سایت خبری پیام ما آنلاین | چشم‌انتظاری برای احیای برجام

یک مقام آمریکایی با اشاره به شتاب دوچندان پیشرفت مذاکرات نسبت‌ به دو هفته قبل تاکید کرد که همچنان نتیجه نهایی قطعی نیست

چشم‌انتظاری برای احیای برجام

شماری از سناتورهای دموکرات و جمهوری‌خواه در تلاش برای تصویب طرحی به‌منظور دائمی کردن یکی از قانون‌های تحریمی علیه ایران هستند





چشم‌انتظاری برای احیای برجام

۳۰ مرداد ۱۴۰۱، ۰:۰۰

| پیام ما | یک مقام ارشد دولت آمریکا در گفت‌وگو با سی‌ان‌ان از احتمال بالاتر دستیابی به توافق نسبت‌به دو هفته پیش از این سخن گفته است. هرچند در گزارش این شبکه خبری که بدون اشاره به نام این «مقام ارشد در دولت ایالات متحده» منتشر شد، بلافاصله به نقل از همین منبع مطلع تاکید شده «همچنان نتیجه نهایی قطعی نیست.»

پس از ارسال پاسخ جمهوری اسلامی به پیش‌نویس اتحادیه اروپا که دوشنبه هفته گذشته صورت گرفت، دبیر شورای‌عالی امنیت ملی، وزیر امور خارجه، رئیس و سخنگوی سازمان انرژی اتمی و مسئول تیم مذاکره‌کنندگان هسته‌ای جمهوری اسلامی در یک نشست غیرعلنی که روز چهارشنبه برگزار شد، درباره برخی جزئیات مذاکرات در ماه‌های گذشته و به‌خصوص آن‌چه در این مرحله اخیر رقم خورده، به نمایندگان مجلس گزارش داده و پس از آن، نمایندگان مجلس انقلابی بر پایبندی تیم مذاکره‌کنندگان هسته‌ای زیر نظر دولت ابراهیم رئیسی صحه گذاشته و گفتند جمهوری اسلامی از خطوط قرمز خود عدول نکرده است. حال یک مقام ارشد دولت امریکا در گفت‌وگوی خود با سی‌ان‌ان مدعی شده که ایران رسما از خط قرمز اصلی خود، عقبت‌نشینی کرده است. خط قرمزی که این منبع آگاه در کاخ سفید مدعی است، مانع اساسی بر سر راه تلاش‌ها برای احیای توافق هسته‌ای ایران بوده و آن‌طور که این مقام ارشد آمریکایی به سی‌ان‌ان گفته، این خط قرمز اصلی همان بحث پرتکرار حذف نام سپاه پاسداران از فهرست گروه‌های تروریستی مورد ادعای ایالات متحده است. خط قرمزی که به‌گفته منبع مطلع سی‌ان‌ان، جمهوری اسلامی با پرهیز از اشاره به آن در پاسخ ارسالی روز دوشنبه به پیش‌نویس اتحادیه اروپا عملاً از آن چشم‌پوشی کرده است. آن‌طور که ایسنا و البته اغلب خبرگزاری‌های داخلی به نقل از سی‌ان‌ان گزارش کردند، این مقام آگاه در کاخ سفید، با اشاره به اینکه آمریکا بارها درخواست ایران برای حذف نام سپاه از این لیست را رد کرده، گفته است: «در نسخه پاسخ ارائه شده از سوی ایران، این درخواست وجود ندارد و به همین خاطر است که به توافق نزدیک هستیم.» همزمان به‌گفته یک مقام ارشد دیگر در دولت ایالات متحده، آن‌چه به‌عنوان «پیشرفت در مذاکرات» مورد تایید طرفین مختلف مذاکرات قرار گرفته، ممکن است چندان با سرعت پیش نرود و «کُند» باشد. هرچند به‌گفته همین مقام ارشد در دولت آمریکا نیز سرعت پیشرفت مذاکرات احیای برجام، دست‌کم نسبت‌به مقطع مشابه در سال گذشته از سرعتی بیشتر برخوردار است. این اظهارات اما در حالی مطرح شده که صرف‌نظر از چند هفته اخیر که پیرو ابتکار مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، بار دیگر امید به احیای برجام زنده شد و تحرکاتی در روند مذاکرات هسته‌ای به وجود آمد، ماه‌ها بن‌بست در مذاکرات از اسفندماه ۱۴۰۰ تا همین اواخر، عملاً نشان از سکون مطلق در روند پیشرفت این مذاکرات بود.

یک مقام آگاه در کاخ سفید، با اشاره به اینکه آمریکا بارها درخواست ایران برای حذف نام سپاه از این لیست را رد کرده، گفته است: در نسخه پاسخ ارائه شده از سوی ایران، این درخواست وجود ندارد و به همین خاطر است که به توافق نزدیک هستیم

اما اگر چشم‌پوشی جمهوری اسلامی از برخی خطوط قرمز خود در مذاکرات، مورد تاکید این مقام دولتی و شبکه خبری آمریکایی سی‌ان‌ان قرار گرفته، همزمان شبکه الجزیره هم در گزارشی اختصاصی از این مهم خبر داده که توافق برای احیای برجام به‌زودی اعلام خواهد شد. الجزیره عربی که به نقل از منابع مطلع، بدون ذکر نام گزارش داده توافق احتمالی پیش‌رو در ۴ مرحله و ۲ دوره ۶۰ روزه اجرایی خواهد شد، همچنین به نقل از این منابع آورده که در روز نخست امضای توافق، ۱۷ بانک و ۱۵۰ نهاد اقتصادی رفع تحریم می‌شوند و از همان روز اول اجرای توافق، تهران به‌طور تدریجی شروع به کاهش گام‌های هسته‌ای خود خواهد کرد. بنابر ادعای منابع مطلع الجزیره، همزمان با اجرای توافق، همچنین ۷ میلیارد دلار از اموال بلوکه شده ایران در کره جنوبی آزاد خواهد شد. به‌گفته این منابع آگاه، در بخشی دیگر از آن‌چه به‌عنوان سازوکار توافق احتمالی پیش‌رو مطرح شده، جمهوری اسلامی قادر خواهد بود طی ۱۲۰ روز پس از امضای توافق ۵۰ میلیون بشکه نفت صادر کند. مسیری که بنابر گزارش الجزیره، صادرات نفت ایران را پس از این دوره، به میزان روزانه ۲.۵ میلیون بشکه افزایش خواهد داد. در این گزارش همچنین تاکید شده که «اگر واشنگتن بار دیگر از توافق خارج شود، باید غرامت مالی بپردازد.»
همزمان با انتشار این گزارش اما شورای امنیت ملی آمریکا امتیازدهی به ایران را در مذاکرات رد کرده است. این شورا که در واکنش به ادعای چندی پیش «جیم ریش» سناتور جمهوری‌خواه از رد امتیازدهی به ایران سخن گفته، در توییتی نوشته است: «هیچ‌چیز اینجا درست نیست. ما هرگز چنین شرایطی را نمی‌پذیریم. ما همچنین از توافقی که کارایی داشت، خارج نمی‌شدیم تا شاهد سرعت گرفتن گسترده برنامه هسته‌ای ایران باشیم.»
همزمان با این تحولات مثبت در مسیر احیای برجام اما گروهی متشکل از چند سناتور آمریکایی از هر دو حزب جمهوری‌خواه و دموکرات با ارائه طرحی موسوم به «مستحکم کردن قانون تحریم‌های ایران»، درصدد لغو حکم انقضای قانون تحریم‌های ایران هستند که در سال ۱۹۹۶ به تصویب رسیده بود. قانونی که به «قانون آیسا» معروف است و به رئیس‌جمهوری آمریکا اجازه اعمال تحریم‌های ثانویه علیه ایران در حوزه انرژی را می‌دهد.

گروهی متشکل از چند سناتور آمریکایی از هر دو حزب جمهوری‌خواه و دموکرات با ارائه طرحی موسوم به «مستحکم کردن قانون تحریم‌های ایران»، درصدد لغو حکم انقضای قانون تحریم‌های ایران هستند که در سال ۱۹۹۶ به تصویب رسیده بود. قانونی که به «قانون آیسا» معروف است و به رئیس‌جمهوری آمریکا اجازه اعمال تحریم‌های ثانویه علیه ایران در حوزه انرژی را می‌دهد

اما در حالی که طی روزهای گذشته و در پی تحرکاتی که امید به احیای برجام را زنده کرد، تهران و واشنگتن از آمادگی برای تبادل زندانیان خود در حاشیه توافق احتمالی پیش‌رو خبر دادند، دیروز ایسنا در گزارشی اختصاصی با اشاره به دلایل آن‌چه «تعلل آمریکا در پذیرش توافق» خوانده، آورده است: «موضوع تبادل ۴ زندانی ایرانی در مقابل ۴ آمریکایی که در ایران زندانی هستند، روی میز مذاکره‌کنندگان و مسئولان دو کشور قرار گرفته است.» این در حالی است که معاون امور بین‌الملل قوه قضاییه هفته گذشته در توییتی با اشاره به «ده‌ها تن از ایرانیان بی‌گناه» که به‌گفته او در زندان‌های آمریکا در حبس هستند، نوشت: «آقایان سرهنگ‌پور و عطار کاشانی دو نفر از بازداشت‌شدگان اخیر هستند که باید هرچه سریع تر آزاد شوند.» این در حالی است که برخی ناظران نیز در خصوص احتمال آزادی یکی از فعالان محیط ‌زیستی بازداشتی در ایران به‌عنوان یکی از ۴ زندانی آمریکایی در جریان توافق احتمالی پیش‌رو گمانه‌زنی کرده‌اند. «مراد طاهباز» که همراه با تعدادی از فعالان محیط ‌زیستی از چند سال پیش در بازداشت و حبس به‌سر می‌برد، از جمله ایرانیان دو تابعیتی است که گفته شده ممکن است در صورت دستیابی به توافق هسته‌ای آزاد شود.

 

به اشتراک بگذارید:





نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *