شکاف عمیق میان تورم عمومی و قیمت خودرو





شکاف عمیق میان تورم عمومی و قیمت خودرو

۲۹ خرداد ۱۴۰۵، ۱۹:۱۵

همزمان با افزایش‌های متوالی قیمت کارخانه‌ای خودرو که در برخی محصولات داخلی طی یک سال اخیر به حدود ۱۰۰ درصد رسیده و فاصله معناداری با نرخ تورم رسمی دارد، سخنگوی وزارت صنعت، معدن و تجارت ضمن تشریح سازوکار تعیین قیمت، تأکید کرد که این وزارتخانه نقشی در تعیین مستقیم قیمت‌ها ندارد و فرآیند قیمت‌گذاری بر اساس دستورالعمل‌های شورای رقابت و صورت‌های مالی خودروسازان انجام می‌شود.

انتشار فهرست جدید قیمت محصولات ایران‌خودرو و افزایش ۲۵ تا بیش از ۴۵ درصدی قیمت‌ها در بازه زمانی کوتاه، بار دیگر بحث نسبت میان قیمت‌گذاری خودرو و شاخص‌های رسمی تورم را به چالشی جدی تبدیل کرده است. در حالی که خودروسازان همواره رشد هزینه‌های تولید، قیمت مواد اولیه و نرخ ارز را عامل این گرانی‌ها می‌دانند، بررسی آمارهای رسمی نشان می‌دهد که قیمت کارخانه‌ای برخی خودروها، بسیار فراتر از نرخ تورم تولیدکننده رشد کرده است.

بر اساس آمارهای مرکز آمار ایران، تورم سالانه تولیدکننده در سال ۱۴۰۴ معادل ۵۱ درصد بوده است؛ این در حالی است که قیمت کارخانه‌ای برخی مدل‌ها همچون «سورن پلاس» با موتور XU۷P طی یک سال ۱۰۰ درصد و خودروهایی نظیر «پژو ۲۰۷» و «تارا اتومات» نیز بین ۷۵ تا ۸۰ درصد رشد قیمت را تجربه کرده‌اند. این افزایش‌های چندباره در طول یک سال، تصویری متفاوت از روند قیمت‌گذاری در صنعت خودرو ارائه می‌دهد که ابهامات زیادی را درباره سهم واقعی تورم تولیدکننده در مقابل سایر عوامل دخیل ایجاد کرده است.

در همین رابطه، عزت‌الله زارعی، سخنگوی وزارت صمت، در تشریح فرآیند تعیین قیمت‌ها گفت: «مطابق قانون برنامه هفتم توسعه، هیچ‌گونه قیمت‌گذاری دستوری وجود ندارد؛ اما شورای رقابت با تشخیص انحصاری بودن خودروهای تولید داخل، دستورالعمل چگونگی محاسبه قیمت را ابلاغ کرده است. وزارت صمت در این میان نقشی در تعیین مستقیم قیمت ندارد و صرفاً مجری ضوابط ابلاغی است.»

زارعی درباره جزئیات این مکانیزم توضیح داد: «نحوه محاسبه قیمت بر اساس صورت‌های مالی شرکت‌ها یا اظهارنامه‌های مالیاتی آن‌ها انجام می‌شود. خودروسازان اسناد خود را به سازمان حمایت ارائه می‌دهند و این سازمان یک ماه فرصت دارد تا اسناد را بررسی و قیمت‌های پیشنهادی را تأیید یا تعدیل کند. نکته مهم این است که اگر سازمان حمایت در مهلت مقرر نسبت به این اسناد اظهار نظر نکند، خودروساز مجاز است طبق قانون بر اساس قیمت‌های پیشنهادی خود عمل کند.»

سخنگوی وزارت صمت با اشاره به اینکه روش‌های مختلفی برای قیمت‌گذاری وجود دارد، از جمله مقایسه با خودروهای مشابه یا ارزیابی میزان مواد اولیه، افزود: «سازمان حمایت موظف است در چارچوب دقیق دستورالعمل شورای رقابت عمل کند و تخطی از آن تخلف محسوب می‌شود. ما همواره به شورای رقابت پیشنهاد داده‌ایم دستورالعمل جدیدی تدوین شود تا شاخص‌های دقیق‌تری مانند هزینه قطعات و هزینه‌های سربار در آن لحاظ گردد. با این حال، تا زمانی که قانون فعلی حاکم است، ما موظفیم در همان چارچوب عمل کنیم.»

وی در پایان خاطرنشان کرد که در مورد اخیر نیز، اسناد ارسالی ایران‌خودرو توسط سازمان حمایت مورد بررسی قرار گرفت و پس از اصلاح برخی قیمت‌ها، نتایج نهایی در سامانه کدال و بورس منتشر شد.

به اشتراک بگذارید:





نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط

پیشرفت ۴۷ درصدی ساختمان ایستگاه راه‌آهن سبزوار

توسعه زیرساخت‌های ریلی در کشور

پیشرفت ۴۷ درصدی ساختمان ایستگاه راه‌آهن سبزوار

تکذیب اعمال ضریب ۲.۷ برای اینترنت بین‌الملل توسط سازمان تنظیم مقررات

تکذیب اعمال ضریب ۲.۷ برای اینترنت بین‌الملل توسط سازمان تنظیم مقررات

جزئیات افزایش سابقه خدمت برای بازنشستگی بر اساس برنامه هفتم

شرایط جدید بازنشستگی در برنامه هفتم

جزئیات افزایش سابقه خدمت برای بازنشستگی بر اساس برنامه هفتم

واگذاری تشخیص رانندگان مشمول بیمه به سازمان‌های حمل‌ونقل

واگذاری تشخیص رانندگان مشمول بیمه به سازمان‌های حمل‌ونقل

شکاف جنسیتی در بازار کار و افزایش نرخ بیکاری زنان

گزارش مرکز آمار از بهار ۱۴۰۵

شکاف جنسیتی در بازار کار و افزایش نرخ بیکاری زنان

نیت خیر الزاماً به نتیجه‌ای اثربخش منتهی نمی‌شود

 گفت‌وگوی «پیام ما» با علی‌اصلان شهلا، مدیرعامل مؤسسه خیریه کارساز، درباره الزامات توسعه محلی

نیت خیر الزاماً به نتیجه‌ای اثربخش منتهی نمی‌شود

سهم ۸۹ درصدی اینترنت در زندگی ایرانیان

وابستگی معیشت بیش از نیمی از کاربران به فضای مجازی

سهم ۸۹ درصدی اینترنت در زندگی ایرانیان

زور یارانه و کالابرگ به تورم نمی‌رسد

گزارش «پیام ما» از کاهش اثر سیاست‌های حمایتی در سایه تورم مزمن

زور یارانه و کالابرگ به تورم نمی‌رسد

کاهش ظرفیت ذوب مس در جهان؛ بازار فلز سرخ با بحران عرضه روبه‌رو می‌شود؟

کاهش ظرفیت ذوب مس در جهان؛ بازار فلز سرخ با بحران عرضه روبه‌رو می‌شود؟

بی‌پناهی دوباره کسب‌وکارها

در ماجرای تعطیلی شعبه باغ کتاب «پارادایس‌هاب» چه گذشت؟

بی‌پناهی دوباره کسب‌وکارها