پیام ما؛ رسانه توسعه پایدار ایران | ارسال پرونده ثبت جهانی هگمتانه تا پایان سال میلادی

مدیرکل میراث فرهنگی همدان وعده داد

ارسال پرونده ثبت جهانی هگمتانه تا پایان سال میلادی

علی مالمیر: کارشناسان و باستان‌شناسان بعد از بررسی نقاشی‌های روی دیوار غار علیصدر گفتند این نقاشی‌ها باستانی نیستند





ارسال پرونده ثبت جهانی هگمتانه تا پایان سال میلادی

۱۴ آبان ۱۴۰۱، ۱۰:۰۶

مدیر‌کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع ‌دستی استان همدان می‌گوید تکلیف سنگ‌نگاره‌های غار علیصدر روشن شده است. او همچنین درباره وضعیت ثبت جهانی هگمتانه هم وعده داد پرونده ثبت جهانی هگمتانه تا پایان سال میلادی ارسال شود. به گزارش ایلنا، تیرماه امسال بود که ماجرای سنگ‌‌نگاره‌های غار علیصدر مطرح شد. سنگ‌نگاره‌هایی که برای نخستین بار توسط فواد رضاپور (غارنورد) که حین نقشه‌برداری غار و کشف مسیرهای جدید، در بخش ورودی قدیمی غار متوجه آنها شده بود، مطرح شدند و اسماعیل همتی ازندریانی (باستان‌شناس و عضو هیئت علمی دانشگاه بوعلی سینا همدان) بر قدمت دیرینه آنها تاکید داشت و عنوان کرد: «با توجه به بررسی‌های ابتدایی که در سال ۱۴۰۰ برای نقشه‌برداری‌های سه بعدی از کار انجام دادیم، متوجه شدیم حدود ۲۵ تا ۳۰ نقش در طیف‌های رنگی مختلف روی دیواره‌های غار علیصدر شناسایی شده که طیف رنگی سبز نارنجی زرد و سیاه دارد، این نقاشی‌ها ارزشمند بوده و در چند گونه نقش قابل مشاهده هستند، از جمله انسان کمان به دست در حال شکار، گوزن، بزسانان و انسان سوار بر اسب‌سانان. این نقاشی‌ها مربوط به دوران پیش از تاریخ و زمانی که انسان‌ها زندگی خود را از طریق شکار می‌گذراندند، است. آنها این نقاشی‌ها را درون غار زمانی که آب کمتری در غار بوده، کشیده‌اند.» اما حامد وحدتی نسب (انسان‌شناس و باستان‌شناس پیش از تاریخ) با اشاره به شباهت یکی از گوزن‌های نقاشی شده بر روی دیوار غار علیصدر با نقاشی صخره‌ای، نقش گوزن هومیان واقع در کوهدشت لرستان، گفته بود: به طرز مشکوکی بیش از حد این دو تصویر شبیه به هم هستند. در واقع گوزن غار علیصدر کپی عین به عین گوزن هومیان است. به طور قطع می‌توان گفت نقش‌های غار علیصدر تقلبی هستند. با وجود این اظهارنظرها، علی مالمیر (مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان همدان) بر لزوم بررسی و انجام کارشناسی بر روی این سنگ‌نگاره‌ها تاکید داشت تا شاید بتوان یک بار برای همیشه تکلیف پرونده سنگ‌نگاره‌های غار علیصدر را که از قضا چندین سال پیش نیز مطرح شده بود و به بی‌راهه رفته بود را مشخص کرد.
در نهایت مالمیر در این باره به ایلنا گفت: بر اساس گفته کارشناسان و باستان‌شناسان و بعد از بررسی‌های صورت گرفته نقاشی‌های روی دیوار غار علیصدر، عنوان شده که این نقاشی‌ها باستانی نیستند. ظاهرا این نقاشی‌ها در گذشته توسط مردم محلی کشیده شده‌اند و به هیچ وجه نقاشی دیواری پیش از تاریخ نیستند.
آخرین وضعیت پرونده ثبت جهانی هگمتانه
پرونده ثبت جهانی «منظر تاریخی، شهری هگمتانه تا همدان» ترکیب یک محوطه تاریخی، بازار و بافت است و می‌تواند تلفیقی از ثبت جهانی استان‌هایی مثل خوزستان، یزد و اصفهان تلقی شود. در این میان دو موضوع مشارکت دستگاه‌های اجرایی و پذیرش جامعه محلی را از عوامل مؤثر در تحقق ثبت جهانی پرونده هگمتانه است. مالمیر درباره آخرین کارهای انجام شده برای تکمیل پرونده ثبت جهانی «منظر تاریخی، شهری هگمتانه تا همدان» نیز گفت: آنچه که روشن است آن است که پرونده مذکور تا پایان سال میلادی جاری، ارسال خواهد شد. تاکنون حدود ۶۰ درصد پروژه حذف سواره از هسته مرکزی هگمتانه انجام شده است و ظرف یک ماه آینده توسط شهرداری تکمیل می‌شود. موضوعی که در دستور کار است ساماندهی جداره‌های خیابان‌هایی است که در عرصه قرار دارند. همچنین ساماندهی بازار را در دستور کار داریم. نهادها و ارگان‌های ذیربط نیز همکاری‌های لازم را در این خصوص دارند. از آنجایی که کار در میدان و جداره‌ها و بازار به لحاظ حجم بالاست نیاز است تا هرچه سریع‌تر این کار را آغاز کنیم. درواقع می‌توان گفت، مانع غیرقابل حل نداریم. رفع برخی از کارها به زمان نیاز دارد. شورای شهر و شهرداری نیز آمادگی خود را اعلام کرده‌اند و خواستار شروع هرچه سریع‌تر ساماندهی‌های لازم هستیم تا امور برای ورود ارزیاب یونسکو فراهم شود چراکه حضور بعدی ارزیاب در ایران برای بررسی هگمتانه خواهد بود.
گردشگری در شش ماه نخست سال
با توجه به آنکه همدان یکی از مقاصد اصلی سفر در شش ماه نخست سال است، امسال توانسته در دوران پساکرونا مسافران زیادی را جذب کند. البته به گفته مالمیر باتوجه به اینکه همدان دو ماه پر مسافر از جمله فروردین و شهریور را دارد، امسال با وجود آنکه در فروردین‌ماه میزبان مسافران زیادی بود اما در شهریورماه به دلیل مسائلی که در حوزه آب و قطعی آن رخ داده بود، با مشکل روبه‌رو شد. مدیر‌کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع ‌دستی استان همدان در این باره گفت: در شهریورماه به لحاظ جذب گردشگر با مشکل روبه‌رو شدیم و نتوانستیم از این زمان پر مسافر استفاده لازم را ببریم. امیدواریم در آینده بتوانیم شرایط بهتری را تجربه کنیم. سعی بر آن است تا با تعریف مسیرهای جدید گردشگری، توزیع و تنوع محصولات گردشگری را داشته باشیم تا با ماندگاری بیشتر مسافران همراه شود. او ادامه داد: دستکندهای همدان از دستکند سامن گرفته تا سایر دستکندهایی که در حال شناسایی هستند، می‌توانند جاذبه‌های جدید گردشگری همدان شوند. سعی بر آن است تا از بودجه سفر رئیس جمهور به همدان برای بهره‌برداری از دستکند سامن استفاده شود.
کاوش‌های باستان‌شناسی
مالمیر همچنین از انجام کاوش‌های باستان‌شناسی به منظور شناسایی شهرهای زیرزمینی و دستکندهای جدید در همدان خبر داد و گفت: کاوش در دستکند دهبنه و دستکند وسمق از اولویت‌های کاوش باستان‌شناسی استان است. در این راستا پایگاه دستکند سامن راه‌اندازی شده و با توجه به فعالیت پایگاه در دو دستکند و شناسایی سه دستکند دیگر که شامل دستکند آبرومند نیز می‌شود و بررسی و شناسایی ابتدایی در آن انجام شده، می‌توان تبدیل به یکی از استان‌هایی شد که بر روی دستکندها متمرکز شده است. شاید بتوان بر روی ثبت زنجیره دستکندها نیز متمرکز شد. البته به گفته او، عمده مشکلات حوزه باستان‌شناسی ناشی از کمبود اعتبارات است. در این راستا تداوم کاوش‌های هگمتانه نیز در اولویت کاری استان قرار دارد. مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع ‌دستی استان همدان همچنین از راه‌اندازی بازارچه دائمی صنایع دستی خبر داد و گفت: عرضه دائمی صنایع دستی را در مکانی ثابت مد نظر داریم. قصد داریم این امر را نیز به عنوان یکی از مصوبات سفر ریاست جمهوری مطرح کنیم. این امر می‌تواند علاوه بر حمایت از هنرمندان صنایع دستی به تبدیل به محصولی برای گردشگری نیز شود. این بازارچه می‌تواند علاوه بر زمان پر مسافر، در زمان کم مسافر نیز تبدیل به مکانی برای آشنایی مردم همدان با صنایع دستی استان شود. آشنایی هنرمندان با علایق و سلیقه بازار نیز می‌تواند از طریق این بازارچه رقم بخورد.

به اشتراک بگذارید:





نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *