حفاری غیرمجاز در سایه خلأ حفاظت از مسجد تاریخی پیر پنهان لار





حفاری غیرمجاز در سایه خلأ حفاظت از مسجد تاریخی پیر پنهان لار

۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۵، ۱۳:۰۱

 خبر تعرض شبانه به مسجد تاریخی پیر پنهان لار و نبش قبر در حریم این بنا طی روزهای اخیر در فضای رسانه‌ای فارس منتشر شد؛ مسئولان میراث‌فرهنگی می‌گویند که مسئله حفاری غیرمجاز بوده و متخلفان در پی دفینه‌های خاکی بوده‌اند.

 به گزارش پیام ما به نقل از ایرنا، مسجد پیرپنهان لار از مساجد دایر شهر قدیم لار است که سه وعده نماز در آن برپا می‌شود، صحن این مسجد با بقعه چهارطاقی پیرپنهان مشترک است؛ بنایی که در فهرست میراث ملی ایران نیز به ثبت رسیده و گفته می‌شود، قدمتی تاریخی آن به بیش از یک هزار سال می‌رسد.

 در یکی از شامگاهان دهه نخست اردیبهشت‌ماه، افراد ناشناس به‌صورت مخفیانه وارد مسجد و بقعه تاریخی پیر پنهان لار شدند و مقبره تاریخی موجود در حریم این بقعه تاریخی حفاری کردند.

 خادم مسجد صبح روز بعد بلافاصله پس از ورود به صحن مشترک مسجد و بقعه چهارطاقی پیرپنهان، متوجه اتفاق رخ داده و تخریب مقبره شد و آن را به مسئولان گزارش کرد.

 این اتفاق، پرسش‌هایی در خصوص نحوه حفاظت از ابنیه تاریخی ملی را برای دوستداران میراث‌فرهنگی ایجاد کرده و مطالبه‌هایی عمومی را هم در خصوص حفظ حرمت اماکن مذهبی در فضای مجازی به دنبال داشته است.

هدف حفاران نبش قبر نبوده است

 معاون میراث‌فرهنگی اداره کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی فارس دراین‌خصوص گفت: شواهد یافت شده، دال بر نبش قبر نیست چرا که بقایای جسدی مشاهده نشده است؛ مسئله یک حفاری غیرمجاز برای یافتن گنج (دفینه‌های خاکی) در این محل است.

 صادق زارع ادامه داد: یگان حفاظت و حراست میراث‌فرهنگی فارس وارد عمل شده و پیگیری‌های قانونی را آغاز کرده است و دادستان لار نیز در پاسخ به این مکاتبه، رسیدگی به پرونده را به کلانتری شهر قدیم لار واگذار کرده است.

 او با بیان اینکه پرونده در حال بررسی است، گفت: پاسخ به این سؤال که آیا حفاران موفق به خارج کردن دفینه‌ای از حریم این بقعه شده‌اند یا خیر، به تکمیل تحقیقات و بررسی مدارک موجود است.

مسئله حفاظت از چهارطاقی پیرپنهان لار

 آنچه روشن است، مسجد و بقعه پیرپنهان لار یک نیروی خادم دارد که بر اساس اظهارات وی، تا ساعت ۲۱ در محل حضور داشته و سپس آنجا را ترک کرده و حفاری غیرمجاز پس از نیمه‌شب رخ داده است.

 معاون میراث‌فرهنگی اداره کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی فارس گفت: البته مسجد و بقعه پیرپنهان مجهز به ۲ دوربین مداربسته هستند و حفاظت الکترونیکی از این بنای تاریخی انجام می‌شود.

 به گفته او اماکن اطراف این ابنیه نیز مجهز به دوربین‌هایی است که دادستان لار دستور بررسی همه آنها را برای روشن شدن ابعاد ماجرا داده است.

 زارع با یادآوری اینکه میراث‌فرهنگی به وظایف خود در قبال حفاظت کالبدی از میراث ملی و پیگیری اتفاق رخ داده پایبند است، تأکید کرد: یگان حفاظت میراث‌فرهنگی فارس با جدیت پیگیر رسیدگی به حفاری غیرمجاز انجام شده در حریم میراث ملی پیر پنهان لارستان هست.

 او اضافه کرد: اما مدیریت این بنا به عهده اداره کل اوقاف است؛ آنچه مشخص است، اینکه این مسجد و بقعه از یک خادم برخوردار است؛ اما اینکه پس از ۹ شب در محل حاضر نیست، خلئی است که باید برطرف شود.

 لارستان در فاصله ۳۳۰ کیلومتری جنوب شرق شیراز واقع شده و بافت شهری آن از دو بخش شهر جدید و شهر قدیم تشکیل می‌شود.

به اشتراک بگذارید:





نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط

درگذشت حسین خواجه‌امیری(ایرج)؛ ستون آواز ایران آرام گرفت

درگذشت حسین خواجه‌امیری(ایرج)؛ ستون آواز ایران آرام گرفت

«دهدشت»، شهری هفت‌هزارساله  زیر پوست «بلادشاپــــــور»

نخستین کاوش باستان‌شناسی در بافت تاریخی «بلادشاپور» به شواهدی تازه رسید

«دهدشت»، شهری هفت‌هزارساله زیر پوست «بلادشاپــــــور»

یکی بر سر شاخ، بُن می‌برید!

نقدی بر تصمیم ضدمیراثی وزیر میراث

یکی بر سر شاخ، بُن می‌برید!

پیکرتراشی چوبی هنری بی‌پشتوانه

گفت‌وگو با هنرمندان پیکرتراشی، درباره جایگاه صنایع‌دستی در زندگی انسان

پیکرتراشی چوبی هنری بی‌پشتوانه

«زندیه» زیر تیغ گودبرداری

«پیام ما» مداخلات عمرانی در بافت تاریخی «شیراز» را بررسی می‌کند

«زندیه» زیر تیغ گودبرداری

آنچه بر میــــــــراث می‌گذرد

آنچه بر میــــــــراث می‌گذرد

کوچ اجبـــــــاری یک قرن هنر

صاحب‌نظران در گفت‌وگو با «پیام ما» درباره انتقال اموال پژوهشکده هنرهای سنتی به «کاخ سعدآباد» هشدار دادند

کوچ اجبـــــــاری یک قرن هنر

تقویت همکاری‌های عملیاتی یگان حفاظت محیط‌زیست با یگان حفاظت میراث‌فرهنگی

تعامل محیط‌زیست و میراث

تقویت همکاری‌های عملیاتی یگان حفاظت محیط‌زیست با یگان حفاظت میراث‌فرهنگی

از گوزن زرد ایرانی تا فرونشست آبخوان‌ها

مرور تازه‌ترین شماره روزنامه «پیام ما»

از گوزن زرد ایرانی تا فرونشست آبخوان‌ها

سالگرد صدور فرمان مشروطیت

سالگرد صدور فرمان مشروطیت