پیام ما؛ رسانه توسعه پایدار ایران | دفع غیربهداشتی فاضلاب‌های خانگی و صنعتی در قزوین

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان قزوین تایید کرد:

دفع غیربهداشتی فاضلاب‌های خانگی و صنعتی در قزوین





دفع غیربهداشتی فاضلاب‌های خانگی و صنعتی در قزوین

۶ مهر ۱۴۰۱، ۱۱:۳۰

|پیام ما| تصفیه‌خانه‌های استان قزوین که سالانه حجمی معادل ۲۰ میلیون متر مکعب پساب تولید می‌کنند، با وجود داشتن کاربردهای فراوان در مصارف کشاورزی، صنعتی و خدماتی بدون استفاده مانده و در نقطه کور توجه سرمایه‌گذاران بخش خصوصی قرار گرفته‌اند. اگرچه جمعیت شهری در استان قزوین از سال ۸۵ تا ۹۵، ۲۲ درصد افزایش داشته است، با این حال سیاست‌های جامعی برای استفاده از پساب‌ها یا فاضلاب‌ها اتخاذ نشده و در شرایط کمبود منابع آبی، این ظرفیت‌های بالقوه به هدر می‌رود. ۹۵2 هزار و ۱۴۹ نفر از جمعیت شهرنشین استان قزوین معادل ۶۴ درصد کل استان تحت پوشش شبکه فاضلاب قرار دارند و جمعیت روستایی استان با نرخ ۳۲۱ هزار و ۶۱۰ نفر از شبکه فاضلاب محروم‌اند. بازچرخانی آب یعنی همان تبدیل فاضلاب طی فرایندی به آب قابل استفاده از طریق شبکه تصفیه خانه‌های استان که می‌تواند به عنوان مرهمی بر زخم بی آبی دشت قزوین باشد، اکنون با حجم ۵۸ هزار متر مکعب در شبانه روز بدون استفاده مانده و چندان مورد استقبال سرمایه‌گذاران و بخش خصوصی قرار نمی‌گیرد.

 

در شرایطی که دولت با کاهش فروش نفت و کمبود اعتبارات مالی، بودجه سال ۹۹ را تدوین کرده است، باید برای رونق تولید در حوزه کشاورزی، صنعت و خدمات از پساب‌های تصفیه شده به نحو مطلوب‌تری استفاده کرد.
علاوه بر دستاوردهای کلان در حوزه اقتصادی، با به روزرسانی شبکه فاضلاب درون شهری و برنامه‌ریزی صحیح برای توسعه تصفیه‌خانه‌ها، به‌طور حتم با رضایتمندی بیشتری از سوی شهروندان روبه‌رو خواهیم بود؛ چون در برخی روستاها و شهرهای استان قزوین، سامان ندادن به فاضلاب موجب نارضایتی‌های فراوانی شده است.
با اینکه دولت بسته‌های تشویقی متعددی برای سرمایه گذاری در حوزه تصفیه‌خانه‌ها قرار داده است، اما استقبال نکردن سرمایه‌گذاران در حوزه احداث و توسعه تصفیه‌خانه‌های فاضلاب همچنان به عنوان یک معضل شناخته می‌شود.
مسئله دفع فاضلاب در قزوین به یک موضوع مزمن تبدیل شده است و سال‌هاست هم کارشناسان و هم مسئولان نسبت به آن هشدار می‌دهند اما برنامه‌ای اجرایی برای آن شکل نمی‌گیرد. این بار مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان قزوین به ایسنا گفت: دفع غیربهداشتی فاضلاب‌های خانگی و صنعتی یکی از اولویت‌های اصلی استان است که با ایجاد تأسیسات و شبکه‌های جمع‌آوری فاضلاب و احداث و بازسازی تصفیه‌خانه‌های شریفیه، آوج و آبگرم بخشی از مشکلات موجود در این حوزه حل می‌شود.
داراب بیرنوندی ادامه داد: با توجه به اینکه استان قزوین، استانی صنعتی است دفع غیربهداشتی فاضلاب‌های خانگی و صنعتی این استان را تحت شعاع قرار داده است.

دفع غیربهداشتی فاضلاب‌های خانگی و صنعتی معضل بزرگی برای استان است، برخی از پروژه‌های تاسیساتی برای احداث تصفیه‌خانه‌های استان ناتمام است و برای حل مشکلات ناشی از آن باید تمام دستگاه‌های اجرایی استان با شرکت آب و فاضلاب همکاری لازم را داشته باشند

نیاز به تاسیسات و شبکه
او با بیان اینکه، در راستای حل این معضل در استان اقدامات قابل‌توجهی در زمینه ایجاد تاسیسات و شبکه‌های جمع‌آوری فاضلاب و احداث تصفیه‌خانه‌ها صورت گرفته، افزود: دفع غیربهداشتی فاضلاب‌های خانگی و صنعتی معضل بزرگی برای استان است برخی از پروژه‌های تاسیساتی برای احداث تصفیه‌خانه‌های استان ناتمام است و برای حل مشکلات ناشی از آن باید تمام دستگاه‌های اجرایی استان با شرکت آب و فاضلاب همکاری لازم را داشته باشند.
بیرنوندی ادامه داد: در سفر رئیس‌جمهور به استان قزوین ۵۰۰ میلیارد تومان اعتبار برای تکمیل پروژه‌های نیمه‌تمام این شرکت مصوب شده است که در صورت تامین اعتبار ۳۰۰ میلیارد تومان آن از محل ماده ۵۷ برای تکمیل تصفیه‌خانه شریفیه تامین اعتبار شده است.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان قزوین بیان کرد: در حال حاضر ۱۳ پروژه تصفیه‌خانه‌ای در نقاط مختلف استان وجود دارد که در صورت تأمین اعتبار آن‌ها نیز به سرانجام می‌رسد.
بیرنوندی افزود: ۲۰۰ میلیارد تومان اعتبار سفر رئیس‌جمهوری نیز برای تکمیل پروژه‌های احداث تصفیه‌خانه شهرهای آوج و آبگرم که در مرحله اجرایی هستند، در نظر گرفته‌شده است.
مدیرعامل شرکت آبفای استان قزوین گفت: یکی دیگر از موضوعات و دغدغه‌های شرکت آب و فاضلاب استان قزوین، مدیریت مصرف و انشعابات غیرمجاز است. طی یک سال گذشته اقدامات بازدارنده بسیار خوبی در سطح روستاها و شهرهای استان برای شناسایی این انشعابات غیرمجاز صورت گرفته است.
او با بیان اینکه در یک سال اخیر بیش از ۱۵۰۰ مورد انشعاب غیرمجاز در استان قزوین، کشف و شناسایی شده، افزود: افراد متخلف در حوزه آب بدون هیچ‌گونه بخشودگی به مراجع قضائی استان معرفی می‌شوند.
بیرنوندی ادامه داد: جرائمی که از سوی دستگاه قضاء برای افراد متخلف در نظر گرفته شده است، سنگین و بازدارنده است و امیدواریم با رسانه‌ای شدن این جرائم، شاهد کاهش این‌گونه جرائم باشیم.
او بیان کرد: انشعاب غیرمجاز آب علاوه بر آنکه باعث قطعی آب در مناطق مختلف می‌شود، باعث تهدید بهداشت عمومی آب نیز می‌شود. بهره‌برداری از آب بهداشتی با انشعاب مجاز از ابتدایی‌ترین حقوق شهروندی است و متخلفان و بهره‌برداران غیرمجاز از آب، حقوق شهروندی را نقض و زیرپا می‌گذارند.
او با بیان اینکه از شهروندان وظیفه‌شناس تقاضا داریم در صورت مشاهده هرگونه تخلف در حوزه آب، موارد را به سامانه ۱۲۲ اطلاع دهند، عنوان کرد: این سامانه به‌صورت شبانه‌روزی در خدمت شهروندان است و چنانچه شهروندی برای شناسایی و کشف انشعاب غیرمجاز با شرکت آب و فاضلاب همکاری داشته باشد، مورد تشویق این شرکت قرار می‌گیرد.

توسعه شبکه فاضلاب قزوین به ۴۰۰ میلیارد تومان هزینه لوله گذاری و ۷۰۰ میلیارد تومان احداث تصفیه‌خانه نیازمند است که دولت در شرایط فعلی چنین هزینه‌ای ندارد و بخش خصوصی باید وارد عمل شده و این اقدامات را در دستور کار قرار دهد

مشکلی به نام اعتبار
2 سال قبل و در سال 99 شرکت آب و فاضلاب قزوین اعلام کرد: متاسفانه مشکل عمده شهر قزوین و دیگر شهرهای استان مانند بویین زهرا، آبیک و تاکستان، وجود بافت قدیمی و فرسوده است که از قبل پیش بینی لازم برای ارتقای شبکه فاضلاب در آنها دیده نشده و اکنون معضلات فراوانی را به وجود آورده است.
در شهر قزوین حدود ۵۰۰ هکتار بافت فرسوده داریم که بخش اعظم آن از سیستم چاه‌های فاضلاب استفاده می‌کنند، در شهر تاکستان نیز در مناطق بافت فرسوده ۱۰۰ کیلومتر شبکه فاضلاب به روزرسانی شده و ۵۰ کیلومتر دیگر باقی مانده است.
همچنین در شهر آبیک نیز فقط ۳۰ کیلومتر شبکه فاضلاب شهری نیاز به بروزرسانی دارد و در نهایت ناحیه مهرگان ۶۵ کیلومتر احداث شبکه فاضلاب کار شده و همچنان ادامه دارد.
همچنین این شرکت اعلام کرد: توسعه شبکه فاضلاب استان به ۴۰۰ میلیارد تومان هزینه لوله‌گذاری و ۷۰۰ میلیارد تومان احداث تصفیه خانه نیازمند است که دولت در شرایط فعلی چنین هزینه‌ای ندارد و بخش خصوصی باید وارد عمل شده و این اقدامات را در دستور کار قرار دهد.
به نظر می‌رسد آنچه شرکت آب و فاضلاب به عنوان معضل اصلی یعنی اعتبار در مدیریت فاضلاب نیاز داشت همزمان با سفر رئیس جمهوری رفع شده است. گرچه میان اعتبار مصوب و تخصیص پیدا کرده در دولت‌ها معمولا فاصله زیادی است. با این‌حال با خبری که تیر گذشته در وب‌سایت اطلاع‌رسانی این سازمان به انتشار رسید در سفر رئیس جمهوری به این استان حدود ۱۰۰۰ میلیارد تومان شامل ۵۵۰ میلیارد تومان در بخش فاضلاب و ۴۵۰ میلیارد تومان در بخش آب قزوین اعتبار تخصیص پیدا کرده است.

به اشتراک بگذارید:





پیشنهاد سردبیر

نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *