پژوهش جدید:

برخی پیش‌بینی‌ها درباره گرمایش اقیانوس‌ها ممکن است گمراه‌کننده باشد





برخی پیش‌بینی‌ها درباره گرمایش اقیانوس‌ها ممکن است گمراه‌کننده باشد

۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۵، ۱۰:۳۴

پژوهشگران در یک مطالعه گسترده اعلام کردند بسیاری از آزمایش‌هایی که برای بررسی تأثیر گرمایش اقیانوس‌ها بر موجودات دریایی انجام می‌شود، به دلیل افزایش غیرواقعی و سریع دما، ممکن است نتایج دقیقی ارائه ندهند. این تحقیق نشان می‌دهد روش‌های رایج آزمایشگاهی می‌تواند در پیش‌بینی آینده زیست‌بوم‌های دریایی خطا ایجاد کند.

به گزارش پیام ما، وبگاه فیز در گزارشی به نتایج پژوهشی پرداخته است که نحوه انجام آزمایش‌های مرتبط با گرمایش اقیانوس‌ها را مورد بررسی قرار داده است. در این گزارش آمده است که دانشمندان معمولاً برای بررسی واکنش موجودات دریایی به تغییرات دمایی، آن‌ها را در مخازن آزمایشگاهی قرار می‌دهند و دمای آب را افزایش می‌دهند.

بر اساس این گزارش، در بسیاری از این آزمایش‌ها دمای آب تنها در چند ساعت یا چند روز افزایش پیدا می‌کند و سپس از نتایج به‌دست‌آمده برای پیش‌بینی شرایط دهه‌های آینده استفاده می‌شود. این در حالی است که روند گرم‌شدن اقیانوس‌ها در طبیعت طی بازه زمانی بسیار طولانی‌تری رخ می‌دهد و همین موضوع می‌تواند دقت نتایج را تحت تأثیر قرار دهد.

پژوهشگران دانشگاه سایمون فریزر کانادا برای بررسی این موضوع، بیش از هزار مقاله علمی را مطالعه کردند. از میان این مقالات، ۴۸ مطالعه دارای اطلاعات کافی برای تحلیل انتخاب شد. این مطالعات شامل ۱۷۵ آزمایش مرتبط با موجودات دریایی بود.

نتایج بررسی‌ها نشان داد که بخش قابل توجهی از این آزمایش‌ها دارای ایرادهای اساسی بوده‌اند. بر اساس یافته‌های پژوهشگران، نزدیک به نیمی از مطالعات اصلاً مشخص نکرده بودند که دما با چه سرعتی افزایش یافته است. همچنین از میان مطالعاتی که این اطلاعات را ارائه کرده بودند، حدود ۲۹ درصد دما را به‌صورت تدریجی افزایش نداده بودند و موجودات دریایی به‌طور ناگهانی در معرض آب گرم قرار گرفته بودند.

پژوهشگران همچنین دریافتند حتی در آزمایش‌هایی که افزایش دما به‌صورت تدریجی انجام شده، سرعت گرمایش همچنان مشابه امواج گرمایی شدید دریایی یا حتی بیشتر از آن بوده است. به گفته آن‌ها، چنین شرایطی ممکن است با روند واقعی گرمایش اقیانوس‌ها تفاوت داشته باشد.

این مطالعه نشان می‌دهد روش‌های نادرست در طراحی آزمایش‌ها می‌تواند به نتایج گمراه‌کننده منجر شود. در آزمایش‌هایی که دما به‌صورت ناگهانی افزایش یافته بود، تولیدمثل موجودات دریایی آسیب بیشتری نسبت به شرایط گرمایش تدریجی دیده است.

در بخش دیگری از این پژوهش آمده است که برخی گونه‌ها در آزمایش‌های گرمایش سریع مقاوم به نظر می‌رسیدند، اما زمانی که دما به‌آرامی و در بازه زمانی طولانی‌تر افزایش یافت، آسیب بیشتری متحمل شدند. برای نمونه، برخی ماهی‌های گرمسیری در آزمایش‌های گرمایش سریع توان بقا داشتند، اما در شرایط گرمایش تدریجی عملکرد مناسبی در تولیدمثل نشان ندادند.

پژوهشگران تأکید کرده‌اند که برای دستیابی به پیش‌بینی دقیق‌تر درباره آینده اقیانوس‌ها، باید موجودات دریایی در زیستگاه‌های طبیعی خود مطالعه شوند. به اعتقاد آن‌ها، بررسی جوامع دریایی که به‌طور طبیعی در معرض شرایط مشابه آینده قرار دارند، می‌تواند تصویر واقعی‌تری از پیامدهای گرمایش اقیانوس‌ها ارائه دهد.

این مطالعه در نشریه Proceedings of the Royal Society B منتشر شده است.

 

به اشتراک بگذارید:





نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *