سایت خبری پیام ما آنلاین | مگس مدیترانه ای کابوس باغداران کرمان

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان کرمان: آفت مگس مدیترانه‌ای به میوه ۳۰۰ گونه گیاه گرمسیری و سردسیری خسارت وارد می‌کند

مگس مدیترانه ای کابوس باغداران کرمان

کشاورزان مبارزه را از طریق شخم و در هنگام خواب زمستانه اجرا کنند تا شفیره آفت در عمق خاک از بین برود





مگس مدیترانه ای کابوس باغداران کرمان

۲۳ آبان ۱۴۰۱، ۸:۵۶

|پیام ما| استان کرمان با ۲۴ درصد باغات کشور و تولید سالانه بیش از سه میلیون و ۵۰۰ هزار تن انواع محصول یکی از قطب‌های کشاورزی در ایران است. با این حال باغ‌های کرمانی‌ها این روزها به جولانگاه مگس مدیترانه ای تبدیل شده است. البته تنها مگس ترانه‌ای نیست که این روزها به باغ‌های کرمان هجوم آورده،‌ در کنار آن در این استان حمله ملخ‌های صحرایی، سوسک سرخرطومی‌خرما، پسیل پسته و زنجره را هم داریم. هر چند ردیابی و اقدامات کارشناسی مسئولان جهاد کشاورزی کرمان با همراهی و همکاری کشاورزان تا حدود زیادی از پیشروی مگس مدیترانه‌ای در این استان جلوگیری کرده اما این آفت به باغ‌های کرمان رسوخ یافته و وزوز مرگبار آن گوش کشاورزان و باغداران را می‌آزارد و به تهدیدی جدید و جدی برای بخش کشاورزی کرمان تبدیل شده است.

 

خشکسالی مستمر، تغییر اقلیم، بحران آب، آفات متعدد و حالا مگس مدیترانه‌ای دست‌به‌دست هم داده تا کشاورزی را در کرمان به مهلکه بیندازد. خسارت ۲۰ هزار میلیارد تومانی پسته‌کاران کرمان در نتیجه سرمازدگی و دیگر عوامل، ورود سوسک سرخرطومی‌حنایی خرما به نخیلات، حمله گاه و بیگاه ملخ‌های صحرایی به مزارع و باغ‌ها، وجود آفات نسبتا دائمی ‌چون پسیل و خشکیدگی خوشه‌های خرما در کنار حوادث و بلایای طبیعی چون سیل، افت و افزایش دما در قالب گرمازدگی و سرمازدگی؛ کشاورزان دیار کویری و کم‌آب و بحران‌زده کرمان را دچار سرخوردگی کرده است.
اکنون مگس میوه مدیترانه‌ای به عنوان یکی از خطرناک‌ترین آفات کشاورزی که به بیش از ۳۰۰ گونه از گیاهان حمله می‌کند و باعث لهیدگی، پوسیدگی و ریزش شدید میوه می‌شود و می‌تواند تا ۱۰۰ درصد محصول یک باغ را بین ببرد راه را برای کشاورزان این خطه بیش از همیشه پر نشیب و فراز کرده است. برای مقابله با این آفت مدیر جهاد کشاورزی شهرستان راور در گفت‌وگو با «ایرنا» از برگزاری مانور سراسری جمع‌آوری میوه‌های آلوده به مگس میوه مدیترانه‌ای و کرم گلوگاه انار طی روزهای اخیر همزمان با پدافند غیرعامل خبر می‌دهد و می‌گوید: آموزش‌های لازم به کشاورزان ارائه می‌شود.

مگس مدیترانه‌ای به محض تغییر رنگ میوه‌ها به سمت رسیدگی، جذب میوه می‌شود و بعد از تخم‌گذاری روی سطح میوه بعد از یک هفته لارو (نوزاد کرمی‌شکل) حشره وارد میوه و موجب له‌شدگی، گندیدگی و ریزش میوه می‌شود

علی خواجویی بیان می‌کند: این مانور با هدف تاکید بر اهمیت موضوع جمع‌آوری و دفن میوه‌های آلوده در کنترل آفات مذکور در روستای شریف‌آباد بخش مرکزی و روستای هجدک بخش کوهساران برگزار شده است.
به گفته مدیر جهاد کشاورزی شهرستان راور آفت مگس میوه مدیترانه‌ای در سالیان اخیر به یکی از آفات مهم اکثر محصولات باغی شهرستان تبدیل شده که همه ساله خسارت بیش از ۵۰ درصدی به محصولات باغی وارد کرده و تهدید جدی برای امنیت غذایی این استان است. او می افزاید: جمع‌آوری میوه‌های آلوده و دفن آنها توسط کشاورزان، انجام شخم سطحی و زیر و رو کردن خاک کنار درختان و اجرای طرح یخاب زمستانه از روش‌های موثر در کنترل این آفات است.
یخاب زمستانه راهی موثر برای کنترل مگس مدیترانه‌ای
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان کرمان می‌گوید: ردیابی آفت مگس مدیترانه‌ای در باغ‌های استان کرمان از طریق نصب تله‌های جلب‌کننده فرمونی (تری مدلور)، تغذیه‌ای (سراتراپ) و تله‌های زرد چسبنده و مشاهده خسارت آفت روی میوه با ثبت مشخصات کامل باغ و تعداد درختان موجود در تمامی‌ شهرستان این استان در حال انجام است.
محمد خیراندیش می‌افزاید: به منظور آگاهی کشاورزان، اطلاع‌رسانی و آموزش بهره‌برداران در زمینه شناسایی و کنترل آفت به صورت آموزش‌های گروهی و انفرادی، ارسال پیام کوتاه، بروشور، نصب بنر، فضای مجازی و غیره اقداماتی انجام و از کشاورزان خواسته شده به منظور کنترل آفت اقدام به برداشت به موقع میوه‌ها یا برداشت زودهنگام و نیز جمع‌آوری و انهدام میوه‌های آلوده کنند.
او با خطرناک توصیف کردن آفت مگس مدیترانه‌ای می‌گوید: این آفت قادر است به میوه ۳۰۰ گونه گیاه گرمسیری و سردسیری خسارت وارد کند. مگس مدیترانه‌ای به محض تغییر رنگ میوه‌ها به سمت رسیدگی، جذب میوه می‌شود و بعد از تخم‌گذاری روی سطح میوه بعد از یک هفته لارو (نوزاد کرمی‌شکل) حشره وارد میوه و موجب له‌شدگی، گندیدگی و ریزش میوه می‌شود.

آفت مگس مدیترانه‌ای توانایی تولید چهار تا پنج نسل در سال را دارد و یک جفت نر و ماده قادر هستند به یک میلیون و ۲۰۰ هزار دانه میوه خسارت وارد کنند. اگر هر میوه بین ۵۰ تا ۲۵۰ گرم وزن داشته باشد هر جفت مگس مدیترانه‌ای می‌توانند ۵۰ تا ۲۰۰ تن میوه را از بین ببرند

مگس مدیترانه‌ای توانایی از بین بردن ۱۰۰ درصد محصولات را دارد
به گفته رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان کرمان امکان مبارزه شیمیایی با آفت مگس مدیترانه‌ای وجود ندارد از این رو در راستای کاهش خسارت ناشی از این آفت باید مبارزه تلفیقی انجام شود. او اضافه می‌کند: آفت مگس مدیترانه‌ای توانایی تولید چهار تا پنج نسل در سال را دارد و یک جفت نر و ماده قادر هستند به یک میلیون و ۲۰۰ هزار دانه میوه خسارت وارد کنند. اگر هر میوه بین ۵۰ تا ۲۵۰ گرم وزن داشته باشد هر جفت مگس مدیترانه‌ای می‌توانند ۵۰ تا ۲۰۰ تن میوه را از بین ببرند.
او تاکید می‌کند: رفتار متغیر این آفت، دامنه میزبانی آن را افزایش داده لذا در طول فصل رسیدن میوه‌های مختلف از جمله مرکبات، خرما و غیره می‌تواند به تمام محصولات استان کرمان خسارت وارد کند. این آفات از سال ۹۶ از طریق منطقه جنوب کرمان وارد استان کرمان و سال‌های قبل در مناطقی از گلباف، ماهان، چترود و راور مشاهد شد و در سایر مناطق استان نیز در حال ردیابی است.
خیراندیش به کشاورزان توصیه می‌کند با توجه به راهنمایی‌های کارشناسان گیاه‌پزشکی و کشاورزی در راستای کنترل آفت مگس مدیترانه‌ای تلاش کنند او در ادامه می‌گوید: در صورت کنترل نشدن مگس مدیترانه‌ای این آفت توانایی از بین بردن ۱۰۰ درصد انواع محصولات را دارد.
او با بیان اینکه زمان رسیدن میوه‌های مختلف در استان کرمان از اردیبهشت تا دی و اواخر بهمن‌ماه است می‌گوید: تمام میوه‌های موجود در استان می‌توانند میزبان این آفت باشند بنابراین نیاز است کشاورزان با نظر کارشناسان گیاه‌پزشکی نسبت به مبارزه با آن اقدام کنند.
او از کشاورزان می‌خواهد تا میوه‌های مشکوک و آلوده را وارد باغ نکنند‌، همچنین میوه‌های آلوده را برداشته و نسبت به امحای آنها از طریق سوزاندن یا دفن در عمق خاک اقدام کنند. رئیس سازمان جهاد کشاورزی می‌افزاید: شفیره آفت در عمق چند سانتی‌متری عمق خاک به سر می‌برد لذا توصیه می‌شود کشاورزان مبارزه را از طریق شخم و در هنگام خواب زمستانه اجرا کنند تا شفیره آفت در عمق خاک از بین برود.
خیراندیش می‌گوید: کشاورزان در فصل بهار از کارت‌های زرد برای ردیابی آفت مگس مدیترانه‌ای در باغات استفاده کنند و بعد از مشاهده با استفاده از تله‌های فرمونی نسبت به مبارزه با آفت اقدام کنند.
آلودگی ۱۱ هزار هکتاری کرمان به مگس مدیترانه‌ای
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان کرمان سطح آلودگی باغات استان کرمان غیر از جنوب استان را به مگس مدیترانه‌ای حدود ۱۱ هزار هکتار عنوان می‌کند و می‌گوید: با توجه به برداشت میوه‌ها و آلودگی استان‌های همجوار و احتمال وارد شدن میوه‌ها احتمال آلوده شدن باغ‌های تمام این استان وجود دارد.
او با توصیه به کشاورزان به اینکه با شبکه مراقبت جهاد کشاورزی همکاری و باغ‌های خود را به صورت ویژه پایش کنند، می‌افزاید: چنانچه در زمان برداشت، کشاورزان میوه‌های سیاه‌ریشه‌ای را مشاهده کردند که دارای له‌شدگی یا ریزش فراوان‌اند فوراً به مرکز جهاد کشاورزی مراجعه و گزارش کنند.
مگس میوه مدیترانه‌ای یکی از آفات مخرب دنیاست. این آفت به دلیل مقاومت بالایی که در مقابل شرایط آب و هوایی دارد در نقاط جهان گسترش پیدا کرده نسبت به سایر مگس‌های میوه بالاترین خسارت اقتصادی را به کشاورزی و تولید میوه وارد می‌کند. مبدا اصلی آفت مگس مدیترانه‌ای آفریقای شرقی است و از سال ۱۸۲۹ میلادی به تدریج به سایر کشورها انتشار یافته است. مگس میوه مدیترانه‌ای یکی از خطرناک‌ترین آفات کشاورزی در دنیا است که به بیش از ۳۰۰ گونه از گیاهان حمله می‌کند و باعث لهیدگی، پوسیدگی و ریزش شدید میوه می‌شود. آفت مگس مدیترانه‌ای در سال جاری به بیشتر شهرستان‌های استان کرمان حمله کرده و بیشتر میوه‌های با بافت نرم مانند انار، هلو، انجیر و مرکبات را تحت تاثیر خود قرار داده است. این در حالی است که بنا بر گزارش‌ها جنوب استان کرمان نیز درگیر این آفت شده و افزون بر ۲ هزار هکتار نیز درگیر طرح مبارزه است.

به اشتراک بگذارید:





پیشنهاد سردبیر

مسافران قطار مرگ

مسافران قطار مرگ

مطالب مرتبط

بارش برف و باران امروز ادامه دارد

بارش برف و باران امروز ادامه دارد

انسداد راه دسترسی ۱۶۰ روستای لرستان

۲۲ استان کشور تا پایان هفته بارش برف و باران سنگین را تجربه می‌کنند

انسداد راه دسترسی ۱۶۰ روستای لرستان

هوای ۴ شهر خوزستان در وضعیت ناسالم تنفسی قرار گرفت

هوای ۴ شهر خوزستان در وضعیت ناسالم تنفسی قرار گرفت

اکوسیستم استارتاپی عامل آشتی کسب‌وکاری مردم و نوآوران

گزارش «پیام ما» از نشست بررسی کاربرد فناوری‌های نوین در صنایع خلاق

اکوسیستم استارتاپی عامل آشتی کسب‌وکاری مردم و نوآوران

مسافران قطار مرگ

گروهی از زنان مکزیک جان خود را برای رساندن غذا به مهاجران به خطر می‌اندازند

مسافران قطار مرگ

چتر سیاه بر آسمان اهواز

دود نیشکرهای سوخته هوای خوزستان را آلوده کرد

چتر سیاه بر آسمان اهواز

مداخلهٔ بی‌نتیجهٔ دولت در بازار شیرخشک

کشمکش‌ بین ارگان‌های دولتی و تولیدکنندگان کمبود شیرخشک را تشدید کرد

مداخلهٔ بی‌نتیجهٔ دولت در بازار شیرخشک

موضع‌گیری دوگانه  دربارهٔ حقابهٔ هیرمند

وزیر نیرو و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با معاون رئیس‌الوزرای طالبان دیدار کردند

موضع‌گیری دوگانه دربارهٔ حقابهٔ هیرمند

میراث «غزه» زیر بمباران

فعالان جهانی هشدار می‌دهند

میراث «غزه» زیر بمباران

فصل انارچینی

پیگیری برای ثبت یک میراث ناملموس ادامه دارد

فصل انارچینی

نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *