سایت خبری پیام ما آنلاین | دریاچه ارومیه در انتظار خشکید

یک سال پس از روی کار آمدن علی سلاجقه در سازمان حفاظت محیط زیست، دریاچه ارومیه خشکیده‌تر از قبل است

دریاچه ارومیه در انتظار خشکید

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست می‌گوید قراردادهای چند میلیاردی با دانشگاه‌ها برای احیای دریاچه ارومیه بی‌نتیجه بوده است و می‌خواهد این لکه‌ها را پاک کند





دریاچه ارومیه در انتظار خشکید

۲۱ مهر ۱۴۰۱، ۱۰:۵۲

«از وزیر نیرو پرسیدیم چرا حقابه را رعایت نمی‌کنید؛ با شماره نامه‌ها بازی نکنید؛ ریاست جمهوری هم بر این موضوع تاکید کردند چرا که این دولت به دنبال روش‌های عملیاتی است.» رئیس سازمان حفاظت محیط زیست به دریاچه ارومیه سر زده و در جلسه‌‌ای با اتاق بازرگانی تبریز از وزارت نیرو گلایه کرده است، از قراردادهای چند میلیاردی با بعضی دانشگاه‌ها و بی‌نتیجه بودن آنها صحبت کرده و گفته که «باید با عملکردمان این لکه‌ها را پاک کنیم». علی سلاجقه با این شکوه و شکایت‌ها گفته است که «خوشبختانه در دولت سیزدهم این همت وجود دارد که در حوزه محیط زیست قدم‌های بزرگ‌تری بردارد». ستاد احیای دریاچه ارومیه همانطور که او گفته، دچار «دگردیسی» شده است و حالا کار احیای دریاچه‌ای که همیشه در وعده‌های انتخاباتی و شعارهای سیاسی هم جایی داشته، در تصمیمی سوال‌برانگیز از دوش رئیس سازمان برداشته شده و به گردن استان‌ها افتاده. سوال‌برانگیز از این نظر که مسئولیت دبیری کارگرو ملی نجات دریاچه ارومیه بر عهده یکی از ذینفعان یعنی استانداری آذربایجان غربی قرار گرفته است. دریاچه ارومیه اما اکنون در خشکیده‌ترین حالت خود به سرمی‌برد و با تداوم کم‌بارشی‌ها و اقدامات نجات‌بخش نیمه‌کاره و نرسیدن حقابه، سرنوشتی نامعلوم دارد.

 

علی سلاجقه که این روزها یک سال از حضورش در ساختمان پردیسان می‌گذرد، در شبکه‌های تلویزیونی در حال مرور اقدامات سازمان متبوعش است. همزمان با دوره یکساله مسئولیت سلاجقه، بالاترین افت تراز دریاچه ارومیه در عرض یکسال هم ثبت شده است. ۱۱ مهر سال ۱۴۰۰ مصادف بود با اولین روز کاری او در ریاست سازمان حفاظت محیط‌ زیست؛ روزی که دریاچه ارومیه را با تراز ۱۲۷۰.۶۳ متر از رئیس قبلی این سازمان (عیسی کلانتری) تحویل گرفت. با این همه کمتر از دو هفته پیش (روز دهم مهر) سخنگوی صنعت آب کشور از کاهش حجم آب دریاچه به زیر یک میلیارد مترمکعب و تراز ۱۲۷۰.۱۰ متر آن خبر داد. این آمار نشان می‌دهد بعد از یکسال از روی کار آمدن سلاجقه، بیش از نیم متر از تراز آب دریاچه ارومیه کاهش یافته است. تصاویر هوایی و ماهواره‌ای هم شاهدی بر این مدعاست: به جز دو لکه آبی در منتهی‌الیه شمال و بخشی از جنوب دریاچه، کل این دریاچه حتی پهنه آبی زیر پل میان‌گذر شهید کلانتری که در تمامی سال‌های گذشته به دلیل عمق بیشتر آن از خشک شدن کامل جان سالم به در برده بود، امسال خشکیده است.

سخن از برنامه‌های احیای دریاچه ارومیه در حالی است که روح‌الله متفکرآزاد، رئیس هیات تحقیق و تفحص از عملکرد ستاد احیای دریاچه ارومیه مجلس شورای اسلامی هم گفته که «مساحت فعلی دریاچه با مساحت آن در سال ۱۳۹۴ یکی است و این یعنی دریاچه خشک نشده منتها وضعیت خوبی هم ندارد». با این همه ابراز امیدواری کرده که «کمتر از یک سال آینده» دریاچه به تراز هیدرولوژیک برسد. امیدها به آسمان است و سال آبی جدید که با پاییز آغاز شده

سوالاتی درباره دگردیسی
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست کشور عصر سه‌شنبه، ۱۹ مهرماه، در نشست مشترک با استادان دانشگاه تبریز درباره تغییرات ستاد احیا چنین گفته: «دگردیسی در ستاد احیا دریاچه ارومیه انجام شده و مدیریت آن از سازمان حفاظت محیط زیست به استان‌ها واگذار شده است و باید دو کارگروه عملیاتی با عضویت جهاد کشاورزی، آبفا، آب منطقه‌ای، دانشگاه‌ها و سازمان محیط زیست باید در این راستا تشکیل شده و گزارش‌ها در مورد اقدامات به دولت و مردم ارائه شود.» اما این دگردیسی همچنان با سوالاتی همراه است. چرا دولت به رئیس سازمان حفاظت محیط زیست برای سپردن مسئولیت احیای دریاچه ارومیه اعتماد نکرد؟ 29 تیر امسال با تصمیم هیات وزیران، عیسی کلانتری، از دبیری کارگروه ملی نجات دریاچه ارومیه برکنار شد. سوال این است که چرا به جای رئیس سازمان محیط زیست که طبیعتاً نزدیک‌ترین مسئولیت کاری با دریاچه ارومیه را دارد، دبیری کارگروه به استاندار آذربایجان غربی سپرده شد؟
سلاجقه همچنین گفته است: «قراردادهای چند میلیاردی با برخی دانشگاه‌ها در موضوع احیای دریاچه ارومیه و دیگر مسائل محیط زیستی انعقاد شد اما متاسفانه خروجی کار چندان مشکل‌گشا نبود و ما باید با عملکرد خود این لکه‌ها را پاک کنیم.»
امید به تراز هیدرولوژیک
سخن از برنامه‌های احیای دریاچه ارومیه در حالی است که روح‌الله متفکرآزاد، رئیس هیات تحقیق و تفحص از عملکرد ستاد احیای دریاچه ارومیه مجلس شورای اسلامی هم به ایسنا گفته که «مساحت فعلی دریاچه با مساحت آن در سال ۱۳۹۴ یکی است و این یعنی دریاچه خشک نشده منتها وضعیت خوبی هم ندارد». با این همه ابراز امیدواری کرده که «کمتر از یک سال آینده» دریاچه به تراز هیدرولوژیک برسد. امیدها به آسمان است و سال آبی جدید که با پاییز آغاز شده. به گفته او رسیدن به تراز اکولوژیک دریاچه ارومیه به مدیریت کشاورزی و مدرن‌سازی آبیاری کشاورزی و داشتن برنامه میان‌مدت نیاز دارد و در فاصله چند ساله میسر خواهد شد.
رئیس هیات تحقیق و تفحص از عملکرد ستاد احیای دریاچه ارومیه پیگیری‌هایی از معاون اول و معاون اجرایی رئیس جمهوری و وزیر نیرو برای اتمام پروژه‌های نیمه‌تمام داشته و به گفته او تاکنون نزدیک به ۲۰۰ میلیارد تومان برای حل مشکلات مربوط به پروژه‌های دریاچه ارومیه تزریق شده است. «ما در حال پیگیری اجرای دو پروژه زاب و انتقال آب از سد کانی‌سیب هستیم که می‌تواند ۶۵۰ میلیون مترمکعب آب را تامین کند. همچنین پروژه تصفیه‌خانه‌های تبریز و ارومیه به شهرستان‌ها رو به اتمام است که با تمام شدن این پروژه‌های تصفیه‌خانه‌ها نزدیک به ۱۵۰ تا ۲۰۰ میلیون مترمکعب انتقال آب صورت می‌گیرد. موضوع انتقال آب از حقابه زیستی دریاچه که باید از سدها آزادسازی شود را در سال آبی جدید پیگیری می‌کنیم.» اینها همان اقداماتی است که پیش از این در زمان فعالیت ستاد احیای دریاچه ارومیه هم وعده داده شده بود.

دگردیسی ستاد احیای دریاچه ارومیهه همچنان با سوالاتی همراه است. چرا دولت به رئیس سازمان حفاظت محیط زیست برای سپردن مسئولیت احیای دریاچه ارومیه اعتماد نکرد؟ 29 تیر امسال با تصمیم هیات وزیران، عیسی کلانتری، از دبیری کارگروه ملی نجات دریاچه ارومیه برکنار شد. سوال این است که چرا به جای رئیس سازمان محیط زیست که طبیعتاً نزدیک‌ترین مسئولیت کاری با دریاچه ارومیه را دارد، دبیری کارگروه به استاندار آذربایجان غربی سپرده شد؟

وزیر نیرو قول داد
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در جلسه مشترک با اتاق بازرگانی تبریز سخنانی مشابه مطرح کرده است: «ستاد ملی احیای دریاچه ارومیه شکل گرفت و اعتبارات بالایی هم هزینه شد و کاری به خوب یا بد بودن آن ندارم.» او به اقدامات سخت‌افزاری از سوی دولت در زمینه احیای دریاچه ارومیه از جمله آبگیری سد کانی سیب و انتقال پساب برخی شهرها اشاره کرده و گفته: «مقرر بود در ۲۲ بهمن پارسال رئیس جمهوری سد کانی سیب را افتتاح کند اما به نتیجه رسیدیم که تونل آب انتقال باید تعمیر شود که اگر تعمیر نمی‌شد، تمام هزینه‌ها از بین می‌رفت. تکمیل تصفیه‌خانه‌های شهرهای پیرامونی دریاچه ارومیه ۴۵۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد که دولت در سال ۱۴۰۱ آن را تأمین می‌کند و وزیر نیرو هم قول داده از این پروژه‌ها حمایت کند.»
آنطور که پایگاه اطلاع‌رسانی سازمان حفاظت محیط زیست گزارش داده، سلاجقه در ادامه گفت: «از وزیر نیرو پرسیدیم چرا حقابه را رعایت نمی‌کنید؛ با شماره نامه‌ها بازی نکنید؛ ریاست جمهوری هم بر این موضوع تاکید کردند چرا که این دولت به دنبال روش‌های عملیاتی است.» او اضافه کرد: «فاز دوم طرح دریاچه ارومیه نرم‌افزاری است اما آب فاضلاب، آب منطقه‌ای و جهاد کشاورزی استان‌های آذربایجان شرقی و غربی باید پای کار باشند، این پروژه سرمایه ملی کشور است و اعتبارات کافی تخصیص داده شده است.»
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با طرح این سوال که دریاچه ارومیه را چه کسی به این روز رسانده است، توضیح داد: «اگر آمار و ارقام مربوط به تغییر کاربری در اراضی پیرامون آن را بررسی کنید، می‌بینید که مردم شریف استان‌ها پای تمام اقدامات نظام هستند و تاوان مدیران را می‌دهند.» اشاره او به اینکه مردم تاوان مدیران را می‌دهند در حالی است که مسئولان فعلی سازمان حفاظت محیط زیست هم در مواجهه با بحران‌های محیط زیستی راه روسای قبلی سازمان محیط زیست را در پیش گرفته‌اند و از وعده‌ها و نامه‌ها و پیگیری‌ها می‌گویند، اما نتیجه هر بار تداوم خشکی دریاچه ارومیه بوده است.
زمانی در سال ۱۳۸۳، معصومه ابتکار در پاسخ به وضعیت دریاچه ارومیه گفته بود من در سال ۱۳۸۲ به وزیر نیرو در پیگیری حقابه دریاچه ارومیه نامه زدم، حالا هم بعد از یک سال همچنان که از آقای سلاجقه به عنوان مهم‌ترین اقدام یکساله‌شان برای احیای دریاچه ارومیه پرسیده می‌شود، همان پاسخ ۲۰ سال پیش رئیس اسبق این سازمان را می‌دهد، و دریاچه ارومیه هم در عرض این بیست سال ۱۴ میلیارد مترمکعب از آبش را از دست داده است و با توجه به پیش‌بینی خشک پاییز پیش رو و آخرین تصویر ماهواره مربوط به ۱۵ مهر از این دریاچه خشکیدن کامل آن تا نیمه آبان دور از انتظار نیست.

به اشتراک بگذارید:





پیشنهاد سردبیر

مسافران قطار مرگ

مسافران قطار مرگ

نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *