پیام ما؛ رسانه توسعه پایدار ایران | بارش برف می‌تواند سال بهتری برای تهران رقم بزند

رئیس مرکز اقلیم سازمان هواشناسی در گفت‌و‌گو با «پیام ما»:

بارش برف می‌تواند سال بهتری برای تهران رقم بزند

اگر امسال برف قابل توجهی داشته باشیم که در یخچال‌ها ذخیره شوند می‌توانیم به بهبود وضعیت آبی در سال آبی آینده امیدواریم باشیم





بارش برف می‌تواند سال بهتری برای تهران رقم بزند

۳ آبان ۱۴۰۱، ۹:۵۳

سومین پاییز خشک ایران در حالی سپری می‌شود که بسیاری از مناطق کشور به استثنای شمال، چند ماهی است رنگ باران به خود ندیده‌اند. به نظر می‌رسد این خشکسالی در حال تبدیل شدن به دردسر برای تامین آب پایتخت است. در آخرین روز مهر شرکت آب و فاضلاب استان تهران اعلام کرد ذخیره سدهای تأمین‌کننده آب این کلان‌شهر به ۳۵۰میلیون مترمکعب رسیده است و این میزان ذخیره، در صورت تداوم روند مصرف کنونی ممکن است مشکلات و تنگناهایی را برای تامین پایدار آب به وجود آورد.

 

بنا به اعلام شرکت آب و فاضلاب استان تهران با توجه به کاهش ذخیره سدهایی که آب شرب پایتخت را تامین می‌کنند، اهالی این شهر باید ۲۰ درصد کمتر آب مصرف کنند. همچنین بنا بر این اطلاعیه نمودار‌های مرکز کنترل آب تهران نشان می‌دهد میزان مصرف آب چندان تفاوتی با روزهای گذشته نداشته و کاهش محسوسی را نشان نمی‌دهد. یکی از نکات قابل‌توجه در روزهایی که می‌تواند به روزهای بحرانی آب پایتخت تبدیل شود، این است که رکورد مصرف آب در شهریور، در مهرماه نیز تکرار شد. در حالی که همه امیدوار بودند مصرف آب با رسیدن به پاییز کاهش یابد. بنا به اعلام روابط عمومی شرکت آب و فاضلاب استان تهران جمعه ۲۲ مهر میزان مصرف لحظه‌ای آب تهران از نقطه اوج خود در تابستان عبور کرد و به ۴۶ هزار لیتر در هر ثانیه رسید که معادل مصرف ۳۰ هزار بطری آب معدنی یک و نیم لیتری در هر ثانیه است. همین طور طی روزهای منتهی به آبان ماه حجم آب مخازن سطح شهر تهران روزانه حدود ۶۰۰ هزار مترمکعب نسبت به شرایط نرمال کسری داشته است.

رئیس مرکز ملی اقلیم سازمان هواشناسی کشور: ما به حجم قابل‌توجهی از بارش نیاز داریم تا بتواند خشکی‌های سال‌های گذشته را هم جبران کند. طبیعتا حجم قابل‌توجهی از بارش جذب خاکی خواهد شد که تمام رطوبتش را طی دوسال از دست داده است و تبدیل به روان‌آب نخواهد شد

حجم آب مخازن سدهای تهران در حال حاضر مجموعا ۳۵۱ میلیون مترمکعب است. ذخایر آبی سدهای‌ استان تهران به تفکیک سد امیرکبیر ۶۵ میلیون مترمکعب، سد لتیان ۲۰ میلیون مترمکعب، سد لار ۳۶ میلیون مترمکعب، سد طالقان ۱۸۲ میلیون مترمکعب و سد ماملو ۴۸ میلیون مترمکعب است که در مقام مقایسه با سال گذشته، حجم آب مخازن سدها ۸۰ میلیون مترمکعب کاهش یافته است.
بنا به گفته محمدرضا خانیکی مدیر دفتر مطالعات منابع آب استان تهران به «پیام‌ما» در سال اخیر، میزان بارش استان تهران مجموعا ۲۰۸ میلی‌متر بوده که در مقایسه با سال آبی قبل حدود ۲۴ درصد کاهش میزان بارندگی را تجربه کردیم و در مقایسه با بارندگی متوسط بلندمدت ۲۶ درصد کاهش بارندگی را شاهد بودیم. میزان بارندگی‌های استان تهران تاکنون صفر بوده که طبق پیش‌بینی‌های سازمان هواشناسی در پاییز امسال با بارش کم و افزایش دما مواجه هستیم.
این در حالی است که «محمد بختیاری»، مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان تهران نیز نسبت به مصرف آب شرب در استان تهران هشدار داده و در برنامه تلویزیونی اعلام کرد: مصرف آب شرب روزانه شهر تهران حدود ۳ میلیون ۱۰۰ هزار مترمکعب است، که اگر تمهیداتی دیده نشود و صرفه‌جویی اتفاق نیفتد قطعا در اوایل زمستان دچار مشکل خواهیم بود.
ساعت شنی مصرف آب در پایتخت در حالی معکوس شده است که بنا به اعلام کارشناسان در سازمان هواشناسی کشور، احتمال بارش باران‌های قابل جبران در نیمه نخست این سال آبی به ویژه در نیمه شمالی کشور بعید به نظر می‌رسد.

ساعت شنی مصرف آب در پایتخت در حالی معکوس شده است که بنا به اعلام کارشناسان در سازمان هواشناسی کشور، احتمال بارش باران‌های قابل جبران در نیمه نخست این سال آبی به ویژه در نیمه شمالی کشور بعید به نظر می‌رسد

رئیس مرکز ملی اقلیم سازمان هواشناسی کشور در مورد این وضعیت به «پیام‌ما» می‌گوید: ما خشکسالی را در دو سال گذشته آبی تجربه کرده‌ایم و همین مسئله را بحرانی‌تر کرده است. اکنون نیازمان به باران نیست. خدا درهای رحمتش را نمی‌بندد اما ما به حجم قابل توجهی از بارش نیاز داریم تا بتواند خشکی‌های سال‌های گذشته را هم جبران کند. طبیعتا حجم قابل توجهی از بارش جذب خاکی خواهد شد که تمام رطوبتش را طی دو سال از دست داده است و تبدیل به روان‌آب نخواهد شد.
احد وظیفه توضیح می‌دهد: کم‌بارشی در سال آبی 99 -1400، معادل 38 درصد به ثبت رسید و در سال آبی 1400-1401 این میزان به 24 درصد رسید. اما خود استان تهران برای سال آبی که گذشت بیش از 35 درصد کاهش بارندگی را تجربه کرده است. این کاهش در آورد رودخانه‌ها و ذخیره سدها خودش را نشان داده است. در حقیقت سدهای تهران بحرانی ترین روزهای تاریخ خود را سپری می‌کنند.
او ادامه می‌دهد: به شکل دقیق نمی‌توان به این سوال پاسخ داد که آیا میزان بارش های آتی و نیمه نخست سال آبی جدید، بارش‌های جبران‌کننده‌ای خواهیم داشت یا خیر. چون پیش‌بینی‌های فصلی تابع عوامل و شرایط متغیری است. اما آنچه امروز می‌دانیم این است که بارش در نیمه شمالی کشور به احتمال بسیار زیاد به حد نرمال هم نخواهد نرسید. حتی اگر فرض را بر این بگذاریم که بارش نیمه شمالی کشور به حد نرمال هم برسد به دلیل کاهش قابل توجه حجم سدها قابل جبران نخواهد بود. اما در مورد نیمه جنوبی کشور شرایط بهتری را تجربه خواهیم کرد و احتمال می‌رود بارش‌های نیمه جنوبی کشور به حد نرمال برسد.
وظیفه معتقد است که گرچه در این سال آبی امیدی به رفع تنش آبی به ویژه در پایتخت نیست اما برف می‌تواند سال آینده را بهتر رقم بزند. او می‌گوید: طبیعتا در شرایط فعلی باید سراغ راهکارهای مدیریت مصرف برویم. اما اگر امسال برف قابل‌توجهی داشته باشیم که در یخچال‌ها ذخیره شوند می‌توانیم به بهبود وضعیت آبی در سال آّبی آینده امیدواریم باشیم.

به اشتراک بگذارید:





نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *