سایت خبری پیام ما آنلاین | بستن پرونده مسائل پادمانی و امید به احیای برجام

یک روزنامه آمریکایی در گزارشی مستند به متن پیش‌نویس پیشنهادی اتحادیه اروپا از موافقت ۳ کشور اروپایی با خواسته تهران مبنی‌بر بستن پرونده مسائل پادمانی خبر داد

بستن پرونده مسائل پادمانی و امید به احیای برجام

رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس پیشین خواسته تهران برای بستن پرونده پادمانی را «منطقی» و اصرار طرف‌های مقابل بر باز ماندن آن را «مشکوک» می‌داند





بستن پرونده مسائل پادمانی و امید به احیای برجام

۲۲ مرداد ۱۴۰۱، ۰:۰۰

|پیام ما| در حالی که پیش از این خواسته جمهوری اسلامی درخصوص بستن پرونده مسائل پادمانی پیش از توافق احیای برجام از سوی برخی ناظران به‌عنوان یکی از دلایل اصلی ناکامی مذاکرات هسته‌ای در ۵ ماه اخیر عنوان می‌شد، حالا یک روزنامه آمریکایی با استناد به متن پیش‌نویس پیشنهادی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، از درخواست سه کشور اروپایی عضو برجام از آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درخصوص بستن این پرونده خبر داده است.

 

خواسته جمهوری اسلامی ایران در مذاکرات هسته‌ای حالا این‌طور که یک روزنامه آمریکایی مدعی شده، با موافقت سه کشور اروپایی عضو برجام مواجه شده است. آن‌طور که وال‌استریت ژورنال در گزارشی با استناد به اظهارات «منابع مطلع» مدعی شده، دیپلمات‌های اروپایی برای خروج مذاکرات هسته‌ای از بن‌بستی که از حدود ۵ ماه پیش تاکنون مانع از پیشرفت در روند احیای برجام شده، پیشنهاد کرده‌اند که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با خواسته تهران مبنی‌بر پایان تحقیقات در مورد مسائل پادمانی و آن‌چه در خصوص ۳ سایت هسته‌ای ایران مطرح بود، موافقت کند تا مگر پس از مختومه شدن پرونده مسائل پادمانی، زمینه دستیابی به توافق و احیای برجام فراهم شود. حال آن‌که با پایان مذاکرات ۵ روزه اخیر در وین، آن‌چه به‌عنوان علت ناکامی طرفین در دستیابی به تفاهم و توافق مطرح شد، همین اختلاف‌نظر ایران و آژانس بر سر مسائل پادمانی بود. اختلاف‌نظری که یک‌سوی آن تهران بود و خواسته جدی دیپلمات‌های ایرانی در مذاکرات مبنی‌بر پایان تحقیقات در پرونده ۳ سایت هسته‌ای ایران و سوی دیگر، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی که در این به‌طور مستقیم و غیرمستقیم بر لزوم ادامه تحقیقات پادمانی در این ۳ سایت هسته‌ای پافشاری می‌کرد. این در حالی است که آن‌چه در خصوص فعالیت این ۳ سایت هسته‌ای به‌عنوان «مسائل پادمانی» بار دیگر در دور اخیر مذاکرات مورد ادعای طرف‌های مقابل قرار گرفته، مربوط به آن دسته از فعالیت‌های هسته‌ای جمهوری اسلامی است که همگی پیش از سال ۲۰۰۳ میلادی انجام گرفته و در جریان دور اول مذاکرات هسته‌ای در دولت یازدهم و توافق سال ۲۰۱۵ مورد توافق طرفین قرار گرفت.

بنابر گزارش اخیر وال‌استریت ژورنال به نقل از چند منبع نزدیک به مذاکرات، اتحادیه اروپا پیش از اینکه پیشنهاد خود برای گنجاندن مسئله مصالحه در مورد تحقیقات پادمانی را در متن توافق قرار دهد، این مسئله را با آمریکا و سه طرف اروپایی مطرح و موافقت آنها را جلب کرده است. موافقتی که می‌تواند زمینه‌ساز خروج مذاکرات از بن‌بست ۵ ماهه اخیر باشد و روزنه امیدی دوباره برای احیای برجام

بنابر ادعای وال‌استریت ژورنال، در پیش‌نویس توافقی که از سوی اتحادیه اروپا ارائه شده بود، ایالات متحده و سایر طرف‌های مذاکره از شورای حکام خواسته‌اند که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در صورت همکاری تهران، به تحقیقات خود در خصوص مسائل پادمانی پایان دهد. حال آن‌که پیش‌تر مقام‌های آمریکایی و اروپایی گفته بودند درباره تحقیقات آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با تهران مذاکره نخواهند کرد؛ چرا که به‌باور آنها، این موضوعی غیر مرتبط با برجام است. هرچند وال استریت ژورنال که مدعی است به متن پیش‌نویس پیشنهادی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به ایران و دیگر طرفین برجام دست پیدا کرده، همچنین نوشته است در این پیش‌نویس از ایران خواسته شده تا به پرسش‌های آژانس «با هدف شفاف‌سازی» پاسخ دهد. این روزنامه همچنین در بخشی دیگر از گزارش خود با استناد تاکید کرده که در متن پیش‌نویس پیشنهادی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا همچنین از تهران خواسته شده که با درنظر گرفتن «نگرانی‌های آژانس»، موافقت خود را با پرداختن به این نگرانی‌ها، «پیش از اجرایی شدن برجام» اعلام کند. جوزف بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا که به‌عنوان هدایت‌کننده اصلی مذاکرات، پیش‌نویس توافق را تهیه کرده، گفته که این متن نهایی برای احیای توافق هسته‌ای است و خروجی گفت‌وگوهایی که در خصوص تمام موضوعات قابل‌مذاکره انجام گرفته است. ادعایی که البته جمهوری اسلامی آن را نپذیرفته و تاکید کرده تا زمان برآورده شدن خواسته‌های تهران به رایزنی برای اصلاح پیش‌نویس ارائه شده ادامه خواهد داد.
حال البته سخنگوی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی از اظهارنظر در این خصوص خودداری کرده اما پیش‌تر، رافائل گروسی، مدیرکل آژانس تاکید کرده بود که این نهاد تا زمانی که ایران پاسخ ندهد مواد هسته‌ای کشف شده در آن ۳ سایت هسته‌ای از کجا آمده و اکنون کجاست، تحقیقات خود را رها نخواهد کرد. موضعی که حالا بنابر آن‌چه وال‌استریت ژورنال در گزارش اخیر خود مدعی شده، با واکنش سه کشور اروپایی عضو برجام مواجه شده و بر این اساس، انگلیس، فرانسه و آلمان عملاً از آژانس خواسته‌اند که از این موضع خود عقب‌نشینی کند. این در حالی است که پیش از انتشار گزارش وال‌استریت ژورنال و رونمایی از پیشنهاد سه کشور اروپایی عضو برجام در خصوص مختومه شدن پرونده مسائل پادمانی، حتی برخی حامیان برجام و منتقدان روند پیشرفت کُند مذاکرات در دولت ابراهیم رئیسی نیز تاکید داشتند که این خواسته تهران درخصوص بستن پرونده مسائل پادمانی و آن‌چه به فعالیت آن سه سایت هسته‌ای ایران مربوط است، خواسته‌ای منطقی بوده و اساساً امکان پیگیری مذاکرات پیش از بستن پرونده مسائل پادمانی میسر نخواهد بود. نکته‌ای که حشمت‌الله فلاحت‌پیشه نیز به‌عنوان یکی از همین منتقدان دولت رئیسی در گفت‌وگوی خود با «پیام ما» بر آن انگشت گذاشته و می‌گوید: «در حالی که طرف‌های غربی اصرار جمهوری اسلامی مبنی‌بر مختومه شدن پرونده ۳ سایت هسته‌ای را مشکوک می‌دانند، شخصاً معتقدم آن‌چه به‌واقع مشکوک است و مانع از پیشرفت مذاکرات شده، همین اصرار طرف‌های مقابل بر باز ماندن این پرونده‌ها است.»
رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس دهم اضافه کرد: «در سال ۹۴ اولین پرونده‌ای که بسته شد، پرونده PMD یا ابعاد نظامی احتمالی پروژه هسته‌ای جمهوری اسلامی بود. یعنی همان ادعایی که از سال ۱۹۹۱ میلادی در مورد پرونده هسته‌ای ایران شکل گرفت و در نهایت در سال ۹۴ خورشیدی مختومه اعلام شد. در حال حاضر نیز لازم است ابتدا پرونده ۳ سایت هسته‌ای ایران بسته شود تا پس از آن امکان احیای برجام فراهم شود. چراکه در غیر این صورت، حتی اگر توافقی حاصل شود، همراه با اجرای برجام، یک کانال موازی و ایذایی خواهیم داشت که در این کانال علاوه بر آژانس، بازیگرانی همچون رژیم صهیونیستی نیز صاحب‌نفوذ و تاثیرگذار خواهند بود و ایران عملاً با دو مکانیزم ماشه مواجه خواهد بود که این منطقی نیست.»

رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس پیشین به «پیام ما» گفت: در حالی که طرف‌های غربی اصرار جمهوری اسلامی مبنی‌بر مختومه شدن پرونده ۳ سایت هسته‌ای را مشکوک می‌دانند، شخصاً معتقدم آن‌چه به‌واقع مشکوک است و مانع از پیشرفت مذاکرات شده، همین اصرار طرف‌های مقابل بر باز ماندن این پرونده‌ها است

آن‌طور که وال‌استریت ژورنال به نقل از دو منبع نزدیک به منابع غربی در مذاکرات نوشته، اتحادیه اروپا به ایران و سایر طرف‌ها اعلام کرده که تا ۲۴ مردادماه پیش‌رو به این پیشنهادها پاسخ بدهند و نظرشان را چه مثبت باشد و چه منفی اعلام کنند. این در حالی است که سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در این خصوص گفته بود: «ما متن نهایی پیشنهادی اتحادیه اروپا را به دقت مطالعه می‌کنیم و در صورت درخواست پاسخ خود را به آنها خواهیم داد.» همزمان مقامات ایرانی نیز روز سه‌شنبه هفته‌ای که گذشت، گفتند که تهران صرفاً بررسی متن را آغاز کرده و برای دستیابی به توافق نهایی ممکن است به گفت‌وگوهای بیشتری نیاز باشد. جالب آن‌که بنابر گزارش اخیر وال‌استریت ژورنال، اتحادیه اروپا پیش از اینکه پیشنهاد خود برای گنجاندن مسئله مصالحه در مورد تحقیقات پادمانی را در متن توافق قرار دهد، این مسئله را با آمریکا و سه طرف اروپایی مطرح و موافقت آنها را جلب کرده است. موافقتی که می‌تواند زمینه‌ساز خروج مذاکرات از بن‌بست ۵ ماهه اخیر باشد و روزنه امیدی دوباره برای احیای برجام.

به اشتراک بگذارید:





نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *