پیام ما؛ رسانه توسعه پایدار ایران | جای میانجی خالی‌ است

جلال جلالی زاده نماینده اسبق سنندج در گفت‌وگو با «پیام ما»

جای میانجی خالی‌ است

مردم سنندج و کردستان هرگز تجزیه‌طلب نبوده و به هیچ عنوان دنبال ایجاد ناامنی در کشور نیستند





جای میانجی خالی‌ است

۲۰ مهر ۱۴۰۱، ۹:۳۸

شرایط در سنندج عادی نیست. وزیر کشور دیروز به شهر سفر کرد تا از نزدیک در جریان امور قرار گیرد. او در این سفر درباره علت ناآرامی‌های اخیر را «تلاش مذبوحانه ضدانقلاب» خواند و گفت که «نیروهای امنیتی و انتظامی همانطور که تاکنون محکم برخورد کردند، باز هم محکم برخورد خواهند کرد.» در همین حال یک نماینده پیشین مجلس که در دوره ششم مجلس، از مردم سنندج در پارلمان نمایندگی می‌کرد، از زوایه‌ای متفاوت به آن‌چه در این شهر جریان دارد، نگاه می‌کند. جلال جلالی‌زاده معتقد است مشکل از مطالبات انباشت شده مردم این استان در سال‌های گذشته پاسخ درخوری دریافت نکرده است. آن‌چه اما به نگرانی اصلی این چهره سیاسی اصلاح‌طلب تبدیل شده، خلاء چهره‌های موجه و مورد اعتماد مردم برای میانجی‌گری و رساندن صدای مردم به حاکمیت است.

 

«سنندج، زاهدان؛ جانم فدای ایران»؛ این شعاری است که دیروز دست‌کم در دو دانشگاه کشور تکرار شد. دانشگاه‌هایی که البته هیچ‌یک نه در استان کردستان و نزدیکی سنندج بود، نه در استان سیستان و بلوچستان و چند شهر مهم این استان. این البته اولین‌بار نیست که نام این دو شهر و چند شهر دیگر کمتر توسعه‌یافته ایران در شعار شهروندان معترض در شهرهای مختلف کشور به گوش می‌رسد و روز گذشته نیز دانشجویان دانشگاه‌ گیلان و تربیت مدرس تهران بودند که در تجمع‌هایی که در این دو دانشگاه برگزار کردند، از سنندج و زاهدان گفتند تا از عشقی بگویند که به ایران و ایرانیان دارند. آن هم در شرایطی که تا همین چند روز پیش، نگاه نگران میلیون‌ها ایرانی به زاهدان و استان سیستان و بلوچستان بود و حالا چند روزی است که به همان میزان نگران سنندج و هموطنان کرد هستند.
همزمان وزیر کشور هم که روز گذشته به استان کردستان و شهر سنندج سفر کرده بود، اگرچه از زاویه دیدی متفاوت نسبت‌ به آن‌چه شهروندان و کاربران شبکه‌های اجتماعی از اوضاع این منطقه روایت می‌کنند، در این رابطه اظهارنظر کرده اما در مجموع او نیز از شرایط ناآرام و نامطلوب این منطقه سخن گفته است. احمد وحیدی معتقد است به این دلیل چنین بدقواره و نامطلوب است که «گروهک‌های تروریستی و تجزیه‌طلب» چنین خواسته‌اند. اما نماینده مردم سنندج در مجلس ششم می‌گوید ناشی از «سال‌ها تبعیض و کم‌توجهی به مطالبات و خواسته‌های مشروع و طبیعی» شهروندان است. جلال جلالی‌زاده در این رابطه با «پیام ما» می‌گوید: «این‌ها به هر حال جوانان و شهروندان همین مملکت هستند و اگر امروز ناراضی‌اند و به خیابان آمده‌اند، صرفاً به این خاطر است که سال‌ها کسی به خواست‌شان توجه نکرده و حرفشان را نشنیده است.» او معتقد است نبود چهره‌هایی که بتوانند در قامت میانجی و رابط میان حاکمیت و مردم، صدای این جوانان و معترضان را به گوش حاکمیت برسانند، بر مشکلات افزوده و عبور از این بحران را دشوارتر نیز کرده است. معضلی که البته این چهره سیاسی تاکید دارد ناشی از رفتاری است که در قبال نخبگان و چهره‌های مورد وثوق مردم کردستان صورت گرفته است.

نماینده مردم سنندج در مجلس ششم که «نبود مرجعیت و میانجی میان ملت و حاکمیت» را مشکلی جدی و اساسی می‌داند، می‌گوید: از آنجا که هیچ مرجع محلی که مورد تایید و مورد اعتماد مردم باشد، باقی نمانده و عمده مسئولان استانی هم غیربومی هستند، این فاصله جدی و شکاف عمیقی که میان ملت و حاکمیت ایجاد شده، بیش از همیشه نگران‌کننده است

جلالی‌زاده که به جز سابقه نمایندگی از مردم سنندج در مجلس ششم، در قامت نایب رئیس نخستین دوره شورای شهر سنندج نیز از این مردم نمایندگی کرده و با مسئولیت‌ها، وظایف و اختیارات نمایندگی آشناست، در پاسخ به پرسشی در خصوص عملکرد نمایندگان کنونی این شهر در مجلس شورای اسلامی یا دیگر بخش‌ها و نهادهای حاکمیتی می‌گوید: «متاسفانه نمایندگان کنونی شهر سنندج و استان کردستان نسبت‌ به حوادث هفته‌های گذشته این منطقه بی‌تفاوت بوده‌اند و اگر به‌واقع نماینده این مردم بودند، باید دست‌کم از وزیر کشور می‌خواستند که اجازه ندهند نیروهای انتظامی و امنیتی اینطور با مردم برخورد کنند.»
ایرنا از اظهارات وزیر کشور در جریان سفر به استان کردستان گزارش داد. احمد وحیدی گفت: «این اغتشاشات توسط گروهک های تروریستی تجزیه طلب کومله، دموکرات و پژاک که سابقه بسیار بدی دارند حمایت، طراحی و پیگیری شده است این گروهک‌ها از مزدوری صدام گرفته تا مزدوری کشورهای غربی و همکاری با رژیم صهیونیستی را در کارنامه خود دارند. این گروهک‌ها تاریخ زشت و جنایت باری در این سرزمین دارند.»
وحیدی اما با بیان اینکه «دشمنان به‌دنبال این هستند که جلوی پیشرفت و توسعه استان را بگیرند»، می‌گوید: «ضدانقلاب سابقه بسیار زشتی دارد و تلاش می‌کند با ایجاد اغتشاش و ناامنی، فضایی درست کند که سرمایه‌گذار نتواند سرمایه‌گذاری کند.» وزیر کشور با طرح این پرسش که ناامنی به نفع کیست و چه کسی از اغتشاش در منطقه خوشحال می‌شود، خود در پاسخ به این پرسش گفته است: «قطعا آمریکا، رژیم صهیونیستی و گروهک‌های تجزیه‌طلب از این وضعیت خوشحال می‌شوند؛ در حالی که ناامنی به ضرر مردم است.»

وزیر کشور با بیان اینکه «دشمنان به‌دنبال این هستند که جلوی پیشرفت و توسعه استان کردستان را بگیرند»، می‌گوید: ضدانقلاب سابقه بسیار زشتی دارد و تلاش می‌کند با ایجاد اغتشاش و ناامنی، فضایی درست کند که سرمایه‌گذار نتواند سرمایه‌گذاری کند

وزیر کشور افزوده است: «این‌ها باز هم تلاش کردند در رابطه با اغتشاشات نقش‌آفرینی کنند، درحالی‌که مردم شریف کُرد که جایگاه برجسته ای در کشور و نظام دارند به‌دنبال امنیت، آرامش و توسعه هستند و این ناامنی‌ها را برنمی‌تابند.» این بخش اخیر سخنان وزیر کشور البته از سوی جلال جلالی‌زاده نیز مورد تاکید قرار گرفته است. آن‌جا که این چهره سیاسی اصلاح‌طلب به ناراحتی و نگرانی مردم اشاره کرده و به «پیام ما» می‌گوید: «مردم به شدت نگران هستند. رفت و آمد داخل شهر بسیار اندک است و فضای حاکم بر شهر، بسیار متشنج شده است.» با این حال این نماینده پیشین مجلس تاکید دارد «مردم کردستان شهروندان همین مملکت هستند و مسئولان باید آنان را همچون فرزندان خود بدانند و با آنان از در همدلی و همراهی وارد تعامل و گفت‌وگو شوند.»
جلالی‌زاده تاکید می‌کند «مسئولان امر باید اجرای قانون اساسی را در دستور کار قرار دهند.» در این میان اما در حالی وزیر کشور بیش از هر چیز نگران گروهک‌هایی است که به‌دنبال اغتشاش هستند که آن‌چه به نگرانی اصلی و مرکزی جلالی‌زاده تبدیل شده، «نبود مرجعیت و میانجی ملت و حاکمیت» است. او می‌گوید: «از آنجا که هیچ مرجع محلی که مورد تایید و مورد اعتماد مردم باشد، باقی نمانده و عمده مسئولان استانی هم غیربومی هستند، این فاصله جدی و شکاف عمیقی که میان ملت و حاکمیت ایجاد شده، بیش از همیشه نگران‌کننده است.» او که پیش‌تر شرحی از وضعیت نامطلوب شهر به‌دست داده بود، تصریح می‌کند: «مردم سنندج و کردستان هرگز تجزیه‌طلب نبوده و به هیچ عنوان دنبال ایجاد ناامنی در کشور نیستند». جلالی‌زاده یادآور شد که «همه می‌دانیم چنین رفتاری بیش از همه، به ضرر و زیان خودمان است. حال آن‌که گاهی برخی مسئولان به‌خاطر توجیه ندانم‌کاری و اشتباهات مدیریتی خود، مردم را متهم می‌کنند و به جوانان اتهام می‌زنند.» جوانانی که به‌گفته او، از حداقل امکانات بی‌بهره‌اند و با وجود شرایط نامساعدی که پیش‌روی خود می‌بینند، همواره برای ایجاد آرامش و پیشرفت شهر و استان تلاش می‌کنند. او که معتقد است برخی مواضع و اظهارات مسئولان بیش از آن‌که گرهی از مشکلات بگشاید، صرفاً منجر به تحریک بیشتر و نارضایتی مضاعف مردم می‌شود، می‌گوید باید زمینه مشارکت سیاسی مردم کردستان فراهم شود. او در پاسخ به این پرسش که آیا توصیه، پیشنهاد یا راهکاری برای عبور از این شرایط دارد، گفت: «توصیه و درخواستم این است که مسئولان با عقلانیت و انعطاف و اعتدال بیشتر با مردم برخورد کنند و به خواست شهروندان توجه کنند. باور کنیم این مردم همان‌طور که بارها در گذشته ثابت کرده‌اند، عاشق این مملکت هستند و خواسته‌ای جز برابری و رفع تبعیض ندارند.»

به اشتراک بگذارید:





نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *