ریزش در طبقه دوم قنات ثبت جهانی «مون» اردستان

خطر تکرار حادثه در صورت لایروبی نشدن





ریزش در طبقه دوم قنات ثبت جهانی «مون» اردستان

۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۵، ۱۲:۳۴

بخشی از طبقه دوم قنات ثبت جهانی «مون» اردستان دچار ریزش و انسداد شد که موجب اختلال در جریان آب این قنات تاریخی شد. اگرچه با اقدامات اضطراری مسیر آب به‌طور موضعی بازگشایی شده است، اما کارشناسان هشدار می‌دهند در صورت ادامه نیافتن عملیات لایروبی و اصلاح مسیر، احتمال تکرار این حادثه وجود دارد.

به گزارش پیام ما ، در روزهای گذشته ریزش بخشی از تونل طبقه دوم قنات ثبت جهانی «مون» در شهرستان اردستان استان اصفهان موجب انسداد مسیر و اختلال در جریان آب این قنات تاریخی شد. فعالان محیط زیست با ابراز نگرانی نسبت به این وضعیت اعلام کردند که بی‌توجهی به لایروبی دوره‌ای قنات و نبود هماهنگی میان بهره‌برداران و دستگاه‌های متولی در نگهداری و حفاظت از این اثر تاریخی، زمینه بروز این مشکل را فراهم کرده است.

برخی کارشناسان میراث فرهنگی نیز هشدار داده‌اند که در صورت ادامه این روند و انجام نشدن لایروبی سالانه، احتمال انسداد مجدد طبقه دوم قنات که آب شیرین در آن جریان دارد، وجود دارد. به گفته آنان، این وضعیت می‌تواند موجب کاهش دبی جریان آب، تجمع رسوبات، تخریب تدریجی دیواره تونل‌ها و در نهایت فروریزش و آسیب به ساختار تاریخی قنات شود.

قنات «مون» اردستان یکی از آثار منحصربه‌فرد تاریخی ایران به شمار می‌رود. این قنات دوطبقه است و در هر طبقه آن آبی مستقل جریان دارد، به‌گونه‌ای که آب هیچ‌یک به طبقه دیگر نفوذ نمی‌کند. این اثر به‌عنوان تنها نمونه قنات دوطبقه شناخته‌شده در جهان، در سال ۱۳۹۵ در اجلاسیه استانبول به‌عنوان بیستمین اثر ایران در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شد.

مصطفی پورشفیع، رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی اردستان، اظهار داشت: به دلیل لایروبی نشدن به‌موقع، بخشی از بدنه تونل قنات دچار ریزش شد و همین موضوع باعث انسداد مسیر و قطع کامل جریان آب شد.

وی افزود: پس از اطلاع از این موضوع، جلسه مدیریت بحران شهرستان به ریاست فرماندار و با حضور هیأت امنای قنات، میراث فرهنگی، جهاد کشاورزی و منابع آب برگزار شد و پس از بازدید میدانی از محل، دو گروه مغنی به‌صورت همزمان عملیات لایروبی مسیر را آغاز کردند. به گفته او، طی حدود یک هفته جریان آب دوباره برقرار شد.

پورشفیع توضیح داد که در مدت زمان انسداد مسیر، برای جلوگیری از آسیب به ساختار قنات، آب از طریق پمپ و لوله از دو حلقه چاه بالادستی منتقل شد تا ضمن تأمین جریان آب، از آسیب به بافت تاریخی قنات جلوگیری شود.

میراث‌:ریزش در طبقه دوم قنات ثبت جهانی «مون» اردستان

رئیس اداره میراث فرهنگی اردستان همچنین با اشاره به مسئولیت قانونی نگهداری قنوات گفت: بر اساس قانون توزیع عادلانه آب، مسئولیت اصلی لایروبی و مرمت قنوات بر عهده مالکان و ذی‌نفعان است و در صورت بی‌توجهی، موضوع از طریق مراجع قانونی پیگیری خواهد شد.

او یکی از دلایل تأخیر در لایروبی قنات را برداشت نادرست برخی بهره‌برداران دانست و گفت: برخی کشاورزان تصور می‌کنند پس از ثبت جهانی قنات، تمام امور نگهداری آن بر عهده دستگاه‌های دولتی است، در حالی که چنین برداشتی صحیح نیست و اعتبارات میراث فرهنگی عمدتاً در حوزه زیرساخت‌های گردشگری هزینه می‌شود.

به گفته پورشفیع، تاکنون حدود ۲۰۰ تا ۲۵۰ متر از مسیر قنات لایروبی شده، اما بخش قابل توجهی از مسیر همچنان نیازمند اصلاح و پاکسازی است. او هشدار داد اگر عملیات لایروبی به‌طور کامل انجام نشود، احتمال بروز مجدد مشکل در ماه‌های آینده وجود دارد و ممکن است در بازه‌ای حدود شش ماهه جریان آب دوباره کاهش یابد.

وی همچنین احتمال تأثیر عوامل بیرونی در بروز این حادثه را مطرح کرد و گفت عبور ماشین‌آلات سنگین از اراضی کشاورزی که مسیر قنات از آن عبور می‌کند، ممکن است در ایجاد این ریزش نقش داشته باشد.

به گفته رئیس اداره میراث فرهنگی اردستان، سهامداران و بهره‌برداران قنات نیز برای مشارکت در روند بهسازی اعلام آمادگی کرده‌اند و قرار است حدود ۱۰ میلیارد ریال برای این منظور تأمین کنند.

منبع :ایرنا

به اشتراک بگذارید:





نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط

ایستگاه راه‌آهن تهران؛ موزه‌ای زنده بر ریل‌ها

روایتی از احیای میراث صنعتی ایران در قلب پایتخت

ایستگاه راه‌آهن تهران؛ موزه‌ای زنده بر ریل‌ها

یک دانش، دو سرنوشت

قنات در ایران فراموش شد، آموناس در پرو سیاست‌گذاری شد

یک دانش، دو سرنوشت

زنی که با سوزن، اقتصاد خانه را می‌دوزد

گزارشی از سوزن‌دوزی زنان سیستان‌وبلوچستان، هنری که هنوز سهم عادلانه‌اش را از بازار نگرفته

زنی که با سوزن، اقتصاد خانه را می‌دوزد

هشدار درباره خطر پیش‌دستی دیگران در ثبت جهانی آسبادها

میراث فرهنگی و گردشگری

هشدار درباره خطر پیش‌دستی دیگران در ثبت جهانی آسبادها

پنج موزه و هفت بنای تاریخی فارس در انتظار سرمایه‌گذاران بخش خصوصی

پنج موزه و هفت بنای تاریخی فارس در انتظار سرمایه‌گذاران بخش خصوصی

کشف سازه تاریخی «قیرخ ایاخ» در قنات اهر

کشف سازه تاریخی «قیرخ ایاخ» در قنات اهر

جنگ به روایت های مستقل نیاز دارد

گفت‌وگو با «هادی آفریده» درباره ساخت مستند در موشک‌باران و مشکلات مستندسازی از جنگ و میراث فرهنگی

جنگ به روایت های مستقل نیاز دارد

نشانه‌های نجومی پیش از استون‌هنج آشکار شد

کشف تازه باستان‌شناسی در بریتانیا

نشانه‌های نجومی پیش از استون‌هنج آشکار شد

سیاست‌گذاری گردشگری در دو راهی شعار و برنامه

به بهانه سفر وزیر میراث‌فرهنگی به نصف‌جهان

سیاست‌گذاری گردشگری در دو راهی شعار و برنامه

سه راهکار برای نجات صنایع دستی روستایی از رکود

سه راهکار برای نجات صنایع دستی روستایی از رکود