به‌روزرسانی نقشه کانون‌های گرد و غبار کشور

اولویت‌بندی تا یک ماه و نیم آینده انجام می‌شود





به‌روزرسانی نقشه کانون‌های گرد و غبار کشور

۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۵، ۱۰:۳۷

دبیر ستاد ملی سیاست‌گذاری و هماهنگی مدیریت پدیده گردوغبار از به‌روزرسانی نقشه کانون‌های گرد و غبار کشور با همکاری چند دستگاه اجرایی خبر داد و اعلام کرد در فاز بعدی، این کانون‌ها اولویت‌بندی می‌شوند و نتایج آن تا یک ماه و نیم آینده مشخص خواهد شد تا اعتبارات بر نقاط بحرانی متمرکز شود.

بهزاد رایگانی با اشاره به آخرین وضعیت کانون‌های گرد و غبار کشور اظهار کرد: طی سال گذشته و به‌دلیل خشکسالی شدید حاکم بر کشور، بررسی تصاویر ماهواره‌ای نشان داد بیش از ۱۰ میلیون هکتار کانون فوق بحرانی فرسایش بادی و گرد و غبار در کشور وجود دارد که تقریباً همه آن‌ها فعال بوده‌اند.

وی با بیان اینکه امسال انتظار فعالیت همه این کانون‌ها وجود ندارد، گفت: در سال‌هایی که خشکسالی شدید حاکم نباشد، ضروری است کانون‌های گرد و غبار از نظر جغرافیایی و میزان اثرگذاری منفی بر جوامع محلی، تنوع زیستی و زیرساخت‌هایی مانند راه‌آهن مورد بررسی و اولویت‌بندی قرار گیرند.

دبیر ستاد ملی سیاست‌گذاری و هماهنگی مدیریت پدیده گردوغبار افزود: نقشه کانون‌های گرد و غبار با همکاری سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی، سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری، سازمان هواشناسی، سازمان نقشه‌برداری و سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح در حال به‌روزرسانی است و طی یک تا دو هفته آینده نهایی می‌شود.

به گفته رایگانی، در فاز بعدی و بر اساس قرارداد منعقد شده، خروجی نقشه‌ها استخراج و کانون‌های گرد و غبار اولویت‌بندی می‌شوند. وی تأکید کرد: تا یک ماه و نیم آینده اولویت‌ها مشخص خواهد شد تا اعتبارات سازمان حفاظت محیط زیست و سازمان منابع طبیعی بر نقاط اصلی و بحرانی متمرکز شود.

وی درباره کانون‌های اولویت‌دار گفت: دشت سیلابی صالحیه و الله‌آباد یکی از کانون‌هایی است که تهران، کرج، قزوین و حتی در برخی مواقع رشت را تحت تأثیر قرار می‌دهد. به همین دلیل تمرکز ویژه‌ای در سال جاری و سال آینده برای مدیریت این منطقه در نظر گرفته شده و اعتبارات مناسبی نیز پیش‌بینی شده است. برنامه مقابله با گرد و غبار این منطقه در حال تدوین است و با حل این مسئله می‌توان بخش قابل توجهی از گرد و غبار با منشأ محلی در تهران، کرج و قزوین را مدیریت کرد.

رایگانی همچنین از برنامه‌ریزی برای مدیریت گرد و غبار ناشی از بخش‌های خشک‌شده تالاب هامون در استان سیستان و بلوچستان خبر داد و گفت: تلاش می‌کنیم با جذب اعتبارات بین‌المللی و بر مبنای دانش بومی، اقدامات مقابله‌ای را اجرا کنیم.

وی افزود: کانون‌های اطراف اهواز، جازموریان در سیستان و بلوچستان و برخی زمین‌های کشاورزی در استان‌های اصفهان و کرمان نیز از جمله اولویت‌های اصلی مدیریت گرد و غبار هستند و اعتبارات به آن‌ها تخصیص خواهد یافت.

دبیر ستاد ملی سیاست‌گذاری و هماهنگی مدیریت پدیده گردوغبار با اشاره به زمان‌بر بودن فرآیند مقابله با گرد و غبار گفت: برای مثال اگر نهال‌کاری به‌عنوان راهکار انتخاب شود، ثمربخشی حداقلی آن بین ۵ تا ۱۰ سال زمان می‌برد و در برخی موارد حتی تا ۲۰ سال طول می‌کشد. با این حال، تلاش می‌شود با اولویت‌بندی اقدامات، اعتبارات به سمت راهکارهای اثربخش‌تر و کم‌هزینه‌تر هدایت شود تا مردم کمتر در معرض گرد و غبار قرار گیرند.

وی یکی از اقدامات زودبازده را مدیریت چرای دام در مناطق غبارخیز دانست و گفت: بازبینی پروانه‌های چرای دام ضروری است، چراکه پای‌کوبی دام‌ها موجب قرار گرفتن خاک در معرض هوا و تشدید انتقال گرد و غبار می‌شود. به گفته رایگانی، کنترل چرای مفرط می‌تواند در کوتاه‌مدت به کاهش گرد و غبار کمک کند و سازمان منابع طبیعی نیز در این زمینه همراهی دارد.

منبع : ایسنا

به اشتراک بگذارید:





نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط

شعله‌ها از داوطلبان جلو می‌زنند

چهار داوطلب از دشواری‌ اطفای حریق در جنگل‌های زاگرس در استان فارس می‌گویند

شعله‌ها از داوطلبان جلو می‌زنند

احیای ارومیه در گرو حکمرانی علمی آب

در نشست احیای دریاچه ارومیه با حضور پزشکیان مطرح شد

احیای ارومیه در گرو حکمرانی علمی آب

هوشمندسازی، راهبرد نوین حفاظت از حیات‌وحش ایران

سازمان حفاظت محیط‌زیست:

هوشمندسازی، راهبرد نوین حفاظت از حیات‌وحش ایران

احیای نسل «فسیل‌های زنده» دریای خزر در رودخانه تجن؛ ایجاد ذخیره‌گاه ژنتیکی ماهیان خاویاری در دستور کار

گامی مهم برای نجات گونه‌های در معرض خطر انقراض

احیای نسل «فسیل‌های زنده» دریای خزر در رودخانه تجن؛ ایجاد ذخیره‌گاه ژنتیکی ماهیان خاویاری در دستور کار

ثبت تلفات جانی در فرانسه و هشدارهای بی‌سابقه در انگلستان

گرمای کشنده در اروپا

ثبت تلفات جانی در فرانسه و هشدارهای بی‌سابقه در انگلستان

استقرار هزاران سار صورتی در زیستگاه‌های طبیعی شهرستان انگوت

حضور پرندگان مهاجر در شمال غرب کشور

استقرار هزاران سار صورتی در زیستگاه‌های طبیعی شهرستان انگوت

چرای غیرمجاز دام در خراسان شمالی؛ تهدیدی جدی برای بقای یوزپلنگ آسیایی

بحران در زیستگاه‌های حساس حیات‌وحش

چرای غیرمجاز دام در خراسان شمالی؛ تهدیدی جدی برای بقای یوزپلنگ آسیایی

بازگشت حیات‌وحش به طبیعت؛ ۳۵ گونه جانوری در مناطق حفاظت‌شده تهران رهاسازی شدند

گامی مؤثر در جهت حفاظت از تنوع زیستی استان تهران

بازگشت حیات‌وحش به طبیعت؛ ۳۵ گونه جانوری در مناطق حفاظت‌شده تهران رهاسازی شدند

کاهش یک‌متری تراز آب دریای خزر در ۵ سال اخیر

وضعیت نگران‌کننده تراز آب بزرگ‌ترین دریاچه جهان

کاهش یک‌متری تراز آب دریای خزر در ۵ سال اخیر

لاهیجان‌زاده: حفاظت پایدار از تالاب‌ها بدون مشارکت جوامع محلی ممکن نیست

حفاظت از تالاب‌های کشور

لاهیجان‌زاده: حفاظت پایدار از تالاب‌ها بدون مشارکت جوامع محلی ممکن نیست