پیام ما؛ رسانه توسعه پایدار ایران | بدون عنوان

بایگانی مطالب : محیط زیست

ضعف نظام سلامت در برابر تغییر اقلیم

تغییر اقلیم و گرمایش زمین، تنها‌ محیط‌زیست و منابع طبیعی را درگیر نمی‌کند، بلکه بر بیماری‌های نوپدید و تسریع آن‌ها در کشورهای مختلف هم تأثیر می‌گذارد. تجربۀ کرونا به ما نشان داد، در دنیای امروز یک بیماری و اپیدمی مختص یک کشور نیست و افزایش ارتباطات در زمان حاضر، به شیوع آن‌ها در کشورهای مختلف منجر می‌شود. اما درحال‌حاضر، محققان با بررسی تغییر اوضاع اقلیمی یافته‌اند، این تغییرات در بروز بیماری‌ها مؤثرند. بیش از نیمی از بیماری‌های انسانی مانند تب دنگی، هپاتیت، ذات‌الریه، مالاریا و زیکا، می‌تواند در اثر تغییر اوضاع اقلیمی، تشدید شود. گروهی از محققان دانشگاه هاوایی در مانوا آمریکا، در نشریۀ «نیچر کلایمت چنج» تحقیقی را منتشر کرده‌اند که به نمونه‌های تجربی دربارۀ ۱۰ مخاطرۀ اقلیمی حساس به انتشار گازهای گلخانه‌ای در بروز بیماری‌های عفونی شناخته‌شدۀ انسانی، پرداختند. این مخاطرات شامل گرمایش زمین، خشکسالی، موج گرما، حریق جنگلی، بارش شدید، سیل، توفان، بالاآمدن سطح آب دریاها، تغییرات بیوشیمیایی اقیانوس‌ها و تغییر پوشش خشکی است. این تحقیق نشان داد، گرمایش زمین، بارش، سیل، خشکسالی، توفان، تغییر پوشش خشکی، تغییر اقلیم اقیانوسی، آتش‌سوزی جنگل‌ها، موج گرما و تغییر سطح آب دریاها، بر بیماری های عفونی ناشی از ویروس‌ها، باکتری‌ها، حیوانات، قارچ‌ها، تک‌یاخته‌ها، گیاهان و کرومیست‌ها تأثیر گذاشته است. انتقال بیماری‌های عفونی، عمدتاً از طریق ناقل‌ها بوده است، اگرچه نمونه‌های موردی نیز از موارد انتقال آبی، هوازی، تماس مستقیم و از طریق غذا یافت شد. در نهایت این مطالعه نشان داد، بیش از ۵۸ درصد یا ۲۱۸ مورد از ۳۷۵ مورد بیماری انسانی، دست‌کم تحت‌تأثیر یک مخاطرۀ اقلیمی از طریق ۱ هزار و ۶ مسیر منحصربه‌فرد بوده است.
ضعف نظام سلامت در برابر تغییر اقلیم

دشواری‌های کنترل جمعیت سگ‌های بلاصاحب

|پیام ما| گروه اول می‌گویند سگ‌ها نجس هستند، گروه دوم آن‌ها را مقدس می‌دانند‌، گروه سوم می‌گویند فارغ از این دوگانه‌سازی، باید عقیم‌سازی و یا حذف مدنظر قرار گیرد. سگ‌های بلاصاحب یا ولگرد و شیوۀّ برخورد و مدیریت جمعیت آن‌ها‌، یکی از پرمناقشه‌ترین موضوعات در چند سال اخیر است. دراین‌باره آیا می‌توان به راهکاری واحد رسید؟
دشواری‌های کنترل جمعیت سگ‌های بلاصاحب

«مظاهرات سلمیه» برای دنا

|پیام ما| بخشی از منطقۀ حفاظت‌شدۀ «دنا» به مساحت ۶۷ هزار هکتار و «پارک ملی دنا» با مساحت ۳۵ هزار هکتار، در میان مرز دو استان کهگیلویه‌وبویراحمد و اصفهان قرار گرفته است. از سال ۱۳۶۹، مدیریت حفاظت محیط‌زیست این منطقه، به استان کهگیلویه‌وبویراحمد واگذار شد، اما در سال‌های اخیر، مسئولان استان اصفهان با ارائۀ طرحی، مدیریت دوطرفه را برای این منطقه پیشنهاد دادند؛ طرحی که اعتراض متعدد محلی‌ها و انتقاد کارشناسان را در پی داشت. کارشناسان می‌گویند، در صورت عملی‌شدن این طرح، علاوه‌بر مشکلات حقوقی به‌ویژه در تعقیب متخلفان محیط‌زیستی، سدسازی و انتقال آب از دنا نیز، دور از ذهن نخواهد بود. آن‌ها معتقدند، سدسازی در این منطقه، به ازبین‌رفتن اکوسیستم آن و به‌خطرافتادن زیست جانوری منجر خواهد شد. در متن زیر، دو تن از کارشناسان حوزۀ شهرسازی و آب، دربارۀ اشکالات اجتماعی و محیط‌زیستی این طرح گفته‌اند.
«مظاهرات سلمیه» برای دنا

جوی آرام و پایدار در کشور/ برخی استان‌های جنوبی شاهد افزایش ابر، رگبار و رعد و برق خواهند بود

رییس مرکز ملی پیش‌بینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوای سازمان هواشناسی گفت: تا روز جمعه در غالب مناطق کشور جوی آرام و پایدار حاکم است.
جوی آرام و پایدار در کشور/ برخی استان‌های جنوبی شاهد افزایش ابر، رگبار و رعد و برق خواهند بود

سد «ژاوه»؛ ذخیره‌گاه آب یا فاضلاب؟

«در یک آبخیز کوچک یا در یک زیرحوضه که چند سد بزرگ در آن وجود دارد، سد تازه‌ای تصویب می‌شود، درحالی‌که «سیمای مصرف» نشان می‌دهد، آبی پشت سد جمع نخواهد شد، مگر فاضلابِ شهرها و روستاهای بالادست.» این داستان سد ژاوه است که پس از ۱۶ سال، دولت می‌خواهد بالاخره آن را آبگیری کند و همین‌طور نوشتاری صریح که گزارشی از سوی شورای سیاست‌گذاری آب و خاک کمیسیون آب و کشاورزی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی سنندج آن را اعلام کرده است. «سد ژاوه» در کردستان، در حالی قرار است آبگیری شود که چندین گزارش علمی از نهادهای دانشگاهی و مکاتبات میان دستگاه‌های اجرایی مرتبط وجود دارد که سرریز فاضلاب به‌جای آب را، حداقل طی ۱۰ سال گذشته گوشزد کرده‌اند. بااین‌حال، سد ژاوه براساس مصوبه‌ای ملی ساخته شده، اما رفع آلودگی‌های آن به‌عهدۀ استان گذاشته شده است. این درحالی‌است که چهار منبع آلاینده که از نخستین مطالعات شناسایی شده بود، همچنان با آلایندگی بالا، سلامت آب احتمالی در «ژاوه» را با آلودگی‌های انسانی و حیوانی تهدید می‌کنند.
سد «ژاوه»؛ ذخیره‌گاه آب یا فاضلاب؟

طبقۀ آخر پردیسان یا «کیهان‌پیمای شاتل»

«پیام ما»: «چه خاطره‌ای از گزارش‌هایی که نوشته‌ای‌، مصاحبه‌هایی که گرفته‌ای، سفرهایی که رفته‌ای داری که بخواهی آن را با بقیه به اشتراک بگذاری؟» این پرسش را با گروهی از خبرنگاران محیط‌زیست در میان گذاشتیم؛ برخی به‌دلیل مشغله نتوانستند به ما پاسخ دهند و گروهی هم حاضر به نوشتن شدند. در پروندۀ «روز خبرنگار»، نگاهی داریم به این خاطرات!
طبقۀ آخر پردیسان یا «کیهان‌پیمای شاتل»

دپوی پسماند در فاصله ۴۰۰ متری از دریای خزر

رئیس محیط‌ زیست استان مازندران با اشاره یه دپوی موقت و دائمی پسماندها در محدوده منطقه محمودآباد، بابلسر و فریدون‌کنار از فاصله حداکثر ۴۰۰ متری دریای خزر و حتی کمتر از ۱۰۰ متر اظهار کرد: این موضوع به دیپلماسی بین‌المللی ارتباطی ندارد.
دپوی پسماند در فاصله ۴۰۰ متری از دریای خزر

افزایش حریق در مناطق چهارگانه محیط زیستی در سال جاری

فرمانده یگان حفاظت محیط زیست گفت ضمن اشاره به افزایش آتش‌سوزی در اراضی طبیعی در سال جاری از مردم خواست در صورت روشن‌کردن آتش‌ در طبیعت قبل از ترک محل از خاموش شدن آن اطمینان حاصل کنند علاوه بر آن زباله‌های براق را رها نکنند.
افزایش حریق در مناطق چهارگانه محیط زیستی در سال جاری

تشکیل کمیتهٔ بررسی فرونشست‌ها

رئیس شورای اسلامی شهر تهران، در جمع اصحاب رسانه در نشستی به مناسبت روز خبرنگار، از اقدامات قابل‌توجه و موفق انجام‌شده در دورۀ ششم خبر داده و تأکید کرد، تلاش کردیم دورۀ ششم به نتایج بهتری نسبت به ادوار گذشته دست یابد. چمران در این نشست به سؤالات رسانه‌های مختلف پاسخ داد که مهم‌ترین مباحث مطروحه دربارۀ پروژه‌های عمرانی، مترو تهران و خرید واگن‌های چینی، تراموا، موضوع تغییر شهردار تهران و ... بود. روزنامۀ «پیام ما»، پیش‌تر به موضوع فرونشست‌ها در تهران پرداخته بود که باتوجه‌به اهمیت این مسئله، دربارۀ آن از رئیس شورای شهر تهران سؤال پرسید.
تشکیل کمیتهٔ بررسی فرونشست‌ها

استادی نشسته بر سکوی آینده

عصر یکشنبه چهاردهم مردادماه سال ۱۴۰۳، هفتصدوشصتمین شب از مجموعه شب‌های مجلۀ «بخارا» با همراهی خانۀ اندیشمندان علوم انسانی و مجلۀ «صنوبر»، به شب «عبدالحسین وهاب‌زاده» اختصاص داشت. در این شب که با استقبال بسیاری از دوست‌داران محیط‌زیست، اساتید این حوزه و هنرمندان در سالن «فردوسی» خانۀ اندیشمندان برگزار شد، از جایگاه «عبدالحسین وهاب‌زاده» در حوزۀ محیط‌زیست قدردانی شد. در پایان این مجلس، «یلدا ابتهاج» کتاب «حافظ به سعی سایه» از استاد «سایه» و «حمید جلالیان»، «انجمن دوست‌داران دماوندکوه»، هدیه‌ای به‌رسم یادبود به «عبدالحسین وهاب‌زاده» تقدیم کردند.
استادی نشسته بر سکوی آینده