پیام ما؛ رسانه توسعه پایدار ایران | پاسخ به سوالاتی درباره تغییر اقلیم

اگر زمین در حال گرم شدن است پس چرا شاهد وقوع آب و هوای سرد شدید در برخی مناطق هستیم؟

پاسخ به سوالاتی درباره تغییر اقلیم

علم به وضوح تاکید می‌کند که برای مقابله با تغییر اقلیم دنیا باید سوخت‌های فسیلی را خیلی سریع‌تر کنار بگذارد





پاسخ به سوالاتی درباره تغییر اقلیم

۷ اردیبهشت ۱۴۰۱، ۰:۰۰

محیط زیست مانند کره زمین بسیار گسترده، پیچیده وغافل‌گیرکننده‌ است. اما حالا مهم‌ترین زمانی است که باید آگاهی داشت چه اتفاقی برای آن رخ می‌دهد و چه اقداماتی باید صورت گیرد.
خبرنگاران اقلیم نیویورک تایمز برای افزایش آگاهی‌بخشی عمومی درباره تغییر اقلیم و محیط زیست از مخاطبان خود خواستند تا هر سوالی در این حوزه دارند را مطرح کنند. صدها سوال برای آنها فرستاده شد. حالا آنها در گزارشی به پاسخ‌گویی به رایج‌ترین سوال‌ها درباره اقلیم پاسخ داده‌اند.

اگر زمین در حال گرم شدن است پس چرا شاهد وقوع آب و هوای سرد شدید در برخی مناطق هستیم؟
ارتباط میان تغییر اقلیم و هوای سرد شدید به دلیل پدیده‌ای موسوم به «جریان جتی» یا بادهای نسبتا قوی و متمرکز در جریان باریک جوی در نیم‌کره شمالی است؛ بادهای تندی که در سراسر دنیا از غرب به شرق در ارتفاع ۸ تا ۱۴ کیلومتری می‌وزد. جریان جتی به طور طبیعی به سمت شمال و جنوب حرکت می‌کند و زمانی که به جنوب می‌رسد هوای سرد شمال قطب را با خود می‌آورد.
گردباد قطبی که سیستم وزش باد جداگانه‌ای است حلقه‌ای را اطراف قطب شمال تشکیل می‌دهد. زمانی که اختلالاتی در این گردباد ایجاد شود- گاهی کشیده و دراز می‌شود و گاهی به چند تکه تبدیل می‌شود- جریان جتی به سمت جنوب می‌رود. به گفته جنیفر فرانسیس، دانشمند ارشد در مرکز تحقیقات اقلیم Woodwell تحقیقات نشان می‌دهد به دلیل گرم‌تر شدن کره زمین و آب شدن یخ‌های قطبی که نشانه‌ای از تغییر اقلیم است، اختلالات در این گردبادها بیشتر از قبل رخ می‌دهند.
به بیان ساده‌تر، تغییر اقلیم، مناطق قطبی را گرم‌تر می‌کند، اختلال در گردبادهای قطبی را به روشی بیشتر می‌کند که هوای قطبی را از جنوب خارج می‌کند.
مکانی که گرفتار سرمای شدید می‌شود به ماهیت اختلال به‌وجود آمده در گردباد قطبی ارتباط دارد. یک نوع اختلال، هوای قطبی را به اروپا و آسیا می‌آورد. نوع دیگر آن هوای قطبی را به آمریکا می‌برد که به گفته جودا کوهن، مدیر پیش‌بینی هواشناسی فصلی در موسسه تحقیقاتی جوی و محیط زیست «این همان نوع اختلال گردباد قطبی است که رخ دادن آن به سرعت رو به افزایش است».
تاثیر تغییر اقلیم بر تنوع‌ زیستی
گرم‌تر شدن اقیانوس‌ها باعث نابودی مرجان‌ها شده است. افزایش سطح آب دریاها سواحلی را تهدید می‌کند که لاک‌پشت‌های دریایی برای تخم‌گذاری به آن نیاز دارند. دمای بیشتر باعث شده تعداد لاک‌پشت‌های ماده بیشتر شود.
خرس‌های قطبی هم مدت‌هاست که به یکی از نشانه‌های از بین رفتن تنوع‌ زیستی در دنیای گرم‌تر تبدیل شده‌اند. دانشمندان در تلاشند درک کنند تغییر اقلیم چگونه روی گیاهان و حیوانات تاثیر گذاشته است. نتایج یک تحقیق خبر از نابودی ناگهانی به همراه فروپاشی بخش‌های بزرگی از اکوسیستم در امواج می‌دهد.
با این حال تغییر اقلیم بزرگترین عامل نابودی اکوسیستم نیست. انسان با تغییر کاربری زمین، درست کردن مزارع، روستا، شهرها، جاده‌ها و معادنی که زمانی محل زندگی گونه‌های بی‌شمار بوده‌اند، یکی از عوامل بزرگ نابودی اکوسیستم است. در دریا دلیل اصلی نابودی تنوع زیستی ماهیگیری بی‌رویه است. آلودگی، اضافه شدن و رشد بی‌رویه گونه‌های غیر بومی از بومی و شکار نیز از دیگر عوامل آن است.
علم به وضوح تاکید می‌کند که برای مقابله با این موضوع دنیا باید سوخت‌های فسیلی کنار گذاشته شوند؛ خیلی سریع‌تر از آنچه الان در حال وقوع است. جنگل‌زدایی باید متوقف شود. مکان زندگی گونه‌های مختلف فراهم شود و کربن حذف شود. بسیاری از کارشناسان معتقدند که باید از اقتصاد مبتنی بر منابع به اقتصاد گردشی گذار کرد. همانند طبیعت، زباله‌های ما شامل لباس، موبایل و مبلمان کهنه باید طوری طراحی شوند که مبنای ساخت چیزهای دیگر در آینده باشند.
حل خشکسالی با لوله‌کشی آب در سراسر کشور
این ایده که آب را از یک منطقه برداریم و به جای دیگری ببریم در تاریخ آمریکا سابقه‌دار است. سال ۱۹۱۳ در لس‌آنجلس آبگذرهایی افتتاح شد تا آب از Owens Valley ۳۷۰ کیلومتر به شمال لوله‌کشی شود تا رشد آن منطقه پایدار شود.
اما این پروژه علاوه بر هزینه ۲۳ میلیون دلاری آن در زمان، ساکنان Owens Valley را به شدت ناراحت کرد. چون فاصله شهرها از یکدیگر بسیار زیاد است لوله‌کشی با طول زیاد کار مشکلی است. مهندسی و دریافت مجوزهای مختلف کار راحتی نیست، حتی اگر فرض کنیم که دولت‌های محلی و ایالتی بخواهند آب منطقه خود را از دست بدهند.
چین هم با چالش‌های مشابهی روبه‌روست که بتواند آب را از مناطق مرطوب جنوبی به مناطق خشک شمالی برساند اما دولت این کشور کار را برای دریافت مجوزها راحت‌تر می‌کند.
چه درخت‌هایی بکاریم؟
اکولوژیست‌ها می‌گویند که کاشت درختان بومی بهترین انتخاب است. انسان به چوب و دیگر محصولات درخت برای دلایل متعددی نیاز دارد و گاهی کاشت گونه‌های غیربومی برای این کارکرد جواب می‌دهد. اما حتی اگر هدف تعیین شده کمک به طبیعت باشد، مزیت‌های تجاری بعضی از درختان مانند اکالیپتوس استرالیایی در آفریقا و آمریکای جنوبی باعث می‌شود کاشت این نوع درختان برتری داشته باشد.
از کجا می‌دانیم زمین قبلا چقدر گرم بود؟
یکی از یافته‌های علم اقلیم این است که دمای جهانی از اواخر سال‌های ۱۸۰۰ میلادی ۲درجه فارنهایت بیشتر شده. دماسنج جیوه‌ای اوایل ۱۷۰۰ میلادی اختراع شد و تا اواسط و اواخر قرن ۱۹ دمای محلی به‌طور مداوم در بسیاری از نقاط دنیا به ویژه در آمریکا، اروپا و مستعمرات بریتانیا اندازه‌گیری می‌شدند. تا سال ۱۹۰۰ صدها ایستگاه ثبت دما در جهان ساخته شده بود اما بیش از نیمی از نیم‌کره جنوبی را پوشش نمی‌داد. برای اندازه‌گیری دمای سطح دریاها یکی از روش‌های متداول قبل از ۱۹۴۰ انداختن سطلی از کشتی به درون آب، بالا کشیدن آن با یک طناب و خواندن دمای داخل آن بود.
دانشمندان اقلیم برای تبدیل این اندازه‌گیری‌ها به تخمین‌ زدن میانگین دما در جهان در سراسر زمین و دریا، مجبور شدند آنالیز بسیار دقیقی انجام دهند. آنها با استفاده از مدل‌های آماری فواصل میان اندازه‌گیری مستقیم دما را پر کردند. جابه‌جای ایستگاه‌های هواشناسی یا نزدیک بودن آنها به شهرهایی که دمای بالای آنها ارتباطی به ترندهای دمایی نداشت را در نظر گرفتند.
غلظت دی‌اکسیدکربن منتشر شده در سراسر دنیا فرق دارد
میزان دی‌اکسیدکربن در هوا از مکانی به مکان دیگر متفاوت است. بستگی به پوشش گیاهی و فعالیت‌های انسان در اطراف آن دارد.
برای گرمایش جوی راه‌حل مهندسی وجود دارد؟
به تمام راه‌حل‌های گرمایش جوی مهندسی زمین یا geoengineering یا دست‌کاری عمدی اقلیم می‌گویند. مهندسی زمین معمولا در دو دسته قرار می‌گیرد: حذف دی‌اکسیدکربن موجود در جو زمین تا اینکه گرمای کمتری محبوس شود که به آن جذب مستقیم هوا می‌گویند یا کاهش برد نور خورشید به سطح زمین که به آن مدیریت تابش خورشیدی می‌گویند.
چند تا کمپانی در حال حاضر دستگاه‌های جذب هوای مستقیم را توسعه داده‌اند و بعضی از آنها در مقیاس‌های کوچک مورد استفاده قرار می‌گیرند. به گفته سازمان بین‌المللی انرژی، اجرای این پروژه‌ها سالانه ۱۰هزار تن دی‌اکسیدکربن را جذب می‌کند؛ کسر کوچکی از ۳۵ میلیارد تن از انتشارات سالانه آلاینده‌های مربوط به بخش انرژی.
حذف دی‌اکسیدکربن کافی برای تاثیرگذاری در اقلیم زمان بیشتری می‌برد و نیاز به هزاران ماشین و دستگاه دیگر دارد که برای کار افتادن نیاز به انرژی دارند.

به اشتراک بگذارید:





مطالب مرتبط

نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *