سایت خبری پیام ما آنلاین | سیب گاز‌زده‌ای با 61 کیلوگرم کربن

رونمایی از آیفون 14، جدیدترین محصول شرکت اپل، نگرانی فعالان محیط زیست را افزایش داد

سیب گاز‌زده‌ای با 61 کیلوگرم کربن





سیب گاز‌زده‌ای با 61 کیلوگرم کربن

۲۷ مهر ۱۴۰۱، ۹:۴۳

ولع خرید سری‌های جدید گوشی‌های اپل، وصف‌ناشدنی است. هر بار که این شرکت محصول جدیدی را روانه بازار می‌کند، آیفون‌دوستان برای خریدش صف می‌کشند. اما این علاقه به خرید جدیدترین مدل تلفن همراه، برای محیط زیست حکم جام زهر را دارد. اما تلفن‌های مدل جدید همراه چه ربطی به محیط زیست دارند؟ هر تلفن همراه در طول روند تولید خود، 79 درصد کربن تولید می‌کند. آیفون هم که محصول محبوب خیلی‌ها است، در مسیر تولید کربن دی اکسید کم نقش نداشته است. آیفون 14 با ادعای دوستدار محیط‌زیست بودن، 61 کیلوگرم کربن تولید کرده است.

 

شرکت اپل ۱۲ روز پیش از مدل جدید آیفون 14 رونمایی کرد. شرکتی که تقریباً هر سال از سری جدید تلفن‌های همراهش خبر می‌دهد. تلفن‌هایی که گاهی با تغییرات جزئی و گاهی با تغییرات بزرگ‌تری بازار را به دلیل کیفیت ارائه خدمات و محبوبیت این کالا، برای خود می‌کند. به نقل از یورونیوز، حالا همزمان با رونمایی از محصول جدیدش، نگرانی‌های محیط زیستی فعالان این حوزه اوج گرفته است. اپل محصول جدیدش را دوستدار محیط زیست معرفی و ادعا کرده که در ساخت آن از عناصر بازیافتی استفاده کرده است. اما فعالان محیط زیست به استناد گزارش‌های منتشر شده از سوی خود این شرکت، اپل را مسئول آسیب‌های جدی به محیط زیست می‌دانند. گزارشی که شرکت مشهور اپل منتشر کرده بود تاکید می‌کند که 79 درصد از انتشار کربن در طول عمر یک تلفن همراه، در زمان تولید آن آزاد می‌شود.

میزان کربن تولیدی صنعت فناوری و اطلاعات در حال حاضر حدود 3 برابر شده و تا سال 2040، بیش از 14 درصد و برابر با نیمی از کربن تولیدی کل صنعت حمل و نقل خواهد شد

تعویض گوشی همراه، محیط‌زیست را شکننده‌تر می‌کند
با وجود اینکه شرکت اپل در سری جدید محصولات خود یعنی آیفون 14 و 14 پرو، از استفاده 100 درصدی از محصولات بازیافتی خبر داده، اما این سری از تلفن‌های همراه 61 کیلوگرم کربن از خود به جا گذاشته است. هرچند که نسبت به آیفون 13 که 64 کیلوگرم رد پای کربن داشت، محصول بهتری است اما به طور کلی تعویض گوشی تلفن همراه فقط به دلیل آنکه نسخه جدیدتری به بازار ارائه شده است؛ برای محیط زیست سم است. سالانه 211 میلیون گوشی در اروپا با حداکثر سه سال دوام، تعویض می‌شوند. در ایران هم سال گذشته، ۱۶ میلیون و ۷۰۰ هزار دستگاه تلفن همراه به فروش رسیده که آیفن سهمی 6 درصدی از این بازار داشته است. البته هرچند مقاومت در برابر خرید محصولات جدی بازار، میزان آلایندگی را کم نمی‌کند اما ممکن است بر آینده حجم تولیدات تلفن‌های همراه موثر باشد.
خنجر اپل بر تن طبیعت
اپل پیش از این توسط ناظری ایتالیایی 10 میلیون یورو جریمه شده بود. زیرا این ناظر ایتالیایی دریافت که به‌روزرسانی‌های نرم‌افزاری این شرکت باعث اختلالات جدی شده و بدون هشدار قبلی انرژی بیشتری مصرف می‌کند. همین موضوع مردم را به سمت خرید گوشی‌های جدیدتر سوق داد. البته اپل خود را از این اتهام مبری دانسته، اما نتیجه‌ همچنان پرداخت جریمه بوده است. این شرکت همچنین علیه لایحه حق تعمیر در ایالات متحده لابی کرده است. حق تعمیر، قانونی است که به تولیدکنندگان را موظف می‌کند اجازه دسترسی به قطعات یدکی و ابزار تعمیر را با قیمت‌های منصفانه به بازار دهند. همچنین دستگاه‌ها را به گونه‌ای طراحی کنند که امکان تعمیر آسان را، با هدف ترجیح تعمیر به جای جایگزینی فراهم کند. اما اپل با لابی بر سر این قانون، در مورد مشکل رو به رشد زباله‌های سمی الکترونیکی هیچ اقدامی نکرده است.
آیا اپل پایدارتر می شود؟
بخش بزرگی از انتشار دی‌اکسید کربن منتشر شده در ساخت گوشی‌های هوشمند جدید، از استخراج مواد کمیاب درون آن‌ها ناشی می‌شود. خرید یک تلفن جدید به اندازه شارژ مجدد و کارکردن یک گوشی هوشمند برای یک دهه تمام انرژی می‌گیرد. اما اپل، بزرگترین شرکت فناوری جهان تلاش کرده تا اقدامات خود را در این زمینه و سایر جنبه‌های محیط زیستی پاکسازی کند. این شرکت ادعا می‌کند که از 100 درصد عناصر خاکی کمیاب بازیافت شده، در تمام آهنرباهای آیفون 14 استفاده می‌کند و تقریباً تمام عناصر خاکی کمیاب در دستگاه را نشان می‌دهد. اپل در آخرین گزارش پیشرفت محیط زیستی خود معتقد است که “متعهد به تنظیم بالاترین استانداردها برای تامین منابع مسئول مواد مورد استفاده در محصولات خود است.” اپل در سال 2020 اعلام کرد که قصد دارد تا سال 2030، ردپای کربن را به صفر برساند و همه چیز از زنجیره تأمین و تولید تا چرخه عمر محصول را در بر بگیرد.
صنعت ICT بیشترین از حمل و نقل، کربن تولید می‌کند
یک مطالعه جدید از محققان دانشگاه مک‌مستر که در مجله تولید پاک‌تر منتشر شده است، تأثیر کربن کل صنعت اطلاعات و ارتباطات (ICT) را از حدود سال‌های 2010 تا 2020، از جمله رایانه‌های شخصی، لپ‌تاپ‌ها، نمایشگرها، تلفن‌های هوشمند و سرورها مورد تجزیه و تحلیل قرار داده است. در حالی که دنیا از رایانه‌های شخصی غول‌پیکر به سمت تلفن‌های کوچک و پرانرژی حرکت می‌کنند، تأثیر کلی فناوری بر محیط زیست بدتر می‌شود. صنعت ICT در سال 2007، فقط یک درصد ردپای کربن تشکیل می داد. اما میزان کربن این صنعت در حال حاضر حدود 3 برابر شده و تا سال 2040، بیش از 14 درصد خواهد شد. این مقدار نیمی از کربن کل صنعت حمل و نقل است.
بر این اساس فعالان محیط زیست معتقدند بهتر است به جای خرید گوشی نو، اقدام به خرید تلفن‌های همراه دست دوم کنیم و همچنین اقدامی که در نجات محیط زیست می‌تواند تاثیر به سزایی داشته باشد بازیافت تلفن همراه زمانی است که واقعاً گوشی همراه عمرش را کرده باشد.

به اشتراک بگذارید:

برچسب ها:

، ،





مطالب مرتبط

نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *