پیام ما؛ رسانه توسعه پایدار ایران | بازیافت زباله‌های پلاستیکی آمریکا‌؛ فقط 5 درصد

گزارش‌های بین‌المللی نشان می‌دهد تولید زباله‌های پلاستیکی بیش از دو برابر افزایش داشته است

بازیافت زباله‌های پلاستیکی آمریکا‌؛ فقط 5 درصد





بازیافت زباله‌های پلاستیکی آمریکا‌؛ فقط 5 درصد

۳ آبان ۱۴۰۱، ۹:۵۵

| پیام ما | در سال گذشته فقط 5 درصد از زباله‌های پلاستیکی خانواده‌های آمریکایی، بازیافت شدند. این را سازمان جهانی صلح سبز در گزارشی اعلام کرده و گفته است که آمریکایی‌ها 51 میلیون تن بسته‌بندی، بطری و کیسه را در سال 2021 دور ریخته‌اند‌. به بیان دیگر حدود 140 کیلوگرم پلاستیک به ازای هر نفر تولید شده و تقریباً 95 درصد آنها به محل‌های دفن زباله و اقیانوس‌ها ریخته شده‌ و یا به صورت ذرات سمی کوچک پراکنده در جو درآمده‌اند. به گفته این سازمان جهانی، مشکل پلاستیک فقط مربوط به مصرف‌گرایی و تنبلی نیست زیرا حتی اگر هر خانواده هم وقتی را برای جداسازی هر تکه پلاستیک صرف کند و به یک کارخانه بازیافت اختصاصی تحویل دهند، باز هم مشکل بازیافت پلاستیک حل نمی‌شود.

 

این گزارش نشان می‌دهد که هیچ نوع بسته‌بندی پلاستیکی در ایالات متحده با تعریف قابل بازیافت-حتی پلاستیک‌هایی مثل بطری‌های پت و پلی‌اتیلن که مدت‌ها قابل بازیافت در نظر گرفته می‌شدند-، به نرخ 30 درصدی بازیافت در آمریکا نرسیده‌اند. همچنین نرخ بازیافت سایر پلاستیک‌هایی که روزانه توسط میلیون‌ها نفر برای بسته‌بندی باقیمانده‌ غذا یا پلاستیک‌های ناخواسته‌ای که در روند خریدهای آنلاین استفاده می‌شود، کمتر از 5 درصد است. شرکت‌هایی مانند کوکاکولا، پپسی، نستله و یونیلور برای چندین دهه با گروه‌های پیشرو در صنعت برای ترویج بازیافت پلاستیک به عنوان راه‌حلی برای زباله‌های پلاستیکی همکاری کرده‌اند. اما داده‌های فعلی به روشنی نشان می‌دهند که از نظر عملی، بیشتر پلاستیک‌ها قابل بازیافت نیستند. بررسی سال 2020 از 370 کارخانه بازیافت نشان می‌دهد بیشتر پلاستیک‌ها به طور گسترده از سوی کارخانه‌ها به منظور بازیافت پذیرفته نشده‌اند. حتی بطری‎ها و کوزه‌ها به طور کامل قابل بازیافت یا استفاده مجدد نیستند.

بر اساس گزارش اخیر سازمان همکاری اقتصادی و توسعه (OECD) اگر وضعیت موجود ادامه یابد، استفاده از پلاستیک و زباله‌های جهانی تا سال 2060 با افزایش ناچیز بازیافت پلاستیک، تقریباً سه برابر می‌شود

سیاست‌های صادرات زباله و فلج شدن بازیافت در آمریکا
نرخ رسمی بازیافت در ایالات متحده از 9.5 درصد در سال 2014 به 8.7 درصد در سال 2018 کاهش یافته است. به گزارش گاردین در آن زمان، ایالات متحده، مانند بسیاری از کشورها، میلیون‌ها تن زباله پلاستیکی را به چین صادر و آن را بازیافتی حساب کرد، حتی با وجود آنکه بیشتر آنها سوزانده یا در طبیعت رها شده بودند. پس از اینکه چین در سال 2018 پذیرش زباله‌های پلاستیکی را متوقف کرد، زیرا اساساً این زباله برای بازیافت بیش از حد کثیف بودند. با توقف همکاری چین با آمریکا، کمبود ظرفیت بازیافت در این کشور، هرگز جبران نشد در حالی که استفاده از پلاستیک رو به افزایش بود. اما صادرات پلاستیک از اساس نادرست بود زیرا زباله‌های پلاستیکی آنقدر فراگیر هستند که جمع‌آوری آنها بسیار دشوار است. همچنین دسته‌بندی آنها عملا غیرممکن و برای محیط‌زیست مضر است. به علاوه بازیافت مجدد پلاستیک گران است و اغلب حاوی مواد سمی است. از طرفی کاغذ، مقوا، فلز و شیشه این مشکلات را ندارند و به همین دلیل با نرخ بسیار بالاتری بازیافت می‌شوند.
فقط 9 درصد از زباله‌های پلاستیکی بازیافت می‌شوند
سازمان همکاری و توسعه اقتصادی در گزارش سال 2022، از دو برابر شدن تولید سالانه پلاستیک در سطح جهان خبر داد. تولید پلاستیک از 234 میلیون تن در سال 2000 به 460 میلیون تن در سال 2019 رسیده است. به همین ترتیب زباله‌های پلاستیکی بیش از دو برابر شده و از 156 میلیون تن در سال 2000 به 353 میلیون تن در سال 2019 رسیده است. اما از این میان تنها 9 درصد از زباله‌های پلاستیکی بازیافت شده‌اند. در حالی که 19 درصد آنها سوزانده و تقریبا 50 درصدشان به محل‌های دفن بهداشتی می‌روند. 22 درصد باقیمانده نیز در محل‌های دفن زباله‌ به صورت کنترل‌نشده و در گودال‌های روباز سوزانده می‌شوند و به محیط‌زیست نشت پیدا می‌کنند. این وضعیت برای محیط‌زیست جهنمی ساخته است. 109 میلیون تن پلاستیک در رودخانه‌ها و 30 میلیون تن در اقیانوس انباشته شده است. فقط در سال 2019، 6.1 میلیون تن زباله پلاستیکی به رودخانه‌ها، دریاچه‎ها و اقیانوس‌ها نشت کرده است. تجمع پلاستیک در رودخانه‌ها نشان می‌دهد که نشت پلاستیک به اقیانوس‌ها برای دهه‌های آینده هم ادامه خواهد داشت. حتی اگر مدیریت نادرست زباله‌های پلاستیکی به میزان قابل توجهی کاهش یابد. علاوه بر این، تمیز کردن این پلاستیک‌ها هر سال دشوارتر و پرهزینه‌تر می‌شود، زیرا پلاستیک ها به ذرات کوچکتر تقسیم می‌شوند.
بر اساس گزارش اخیر سازمان همکاری اقتصادی و توسعه (OECD) اگر وضعیت موجود ادامه یابد، استفاده از پلاستیک و زباله‌های جهانی تا سال 2060 با افزایش ناچیز بازیافت پلاستیک، تقریباً سه برابر خواهد شد.
سیاستگذاران چطور به عصر پلاستیک پایان دهند؟
در حال حاضر تنها 6 درصد از مواد اولیه پلاستیک‌های جدید تولید شده در سطح جهان را پلاستیک‌های بازیافتی، تشکیل می‌دهند. با این حال دادن انگیزه‌های اقتصادی برای حمایت از بازارهای پلاستیک‌های بازیافتی نقش مهمی در کاهش ردپای محیط‌زیستی پلاستیک‌ها، انحراف از شیوه‌های مضر مدیریت زباله و کمک به کاهش تقاضا برای معادل‌های اولیه دارد. همچنین نوآوری در عرصه بازیافت را تقویت و از هر نوآوری در این زمینه حمایت کنند. از ابزارهای نوآورانه برای مهار مصرف پلاستیک مثل مالیات پلاستیک استفاده کنند تا به این ترتیب از نشت پلاستیک به محیط زیست جلوگیری کنند. در نهایت با تقویت همکاری‌های بین‌المللی برای ساخت زنجیره ارزش، نشت پلاستیک را به صفر برسانند.

به اشتراک بگذارید:





نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *