سایت خبری پیام ما آنلاین | اعلام خطر به مردم جهان

سازمان جهانی بهداشت و 200 انجمن بهداشت خواستار شکل‌گیری معاهده جهانی منع گسترش سوخت‌های فسیلی شدند

اعلام خطر به مردم جهان

حذف تدریجی سوخت‌های فسیلی می‌تواند سالانه از مرگ 3.6 میلیون نفر به دلیل آلودگی هوا جلوگیری کند





اعلام خطر به مردم جهان

۲۴ شهریور ۱۴۰۱، ۰:۰۰

|پیام ما|این فراخوان بی‌سابقه است؛ سازمان جهانی بهداشت و دویست انجمن حوزه بهداشت خواستار امضای معاهده منع گسترش سوخت‌های فسیلی شده‌اند. آنها نامه‌ای نوشته‌اند و کمپینی به‌راه انداخته‌اند و حمایت بسیاری افراد و گروه‌ها را جلب کرده‌اند: دالایی لاما، یکصد برنده جایزه نوبل، واتیکان، چندین شهر و ایالت جزیره‌ای، بیش از هزار متخصص بهداشت و تقریباً سه‌هزار دانشمند و شخصیت دانشگاهی. خواست همه‌شان این است: حذف تدریجی سوخت‌های فسیلی برای محافظت از زندگی نسل‌های کنونی و آینده. پیش از این آخرین گزارش IPCC، تاکید کرده بود که زغال‌سنگ و نفت و گاز مسئول 86 درصد از کل انتشار دی‌اکسیدکربن در دهه گذشته هستند و حالا نامه تازه درباره بیماری‌های خطرناک ناشی از استفاده از این سوخت‌ها و خطر پیش روی انسان‌ها، جانوران و زیستگاه‌ها هشدار می‌دهد.

 

فراخوانی که دیروز منتشر شده، از دولت‌ها می‌خواهد تا با یک طرح الزام‌آور درباره قانونی برای حذف تدریجی اکتشاف و تولید سوخت‌های فسیلی موافقت کنند؛ مشابه پیمان چارچوب کنترل دخانیات (FCTC) که تحت نظارت سازمان جهانی بهداشت در سال 2003 پذیرفته شد.
تدروس آدهانوم گبریسوس، رئیس سازمان جهانی بهداشت می‌گوید: «اعتیاد مدرن به سوخت‌های فسیلی فقط یک اقدام خرابکارانه در حوزه محیط زیست یا وندالیسم محیط زیستی نیست. از منظر سلامت، این عمل نوعی خودتخریبی عمدی است.» دیارمید کمبل-لندروم، رئیس دپارتمان تغییرات اقلیمی سازمان جهانی بهداشت هم به گاردین می‌گوید: «این اولین بار است که بخش سلامت گرد هم می‌آید تا چنین بیانیه شفافی در مورد سوخت‌های فسیلی بدهد. بار فعلی مرگ و میر و بیماری ناشی از آلودگی هوا با مصرف دخانیات قابل مقایسه است. اما در همین حال اثرات بلندمدت استفاده از سوخت‌های فسیلی بر آب و هوای زمین مثل سلاح هسته‌ای تهدیدی برای بشریت است.»

ایرا هلفند، برنده جایزه صلح نوبل: بحران اقلیمی و خطر جنگ هسته‌ای عمیقاً در هم تنیده شده‌اند. بحران اقلیمی خود منجر به درگیری بین‌المللی بزرگتر و خطر فزاینده جنگ هسته‌ای می‌شود و جنگ هسته‌ای باعث اختلال ناگهانی و فاجعه‌بار اقلیمی خواهد شد. جهان باید برای جلوگیری از هر دوی این تهدیدات متحد شود

هشدارهای جدی برای سلامتی
«ما، متخصصان و سازمان‌های بهداشتی امضاکننده، از دولت‌های سراسر جهان می‌خواهیم معاهده‌ای برای منع گسترش سوخت‌های فسیلی را تدوین و اجرا کنند که یک طرح جهانی الزام‌آور قانونی را ارائه می‌کند.» اینطور که در وبسایت Fossilfueltreaty آمده امضاکنندگان سه درخواست مشخص دارند:
یک. با پایان دادن فوری به فعالیت و سرمایه‌گذاری در تمامی عملیات اکتشافات، استخراج و ساخت زیرساخت‌های جدید یا توسعه‌یافته سوخت فسیلی، مطابق با بهترین علم موجود، به گسترش هرگونه زیرساخت و تولید سوخت فسیلی جدید پایان دهید.
دو. حذف تدریجی تولید و استفاده از سوخت‌های فسیلی به شیوه‌ای عادلانه، در راستای هدف اقلیمی دمای 1.5 درجه سانتیگراد. برای رسیدگی به نابرابری موجود، از کشورهای پردرآمد می‌خواهیم حمایت مالی، تکنولوژیکی و… را به کشورهای با درآمد پایین و متوسط ارائه کنند، با اطمینان از اینکه در گذار از سوخت فسیلی، به جای تشدید فقر، فقر در این کشورها کاهش یابد.
سه. راه‌حل‌های واقعی و سریع را دنبال کنید و تضمین کنید که گذار از سوخت‌های فسیلی برای همه کارگران، جوامع و کشورها آینده‌ای سالم و پایدار ایجاد می‌کند. یک گزار عادلانه باید به حقوق بومیان و جوامع محلی احترام بگذارد.»
امضاکنندگان بر خطرات سلامتی مرتبط با سوخت‌های فسیلی تاکید کرده و می‌گویند استفاده از سوخت‌های فسیلی تهدیدی جدی برای سلامت انسان و سیاره زمین است و مصادیق این خطرات را اینطور برمی‌شمرند:
«یک. آلودگی هوا که سوزاندن سوخت‌های فسیلی مهمترین دلیل آن است، سالانه باعث بیش از هفت میلیون مرگ زودرس می‌شود. آلودگی هوا همچنین بیماری‌های قلبی-عروقی، مشکلات تنفسی و سرطان‌ها را به دنبال دارد. علاوه بر این آتش‌سوزی‌های جنگلی که با تغییر اقلیم شدیدتر و دفعات تکرار آن بیشتر شده است، بر بار آلودگی هوا می‌افزاید.
دو. بحران اقلیمی که بیشتر ناشی از سوزاندن سوخت‌های فسیلی است، تهدیدی جدی برای سلامتی است که دیگر چالش‌های سلامتی را تشدید می‌کند.
سه. خشکسالی، سیل، رویدادهای شدید آب و هوایی و افزایش سطح آب دریاها که ناشی از تغییر اقلیم است معیشت را مختل می‌کند، آب را آلوده می‌کند، امنیت غذایی را به خطر می‌اندازد، به زیرساخت‌ها آسیب می‌زند و سبب مهاجرت اجباری می‌شود، به ویژه برای جمعیت‌هایی که در جزایر کوچک، مناطق ساحلی و مناطق کم‌ارتفاع زندگی می‌کنند.»

نوام چامسکی، فیلسوف و زبان‌شناس آمریکایی در حمایت از ابتکار جدید گفته است: انسان‌ها به سمت یک پرتگاه در حرکتند. وقتی به آن سراشیبی برسیم، فاجعه غیرقابل تصور اجتناب‌ناپذیر است. یک پنجره باریک از فرصت برای نجات خود و گونه‌های بی‌شمار دیگر وجود دارد که با بی‌توجهی بی‌پروا در حال نابودی آنها هستیم. با این همه برای خلاص شدن از شر سوخت‌های فسیلی هنوز زمان داریم، البته نه خیلی

آنها با اشاره به ویران شدن امکانات مراقبت‌های بهداشتی ادامه می‌دهند: «رویدادهای شدید آب و هوایی، زنجیره تامین پزشکی جهانی را مختل کرده و امکانات مراقبت‌های بهداشتی را ویران می‌کند و به این ترتیب به شدت بر توانایی فعالان و کارکنان این حوزه برای ارائه مراقبت‌های بهداشتی تأثیر می‌گذارد.» فراخوان تازه همچنین به سلامت روان هم پرداخته و می‌گوید: «تغییر اقلیم آسیبی جدی بر سلامت روان وارد می‌کند و سبب تشدید اضطراب و افسردگی، به ویژه در جوانان می‌شود.»
از سوی دیگر از آنجا که هر مرحله از عملیات مرتبط با سوخت‌های فسیلی از جمله استخراج، پالایش، تولید محصولات جانبی، حمل و نقل، توزیع و دفع مواد زائد، خطرات خاصی برای سلامت انسان و ایمنی شغلی به دنبال دارد.امضاکنندگان، اضافه می‌کنند:‌ «استخراج نفت و گاز در نزدیکی مناطق مسکونی باعث افزایش بیماری‌های تنفسی و اختلالات تولد شده و به‌طور بالقوه با دیگر آسیب‌های سلامتی در ارتباط است. زندگی در نزدیکی معادن زغال‌سنگ نیز با افزایش خطر بیماری‌های ریوی و سرطان ارتباط دارد و می‌تواند باعث شود که هفته مدرسه و کار هفته‌ها تعطیل شود. همچنین آلودگی نوری و صوتی ناشی از استخراج نفت و گاز، آلودگی آب، تخریب اکوسیستم، زیستگاه و معاش به‌دنبال عملیات استخراج، بر سلامت انسان تاثیر منفی می‌گذارد. نزدیکی به پالایشگاه‌های پتروشیمی و قرارگیری در معرض تاسیسات تولید سایر محصولات مشتق شده از سوخت‌های فسیلی با افزایش خطر ابتلا به بیماری‌هایی از جمله آسم کودکی و بیماری‌های بدخیم خونی مرتبط است.»
این نامه ادامه می‌دهد: «حمل و نقل سوخت‌های فسیلی دارای سابقه نشت و انفجار همراه با آثار حاد و مزمن سلامتی برای جوامع مجاور و کارگران پاکسازی است. دفع ایمن مواد زائد سوخت فسیلی همچنان یک چالش است، زیرا مواد زائد حاوی موادی با اثرات شناخته شده بر سلامتی از جمله فلزات سنگین و مواد شیمیایی سمی است. کارگران در سایت‌های استخراج و پالایشگاه‌ها با خطرات منحصربه‌فردی از جمله بیماری‌های تنفسی شدید و انواع بسیار بدخیم سرطان و همچنین آسیب‌های ناشی از آتش‌سوزی و انفجار مواجه هستند.»
موضوع دیگر در این نامه این است که خطرات و اثرات تغییر اقلیم، آلودگی هوا و نزدیکی به سایت‌های استخراج و فرآوری سوخت‌های فسیلی به طور مساوی توزیع نشده است. این خطرات به شدت متوجه جوامعی است که از نظر تاریخی کمترین مسئولیت را در انتشار سوخت‌های فسیلی دارند، با محدودترین دسترسی به منابع. این محدودیت شامل مردم بومی و افرادی با تفاوت‌های نژادی است که با اشکال مختلفی از تبعیض روبرو هستند؛ افرادی که فقر را تجربه می‌کنند و شرایط بهداشتی آنها مناسب نیست.
نجات جان 3.6 میلیون نفر در سال
امضاکنندگان این فراخوان می‌گویند با وجود تمام خطرات استفاده از سوخت‌های فسیلی، حذف تدریجی این سوخت می‌تواند سالانه از مرگ 3.6 میلیون نفر به دلیل آلودگی هوای محیط در سراسر جهان جلوگیری کند. به همین دلیل است که «برای محافظت از سلامت، باید سوخت‌های فسیلی را به طور کامل کنار بگذاریم و مراقب باشیم پروژه‌های انرژی تجدیدپذیر از ایجاد خطرات جدید برای سلامتی جلوگیری کنند.» متخصصان بهداشت می‌گویند که برای نجات زندگی، سخت تلاش می‌کنند و از آنجا که ایمنی، حیثیت و آسایش بیماران در اولویت است، موضوع خطرات جدی سلامت ناشی از استخراج و استفاده مداوم از سوخت‌های فسیلی را پیش کشیده‌اند. «ما موظف هستیم که در این مورد صحبت کنیم. برای محافظت از سلامت و زندگی نسل‌های کنونی و آینده، باید کارهای بیشتری برای کاهش سریع انتشار گازهای گلخانه‌ای انجام دهیم.»
سوخت فسیلی مثل سلاح هسته‌ای
این کمپین می‌گوید تغییر اقلیم، مانند سلاح‌های هسته‌ای، یک تهدید بزرگ جهانی است. گاردین در گزارشی نوشته است که این اقدام با تقلید از اثربخشی معاهده منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای ( امضا شده در سال 1968) که تا حدی گسترش سلاح های اتمی را محدود کرده، انجام شده است. در مقایسه با سایر پیمان‌های محدودکننده تسلیحات، کشورهای بیشتری معاهده منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای را امضا کرده‌اند، هرچند کشورهایی چون هند، اسرائیل، کره شمالی و پاکستان آن را امضا نکرده‌اند.
ایرا هلفند، برنده جایزه صلح نوبل و رئیس مشترک پزشکان بین‌المللی برای پیشگیری از جنگ هسته‌ای، می‌گوید: «دو موضوع مهم عصر ما – بحران اقلیمی و خطر جنگ هسته‌ای – عمیقاً در هم تنیده شده‌اند. بحران اقلیمی خود منجر به درگیری بین‌المللی بزرگتر و خطر فزاینده جنگ هسته‌ای می‌شود و جنگ هسته‌ای باعث اختلال ناگهانی و فاجعه‌بار اقلیمی خواهد شد. جهان باید برای جلوگیری از هر دوی این تهدیدات متحد شود.»
نوام چامسکی، فیلسوف و زبان‌شناس آمریکایی هم در حمایت از ابتکار جدید گفته است: «انسان‌ها به سمت یک پرتگاه در حرکتند. وقتی به آن سراشیبی برسیم، فاجعه غیرقابل تصور اجتناب‌ناپذیر است. یک پنجره باریک از فرصت برای نجات خود و گونه‌های بی‌شمار دیگر وجود دارد که با بی‌توجهی بی‌پروا در حال نابودی آنها هستیم. با این همه برای خلاص شدن از شر سوخت‌های فسیلی هنوز زمان داریم، البته نه خیلی. یا از این فرصت استفاده خواهیم کرد، یا اینکه انسان پایانی غم‌انگیز خواهد داشت.»
سوخت‌های فسیلی علاوه بر اینکه تهدیدی برای نسل‌های آینده محسوب می‌شوند، خطری برای نسل‌های کنونی‌اند. طبق یک مطالعه، این سوخت‌ها سبب شده بیش از 8 میلیون نفر در سال 2018 جان خود را از دست بدهند که 18 درصد از کل مرگ‌ومیرهای آن سال است.

به اشتراک بگذارید:





پیشنهاد سردبیر

نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *