سازمان مدیریت بحران چه مسئولیتی دارد؟





۱۶ مرداد ۱۴۰۰، ۲۱:۲۸

هفته گذشته سیلاب در البرز (بلده) و جبال (آوج، استان قزوین) موجب خسارت و تلفات ۵ نفر در اوج شد. در این حوادث کمابیش مانند موارد قبلی کمتر عکس‌العملی از سازمان مدیریت بحران، نه در پیشگیری و هشدار و نه در پاسخ به سانحه مشاهده شد. وزارت کشور مسئول مدیریت بحران است و سازمان مسئول، سازمان مدیریت بحران کشور است که رئیس آن معاون وزیر کشور است. مسئول هماهنگی و تجمیع اطلاعات بحران است که زیر مجموعه وزارت کشور به لحاظ تشکیلاتی قرار دارد. سازمان مدیریت بحران می‌بایست با داده‌های به روز علمی و نه صرفا دریافت داده‌ها و گزارش‌های اداری از سازمان‌های دیگر مانند سازمان هواشناسی و موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران، اطلاعات را تجمیع کرده و با بر هم نهی اطلاعات امکان و توان تصمیم‌گیری داشته باشد.

سازمان مدیریت بحران جایی است که باید توان تصمیم‌گیری حاکمیتی را بر پایه دانش و توانمندی با کیفیت بالا و بر پایه بکارگیری نیروهای علمی و فنی با بالاترین کیفیت داشته باشد. تاکنون و در بسیاری از موارد این سازمان محل دریافت داده‌های مختلف گاهی ناهمساز از سازمان‌های مختلف علمی بوده و معمولا خود نیز نمی‌تواند و نتوانسته این داده‌ها را پردازش کند، عملا ستادی بوده که توانایی استفاده از داده‌های علمی را نداشته است.داده‌هایی که از سازمان‌های مختلف دریافت شده و باید به مبنای تصمیمات دانش بنیان تبدیل شود. عمده فعالیت این سازمان باید از جنس مدیریت کاهش ریسک و پیشگیری باید باشد. مرحله مهمی در فعالیت این سازمان وجود دارد و آن مرحله وقوع بحران و تشکیل تیم مدیریت بحران است. تیم مدیریت بحران «من آن را در یک واژه ترکیبی به صورت «تیمران» نامیده و پیشنهاد کرده‌ام» باید در 4 مرحله فعالیت خود را، به صورت یک تیم هماهنگ و هم‌نظر و هم‌پیمان با یک فرماندهی واحد که مسئول فرماندهی و کنترل عملیات را دارد، سازمان دهد: تشخیص و اعلام سانحه، دوم برنامه ریزی راهبردی است «که بسیار مهم حیاتی است و معمولا در کشورهای در حال توسعه مانند کشور ما فراموش می‌شود»، و در این برنامه راهبردی چشم‌انداز تیمران و ماموریت و برنامه کار آن کاملا مشخص می‌شود، مرحله سوم، بعد از رخداد بحران است و آن پاسخ علمی به بر اساس کار هماهنگ در تیمران است، و چهارم، یادگیری و به روز رسانی داده‌های دریافتی برای سازما‌‌ن‌دهی روزانه، نزدیک به برخط، تیمران است. کل این فعالیت‌ها زیر نظر فرمانده اصلی هدایت می‌شود. فرمانده واحد و وجود برنامه راهبردی، دو رکن مهم است که همچنان در مدیریت بحران سوانح ما مفقود است.از آقای رئیسی، رئیس جمهور و وزیر کشور دولت سیزدهم انتظار می‌رود به سرعت و دقت به وضع سازمان مدیریت بحران و در واقع به سازماندهی علمی این سازمان بپردازند و امکان تبدیل آن به یک سازمان تخصصی ملی را فراهم کنند.

به اشتراک بگذارید:





نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط

جلوه‌هایی از حیات وحش؛ تنوع پرندگان در سد نهب تاکستان+کلیپ

جلوه‌هایی از حیات وحش؛ تنوع پرندگان در سد نهب تاکستان+کلیپ

مثلث ویرانی؛ قزوین، الموت و تنکابن

۴۰ میلیارد تومان از محل مالیات مردم شهرستان تنکابن صرف ساخت بزرگراهی مخرب می‌شود

مثلث ویرانی؛ قزوین، الموت و تنکابن

سیاهپوشان بر ساحل «میانگران»

هشدارها جدی‌ گرفته نشد و نخستین سیل زمستانه خوزستان ۶ قربانی گرفت

سیاهپوشان بر ساحل «میانگران»

جنوب ایران غرق در سیلاب

فعالان محلی استان‌های جنوبی در گفت‌وگو با «پیام ما»، از مرگ دو کودک در فارس و هرمزگان خبر دادند

جنوب ایران غرق در سیلاب

«ناهارخوران» در برابر سیلاب‌های شهری

چرا در بارش‌های اخیر گلستان، جنگل‌های هیرکانی گرفتار سیل نشد؟

«ناهارخوران» در برابر سیلاب‌های شهری

کنترل روان‌آب سیلاب با بتن نفوذپذیر مقاوم در برابر گرفتگی

پژوهشگر ایرانی با استفاده از شبیه‌ساز باران، راهکاری برای کاهش خسارات سیل ارائه داد

کنترل روان‌آب سیلاب با بتن نفوذپذیر مقاوم در برابر گرفتگی

هشدار نارنجی سیل و تندباد در هفت استان

تندباد شدید در ایرانشهر و بارش‌های سیل‌آسا در سیستان و بلوچستان و کرمان؛ آماده‌باش کامل دستگاه‌های امدادی در هفت استان شمالی و شمال غربی.

هشدار نارنجی سیل و تندباد در هفت استان

چه نهادی و چگونه باید پناهگاه بسازد؟

نظرات متفاوت متولیان امر درباره آماده‌سازی شهر در جنگ

چه نهادی و چگونه باید پناهگاه بسازد؟

چگونه پناهگاه بسازیم؟

رئیس سازمان امداد‌ونجات جمعیت هلال‌احمر در گفت‌وگو با «پیام ما»

چگونه پناهگاه بسازیم؟

سوختند تا زاگرس نسوزد

گزارش اختصاصی «پیام ما» از وضعیت زندگی پنج خانواده شهدای زاگرس 

سوختند تا زاگرس نسوزد

بیشترین نظر کاربران