته‌اند، این تغییرات در بروز بیماری‌ها مؤثرند. بیش از نیمی از بیماری‌های انسانی مانند تب دنگی، هپاتیت، ذات‌الریه، مالاریا و زیکا، می‌تواند در اثر تغییر اوضاع اقلیمی، تشدید شود. گروهی از محققان دانشگاه هاوایی در مانوا آمریکا، در نشریۀ «نیچر کلایمت چنج» تحقیقی را منتشر کرده‌اند که به نمونه‌های تجربی دربارۀ ۱۰ مخاطرۀ اقلیمی حساس به انتشار گازهای گلخانه‌ای در بروز بیماری‌های عفونی شناخته‌شدۀ انسانی، پرداختند. این مخاطرات شامل گرمایش زمین، خشکسالی، موج گرما، حریق جنگلی، بارش شدید، سیل، توفان، بالاآمدن سطح آب دریاها، تغییرات بیوشیمیایی اقیانوس‌ها و تغییر پوشش خشکی است. این تحقیق نشان داد، گرمایش زمین، بارش، سیل، خشکسالی، توفان، تغییر پوشش خشکی، تغییر اقلیم اقیانوسی، آتش‌سوزی جنگل‌ها، موج گرما و تغییر سطح آب دریاها، بر بیماری های عفونی ناشی از ویروس‌ها، باکتری‌ها، حیوانات، قارچ‌ها، تک‌یاخته‌ها، گیاهان و کرومیست‌ها تأثیر گذاشته است. انتقال بیماری‌های عفونی، عمدتاً از طریق ناقل‌ها بوده است، اگرچه نمونه‌های موردی نیز از موارد انتقال آبی، هوازی، تماس مستقیم و از طریق غذا یافت شد. در نهایت این مطالعه نشان داد، بیش از ۵۸ درصد یا ۲۱۸ مورد از ۳۷۵ مورد بیماری انسانی، دست‌کم تحت‌تأثیر یک مخاطرۀ اقلیمی از طریق ۱ هزار و ۶ مسیر منحصربه‌فرد بوده است.
ضعف نظام سلامت در برابر تغییر اقلیم

در معماری، دو هزار سال از ایران قدیم عقب‌تریم

گردشگری امروزه یکی از مهم‌ترین مقوله‌های جذب سرمایه و افزایش نقدینگی در هر کشوری است. ایران نیز از این قاعده مستثنی نیست. ولی مسئله‌ای که در کشور ما در کنار گردشگری به آن بی‌توجهی شده، معماری بومی و اصولی در سازه‌های گردشگری است. درباره اهمیت معماری بومی در سازه‌های تفریحی و گردشگری با «ساسان حیدری» طراح و معمار، گفت‌وگویی داشتیم که در ادامه می‌خوانید.
در معماری، دو هزار سال از ایران قدیم عقب‌تریم

روز «دریای کاسپین» و نگرانی‌های محیط‌زیستی

روز «دریای کاسپین» و نگرانی‌های محیط‌زیستی