سایت خبری پیام ما آنلاین | ایران در رتبه 90 حقوق کودکان

بنیاد جهانی «حقوق کودکان» درباره خطر بسیار بالای تغییر اقلیم برای زندگی یک میلیارد کودک هشدار داد

ایران در رتبه 90 حقوق کودکان

از بین 185 کشور، ایران در رتبه 90، ترکیه در رتبه 25 و افغانستان روی پله 184 قرار دارند 820 میلیون کودک در جهان، در معرض امواج گرما هستند کمبود آب بر زندگی 920 میلیون کودک تأثیر گذاشته است





ایران در رتبه 90 حقوق کودکان

۲۸ مهر ۱۴۰۱، ۰:۰۰

| پیام ما | این هشداری برای کودکان جهان است؛ سیل، امواج گرما و همه آنچه تغییر اقلیم در زمین رقم زده، زندگی یک میلیارد کودک را به خطر انداخته است. بنیاد غیردولتی «حقوق کودکان» دیروز با انتشار گزارشی درباره وضعیت 185 کشور درباره این موضوع اعلام خطر کرد و گفت که در طول یک دهه گذشته استانداردهای زندگی کودکان بهبود نیافته است. بر اساس این بررسی ایران روی نودمین پله شاخص حقوق کودکان قرار گرفته است، این در حالی است که همسایه غربی‌اش ترکیه در رتبه 25 است و همسایه شرقی‌اش افغانستان در بدترین وضعیت و روی پله 184.

 

حدود یک میلیارد کودک در سراسر جهان، به دلیل آسیب‌های ناشی از تغییر اقلیم، در معرض خطر «بسیار بالا» قرار دارند. KidsRights که بنیادی غیردولتی و جهانی است این بار در بررسی‌هایش آثار تغییر اقلیم را در موضوع حقوق کودکان برجسته دیده است. «شاخص حقوق کودکان» اولین و تنها رتبه‌بندی است که سالانه نحوه رعایت حقوق کودکان را ارزیابی می‌کند و حالا اعلام کرده ایسلند، سوئد و فنلاند به‌ترتیب بهترین کشورها در رعایت حقوق کودکان هستند و سیرالئون، افغانستان و چاد بدترین‌ آنها.
هشدار برای نسل فعلی و آینده
گزارش شاخص حقوق کودکان 2022 به این نتیجه رسیده است که تغییرات اقلیمی یک خطر آشکار است، زیرا نزدیک به نیمی از تمام کودکان در جهان در معرض خطر بسیار بالایی قرار دارند که به طور جدی زندگی آنها را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

در این ارزیابی همچنین عربستان سعودی در رتبه 143، پاکستان 149، ارمنستان 114، هند 115، تاجیکستان 105، چین 99، قرقیزستان 93، کویت 94، امارات متحده عربی 76، آذربایجان 64، ترکمنستان 63 و ترکیه در رتبه 25 قرار دارند

بنیاد حقوق کودکان در گزارش خود تغییر اقلیم را بزرگترین تهدید جهانی برای آینده کودکان معرفی کرده است. شاخص «حقوق کودکان»، بر اساس آمار آژانس‌های سازمان ملل متحد، نشان می‌دهد که بیش از یک سوم کودکان جهان، یعنی حدود 820 میلیون کودک، در حال حاضر در معرض امواج گرما هستند. در همین حال کمبود آب بر زندگی 920 میلیون کودک در سراسر جهان تأثیر گذاشته و بیماری‌هایی مانند مالاریا و تب دنگی، سلامت حدود 600 میلیون کودک (از هر چهار کودک یک نفر) را تحت تأثیر قرار داده است.
در همین حال از هر 6 کودک، یک نفر – برابر با 400 میلیون کودک- در معرض توفان قرار دارند. این آمار نگران‌کننده از سوی دیگر اینطور تخمین می‌زند که نزدیک به 90 درصد کودکان سراسر جهان نیز در معرض آسیب‌های آلودگی هوا هستند.
مارک دولارت، بنیانگذار و رئیس بنیاد حقوق کودکان، گزارش امسال را برای نسل فعلی و آینده کودکان هشداردهنده توصیف کرد و گفت: «تغییر سریع شرایط اقلیمی آینده، حقوق اولیه کودکان را تهدید می‌کند.»
دولارت از دولت‌های سراسر جهان می‌خواهد تا تلاش‌های خود را بر سرمایه‌گذاری روی کودکان و آینده آنها در زمین متمرکز کنند و می‌گوید: «دولت‌های سراسر جهان که قرار است در مذاکرات COP27 شرکت کنند، باید برای سرمایه‌گذاری و انجام اقدامات حیاتی در راستای تغییر تصمیم بگیرند.» به گفته او با ادامه تشدید تغییر اقلیم، وضعیت برای نسل‌های آینده جهان در دهه آینده تیره و تار است.
ایران در نقشه حقوق جهانی حقوق کودکان
شاخص حقوق کودکان در دهمین سال فعالیت خود، نشان می‌دهد علاوه بر اینکه در طول دهه گذشته هیچ پیشرفت قابل توجهی در استانداردهای زندگی کودکان رخ نداده، استانداردها در کشورهای با رتبه پایین حتی بیشتر از قبل کاهش یافته است.
کشورها در پنج حوزه حقوق کودکان، امتیاز دریافت می‌کنند؛ حق زندگی، حق آموزش، حق برخورداری از حمایت، حق سلامت و همینطور شرایط مناسب دسترسی به حقوق کودکان.
در این بررسی رتبه شاخص حقوق در ایران کودک 90 است و در پنج حوزه مشخص اینطور امتیاز گرفته است؛ حق سلامت: 59، حق زندگی: 65، حق تحصیل: 47، حق برخورداری از حمایت: 54، حق شرایط مناسب دسترسی به حقوق کودکان: 160.
ایسلند، سوئد، فنلاند، هلند، آلمان، لوکزامبورگ، دانمارک، اتریش، اسلوونی و نروژ به‌ترتیب 10 کشور برتر ارزیابی امسال هستند. 10 کشور پایین جدول هم به ترتیب اینها هستند: نیجریه، نیجر، پاپوآ گینه نو، السالوادور، گینه، جمهوری دموکراتیک کنگو، گینه استوایی، جمهوری آفریقای مرکزی، سیرالئون، افغانستان و چاد. طبق این بررسی، از بین سه کشور نخست، فقط رتبه سوئد نسبت به سال قبل تغییر کرده و از رتبه چهارم به دوم رسیده است. سوئیس هم افت قابل توجهی در رتبه‌بندی کلی خود داشته و از پله دوم به پله 31 سقوط کرده است.
در این ارزیابی همچنین عربستان سعودی در رتبه 143، پاکستان 149، ارمنستان 114، هند 115، تاجیکستان 105، چین 99، قرقیزستان 93، کویت 94، امارات متحده عربی 76، آذربایجان 64، ترکمنستان 63 و ترکیه در رتبه 25 قرار دارند.
پیشرفت قابل‌توجهی رخ نداد
بررسی یک دهه شاخص سالانه حقوق کودکان تصویری ثابت را نشان می‌دهد؛ بسیاری از کشورها همان عملکرد کلی گذشته را داشته‌اند و در کنار آن شاخص‌ها در کشورهایی با رتبه بسیار پایین مانند افغانستان، جمهوری دموکراتیک کنگو یا پاپوآ گینه نو باز هم کاهش یافته است.
با این حال، برخی از کشورها در دهه گذشته پیشرفت‌های آشکاری در شاخص‌های حقوق کودکان داشته‌اند. مثل آنگولا در بخش حق زندگی و بنگلادش در حق سلامت. اگرچه، در کشورهای دیگر شاخص‌ها آشکارا کاهش یافته است؛ مثل نسبت مرگ‌و‌میر مادران در نیجریه که از 550 به 920 در هر صد هزار تولد افزایش یافته است.
25 میلیون کودک زیر یک سال واکسیناسیون اولیه را دریافت نکردند و این بالاترین رقم مرگ‌و‌میر از سال 2009 است. در همین حال تعداد کودکان کاملاً واکسینه نشده از سال 2019 به میزان 5 میلیون افزایش یافته است.
از 130 کشور مورد بررسی در سال 2020، خدمات بهداشت روان برای کودکان و نوجوانان تقریباً در سه چهارم (72درصد) کشورها مختل شده است و برآورد اخیر می‌گوید اگر اقدامات اصلاحی فوری انجام نشود، 17 تریلیون دلار ضرر پیش‌بینی می‌شود.
طبق این گزارش از سال 2013، چهار ایالت به طور قابل‌توجهی شاخص‌های «شرایط مناسب دسترسی به حقوق کودکان» را بهبود بخشیده‌اند و 12 کشور واقع در خاورمیانه طی ده سال گذشته بهبود قابل‌توجهی را نشان داده‌اند.
تلاش‌های عمان در سال‌های اخیر برای همکاری با سازمان ملل به بهبود امتیاز آن در این حوزه کمک کرده است. این بهبود عمدتاً به دلیل توسعه بودجه‌هایی بوده است که به طور خاص برای حقوق کودکان و آموزش اختصاص داده شده است. با این حال، همچنان نگرانی‌هایی در مورد بازداشت خودسرانه و آزار و اذیت فعالان مدنی در عمان وجود دارد که منجر به کاهش امتیاز آن در همکاری دولت و جامعه مدنی شده است.
160 میلیون کودک کار در جهان
آمار شاخص حقوق کودکان که با همراهی دانشگاه اراسموس روتردام و همینطور دانشکده اقتصاد اراسموس و موسسه بین‌المللی مطالعات اجتماعی تهیه شده، نشان می‌دهد برای اولین بار در دو دهه گذشته، تعداد کودکان کار به 160 میلیون نفر افزایش یافته است که نشان‌دهنده افزایش 8.4 میلیونی در چهار سال گذشته است.
از سوی دیگر این بنیاد به آنگولا و بنگلادش اشاره کرده و می‌گوید این دو کشور به طور قابل‌توجهی امتیازات خود را در زمینه حقوق کودکان بهبود بخشیده‌اند. آنگولا بیش از نصف مرگ‌و‌میر کودکان زیر پنج سال خود را کاهش داده و بنگلادش تعداد کودکان کم وزن زیر پنج سال را تقریبا به نصف رسانده است.
کرونا 286 هزار کودک را کشت
موسس بنیاد حقوق کودکان می‌گوید همه‌گیری ویروس کرونا، معیشت کودکان را به شدت تحت تاثیر قرار داده است و «بعد از بررسی دقیق نتایج همه‌گیری کرونا، اوضاع حتی می‌تواند از آن چیزی که در ابتدا به نظر می‌رسید، بدتر هم باشد».
بر اساس این گزارش به دنبال قرنطینه، تعطیلی کلینیک‌های بهداشتی، بروز اختلال در تحویل غذا و دارو و همینطور برنامه‌های واکسیناسیون، آسیب شدیدی به کودکان رسید و بیش از 286 هزار کودک زیر پنج سال به دلیل اثرات غیرمستقیم رکود اقتصادی مربوط به همه‌گیری جان خود را از دست دادند.

به اشتراک بگذارید:





نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *