پیام ما؛ رسانه توسعه پایدار ایران | بدون عنوان

بایگانی مطالب : تغییر اقلیم

ویروس‌های نجات‌بخش؟!

|پیام ما| دانشمندان اخیراً ویروس‌های غول‌پیکری را کشف کرده‌اند که جلبک‌های موجود در لایه‌های یخی «گرینلند» را آلوده می‌کنند و می‌توانند رشد آن‌ها را محدود کنند. انبوهی از این ویروس‌های غول پیکر، روی لایه‌های یخی این محدوده که دومین پهنهٔ یخی بزرگ جهان محسوب می‌شود، زندگی می‌کنند. آن‌ها این احتمال را مطرح می‌کنند که محدودشدن شکوفایی جلبک‌های موجود در ورقه‌های یخ قطبی، می‌تواند تأثیر تغییر اقلیم را کاهش دهد.
ویروس‌های نجات‌بخش؟!

پاسخ‌های محیط زیستی «پزشکیان»

|پیام ما| نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری برای بهبود وضعیت شاخص‌های محیط زیستی ایران چه برنامه‌ای دارند؟ برای پاسخ به این پرسش راهبردی، «پیام ما» به نقل از کارشناسان، پنج پرسش را از نامزدها مطرح کرده بود. کمیتهٔ محیط زیست ستاد «مسعود پزشکیان» نخستین ستادی بود که به این پرسش ها پاسخ داده است. «پیام ما» آمادگی دارد پاسخ سایر نامزدها را هم در فرصت باقیمانده منتشر کند.
پاسخ‌های محیط زیستی «پزشکیان»

درخواست جهانی برای اقدام در برابر تغییر اقلیم

«آنتونیو گوترش»، دبیرکل سازمان ملل متحد روز گذشته (شنبه) از جامعه بین‌المللی خواست تا اقدامی فوری در مورد تغییرات آب و هوایی انجام دهد.
درخواست جهانی برای اقدام در برابر تغییر اقلیم

۵ پرسش محیط‌زیستی از نامزدها

اقتصاد رابطۀ مستقیمی با کیفیت زندگی انسان‌ها دارد و بحث حول آن همیشه داغ است. به‌خصوص در بزنگاه‌های انتخاباتی که جریان‌های سیاسی و نامزدها در پی جذب رأی مردم‌اند. اما گاهی سیاسیون به این نکته توجه ندارند که اگر اقتصاد به رفاه مردم گره خورده است، محیط‌زیست با بقاء انسان پیوند دارد. شاهد آنکه در پنج مناظرۀ تلویزیونی طراحی‌شده در این دوره از انتخابات ریاست‌جمهوری، سه‌تای آن به اقتصاد، یکی به سیاست و امور بین‌الملل و یکی به فرهنگ اختصاص یافته و سهم محیط‌زیست از این خوان، هیچ است. به‌جبران این غفلت از زیست و بقای مردم ایران در رسانۀ ملی، ما در روزنامۀ «پیام ما» تصمیم گرفتیم، با برشمردن چندی از ابرچالش‌های محیط ‌زیستی ایران، متخصصان هر حوزه را پای کار آوریم تا یک پرسش اصلی دربارۀ هریک از ابرچالش‌ها مطرح کنند. «پیام ما» متعهد است که در راستای افزایش آگاهی مردم از برنامه‌های محیط‌زیستی کاندیداهای محترم برای انتخاب اصلح، پاسخ‌های هر شش نامزد ریاست‌جمهوری ۱۴۰۳ به این پرسش‌ها را منتشر کند.
۵ پرسش محیط‌زیستی از نامزدها

کشف میکروپلاستیک در بافت اندام تناسلی مردان

|پیام ما| برای نخستین‌بار میکروپلاستیک‌ها در بافت اندام تناسلی مردان کشف شده‌اند و سؤالاتی را در مورد نقش بالقوهٔ آلاینده‌ها در اختلال نعوظ در مردان مطرح می‌کنند.
کشف میکروپلاستیک در بافت اندام تناسلی مردان

فرونشست زمین در نقش‌رستم به دلیل برداشت بی‌رویۀ آب

آثار تاریخی نقش رستم و تخت جمشید و بسیاری از آثارتاریخی دیگر در معرض خطر فرونشست زمین هستند. این اتفاق به دلیل تغییر اقلیم، برنج‌کاری و برداشت بی‌رویه آب از چاه‌ها در این مناطق رخ داده است.
فرونشست زمین در نقش‌رستم به دلیل برداشت بی‌رویۀ آب

غول مدفون در کمین سرزمین ایران

نتایج یک مطالعۀ منتشرشده در نشریۀ علمی «ساینس ادونسز» (Science Advances) درخصوص فرونشست و کاهش آب‌های زیرزمینی در ایران نشان داد که پمپاژ فزایندۀ آب از سفره‌های آب زیرزمینی که عمدتاً برای مصارف کشاورزی انجام می‌شود، سبب تخریب این سفره‌ها و فرونشست زمین در ایران شده است. کاهش سالانه ۱.۷ میلیارد مترمکعب از آب‌های زیرزمینی ایران باعث شده است که بیش‌از سه‌هزار کیلومترمربع از مساحت این سرزمین با فرونشست شدید مواجه شود. این مطالعه نشان داد که علاوه‌بر جمعیت ۲۵۶ شهر و زیرساخت‌هایی مثل مترو که از فرونشست اثر می‌پذیرند، یک هزار و ۳۸۰ کیلومتر از خطوط راه‌آهن بین‌شهری و هشت فرودگاه ایران نیز در معرض آسیب از این معضل قرار دارند.
غول مدفون در کمین سرزمین ایران

زیان سیل روی دست دولت آینده

از شروع سال ۱۴۰۳ کشور چندین سیلاب بزرگ را به خود دیده که عددی بالغ‌بر ۱۵ هزار میلیارد تومان به بخش‌های مختلف ساختاری و زیرساختی خسارت وارد کرده است. این اعداد درحالی‌است‌که درست یک سال قبل، دولت تلاش می‌کرد بخشی از خسارات که مستقیم مربوط به مردم است، مانند بخش کشاورزی یا خانه‌های مسکونی و از سیلاب‌های سال ۹۸و ۹۹ به جای مانده است را جبران کند. گرچه گزارش دقیقی از میزان جبران خسارات در سایر بخش‌ها مانند جاده‌ و تأسیسات هم وجود ندارد، اما شواهد مردمی و البته مستندات خبرهای رسمی نشان می‌دهد مناطقی که طی ۵ سال اخیر به‌شکل مکرر از سیلاب زیان دیده‌اند، نه فقط هم‌چنان متضرر هستند، بلکه مطالبات‌شان از دولت روی هم انباشت شده است.
زیان سیل روی دست دولت آینده

نجات «پلنگ یک‌دندان» با جامعه‌شناسی

بکرترین نقاط این کرۀ خاکی نیز امروز از فعالیت‌های بشری اثر می‌پذیرند و هرجا ردپای بشر وجود داشته باشد، جامعه‌شناسی درپی فهم آن می‌رود. ضرورت‌های محیط‌زیستی ایجاب کرده است که جامعه‌شناسان توجه خود به این حوزه را روزبه‌روز افزایش دهند که یکی از جلوه‌های آن مطالعۀ روند اقدامات کنشگران محیط‌زیستی و دلایل موفقیت و شکست آنان در تغییر رفتار انسان با محیط‌زیست است. این شیوۀ نگریستن به موضوع، به فعالان محیط‌زیست کمک می‌کند که با استفاده از تجربیات پیشین، توانمندی خود برای ایجاد تغییر به‌نفع محیط‌زیست را افزایش دهند. از این منظر، آیندۀ محیط‌زیست در گرو فهم جامعه‌شناسانه از آن است.
نجات «پلنگ یک‌دندان» با جامعه‌شناسی

نهضت محیط‌زیست را کشتند

اسماعیل کهرم در گفت‌وگو با «پیام ما»