سایت خبری پیام ما آنلاین | مذاکره برای جبران خسارت تغییر اقلیم

موضوع پرداخت غرامت به کشورهای آسیب‌دیده از تغییر اقلیم برای اولین بار در دستور کار رسمی کنفرانس کاپ قرار گرفت

مذاکره برای جبران خسارت تغییر اقلیم

وعده شکست‌خورده کمک ۱۰۰ میلیارد دلاری به کشورهای فقیر و آسیب‌دیده بار دیگر به جریان افتاد طالبان از کشورهای شرکت‌کننده در COP27 برای پرداخت خسارت تغییر اقلیم به افغانستان درخواست کمک کرد





مذاکره برای جبران خسارت تغییر اقلیم

۱۷ آبان ۱۴۰۱، ۹:۵۰

|پیام ما|این نخستین بار است که به‌طور رسمی درباره پرداخت غرامت به کشورهای آسیب‌دیده از تغییر اقلیم صحبت به میان می‌‌آید. دیروز حدود ۲۰۰ نماینده حاضر در بیست و هفتمین نشست اقلیمی سازمان ملل(COP27) در شرم‌الشیخ توافق کردند تا در مورد جبران خسارت ناشی از تغییر اقلیم به کشورهای فقیر و آسیب‌پذیر مذاکره کنند. در آخرین خبرها درباره این کنفرانس که به مدت ۱۲ روز در حال برگزاری است، از وعده انگلیس برای کمک ۱۱۵ میلیون دلاری به کشورهای در حال توسعه و همینطور درخواست طالبان برای جبران زیان دو میلیارد دلاری آسیب تغییر اقلیم صحبت‌هایی به میان آمده است.

 

از آغاز نخستین مذاکرات اقلیمی سازمان ملل، این نخستین بار است که بحث چالشی پرداخت غرامت در دستور کار قرار می‌گیرد. اینطور که یورونیوز گزارش داده، این توافق گفتمان سازنده‌ای را در نشست اقلیم سازمان ملل ایجاد کرده است و دولت‌ها امیدوارند حتی در صورت شکل‌گیری بحران‌های پی‌درپی، تحقق هدف جلوگیری از وقوع بدترین تاثیرات گرمایش جهانی ممکن شود. این در حالی است که در طول یک دهه گذشته کشورهای ثروتمند بحث‌های رسمی در مورد صندوق «زیان و خسارت» را رد کرده‌اند. هدف از تشکیل این صندوق، این است که کشورهای ثروتمند برای کمک به کشورهای فقیر به منظور مقابله با پیامدهای گرمایش جهانی، پول پرداخت کنند.
در نشست پیشین کاپ در گلاسکو، کشورهای ثروتمند از جمله ایالات متحده آمریکا و اتحادیه اروپا با پیشنهاد تشکیل نهاد تامین مالی صندوق زیان و خسارت مخالفت کردند و ترجیح دادند از مذاکرات سه‌ساله برای مذاکره درباره تامین مالی حمایت کنند.

مقامات ارشد، کنفرانس اقلیمی سازمان ملل را با ترغیب کشورهای ثروتمند آغاز کردند تا سرانجام وعده فراموش‌شده 100 میلیارد دلاری خود را عملی کنند. تنها در چند ماه گذشته، یک سوم پاکستان به طور کامل در اثر سیل سهمگین برآمده از مونسون غرق شد، نیجریه بدترین سیل خود را در یک دهه گذشته ثبت کرد و چین شدیدترین و پایدارترین موج گرما را از سر گذراند

در یک سال گذشته اما فشارها برای رسیدگی به موضوع تامین مالی بیشتر شد چرا که کشورهایی از جمله پاکستان، با تجربه حوادث شدید آب و هوایی و تحمل خسارت ۳۰ میلیارد دلاری بارها درخواست کمکشان را مطرح و از سوی سازمان ملل پیگیری کردند.
«سامح شکری»، وزیر امور خارجه مصر و رئیس این دوره از نشست‌های اقلیمی، در مراسم افتتاحیه COP27 گفت: «در دستور کار قرار گرفتن این موضوع نشان‌دهنده احساس همبستگی برای قربانیان بلایای اقلیمی است.»
عادل فتاح‌السیسی، رئیس جمهور مصر نیز از سران کشورها درخواست کرده که به سمت اقدامات ملموس و موثر حرکت کنند.
دیروز آنتونیو گوترش هم در توییتی نوشت: «ما در بزرگراهی رو به جهنم اقلیمی پایمان را روی گاز گذاشته‌ایم. سیاره ما به سرعت به سمت نقطه بی‌بازگشت در حال حرکت است.»
اولاف شولتس، صدراعظم آلمان، ماکرون و ریشی سوناک، نخست وزیر بریتانیا از جمله کسانی هستند که در این رویداد حضور یافته‌اند. جو بایدن، رئیس‌ جمهور آمریکا و لوئیس ایناسیو لولا داسیلوا، رئیس ‌جمهور منتخب برزیل هم قرار است در روزهای آینده سربرسند. حضور شی جین پینگ از چین و نارندرا مودی از هند هم در این اجلاس جالب توجه است؛ آنها سران اولین و همینطور سومین کشورهای بزرگ منتشرکننده گازهای گلخانه‌ای در جهان هستند.

وزارت خارجه حکومت طالبان اعلام کرده است که افغانستان امسال بیش از دو میلیارد دلار از تغییر اقلیم آسیب دیده است. در این اعلامیه که یک‌شنبه شب منتشر شده آمده است: اثرات تغییر اقلیم مرزهای سیاسی را نمی‌شناسد؛ بنابراین راه‌حل‌ها نیز باید مستقل از ملاحظات سیاسی باشند

اروپا، آفریقا را پمپ بنزین می‌بیند
در حاشیه کنفرانس دیروز محمد آدو، فعال برجسته و مدیر اندیشکده انرژی و اقلیم Power Shift آفریقا، گفت اروپا از آفریقا به عنوان «پمپ بنزین» استفاده می‌کند. او اتحادیه اروپا را متهم کرد که از این قاره به عنوان یک «پمپ بنزین» استفاده می‌کند، زیرا به دنبال پایان دادن به وابستگی خود به سوخت‌های فسیلی روسیه است.
آدو به‌طور ویژه اولاف شولتس، صدراعظم آلمان را متمایز کرد و گفت که تلاش اروپا برای تامین گاز به جای دنبال کردن جایگزین‌های سبزتر مانند انرژی‌های تجدیدپذیر، آفریقا را درگیر سوخت‌های فسیلی آلوده می‌کند. او اضافه کرد: «قاره ما بر سر دوراهی قرار دارد. پیامی که می‌خواهیم برای شولتس ارسال کنیم این است که دوران استعمار به پایان رسیده است. ما استعمار انرژی را نخواهیم پذیرفت.»
در همین حال امانوئل مکرون، رئیس‌ جمهور فرانسه در حاشیه اجلاس شرم‌الشیخ گفت که ایالات متحده، چین و سایر کشورهای ثروتمند غیراروپایی باید «سهم خود» را برای کمک به کشورهای فقیرتر برای مقابله با تغییر اقلیم بپردازند و در این مورد «ایالات متحده و چین باید پیش‌قدم شوند». بلومبرگ نوشته است که افزایش قیمت انرژی که با جنگ روسیه در اوکراین شتاب گرفت، بسیاری از دولت‌ها را بر آن داشت تا امنیت عرضه را بر گذار به انرژی پاک در اولویت قرار دهند. بر این اساس اگر جهان شانسی برای نگه داشتن گرمایش زمین زیر 2 درجه سانتیگراد داشته باشد، انتشار گازهای گلخانه‌ای باید قبل از سال 2030 به سرعت شروع به کاهش کند. اما احتمالاً همین امسال یک رکورد دیگر ثبت خواهد شد چراکه کشورهایی از پاکستان گرفته تا ایالات متحده تحت تاثیر بلایای آب و هوایی بی‌سابقه قرار گرفته‌‌اند.
رسیدگی به وعده فراموش‌شده ۱۰۰ میلیارد دلاری
دیروز CNBC در گزارشی درباره موضوع پرداخت غرامت نوشت: مقامات ارشد، کنفرانس اقلیمی سازمان ملل را با ترغیب کشورهای ثروتمند آغاز کردند تا سرانجام وعده فراموش‌شده 100 میلیارد دلاری خود را عملی کنند. تنها در چند ماه گذشته، یک سوم پاکستان به طور کامل در اثر سیل سهمگین برآمده از مونسون غرق شد، نیجریه بدترین سیل خود را در یک دهه گذشته ثبت کرد و چین شدیدترین و پایدارترین موج گرما را از سر گذراند.
کشورهای شرکت‌کننده در این اجلاس امید دارند که وعده 100 میلیارد دلاری مالی کشورهای ثروتمند در سال 2009 برای کمک به کشورهای کم‌درآمد برای کاهش و انطباق با شرایط اضطراری آب و هوایی، سرانجام برآورده خواهد شد.
کشورهای کم‌درآمد، که قبلاً با خسارت‌های سنگین مواجه شده‌اند، مکرراً خواستار حرکت به سمت تأمین مالی مبتنی بر کمک مالی به جای وام‌های بیشتر شده‌اند.
افغانستان و خسارت دو میلیارد دلاری تغییر اقلیم
همزمان با افتتاح کنفرانس کشورهای عضوی سازمان ملل در رابطه به اقلیم، طالبان هم با انتشار اعلامیه‌ای از شرکت‌کننده‌های این نشست خواستار کمک مالی برای برقراری ثبات اقتصادی افغانستان شده است. وزارت خارجه حکومت طالبان اعلام کرده است که افغانستان امسال بیش از دو میلیارد دلار از تغییر اقلیم آسیب دیده است. در این اعلامیه که یک‌شنبه شب منتشر شده آمده است: «اثرات تغییر اقلیم مرزهای سیاسی را نمی‌شناسد؛ بنابراین راه‌حل‌ها نیز باید مستقل از ملاحظات سیاسی باشند.» به گزارش خبرگزاری محلی خامه‌پرس، این درخواست در حالی بیان شده که رامز الاکبروف،‌ معاون هماهنگ‌کننده امور کمک‌های بشری ملل متحد در افغانستان گفته بود که مردم این کشور بر پرتگاه تغییر اقلیم ویرانگر ایستاده‌اند و حکومت فعلی در افغانستان تهدیدهای ناشی از آن را باید جدی بگیرد. او تاکید کرد که هنوز هم مردم افغانستان نمی‌توانند به تنهایی با این چالش روبه‌رو شوند. از همین‌رو جامعه بین‌المللی و کمک‌کنندگان را تشویق کرد که «شجاعانه و خلاقانه» در مورد حمایت بلندمدت سازگاری اقلیمی در افغانستان فکر کنند.
بر اساس آمار سازمان ملل متحد، افغانستان کشوری است که کمترین آمادگی را در برابر شوک‌های اقلیمی دارد و در ردیف ششم کشورهای دارای بیشترین آسیب تهدیدهای اقلیمی در جهان قرار گرفته است.
وعده انگلیس برای کمک به کشورهای در حال توسعه
دیروز در خبرها همچنین گفته شد که قرار است انگلیس بیش از ۱۱۵ میلیون دلار به کشورهای در حال توسعه برای مقابله با تغییرات آب و هوایی کمک کند. جیمز کلورلی، وزیر امور خارجه انگلیس در بیانیه‌ای گفت: «اکنون زمان آن فرا رسیده که همه کشورها اقدامات خود را در زمینه تغییرات آب و هوایی تقویت و تغییرات محسوس مورد نیاز را اعمال کنند.» در همین حال رویترز خبر داد که این وعده تازه در جریان کنفرانس اعلام خواهد شد.
در همین حال آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد که پیشتر مبارزه با تغییر اقلیم، را مسئله مرگ یا زندگی برای امنیت امروز و بقای فردا خوانده بود، دیروز در اجلاس هشدار داد که این کنفرانس باید زمینه‌ لازم برای یک اقدام سریع‌ با هدف کاهش تغییر اقلیم فراهم کند. او همچنین از اینکه همه‌گیری کووید۱۹، جنگ اوکراین، بحران‌های اقتصادی، انرژی و غذایی موجب به حاشیه رفتن موضوع تغییر اقلیم شده ابراز تاسف کرد.
بر اساس پیش‌بینی محققان، ضروری است انتشار گازهای گلخانه‌ای تا سال ۲۰۳۰ میلادی تا ۴۵ درصد کاهش پیدا کند تا هدف محدود کردن گرمایش زمین به ۱.۵ درجه سانتیگراد در مقایسه با دوران پیش از صنعتی شدن محقق شود.

به اشتراک بگذارید:





نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *