پیام ما؛ رسانه توسعه پایدار ایران | چالش خاموشی؛ بد به‌جای بدتر!

سخنگوی صنعت برق از تامین برق مورد نیاز ۹۲ درصد واحدهای صنعتی خبر داد

چالش خاموشی؛ بد به‌جای بدتر!

یک عضو کمیسیون صنایع مجلس با تاکید بر این‌که میزان تولید برق در کشور ایده‌آل نیست، از کسری دست‌کم ۱۰ تا ۱۵ هزار مگاواتی در کشور خبر داد





چالش خاموشی؛ بد به‌جای بدتر!

۲۹ مرداد ۱۴۰۱، ۰:۰۰

در حالی که برخی منابع رسانه‌ای و نیز بعضی کاربران شبکه‌های اجتماعی از «خاموشی و قطع برق خانگی در استان‌های اردبیل، بوشهر، قزوین، گلستان، همدان، خراسان جنوبی، مرکزی، کهگیلویه و بویراحمد و چند استان دیگر خبر داده و نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس نیز چندی پیش گفته «۴۵۰ واحد صنعتی بزرگ در کشور، در هفته از ۱۱ صبح تا ۱۱ شب، قطعی برق داشته‌‌اند»، مدیرعامل شرکت توانیر از «۹۰ روز گرم، بدون خاموشی» می‌گوید و سخنگوی صنعت برق کشور نیز در آخرین گزارش خود، از تاکید دارد که حدود ۹۲ درصد از واحدهای صنعتی کشور مشکلی از حیث خاموشی و مصرف برق نداشته‌اند.

 

مدیرعامل شرکت توانیر نیز در یادداشتی، از «۹۰ روز گرم بدون خاموشی» گفته و به تشریح دلایل توقف خاموشی‌های گاه و بی‌گاه ۲ سال گذشته پرداخته است. آن هم در حالی که همزمان با انتشار این یادداشت آرش کردی در روزنامه ایران، برخی از منابع رسانه‌ای از جمله ۳ خبرگزاری ایرنا، فارس و تسنیم گزارش واحدی را با تیتر «دولت سیزدهم چگونه موفق به مهار خاموشی‌ها در ۱۴۰۱ شد» منتشر کردند و روزنامه کیهان هم آن‌چه در این گزارش ادعا شده را «دستاوردی بزرگ» توصیف کرده است. اما همزمان با این تعریف و تمجید رسانه‌های حامی دولت از عملکرد مدیران توانیر و وزارت نیرو و تاکید و تصریح این مدیران بر صحت و سلامت کارشان در برق‌رسانی، یک پایگاه خبری-تحلیلی تخصصی در این حوزه، گزارش‌های مطبوعاتی و اظهارات مدیران دولتی را به چالش و پرسش کشیده و مدعی است آن‌چه «دستاورد بزرگ» دولت و وزارت نیرو عنوان شده، جز از طریق قطع برق صنایع کشور محقق نشده است. وبسایت برق‌نیوز که گزارش واحد ۳ خبرگزاری ایرنا، فارس و تسنیم و آن‌چه کیهان در این رابطه گزارش کرده را «رپرتاژ آگهی» این رسانه‌ها برای دولت انقلابی خوانده، نوشته است: «به نظر می‌رسد برخلاف گذشته بسیاری از اطلاعیه‌های خاموشی برق، بجای اطلاع‌رسانی در مجاری رسمی و سایت شرکت توزیع نیروی برق، در کانال‌ها و صفحات شبکه‌های اجتماعی محلی انتشار می‌یابد.» این وب‌سایت تخصصی حوزه برق همچنین با استناد به آمار و ارقامی که اپلیکیشن سامانه خاموشی برق ۱۲۱ در این مدت مخابره کرده، از «خاموشی‌های مختلف برای استان‌های اردبیل، بوشهر، قزوین، گلستان، همدان، خراسان جنوبی، مرکزی، کهگیلویه و بویر احمد و چند استان دیگر» خبر داده به نقل از نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس آورده است: «قطعی برق صنایع نه‌تنها باعث خسارت زیاد به کارخانه‌ها و سهامداران شده، بلکه زمینه گرانی لجام‌گسیخته برخی از اقلام مانند سیمان را در بازار فراهم کرده است.» شهباز حسین‌پور گفته است: «۴۵۰ واحد صنعتی بزرگ در کشور، در هفته از ۱۱ صبح تا ۱۱ شب، قطعی برق داشته‌‌اند.» این در حالی است که سخنگوی صنعت برق در گزارشی که پنجشنبه هفته‌ای که گذشت، در اختیار اصحاب رسانه و افکار عمومی قرار گرفت، گفته «از ۶۳۰ هزار واحد صنعتی کشور، تعداد ۵۸۰ هزار واحد مشمول هیچ محدودیت و مدیریت مصرف برق نبوده‌اند.» مصطفی رجبی‌مشهدی که گفته «حدود ۹۲ درصد از این واحدهای صنعتی – که البته عمدتاً از واحدهای صنعتی کوچک هستند _ مشکلی به‌لحاظ مصرف برق نداشته و توانسته‌اند به اشتغال پایدار خود ادامه دهند»، در عین حال اذعان کرده که ۸ درصد از واحدهای صنعتی مشمول محدودیت‌های در مصرف برق بوده‌اند. او در ارتباط بخشی از واحدهای صنعتی کشور که به‌لحاظ مصرف برق محدودیت‌هایی را متحمل شده‌اند، گفته تعمیرات یا تعطیلاتِ طول سال ۴۴۰ واحد انرژی‌بر در کشور _ که عمدتاً از واحدهای بزرگ در بخش فولاد، سیمان، آلومینیوم و مس هستند _ به تابستان موکول شده تا بخشی از فشار به نظام برق‌رسانی کنترل و مدیریت شود. رجبی‌مشهدی با اشاره به زمان‌بندی کار در شهرک‌های صنعتی، گفته شهرک‌های صنعتی کشور امسال تنها ۱۲ ساعت در هفته با این دست محدودیت‌ها مواجه بودند. او که آمار چند ماه نخست امسال را با بازه زمانی یک ساله پیش از آن مقایسه کرده، گفته ساعات محدودیت در فعالیت شهرک‌های صنعتی در سال ۱۴۰۰ به ۲ روز در هفته می‌رسید.

یک نماینده مجلس انقلابی گفته تایید وضعیت کنونی تولید برق در کشور، در واقع ناشی از همان «انتخاب همیشگی میان وضعیت بد و بدتر» است؛ وضعیت بد، وضعیتی است که اکنون به آن دچاریم و اوضاع بدتر، آن‌چه در گذشته به آن گرفتار بودیم

اما حقیقت چیست یا به بیان دیگر، بین سطور کدامیک از این دو گروه واکنش‌های رسانه‌های می‌توان بیشتر به آن‌چه به‌واقع در جریان است و در این زمینه به وقوع پیوسته، نزدیک شد؟ در حالی که گزارش‌های مردمی و آن‌چه بسیاری از کاربران شبکه‌های اجتماعی در روزهای گذشته، در ارتباط با خاموشی مکرر در شهرهای گوناگون سراسر کشور گفته و ویدئوها و تصاویری که در این رابطه همرسان کرده‌اند، به‌هرحال از این واقعیت حکایت دارد که ادعای مطلق مدیرعامل توانیر از که از ۹۰ روز گرم، «بدون خاموشی» گفته، دست‌کم چندان دقیق نیست. به‌خصوص آن‌که مرور آن‌چه یک نماینده عضو کمیسیون صنایع مجلس در این رابطه به «پیام ما» گفته نیز موید این مدعا است. علی جدی که گفته در ماه‌های گذشته در صنایع بزرگ، خاموشی و قطعی برق داشتیم، تاکید کرده این خاموشی‌ها بنابر برنامه‌ریزی‌های رقم خورده که با اطلاع صاحبان این صنایع به اجرا درآمده است؛ «پیرو زمان‌بندی و مدیریتی که برای بهره‌برداری صنایع بزرگ از برق صورت گرفت و بخشی با نظر و موافقت صاحبان این صنایع و بخشی به‌ناچار و الزام به اجرا درآمد، دولت تا حدودی توانست خاموشی‌ها را به‌خصوص در مورد برق مصرفی خانگی مدیریت کند.» او با بیان این‌که در گذشته مشکل خاموشی‌ها هم در حوزه برق خانگی مشکل‌ساز بود، هم در مورد برق مصرفی صنایع و شهرک‌های صنعتی، می‌گوید: «اگر می‌خواهیم مشکل را به‌طور بنیادی مرتفع کنیم، چاره‌ای نداریم جز آن‌که میزان تولید برق را در کشور افزایش دهیم.»
آن‌چه این نماینده عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس گفته، در واقع همان معضلی است که کارشناسان این حوزه، سال‌هاست از آن می‌گویند و نسبت‌به کم‌توجهی مسئولان و دولت‌ها به آن گلایه دارند. معضل کهنه و البته همواره جدیِ ناترازی میزان تولید و مصرف برق در کشور که اگرچه بخشی از آن، ناشی از میزان فراتر از استاندارد مصرف برق در کشور است و علتش، کم‌کاری در مسیر فرهنگ‌سازی مصرف اما واقعیت آن است که راه عبور و برون‌رفت از این اوضاع و ایجاد تناسب منطقی در میزان مصرف و تولید و رفع ناترازی برق، افزایش میزان تولید است.
علی جدی در این رابطه به «پیام ما» گفت: «در حال حاضر ما در تولید برق مورد نیاز کشور، دست‌کم ۱۰ تا ۱۵ هزار مگاوات کسری داریم و باید به فکری به حال نیازی که در کشور وجود دارد، کنیم؛ چراکه میزان تولید برق در کشور ایده‌آل نیست. با این حال آن‌چه امسال شاهد بودیم و حتی در صحبتی که با برخی صاحبان صنایع داشتم، آن‌ها هم تایید می‌کردند که در بحث مدیریت برق‌رسانی در کشور اقدامات مثبتی انجام شده‌است.» او گفته تایید وضعیت کنونی، در واقع ناشی از همان «انتخاب همیشگی میان وضعیت بد و بدتر» است؛ وضعیت بد، وضعیتی است که اکنون به آن دچاریم و اوضاع بدتر، آن‌چه به‌گفته این نماینده مجلس انقلابی، در گذشته به آن گرفتار بودیم. این نماینده مجلس همچنین گفته «امسال خاموشی کمتری در صنایع بزرگ اعمال شد و صاحبان صنایع نیز اذعان داشتند که بعضاً برای برنامه‌ریزی خاموشی و قطعی برق با آنان هماهنگی‌هایی انجام شده است.»

علی جدی گفته است: متاسفانه در حال حاضر اگر چه الزاماتی برای ایجاد نیروگاه وجود دارد اما حمایت درخوری از صنایع برای ساخت نیروگاه نمی‌شود. باید به‌سمتی برویم که صنایع بزرگی که مصرف بالا دارند، با حمایت و یاری دولت به‌سمت ایجاد نیروگاه بروند تا اولاً برق مصرفی مورد نیازشان را تولید کنند و ثانیاً در ادامه مسیر به کمک دولت بیایند و میزانی از برق مصرفی مورد نیاز کشور را نیز پوشش دهند

اما در حالی که این نماینده مجلس نیز همصدا با بسیاری از کارشناسان این حوزه، ضعف در تولید برق را علت اصلی ناترازی در کشور می‌داند، برخی ناظران و کارشناسان معتقدند که کم‌کاری در جذب سرمایه و سرمایه‌گذاری در حوزه تولید برق از علل اصلی تولید اندک برق در کشور است. جدی در پاسخ به پرسش «پیام ما» در این رابطه می‌گوید: «دولت باید ۳ مسیر را به‌طور توامان دنبال کند. نخست بحث مصرف است و واقعیت این است که ما مصرف نادرست هم کم نداریم. بنابراین مصرف باید بهینه شود و دولت باید برای فرهنگ‌سازی جهت بهبود و اصلاح الگوی مصرف به‌ویژه در حوزه برق مصرفی خانگی بیشتر تلاش کند. نکته دوم این است که صنایع بزرگ برای ساخت و ایجاد نیروگاه‌ها هم باید مورد نظارت و هدایت دولت قرار گیرند و هم کنار این الزام به ایجاد نیروگاه، دولت باید به آن‌ها کمک کند. متاسفانه در حال حاضر اگرچه الزاماتی برای ایجاد نیروگاه وجود دارد اما حمایت درخوری از صنایع برای ساخت نیروگاه نمی‌شود. باید به‌سمتی برویم که صنایع بزرگی که مصرف بالا دارند و بعضاً ۵۰ تا ۱۰۰ هزار مگاوات و برخی حتی ۲۰۰ تا ۳۰۰ هزار مگاوات برق مصرف می‌کنند، با حمایت و یاری دولت به‌سمت ایجاد نیروگاه بروند تا ان‌شاءالله به جایی برسیم که این صنایع با احداث نیروگاه، اولاً برق مصرفی مورد نیازشان را تولید کنند و ثانیاً در ادامه مسیر به کمک دولت بیایند و میزانی از برق مصرفی مورد نیاز کشور را نیز پوشش دهند.» این نماینده عضو کمیسیون صنایع مجلس که به‌نمایندگی از مردم شیروان در مجلس حاضر است، همچنین به نقش و وظیفه دولت در راستای ساخت و ایجاد نیروگاه اشاره کرد و گفت: «دولت در این حوزه نیز مسئولیت دارد. البته در این حوزه اقداماتی در دست انجام است و به‌عنوان مثال دولت در استان خراسان رضوی، ساخت یک نیروگاه حدوداً ۵۰۰ هزار مگاواتی زیرنظر وزارت نیرو آغاز شده است.» این عضو مجمع نمایندگان استان خراسان رضوی همچنین با اشاره به ورود صنایع بزرگ به حوزه ساخت نیروگاه، گفت: «برخی صنایع بزرگ شاهدیم که اقداماتی از جمله در استان خراسان رضوی انجام گرفته است.» جدی همچنین در واکنش به پرسشی درخصوص آن‌چه کارشناسان در مورد بهره‌وری پایین نیروگاه‌های موجود می‌گویند و معتقدند به‌علت کوتاهی در اورهال این نیروگاه‌ها و عدم به‌سازی و نوسازی زیرساخت‌ها از حداکثر توان تولید برق موجود نیز استفاده نمی‌شود، گفت: «برخی کارشناسان و مهندسان معتقدند که بهره‌وری نیروگاه‌ها با توجه به استانداردهای موجود مناسب نیست و در مجموع با این نکته موافقم که بهره‌وری نیروگاه‌های موجود مناسب نیست اما در این حوزه هم تا جایی که اطلاع دارم، کارهایی انجام شده و امیدواریم در سال‌های آینده از این حیث هم مشکل کمتری داشته باشیم.»

به اشتراک بگذارید:

برچسب ها:

، ، ،





پیشنهاد سردبیر

نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *