پیام ما؛ رسانه توسعه پایدار ایران | سرمایه‌گذاری جهان درگاز عقب‌گرد از انرژی‌های پاک

فوریت تامین گاز در زمانه‌ای رخ می‌دهد که دانشمندان هشدار «یا الان یا هیچ‌وقت» را درباره اقلیم داده‌اند

سرمایه‌گذاری جهان درگاز عقب‌گرد از انرژی‌های پاک

تحقیقات جدید نشان می‌دهد آمریکا، آلمان، انگلستان و کانادا برای تحریم روسیه به دلیل حمله به اوکراین، سرمایه‌گذاری‌های خود را برای تولید و توزیع گاز بیشتر آغاز کرده‌اند





سرمایه‌گذاری جهان درگاز عقب‌گرد از انرژی‌های پاک

۱۹ خرداد ۱۴۰۱، ۰:۰۰

وقوع سرمای شدید و ناگهانی در استرالیا، خاموشی برخی از نیروگاه‌های زغال‌سنگ، جنگ اوکراین و تلاش اروپا برای قطع وابستگی به گاز روسیه عواملی هستند که باعث شدند قیمت گاز، برق و بنزین به شدت افزایش یابند. افزایش شدید قیمت انرژی در دنیا باعث شده تا کشورهای سراسر جهان برای سرمایه‌گذاری در تاسیس نیروگاه‌های گازی جدید بشتابند. اقدامی که می‌تواند هر گونه شانس بشر را برای محدود کردن گرمایش جهانی از بین ببرد.

 

برای جلوگیری از فروپاشی اقلیمی یک راه وجود دارد
تحقیقات جدید نشان می‌دهد آمریکا، آلمان، انگلستان و کانادا برای تحریم روسیه به دلیل حمله به اوکراین، سرمایه‌گذاری‌های خود را برای تولید و توزیع گاز بیشتر آغاز کرده‌اند. موسسه Climate Action Tracker یا CAT اقدامات دولت‌ها برای کاهش گازهای گلخانه‌ای بررسی می‌کند و با آنچه در توافقنامه‌های بین‌المللی (معاهده پاریس) متعهد شده‌اند، مقایسه می‌کند. یافته‌های تحقیقات جدید این موسسه نشان می‌دهد که فوریت مشخص شده برای تولید گاز در بحرانی‌ترین دوران تاریخ، وابستگی به سوخت‌های فسیلی را بیشتر می‌کند؛ در دورانی که دانشمندان همواره هشدار می‌دهند چرخش مصمم به سمت انرژی‌های با انتشار کربن کمتر در طی چند سال آینده، تنها راه بشر برای جلوگیری از فروپاشی اقلیمی است.

آکسفام در گزارش تازه‌ای اعلام کرده پول مورد نیاز برای کمک به آسیب‌دیدگان از تغییرات آب‌ و هوایی در دو دهه گذشته ۸۰۰درصد افزایش داشته است. در این گزارش آماده که بودجه کمک‌های بشردوستانه سازمان ملل به آسیب‌دیدگان از تغییرات آب و هوایی نسبت به ۲۰ سال پیش به شدت افزایش یافته اما کشورهای کمک‌کننده نیز نمی‌توانند از پس هزینه‌های تغییر اقلیم برآیند

دهه انتشار کربن بالا ادامه دارد
نیکلاس هونه از موسسه NewClimate که با موسسه CAT همکاری می‌کند، می‌گوید که به زودی، شاهد رقابت برای تولید گاز فسیلی، تاسیسات لوله‌کشی گازی و LNG (گاز مایع طبیعی) و حبس شدن در دهه دیگری با انتشار کربن بالا هستیم.
نویسندگان این تحقیق تاکید می‌کنند که آمریکا که برای صادرات بیشتر گاز ال‌ان‌جی به اتحادیه اروپا توافقنامه امضا کرده و قرار است آن را با افزایش عملیات فرکینگ تامین کند. آلمان، ایتالیا و مصر نیز برای تامین گاز خود با قطر قرارداد بسته‌اند. مصر، میزبان نشست بعدی تغییر اقلیم، کاپ‌۲۷ در شرم‌الشیخ در نوامبر امسال است.
افزایش سرمایه‌گذاری برای تولید گاز
کانادا نیز برنامه دارد تا برای تامین تقاضای صادرات، ساخت و ساز سریع تولید جدید گاز ال‌ان‌جی را راه‌اندازی کند. بر اساس تحقیق موسسه CAT در کل، تولید سوخت‌های فسیلی در کانادا، آمریکا، نروژ، ایتالیا و ژاپن افزایش یافته است.
در انگلستان نیز توسعه عظیم تولید نفت و گاز در دریای شمال به راه افتاده. کشورهای در حال توسعه نیز دست به کار شده‌اند. نیجریه در حال احیای پروژه‌های لوله‌کشی گازی است که به حالت تعلیق درآمده بودند. سنگال و چندین کشور دیگر نیز امیدوارند بتوانند ذخایر گازی خود را اکتشاف کنند.
بعد از آنکه جنگ در اوکراین باعث افزایش قیمت انرژی شد، شرکت‌های نفت و گاز در سراسر دنیا از سود ناگهانی خود لذت بردند. کاهش محدودیت‌های ناشی از همه‌گیری کرونا و بازگشت تدریجی به روال عادی باعث شده بود تا قیمت انرژی تا قبل از جنگ بالا رفته باشد.
یا الان یا هیچ‌وقت
فوریت تامین گاز در زمانه‌ای رخ می‌دهد که دانشمندان هشدار «یا الان یا هیچ‌وقت» را درباره اقلیم داده‌اند. بر اساس گزارش‌های هیئت بین‌دولتی تغییر اقلیم سازمان ملل، انتشار جهانی گازهای گلخانه‌ای باید تا سال ۲۰۳۰، نصف شوند. برای اینکه به دنیا فرصتی داده شد تا برای محدود کردن افزایش دمای جهانی تا ۱.۵درجه سانتی‌گراد نسبت به دوران ماقبل انقلاب صنعتی تلاش کند. این هدف سال گذشته در نشست تغییر اقلیم کاپ۲۶ به توافق رسید.
برخی از کشورها معتقدند که تولید گاز در مرحله گذار در آینده‌ای با انرژی پاک نقش دارد. چون گاز دی اکسید کربن کمتری نسبت به زغال سنگ تولید می‌کند. اما آژانس بین‌المللی انرژی سال گذشته هشدار داد که اگر دنیا قرار است گرمایش جهانی را تا ۱.۵ درجه سانتی‌گراد محدود کند هیچ نوع اکشتافات جدید گازی و نفتی از امسال نمی‌تواند اتفاق بیفتند.
به گزارش گاردین تحقیقات دیگری نشان می‌دهند که جایگزین کردن مستقیم زغال‌سنگ با انرژی‌های تجدیدپذیر بسیار بهتر از این است که از گاز به عنوان عاملی برای گذار استفاده شود.
افزایش ۸۰۰درصدی خسارات رخدادهای آب و هوایی
آکسفام در گزارش تازه‌ای اعلام کرده پول مورد نیاز برای کمک به آسیب‌دیدگان از تغییرات آب‌ و هوایی در دو دهه گذشته ۸۰۰درصد افزایش داشته است. در این گزارش آماده که بودجه کمک‌های بشردوستانه سازمان ملل به آسیب‌دیدگان از تغییرات آب و هوایی نسبت به ۲۰ سال پیش به شدت افزایش یافته اما کشورهای کمک‌کننده نیز نمی‌توانند از پس هزینه‌های تغییر اقلیم برآیند.
خسارات اقتصادی رویدادهای آب و هوایی شدید در سال ۲۰۲۱ در دنیا حدود ۳۲۹میلیارد دلار بود؛ سومین سال رکورد خسارات وارد شده و تقریبا دو برابر مبلغی که کشورهای ثروتمند به کشورهای فقیر در همان سال پرداخت کرده بودند.
بین سال‌های ۲۰۰۰ تا ۲۰۰۲، سازمان ملل به طور میانگین ۱.۶میلیارد دلار برای بودجه سالانه پروژه‌های بشردوستانه پس از رویدادهای شدید آب و هوایی نیاز داشت. اما از سال ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۱ این مبلغ سالانه حدودا ۱۵.۵ میلیارد دلار افزایش یافت. یعنی افزایش ۸۰۰درصدی. علاوه بر آن در این گزارش آمده که برای هر ۲ دلاری که برای مقابله با بحران‌های ناشی از تغییر اقلیم نیاز است، کشورهای کمک‌کننده ثروتمند تنها نصف آن را تامین می‌کنند.
راسل آرمسترانگ، مشاور ارشد سیاست اقلیم آمریکا در آکسفام در گفت‌وگو با سی‌ان‌ان می‌گوید: «تغییر اقلیم خسارت‌بار است و آسیب‌هایش به سیاهپوستان، بومیان و رنگین پوستان و جوامع آسیب‌پذیر ادامه دارد. معیشت، فرهنگ، سلامت و شیوه زندگی آن‌ها را مختل می‌کند». آرمسترانگ در ادامه می‌گوید: «خسارت اقتصادی ناشی از تغییر اقلیم در جهان بین ۳۰۰ تا ۵۰۰ میلیارد دلار تخمین زده می‌شود که با یارانه دولت برای سوخت‌های فسیلی برابری می‌کند. درخواست‌ها برای راه‌حل نشنیده گرفته شده‌اند».

رخدادهای آب و هوایی که بر اثر تغییر اقلیم بوجود آمده‌اند نابرابری‌هایی را تشدید می‌کنند که هم‌اکنون در زیرساخت‌های فیزیکی و اجتماعی وجود دارند. کشورهای کم‌درآمد با شدت بیشتری خسارت می‌بینند

کسری بودجه سازمان ملل برای کمک‌های بشردوستانه
از سال ۲۰۱۷، حدودا ۵۴درصد از کشورهای توسعه‌یافته که در وقوع فجایع بحران اقلیمی امروز مسئولند، کسری بودجه ۳۳میلیارد دلاری به جای گذاشتند. از جنگ گرفته تا کمبود مواد غذایی در سراسر جهان، محققان می‌گویند که بحران اقلیم فشار بیشتری روی سیستم بشردوستانه سازمان ملل می‌گذارد که هم‌اکنون کسری بودجه دارد.
رخدادهای آب و هوایی که بر اثر تغییر اقلیم بوجود آمده‌اند نابرابری‌هایی را تشدید می‌کنند که هم‌اکنون در زیرساخت‌های فیزیکی و اجتماعی وجود دارند. کشورهای کم‌درآمد با شدت بیشتری خسارت می‌بینند. بر اساس گزارش آکسفام کشورهایی که بیشتر از همه گرفتار رخدادهای آب و هوایی هستند شامل افغانستان، بورکینافاسو، بوروندی، چاد، جمهوری دموکراتیک کنگو، هایتی، کنیا، سومالی، سودان جنوبی و زیمبابوه می‌شوند.
از آن طرف، کشورهای ثروتمند شامل آمریکا همچنان به انتشار گازهای گلخانه‌ای ادامه می‌دهند که منجر به وقوع این چنین رخدادهای شدید آب و هوایی می‌شود.

به اشتراک بگذارید:





پیشنهاد سردبیر

مسافران قطار مرگ

مسافران قطار مرگ

نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *