تأثیر میکروپلاستیک‌ها بر الگوی بارش جهانی





تأثیر میکروپلاستیک‌ها بر الگوی بارش جهانی

۱۹ آبان ۱۴۰۳، ۱۷:۳۶

پژوهشی جدید نشان می‌دهد که میکروپلاستیک‌ها در جو می‌توانند بر آب‌وهوا و تغییر اقلیم تأثیر بگذارند.

به گزارش پیام ما به نقل از تسنیم، پژوهشی جدید به سرپرستی دانشمندان دانشگاه پنسیلوانیا نشان می‌دهد که میکروپلاستیک‌ها در جو می‌توانند بر آب‌وهوا و تغییر اقلیم تأثیر بگذارند.

میکروپلاستیک‌ها که ذرات پلاستیک با اندازه‌ای کمتر از پنج میلی‌متر هستند، در برخی از بکرترین نقاط زمین یافت شده‌اند، از اعماق گودال ماریانا گرفته تا قله اورست و ابرهای کوهستانی چین و ژاپن، حتی این ذرات در مغز انسان، معده لاک‌پشت‌های دریایی و ریشه گیاهان نیز شناسایی شده‌اند.

بر اساس مطالعه‌ای که در نشریه ACS ES&T Air منتشر شد، ریزپلاستیک‌ها به عنوان ذرات هسته‌گذاری یخ عمل می‌کنند و در شکل‌گیری کریستال‌های یخ در ابرها نقش دارند. به گفته میریام فریدمن؛ استاد شیمی دانشگاه پنسیلوانیا و نویسنده اصلی این مقاله، این یافته‌ها نشان می‌دهد که ریزپلاستیک‌ها می‌توانند بر الگوهای بارش، پیش‌بینی آب‌وهوا، مدل‌سازی اقلیم و حتی ایمنی هواپیماها تأثیر بگذارند.
فریدمن توضیح می‌دهد: «با تحقیقاتی که طی دو دهه گذشته انجام شده، می‌دانیم که ریزپلاستیک‌ها تقریباً همه‌جا حضور دارند و اکنون مشخص شده که برای درک تأثیر آنها بر سامانه‌های اقلیمی باید بیشتر بدانیم.»

در این پژوهش، دانشمندان چهار نوع ریزپلاستیک شامل پلی‌اتیلن کم‌چگالی (LDPE)، پلی‌پروپیلن (PP)، پلی‌وینیل کلراید (PVC) و پلی‌اتیلن ترفتالات (PET) را بررسی کرده و به این نتیجه رسیدند که ذرات ریزپلاستیک باعث منجمد شدن آب در دماهای 5 تا 10 درجه گرم‌تر از حد معمول می‌شوند. این موضوع نشان می‌دهد که وجود هر نوع عیب یا نقص در قطرات آب مانند ذرات گرد و غبار، باکتری‌ها یا ریزپلاستیک‌ها می‌تواند فرآیند هسته‌گذاری و تشکیل یخ را در دماهای بالاتر تحریک کند.

فریدمن تأکید می‌کند که این یافته‌ها نشان می‌دهد که ریزپلاستیک‌ها احتمالاً همین حالا هم بر آب‌وهوا و اقلیم اثرگذارند، اما این اثرات به‌طور کامل روشن نیست. طبق این پژوهش، ابرهای ترکیبی مانند کومولوس، استراتوس و نیمبوس که حاوی ترکیبی از آب مایع و یخ هستند، می‌توانند در سراسر جو و حتی در شکل ابرهای سندانی که طی طوفان‌ها تشکیل می‌شوند، گسترده شوند و این‌ها نیز در معرض تأثیر ریزپلاستیک‌ها قرار دارند.

فریدمن می‌گوید که ابرها به طور کلی با انعکاس تشعشعات خورشیدی، زمین را خنک می‌کنند، اما برخی از ابرها در ارتفاعات خاص می‌توانند با نگه داشتن انرژی منتشرشده از زمین اثر گرمایی داشته باشند. میزان آب مایع نسبت به یخ در ابرها تعیین‌کننده اثر گرم‌کننده یا خنک‌کننده آنهاست. اگر ریزپلاستیک‌ها در شکل‌گیری این ابرهای ترکیبی نقش داشته باشند، احتمالاً بر اقلیم نیز تأثیرگذارند، هرچند مدل‌سازی این تأثیر دشوار است.

همچنین پژوهشگران دریافتند که فرایندهای شیمیایی محیطی می‌توانند توانایی تشکیل یخ در ریزپلاستیک‌ها را تغییر دهند. برای شبیه‌سازی این شرایط، ریزپلاستیک‌ها را در معرض نور، اوزون و اسیدها قرار دادند و مشاهده کردند که این عوامل باعث کاهش توانایی تشکیل یخ در LDPE، PP و PET می‌شود، اما برعکس، توانایی PVC در این زمینه را افزایش می‌دهد.

گام بعدی این پژوهشگران بررسی افزودنی‌های پلاستیکی مانند نرم‌کننده‌ها است تا به درک بهتری از چگونگی تأثیرگذاری پلاستیک‌های رایج بر جو زمین دست یابند.

به اشتراک بگذارید:





نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط

۲۹ عملیات امدادی آتش‌نشانان اراک در یک هفته؛ از مهار حریق فضای سبز تا نجات حیوانات

۲۹ عملیات امدادی آتش‌نشانان اراک در یک هفته؛ از مهار حریق فضای سبز تا نجات حیوانات

تأمین حقابه اصفهان از پساب برای فضای سبز؛ راهکار کلیدی مقابله با فرونشست

تأمین حقابه اصفهان از پساب برای فضای سبز؛ راهکار کلیدی مقابله با فرونشست

مهار سریع آتش‌سوزی در دامنه‌های کوه آبیدر سنندج؛ منطقه تحت کنترل است

مهار سریع آتش‌سوزی در دامنه‌های کوه آبیدر سنندج؛ منطقه تحت کنترل است

بازگشت خیره‌کننده فلامینگوها به سد نهب قزوین؛ نشانه‌ای از احیای پایداری زیستگاه‌های طبیعی

گزارش‌های زیست‌محیطی

بازگشت خیره‌کننده فلامینگوها به سد نهب قزوین؛ نشانه‌ای از احیای پایداری زیستگاه‌های طبیعی

حمله پلنگ به دام‌های اهلی در رودان

توصیه‌های ایمنی یگان حفاظت محیط‌زیست به دامداران

حمله پلنگ به دام‌های اهلی در رودان

وضعیت بحرانی خرس قهوه‌ای در مازندران؛ احتمال فلجی دائم بر اثر اصابت گلوله

رئیس اداره حفاظت و مدیریت حیات‌وحش مازندران اعلام کرد:

وضعیت بحرانی خرس قهوه‌ای در مازندران؛ احتمال فلجی دائم بر اثر اصابت گلوله

دیپلماسی محیط‌زیستی ایران در بانکوک؛ از مطالبه جبران خسارت‌های جنگ تا گسترش همکاری‌های منطقه‌ای

تشریح دستاوردهای حضور هیئت ایرانی در اجلاس عالی‌رتبه «اسکاپ»

دیپلماسی محیط‌زیستی ایران در بانکوک؛ از مطالبه جبران خسارت‌های جنگ تا گسترش همکاری‌های منطقه‌ای

زمین‌هایی که دیگـــــر نان نمی‌دهند

گزارشی از تغییر کاربری اراضی کشاورزی؛ از مزرعه تا بازار زمین

زمین‌هایی که دیگـــــر نان نمی‌دهند

فلات مرکزی زیر سایه گرد و غبار | پنج‌شنبه ۱۱ تیر

همزمان با ثبت شاخص‌های خطرناک کیفیت هوا در چند استان، موج گرد و غبار بخش بزرگی از فلات مرکزی ایران را دربر گرفت

فلات مرکزی زیر سایه گرد و غبار | پنج‌شنبه ۱۱ تیر

امضای تفاهم‌نامه احیای محیط‌زیست میدان نفتی شادگان با مشارکت شرکت روسی

همکاری‌های بین‌المللی برای مقابله با بیابان‌زایی

امضای تفاهم‌نامه احیای محیط‌زیست میدان نفتی شادگان با مشارکت شرکت روسی