سایت خبری پیام ما آنلاین | نگاهی به الگوی امداد‌رسانی در زلزله بوئین زهرا

.

نگاهی به الگوی امداد‌رسانی در زلزله بوئین زهرا





نگاهی به الگوی امداد‌رسانی در زلزله بوئین زهرا

۱۳ شهریور ۱۴۰۱، ۰:۰۰

در سال 1961م / 1340ش برنامه جهانی غذا (WFP) به صورت آزمایشی به عنوان زیرمجموعه کمک‌های غذایی فائو و سازمان ملل متحد ایجاد می‌شود. چند ماه پس از ایجاد، این برنامه در امداد به زلزله ویرانگر 10 شهریور 1341 بوئین زهرا به عنوان اولین عملیات کمک بین‌المللی، مشارکت‌ کرد که در جای خود اولین نمونه از الگوی پایدار مداخلات اضطراری در سطح بین‌المللی بود. زمین لرزه‌ بوئین زهرا 12 هزار 225 کشته برجای گذاشت و آزمایشی مهم برای سازمان بشردوستانه جدید، برنامه جهانی غذا (WFP) بود. این نهاد که کمتر از یک سال قبل‌تر به عنوان یک برنامه ذیل سازمان ملل تأسیس شده بود، 1500 تن گندم، 270 تن شکر و 27 تن تجهیزات را تحویل داد. در داخل کشور، زنده‌یاد آیت‌الله طالقانی در جمع‌آوری کمک‌های مردمی و تشویق مردم به ارسال کمک به مردم زلزله زده از مشارکت کنندگان مهم بود. ساعت 1700 روز 29 شهریور 1341 در حدود 200 نفر در مسجد هدایت اجتماع کردند و آقای طالقانی ضمن تفسیر آیه‌ای از قرآن مجید و اشاره به زلزله زدگان بیان داشت: «ما مسلمانان باید به فکر یکدیگر بوده و در عزا و شادی شریک یکدیگر باشیم در زمان حال ما وظیفه سنگینی به دوش داریم می‌بایست دستورات قرآن را عمل نماییم و حتی المقدور به همنوعان خود کمک کنیم.» ضمناً در مسجد اعلام شد هر کس کمکی برای زلزله‌زدگان می‌خواهد بکند شب دوشنبه دوم مهر به مسجد بیاید تا ترتیب تحویل اشیاء مورد لزوم به زلزله‌زدگان وسیله آقای طالقانی داده شود.
همچنین زنده یاد تختی چهارشنبه 14 شهریورماه 1341 در نامه‌ای به روزنامه کیهان آمادگی خود را جهت جمع‌آوری اعانه برای زلزله‌زدگان اعلام کرد. روزنامه کیهان ضمن درج نامه تختی آمادگی او را برای قبول سرپرستی مسابقات ورزشی به نفع آسیب دیدگان اعلام داشت. تختی در روز یکشنبه 18 شهریورماه 1341 در بیمارستان نجمیه، که موقوفه مادر زنده یاد دکتر مصدق بود به عیادت مجروحان زلزله رفت و به آن‌ها قول همه گونه کمک و همیاری داد. خود او و ورزشکاران قزوین به منطقه رفتند و کمک‌ها را مستقیما به مردم رساند.
آقای مهندس لطف الله میثمی در مورد مشارکت دانشجویان در کمک به زلزله‌زدگان بوئین زهرا می‌گوید: «در زلزله بوئین زهرا انجمن‌های اسلامی به آنجا شتافتند… تختی در این حادثه به‌ صورت خودجوش توانست سیل عظیمی از کمک‌های مردمی را به حادثه‌دیدگان زلزله برساند که این نیز از محبوبیت او ناشی می‌شد. خاطرم هست وقتی او کشکول به‌ دست می‌گرفت و پول جمع می‌کرد، مدتی نمی‌گذشت که کشکول پر می‌شد؛ چرا که مردم برای کمک سر از پا نمی‌شناختند. در خیابان وحدت اسلامی (شاهپور سابق) این صحنه‌ها مکرر خلق می‌شد. وقتی تختی کشکول را می‌چرخاند، جمعیتی عظیم حول او می‌آمدند تا در کمک‌رسانی به حادثه‌دیدگان زلزله سهیم باشند…»
در جریان گردآوری کمک برای زلزله‌زدگان، ماموران ساواک در نقاط مختلف کشور گزارش‌هایی از برخورد مردم با این حرکت ارسال کردند و کار جمع‌آوری اعانه در مقابل فروشگاه کوروش در چهارراه قوام‌السلطنه (سی‌تیر فعلی) توسط ساواک متوقف شد. و اجازه ندادند تا تختی به راه خود ادامه دهد، اما او به راه خود ادامه داد. در یکی از اسناد ساواک به تاریخ 23 اسفند 1341 آمده است: «کارکنان منطقه آسیب دیده بوئین‌زهرا چندین بار تعداد زیادی پتو و اموال آسیب دیده از منزل مردم تهران به‌دست آورده و در ستاد ناحیه سرتیپ خسروانی تحویل داده‌اند. اکنون که کار منطقه آسیب دیده خاتمه یافته معلوم نیست این اموال را به چه کسی تحویل داده و در آن زمان که در منطقه زلزله زده بوده چه کار می‌کرده چطور با حضور ایشان این همه حیف و میل شده است؟ از کلیه درجه‌داران، افسران، اطاقداران ستاد ناحیه سئوال بفرمایید که آیا اخیراً پتوی اموال آسیب دیده کشف شده و در اطاق فرمانده ناحیه بوده یا خیر و اکنون به کی سپرده‌اند».

به اشتراک بگذارید:





پیشنهاد سردبیر

مسافران قطار مرگ

مسافران قطار مرگ

نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *