پیام ما؛ رسانه توسعه پایدار ایران | حرمت مؤذن جامعه

.

حرمت مؤذن جامعه





حرمت مؤذن جامعه

۱۲ مهر ۱۴۰۱، ۸:۵۸

دانشگاه به عنوان مرکز علم و آموزش عالی کشور همواره مورد احترام جامعه بوده است تا آنجا که به تعبیر مرحوم شهید بهشتی دانشجو را مؤذن جامعه لقب داده‌اند. با این حال پیش از انقلاب اسلامی، از گذشته‌های دور از بدو تاسیس دانشگاه با توجه به جایگاه علم، معلم و دانشجو حساسیت خاصی درباره حرمت دانشگاه وجود داشته است. حتی در رژیم گذشته و در مقاطعی که اعتراضات دانشجویی شدت گرفته این موضوع بازتاب داشته و منشاء تحولات تاریخی بوده است. کما اینکه می‌دانیم در ۱۶ آذر پس از کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ دانشجویان بیدار دست به اعتراض زدند و نیروهای انتظامی با ورود به دانشگاه موجب شهادت ۳ دانشجو شدند و همین سبب شد تا به صورت نمادین همین مناسبت در تقویم ما منشاء تحولات زیادی باشد. با این حال پیش از پیروزی انقلاب اسلامی و با وجود تعرضاتی که به دانشگاه صورت می‌گرفت این عمل بسیار مورد سرزنش جامعه قرار بود. مقامات سیاسی رژیم گذشته هم سعی می‌کردند تعرضی به دانشگاه صورت نگیرد و وقتی فعالیت‌های سیاسی ضد رژیم گذشته در دانشگاه جریان داشت و نیروهای رژیم تلاش می‌کردند دانشجویان را تحت تعقیب قرار دهند این موضوع تقبیح می‌شد و بازتاب گسترده‌ای نیز می‌یافت.
بعد از پیروزی انقلاب اسلامی نقش نهاد علم در کشور و نقشی که دانشگاهیان در پیروزی آن داشتند سبب تقویت جایگاه دانشگاه شد. مبارزه دانشجویان با رژیم گذشته و جایگاهی که از لحاظ سیاسی داشت غیرقابل اغماض است و علاوه بر این قانون نیز صراحتاً برای جلوگیری از تعرض نیروهای انتظامی به دانشگاه وضع شده است.
گاهی برای آنکه تعرض به حریم دانشگاه صورت نگیرد و نقض قانون رخ ندهد از نیروهای موسوم به لباس شخصی استفاده شده و حرمت دانشگاه را نقض کرده است که این کار از اقدامی که پلیس با لباس خودش آشکارا وارد حریم دانشگاه شود، قبح‌اش بیشتر است. متأسفانه این رویه به سنتی بدل شده است کما اینکه دیدیم در سال ۱۳۷۸ در پوشش نیروی غیرانتظامی به حریم دانشگاه تعرض کردند و تبعات فراوانی هم از لحاظ سیاسی و هم از جهت فروخفتن خشم دانشجویان به جامعه تحمیل کردند زیرا آن رویداد تبدیل به زخمی شد که به مرور زمان کهنه شد و منتظر زمانی برای بروز و ظهور شده است.
اگر به توصیف مرحوم شهید بهشتی در مورد دانشجو و نقشی که دانشگاه در پیشگامی تحولات جامعه بازگردیم که فرموده بودند همان‌طور که مؤذن پیشگام برپایی نماز است دانشجو مؤذن جامعه است و وقتی مودن بانگ برمی‌آورد و وقت نماز را اعلام می‌کند دانشجو نیز پیشتاز آگاهی و حرکت علمی است، حساسیت و توجه به جایگاه دانشگاه بیشتر شد زیرا دانشجو حساسیت بیشتری به تحولات اجتماعی دارد.
به همین دلیل هم هست که جدا از حقی که برای عموم مردم در قانون اساسی قائل شده‌اند به طور مضاعف حق اعتراض و اجتماع در دانشگاه را برشمرده‌اند و قانون به همین دلیل صراحت دارد که نیروی انتظامی حق ورود به این مکان مقدس را ندارد.
اینکه ببینیم نیروهایی در پوشش لباس شخصی به حریم دانشگاه وارد می‌شوند نوعی حیله و تقلب نسبت به اجرای قانون است. در ماجرایی که در دهم مهر امسال برای دانشگاه شریف روی داد حضور وزیرعلوم دولت سیزدهم جای قدردانی دارد گو اینکه نوع ادبیات و محتوای آن در جمع دانشجویان خود سبب تحریک آنان شد. با این حال تقاضا این است که همه مسئولان دولت حاضر اعم از وزیر علوم تحقیقات و فن‌آوری، رییس‌جمهور و سایر مسئولان اجازه ندهند در دوره مسئولیت آن‌ها نقض حریم دانشگاه رقم بخورد و در کارنامه آن‌ها ثبت شود.

به اشتراک بگذارید:





پیشنهاد سردبیر

مسافران قطار مرگ

مسافران قطار مرگ

نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *