سایت خبری پیام ما آنلاین | زمزمه‌های کلنگ‌زنی دوباره پتروشیمی بهبهان

بررسی‌های «پیام ما» نشان می‌‌دهد:

زمزمه‌های کلنگ‌زنی دوباره پتروشیمی بهبهان

همزمان با تحرک جدی دولت و نمایندگان، رئیس هلدینگ خلیج فارس از خبرنگار منتشر کننده اخبار این طرح شکایت کرده است





زمزمه‌های کلنگ‌زنی دوباره پتروشیمی بهبهان

۷ آذر ۱۴۰۱، ۹:۰۲

زمزمه‌های از سرگیری احداث طرح پتروشیمی بهبهان، طرحی که در رسانه‌های کشور و میان فعالان و کارشناسان محیط زیست به طرح «لابی» مشهور شد در حالی دوباره به گوش می‌رسد که گویی این بار مدیران شرکت گاز خلیج فارس می‌خواهند با شکایت از خبرنگاران صدایی از این اقدام خلاف قانون به گوش کسی نرسد.

هفته نخست شهریور امسال بود که کلنگ احداث پتروشیمی بهبهان یا همان بیدبلند بر زمین خورد. موضوعی که بلافاصله واکنش سریع فعالان محیط زیست در سراسر کشور را همراه داشت. کارشناسان و فعالان محیط زیست استان خوزستان و سایر نقاط کشور اعلام کردند که شرکت پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس، بدون مجوز سازمان حفاظت محیط‌ زیست و خلاف قوانین سیاست‌های کلی نظام در بخش نفت و گاز و همچنین بی‌توجه به سند آمایش سرزمین، کلنگ پتروشیمی بهبهان را بر زمین کوبیده است. پیش از کلنگ‌زنی این طرح تولید پروپیلن از پروپان حدود ۷۰۰ هزار تن از محصول پروپان پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس به ۶۰۰ هزار تن محصول با ارزش پلی‌پروپیلن تبدیل خواهد شد و سرمایه‌گذاری انجام شده در اجرای این طرح ۹۵۰ میلیون دلار است.

مدیرعامل شرکت پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس: بالاترین درجه ریسک ارزیابی زیست محیطی مربوط به کارهای پالایشی در صنعت نفت است. مسئله اصلی که کسی به آن توجه نمی‌کند این است که در گذشته برای احداث پالایشگاه تمامی مجوزهای محیط زیستی اخذ شده و قرار نیست پتروشیمی به مجموعه اضافه شود بلکه طرح تولید پروپیلن از پروپان (PDH) است

بلافاصله پس از این اقدام دبیر کمیته حقوقی شورای هماهنگی تشکل‌های محیط زیستی و منابع طبیعی استان خوزستان با اعلام مخالفت با ساخت پتروشیمی در بهبهان در صفحه شخصی توییتر خود اعلام کرد هیچ‌گونه مجوز محیط زیستی از سازمان و کارگروه ارزیابی اثرات محیط زیستی سازمان محیط زیست کشور صادر نشده است.
محمد داس‌مه درباره این طرح به «پیام ما» نیز گفته بود: «مطابق ماده ۱۰۵ قانون برنامه سوم توسعه که در ماده ۷۱ قانون چهارم توسعه هم مورد تایید و تنفیذ قرار گرفته، از احکام دائمی تلقی می‌شود، چرا که این حکم متعاقبا در آیین‌نامه اجرایی ماده ۱۰۵ قانون برنامه سوم توسعه تنفیذی در ماده ۷۱ قانون چهارم توسعه و ماده ۱۹۲ قانون برنامه پنجم توسعه مصوب سال ۱۳۸۹ و آیین‌نامه ارزیابی اثرات محیط زیستی طرح‌های بزرگ تولیدی، خدماتی و زیربنایی کشور مصوب سال ۱۳۹۰ مورد تاکید و تصریح و تنفیذ قرار گرفت.»
داس‌مه با اشاره به اینکه تمامی طرح‌ها و پروژه‌هایی بزرگ کشور پیش از اجرا و در مرحله انجام مطالعات امکان‌سنجی و مکان‌یابی و بر اساس ضوابط پیشنهادی شورای عالی محیط زیست کشور و مصوبات هیئت وزیران باید مورد ارزیابی‌های محیط زیستی قرار گیرند، گفته بود: «نتیجه تصمیم‌گیری نهایی کارگروه اثرات محیط زیستی و معاونت انسانی سازمان حفاظت محیط زیست کشور برای مجریان طرح‌ها الزامی است. بنابراین شروع به هر گونه عملیات اجرایی، کلنگ‌زنی، تجهیز کارگاه در طرح پتروشیمی بهبهان که فاقد این مجوزات است، خلاف قانون آمره و قابل تعقیب قضایی است.»

اسماعیل کهرم: پس از احداث طرح تنها منبع تامین آب پتروشیمی، رودخانه مارون خواهد بود که اکنون منبع تأمین آب پالایشگاه بید بلند است. بنابراین چاره ای نیست جز اینکه پالایشگاه باید از حقابه تالاب شادگان استفاده کند

از سرگیری دوباره این پروژه در حالی در سال 1401 اتفاق افتاد که آبان 1400 نیز علی سلاجقه، رئیس سازمان محیط زیست در نامه‌ای خطاب به معاون اول رئیس جمهوری از محمد مخبر و استانداران کشور درخواست کرد که کلنگ هیچ پروژه‌ای در سراسر ایران پیش از دریافت مجوز از سازمان حفاظت محیط زیست بر زمین زده نشود. اما پتروشیمی «بهبهان» با مالکیت هلدینگ «خلیج فارس» بدون مجوز محیط زیست کلنگ‌زنی شد. بعد از اینکه کلنگ پروژه بهبهان بر زمین خورد، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ایران بار دیگر صراحت اعلام کرد که این پتروشیمی اجرایی نخواهد شد. اما فعالان محیط زیست کشور، همان زمان هشدار دادند که احتمالا این تعطیلی موقت است و یک بار دیگر این موضوع از سوی هلدینگ خلیج فارس و برخی نمایندگان مجلس خلیج فارس دنبال می‌شود.
اسماعیل کهرم، پیشکسوت محیط زیست در مورد خطرات احداث این پتروشیمی می‌گوید: پس از احداث طرح تنها منبع تامین آب پتروشیمی، رودخانه مارون خواهد بود که اکنون منبع تأمین آب پالایشگاه بیدبلند است. بنابراین چاره‌ای نیست جز اینکه پالایشگاه باید از حقابه تالاب شادگان استفاده کند. می‌دانیم که بخش زیادی از تالاب شادگان خشک شده و اگر این روند ادامه یابد، شاهد گرد و غبار در این منطقه خواهیم بود. یعنی با احداث این طرح هم تالاب شادگان از بین می‌رود و هم بحران و کانون ریزگردی جدیدی برای جنوب و جنوب غرب کشور ایجاد می‌کنیم.
به گفته او ماده ۱۹۲ قانون برنامه پنجم توسعه مصوب سال ۱۳۸۹ و آیین‌نامه ارزیابی اثرات زیست محیطی، طرح‌های بزرگ تولیدی، خدماتی و زیربنایی کشور مصوب سال ۱۳۹۰ مورد تاکید قرار گرفت که تمامی طرح‌ها و پروژه‌های بزرگ کشور پیش از اجرا و در مرحله انجام مطالعات امکان‌سنجی و مکان یابی و بر اساس ضوابط پیشنهادی شورای عالی محیط زیست کشور و مصوبات هیئت وزیران باید مورد ارزیابی‌های محیط زیستی قرار گیرد و این قانون مورد تاکید دولت سیزدهم هم قرار دارد. اما گویی لابی‌بازی جلوی هر گونه اجرای قانون را گرفته است و بعید نیست چند ماه دیگر دوباره از سر گرفته شود.
اما مدیرعامل شرکت پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس، اخبار مربوط به احداث پتروشیمی بهبهان را ناشی از یک سوء‌تفاهم می‌داند که طرح توسعه‌ای داخلی این مجموعه با احداث طرح جدیدی در این هلدینگ اشتباه گرفته شده است.
محمود امین‌نژاد توضیح می‌دهد: آنچه که به عنوان پتروشیمی بهبهان مطرح است، طرح تولید پروپیلن از پروپان (PDH) شرکت پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس است و خبری از پتروشیمی در این طرح نیست. خوراک پالایشگاه بیدبلند گازهای همراه نفت است. این پالایشگاه با ظرفیت دو میلیون مترمکعب طراحی شده است. اما پالایشگاه در تامین خوراک با مشکلاتی مواجه است. برای حل مشکل تامین خوراک پالایشگاه قراردادی با شرکت مناطق نفت‌خیز جنوب برای جمع‌آوری گازهای همراه نفت منعقد کرده‌ایم. پس از پالایش گازها و برای جلوگیری از خام‌فروشی برخی از محصولات، خط تولید جدیدی تعریف کرده‌ایم. این خط تولید در محدوده زمین‌های شرکت پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس جانمایی شده است و تمام ماجرای جنجالی پتروشیمی بهبهان از اینجا آغاز می‌شود.
او توضیح می‌دهد: بالاترین درجه ریسک ارزیابی محیط ‌زیستی مربوط به کارهای پالایشی در صنعت نفت است. مسئله اصلی که کسی به آن توجه نمی‌کند این است که در گذشته برای احداث پالایشگاه تمامی مجوزهای محیط زیستی اخذ شده و قرار نیست پتروشیمی به مجموعه اضافه شود بلکه طرح تولید پروپیلن از پروپان (PDH) است. بنابراین قیاس این طرح با میانکاله اشتباه است. برای اخذ مجوز نیز مکاتباتی با اداره محیط زیست استان خوزستان انجام داده‌ایم. آنها نیز در پاسخ مکاتبات ما اعلام کرده‌اند اجرای این طرح در محدوده پالایشگاه بیدبلند اشکالی ندارد اما باید مطالعات ارزیابی محیط ‌زیستی آن را دوباره توسط مشاوره ذی‌صلاح انجام شود و مجوز نهایی پس از اعلام موافقت شرکت مشاور صادر می‌شود. پالایشگاه نیز با شرکت مشاوره «آب کرخه» قرارداد مشاوره برای ارزیابی محیط ‌زیستی طرح، منعقد کرده است. هم‌اکنون نیز شرکت درحال ارزیابی طرح است.»
او پیشتر هم در گفت‌وگویی با رسانه‌های محلی خوزستان گفته بود: «در آخرین سند آمایش سرزمینی استان خوزستان ایجاد و توسعه صنایع بالادستی و پایین‌دستی هیچ گونه محدودیتی لحاظ نشده است. در فصل پنجم این سند نبود محدودیت در آغاجاری و بهبهان به صراحت ذکر شده است. در حال حاضر هیچ‌گونه کار عمرانی انجام نشده است. تنها نخاله‌های ساختمانی که در زمین‌های مورد نظر برای اجرای طرح، جمع‌آوری شده است. منتظر پاسخ شرکت مشاوره درباره‌ی ارزیابی محیط ‌زیستی طرح هستیم. اگر پاسخ آنها منفی باشد این طرح اجرا نمی‌شود. موضوع دیگر این است که ما اطمینان می‌دهیم که قرار نیست پتروشیمی احداث شود تنها یک طرح توسعه‌ای درون پالایشگاه است.»
حال به نظر می‌رسد آنچه کهرم و دیگر فعالان و کارشناسان محیط ‌زیست نسبت به آن هشدار می‌دهند گویی در شرف وقوع است.
یک منبع آگاه در مورد آخرین وضعیت این طرح به «پیام ما» می‌گوید: «بعد از اینکه کلنگ‌زنی غیرقانونی پالایشگاه بهبهان زیر نظر هلدینگ خلیج فارس انجام شد، مدیرعامل شرکت گاز بیدبلند، از خبرنگاری که این موضوع را دنبال می‌کرد شکایت کرده است. افترا و نشر اکاذیب در حالی در این شکایت مطرح شده است که شخص رئیس سازمان حفاظت محیط زیست کشور اعلام کرده که این کلنگ‌زنی مغایر قانون بوده است. همچنین سایر مدیران محیط زیست کشور هم این موضوع را اعلام کرده‌اند و سازمان بازرسی کل کشور این موضوع در دست بررسی دارد.» این منبع آگاه یادآوری می‌کند: «از آنجا که مدیر هلدینگ خلیج فارس را وزیر نفت تعیین می‌کند، بنابراین این وزارتخانه باید پاسخگوی عملکرد این هلدینگ یا مدیر آن باشد. بر اساس شنیده‌ها تحرک برای پیگیری احداث این طرح فارغ از اینکه طرح ارزیابی اثرات محیط زیستی آن انجام شده یا نشده است و بدون در نظر گرفتن عواقب حقیقی آن، به اجرا برسد.» موضوعی که به گفته این منبع آگاه موافقت ضمنی دولت را هم با خود به همراه دارد.

 

به اشتراک بگذارید:





پیشنهاد سردبیر

مسافران قطار مرگ

مسافران قطار مرگ

نظر کاربران

محمد پیله ور

سرکار خانم حجتی به اطلاع شما و دیگر خوانندگان این مطلب می رساند که آقای مهندس امین نژاد مدیر عامل پالایشگاه بید بلند خلیج فارس بهبهان به تمام ایرادات مخالفان طرح مزبور به طور مبسوط و شفاف پاسخ داده اند : 1-منتظر ارزیابی زیست محیطی هستیم : این طرح صنعتی در محدوده 430 هکتاری پالایشگاه بید بلند خلیج فارس بهبهان بوده و قبلا برای محدوده مزبور در زمان احداث پالایشگاه تمامی مجوزهای زیست محیطی اخذ شده اما با این وجود منتظر مجوز شرکت مشاور « آب کرخه » هستیم . 2-هیچ گونه کار عمرانی شروع نشده : طبق آخرین سند آمایش خوزستان هیچ محدودیتی برای ایجاد و توسعه صنایع بالادستی و پائین دستی در بهبهان و آغاجاری قید نشده است . 3-بیشتر از قرارداد قبلی با آبفای خوزستان آب برداشت نخواهد شد و از حقابه تالاب شادگان استفاده نمی شود : طبق قرارداد قبلی مجاز به برداشت 25 هزار متر مکعب آب بوده که پالایشگاه فقط 7 هزار متر مکعب مصرف می کند و با راه اندازی طرح پروپیلن بهبهان 8 هزار متر مکعب دیگر و جمعا 15 هزار متر مکعب آب برداشت می شود که باز هم کمتر مقدار قرارداد می باشد . 4-بازچرخانی آب در پالایشگاه : برای کمک به موضوع « کاهش بحران آب » با آبفای خوزستان مکاتبات لازم جهت ساخت « تصفیه خانه 50 هزار متر مکعبی » شهر بهبهان توسط پالایشگاه و با هزینه پالایشگاه انجام شده و آب خروجی تصفیه خانه قابل استفاده پالایشگاه و طرح پروپیلن مزبور بوده و سیستم بازچرخانی آب درون پالایشگاه روزانه یک میلیون لیتر آب را به چرخه تولید باز گردانده و حتی یک قطره پساب از محیط پالایشگاه و طرح مزبور خارج نشده پس آلودگی محیطی نداریم . 5-دغدغه زیست محیطی پالایشگاه کاهش آلایندگی زیست محیطی صنعت بوده و خوراک پالایشگاه با جمع آوری گازهائی است که قبلا در فلرها سوزانده می شد و پالایشگاه باعث کاهش گازسوزی در فلرها به میزان 593 م ف م ر ( میلیون فوت مکعب در روز ) شده است . اکنون نگارنده این سطور چند سوال از مخالفان احداث طرح پروپیلن بهبهان دارد : 1-اگر پتروشیمی بهبهان به دلیل اینکه بهبهان دریا ندارد ، نباید اجرا شود پس چرا همین الان در کشور ده ها پتروشیمی در حال ساخت مثل پتروشیمی های گچساران و دهدشت وجود دارند که مجاور دریا نیستند و هیچ کدام از مسئولین سازمان محیط زیست کشور جلوی احداث آنها را نمی گیرند ؟؟؟!!! متاسفانه به نظر می رسد که برخورد مسئولان محیط زیست با موضوع احداث پتروشیمی ها کلیشه ای ، گزینشی و سلیقه ای بوده چرا که باید جلوی احداث تمامی این گونه پتروشیمی ها گرفته می شد !!!! 2-وقتی جلوی این طرح را می گیرید ، باید راهکار عملی با قابلیت اجرا برای طرح جایگزین را هم بدهید : عدم احداث این طرح باعث افزایش بیکاری در بهبهان و مهاجرت مردم بهبهان به دیگر شهرها مثل ماهشهر ( که روزگاری یکی از بخش های فرمانداری کل بهبهان بوده ) خواهد شد و باعث کاهش جمعیت بهبهان و افزایش جمعیت آن شهرها و بلعیدن سرمایه های انسانی بهبهان توسط آن شهرها خواهد شد ( مولفه جمعیت شهرها عامل مهمی در مدرنیته شدن یا نشدن شهرها در نزد مسئولین عالی رتبه کشوری می باشد و به همین دلیل است که هرچه شهری بزرگتر باشد در تمامی زمینه ها دارای امکانات بیشتری است ) . با جلوگیری آگاهانه یا ناآگاهانه احداث طرح های صنعتی ، بهبهان با قدمت ده هزار ساله با نام های تاریخی آریاگان ، ارجان و ارگان همیشه سنتی مانده و از رفاه ، مدرنیته ، اشتغال و توسعه در تمامی زمینه ها باز می ماند و این موضوع زیبنده مردم نجیب و کم توقع این دیار که در طول عمر انقلاب در سخت ترین شرایط جنگ و موشک باران و .... سوخته اند و ساخته اند ، نیست .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *