پیام ما؛ رسانه توسعه پایدار ایران | شمارش معکوس برای مذاکرات اقلیمی شرم‌الشیخ

کشورها برای حضور در بیست و هفتمین کنفرانس اقلیمی سازمان ملل متحد در مصر آماده می‌شوند

شمارش معکوس برای مذاکرات اقلیمی شرم‌الشیخ

اهداف کلیدی Cop27 دیگر شامل رسیدگی به رویدادهای شدید اقلیمی با هدف تقویت «برنامه جهانی برای اقدام در زمینه سازگاری» و همچنین تامین مالی و حمایت درزمینه مقابله با آثار تغییر اقلیم است قراراست نمایندگانی ازجمعیت هلال احمر ایران درکنفرانس شرم‌الشیخ شرکت کنند





شمارش معکوس برای مذاکرات اقلیمی شرم‌الشیخ

۱۶ مهر ۱۴۰۱، ۹:۱۰

|پیام ما| کنفرانس اقلیمی سازمان ملل در حالی سی‌ساله می‌شود که در فصل گذشته بلای طبیعی ناشی از تغییر اقلیم فراگیرتر و شدیدتر شد و قرار است رویداد امسال بر تامین مالی مقابله با آثار تغییر اقلیم و همچنین سازگاری با تغییر اقلیم تمرکز داشته باشد. فقط یک ماه تا برگزاری Cop27 مانده و اظهارنظرها درباره اهداف این اجلاس و نتایج احتمالی آن شدت گرفته است. سران کشورهای مختلف برای شرکت در این اجلاس در مصر آماده می‌شوند. در ایران اما سازمان حفاظت محیط زیست هنوز از برنامه حضور در بیست و هفتمین رویداد کنفرانس اقلیمی سازمان ملل متحد خبری نداده و تنها گمانه‌زنی‌هایی درباره حضور هلال احمر مطرح شده و درباره شرکت بخش خصوصی در این اجلاس پیشنهاداتی داده شده است.

 

در مذاکرات Cop27 که در شرم‌الشیخ برگزار می‌شود انتظار می‌رود کشورها تعهدات قوی‌تری را برای محدود کردن گرمایش جهانی به 1.5 درجه سانتیگراد بالاتر از سطح قبل از صنعتی شدن اعلام کنند. قرار بود این رویداد نوامبر پارسال برگزار شود، اما ادامه همه‌گیری کرونا مانع شد و به تعویق افتاد. پیش از آن هم در سال 2020 که آغاز همه‌گیری در جهان بود، اجلاس Cop به‌کلی برگزار نشد. سرانجام اما روز جمعه 8 نوامبر، شهر شرم‌الشیخ در مصر تا 18 نوامبر میزبان کشورهای عضو است.
COP مخفف Conference of the Parties است؛ کنفرانس شرکت‌کنندگان یا طرف‌ها که نهاد مرجع تصمیم‌گیری در کنوانسیون تغییر اقلیم سازمان ملل متحد است. کنوانسیون تغییر اقلیم پس از نشستThe Rio Earth در سال ۱۹۹۲ مصوب شد و اولین کنفرانس کوپ (COP) در سال ۱۹۹۵ در برلین برگزار شد.

ایندیپندنت مصر از هلا السعید، وزیر برنامه‌ریزی و توسعه اقتصادی نقل کرده است که «کنفرانس کوپ 27 اولویت اصلی را به مسائل آب می‌دهد». به گفته او مصر با همه طرف‌ها هماهنگ می‌کند تا دسترسی عادلانه به آب را تضمین کند

این کنفرانس اهدافی کلیدی تعیین کرده که باید در طولcop27 بررسی شود. یکی از اهداف اصلی، تعهد به محدود کردن گرمایش جهانی به زیر 2 درجه سانتیگراد و چگونگی حفظ هدف 1.5 درجه سانتیگراد خواهد بود. اهداف کلیدی دیگر شامل رسیدگی به رویدادهای شدید اقلیمی مانند سیل و آتش‌سوزی جنگل‌ها، با هدف تقویت «برنامه جهانی برای اقدام در زمینه سازگاری» و همچنین تامین مالی و حمایت در زمینه مقابله با آثار تغییر اقلیم و در نهایت همکاری برای اجرای اهداف cop26 است. رویکرد کوپ27، با توجه به کوپ‌های قبلی که بیشتر بر کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای برای محدودکردن آسیب‌های ناشی از تغییر اقلیم توجه داشتند، رویکرد تازه‌ای است.
گاردین پیش از این از رانیا المشات، وزیر تعاون بین‌الملل مصر درباره اهمیت تامین مالی در زمینه تغییر اقلیم نقل کرده است: «آنچه ما از این کنفرانس می‌خواهیم، حرکت از تعهد به اجراست. ما می‌خواهیم خط‌مشی‌ها و رویه‌های عملی را برجسته کنیم؛ فرایندهایی که می‌توانند تعهدات را پیش ببرند و این شکاف را پر کنند.»
ایران؛ هلال احمر و بخش خصوصی
سران کشورها برای شرکت در کوپ27 آماده می‌شوند. در روزهای گذشته باهیا تهذیب لی، سفیر حقوق بشر در وزارت امور خارجه هلند از مشارکت کشورش در کنفرانس تغییر اقلیم سازمان ملل متحد خبر داد. به گفته او هلند با هیئتی بلندپایه به ریاست نخست وزیر و شش وزیر مربوطه در این کنفرانس شرکت خواهد کرد.
COP26 در سال 2021 در گلاسکو برگزار شد و چارلز سوم، پادشاه بریتانیا در افتتاحیه آن رویداد سخنرانی کرد. او برای شرکت در رویداد امسال هم به مصر دعوت شده اما در روزهای گذشته کاخ باکینگهام خبر داد که به دلیل توصیه نخست‌وزیر، پادشاه چارلز در کنفرانس شرم‌الشیخ شرکت نخواهد کرد.
از ایران چه خبر؟ جمعیت هلال احمر اسفند پارسال خبر داده بود که «تجربیات هلال‌احمر ایران در نشست جهانی تغییر اقلیم 2022 (COP27)مطرح می‌شود». در گزارش روابط عمومی جمعیت آمده بود: «به پیشنهاد کشور میزبان برگزاری کنفرانس جهانی تغییرات اقلیمی 2022 (COP27)، تجربیات هلال‌احمر کشورمان در مدافعه‌گری از آسیب‌دیدگان تغییرات اقلیمی در ایران، تحت عنوان اقدامات نهادهای مردمی در اختیار شرکت‌کنندگان در این نشست قرار خواهد گرفت.» در این گزارش تاکید شده بود که میزبانان کنفرانس شرم‌الشیخ تلاش می‌کنند حضور نهادهای مردمی را بیشتر و تجربیات جمعیت‌های ملی صلیب‌سرخ و هلال احمر را مدنظر قرار دهند. دهم مهر امسال جبار اصلانی، مدیرکل اصول و قوانین معاونت اموربین‌الملل و حقوق بشردوستانه جمعیت هلال احمر جمهوری اسلامی ایران خبر داد که در کوپ27، سهمیه صندلی‌های اختصاص یافته به فدراسیون جمعیت‌های صلیب سرخ و هلال احمر(IFRC) افزایش یافته است. بنابراین جمعیت هلال احمر ایران به این فدراسیون اعلام کرده که علاقه‌مند است برای انتقال تجربیات خود پیرامون خشکسالی و پاسخ به سیل‌های خارج از فصل بارش و دیگر سوانح ناشی از تغییر اقلیم در نشست شرم‌الشیخ شرکت کند.
مرداد امسال در کمیته فنی تغییر اقلیم و کاهش کربن کمیسیون انرژی اتاق ایران، موضوع حضور شرکت‌های خصوصی در cop27 بررسی شد. ناصر مقدسی در این جلسه گفت: «COP 27 پاتوق و محل فعالیت و حضور جدی بخش خصوصی است. در سطح دولت‌ها مذاکرات انفرادی نیست و به صورت بلوک‌بندی سیاسی است ولی بخش خصوصی محل کار جدی دارد. وزارت خارجه ۳ سال است که روی این نکته کار می‌کند ولی اطلاع‌رسانی خیلی ضعیفی دارند. بخش خصوصی می‌تواند از طریق وزارت خارجه اقدام کرده و در این نشست شرکت کند.»
همچنین مقصودی، نماینده سازمان حفاظت محیط زیست گفت: «در حال حاضر سازمان حفاظت محیط زیست حرکت خاصی برای شرکت در COP 27 انجام نداده است. مثلاً حدود ۱۵ سال قبل کمیته فرعی تغییر اقلیم تشکیل شده بود و برای حضور در COP از چهار ماه قبل برنامه‌ریزی می‌شد ولی الان مدتی است که به دلیل بالا بودن هزینه حضور خیلی از کارگروه‌ها و کمیته‌ها فعال نیست و ما در کارگروه و کمیته‌های بین‌المللی هم حضور کمرنگی داریم. امیدوارم با تعامل اتاق ایران با سازمان حفاظت محیط زیست همکاری‌ها بیشتر شود. اتاق ایران می‌تواند موضوع‌های مورد نظر را تهیه کرده و تقسیم‌بندی کند تا این مطالب در اختیار شرکت‌کننده‌ها قرار گیرد. البته حضور بدون لابی‌گری، بدون پیدا کردن اهداف مشترک در این نشست‌ها چندان اثرگذار نخواهد بود.»

نماینده سازمان حفاظت محیط زیست: در حال حاضر سازمان حفاظت محیط زیست حرکت خاصی برای شرکت در COP‌27 انجام نداده است. مثلاً حدود ۱۵ سال قبل کمیته فرعی تغییر اقلیم تشکیل شده بود و برای حضور در COP از چهار ماه قبل برنامه‌ریزی می‌شد ولی الان مدتی است که به دلیل بالا بودن هزینه حضور خیلی از کارگروه‌ها و کمیته‌ها فعال نیست و ما در کارگروه و کمیته‌های بین‌المللی هم حضور کمرنگی داریم

یک کوپ آفریقایی، با تاکید بر آب
ماه پیش بیش از 46 وزیر و کارشناس از انجمن کشورهای کمتر توسعه یافته (LAGU) در هجدهمین کنفرانس وزرای محیط زیست آفریقا که در داکار، پایتخت سنگال برگزار شد، شرکت کردند و اعلام شد که در کوپ 27 کشورهای فقیر خواستار «غرامت» برای خسارات ناشی از تغییرات اقلیمی می‌شوند. عبدو کریم سال، وزیر محیط زیست سنگال طی سخنانی در این نشست به تأثیر تغییرات آب و هوایی بر کشورهای کمتر‌توسعه‌یافته اشاره کرد و گفت: «وقایع طبیعی مانند سیل، فرسایش سواحل و بارندگی های خارج از فصل در حال افزایش است. ایجاد صندوق برای پوشش این خسارت به ویژه برای کشورهای کمتر توسعه یافته اجباری شده است.»
وزرای محیط زیست انجمن کشورهای کمتر توسعه‌یافته همچنین تاکید کردند که بر ایجاد صندوقی برای آسیب‌های ناشی از تغییر اقلیم آب و هوایی در Cop27 پافشاری خواهند کرد. آنها مثل آنچه پاکستان در سیل‌های سهمگین اخیرش بر آن تاکید داشته، به این اشاره کردند که کشورهای آفریقایی کمترین نقش را در تغییر اقلیم دارند اما بیشترین آسیب را از آن دیده‌اند.
Nationalworld در روزهای گذشته درباره کنفرانس اقلیمی پیش‌ِ رو نوشت: این رویداد با عنوان «کوپ آفریقا» با شعار «همه با هم برای اقدام» توصیف شده است. انتظار می‌رود تاثیرات شدیدی که کشورهای آفریقایی به دلیل تغییر اقلیم با آن مواجه هستند، از جمله خشکسالی، سیل، فرسایش و بیابان‌زایی، موضوعات کلیدی مورد بحث در کنفرانس تغییر اقلیم سازمان ملل متحد باشد.
ایندیپندنت مصر هم از هلا السعید، وزیر برنامه‌ریزی و توسعه اقتصادی نقل کرده است که «کنفرانس کوپ 27 اولویت اصلی را به مسائل آب می‌دهد». به گفته او مصر با همه طرف‌ها هماهنگ می‌کند تا دسترسی عادلانه به آب را تضمین کند.

 

به اشتراک بگذارید:





پیشنهاد سردبیر

مسافران قطار مرگ

مسافران قطار مرگ

مطالب مرتبط

تغییر اقلیم عامل انقراض بزرگترین پستاندار جهان

تغییر اقلیم عامل انقراض بزرگترین پستاندار جهان

بارش برف و باران امروز ادامه دارد

بارش برف و باران امروز ادامه دارد

انسداد راه دسترسی ۱۶۰ روستای لرستان

۲۲ استان کشور تا پایان هفته بارش برف و باران سنگین را تجربه می‌کنند

انسداد راه دسترسی ۱۶۰ روستای لرستان

اکوسیستم استارتاپی عامل آشتی کسب‌وکاری مردم و نوآوران

گزارش «پیام ما» از نشست بررسی کاربرد فناوری‌های نوین در صنایع خلاق

اکوسیستم استارتاپی عامل آشتی کسب‌وکاری مردم و نوآوران

حفاظت محیط زیست خراسان شمالی: ثبت ۵ بار حضور یوز ایرانی در میاندشت

حفاظت محیط زیست خراسان شمالی: ثبت ۵ بار حضور یوز ایرانی در میاندشت

مسافران قطار مرگ

گروهی از زنان مکزیک جان خود را برای رساندن غذا به مهاجران به خطر می‌اندازند

مسافران قطار مرگ

چتر سیاه بر آسمان اهواز

دود نیشکرهای سوخته هوای خوزستان را آلوده کرد

چتر سیاه بر آسمان اهواز

مداخلهٔ بی‌نتیجهٔ دولت در بازار شیرخشک

کشمکش‌ بین ارگان‌های دولتی و تولیدکنندگان کمبود شیرخشک را تشدید کرد

مداخلهٔ بی‌نتیجهٔ دولت در بازار شیرخشک

موضع‌گیری دوگانه  دربارهٔ حقابهٔ هیرمند

وزیر نیرو و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با معاون رئیس‌الوزرای طالبان دیدار کردند

موضع‌گیری دوگانه دربارهٔ حقابهٔ هیرمند

میراث «غزه» زیر بمباران

فعالان جهانی هشدار می‌دهند

میراث «غزه» زیر بمباران

نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *